Kodėl olandai karvėms duoda šokolado?
2020-04-16

Amsterdamas. Nyderlandų pieno ūkio savininkai rūpinasi savo melžiamų karvių ilgaamžiškumu, racioną papildo neįprastais komponentais, o galutiniam vartotojui paruoštą pieną parduoda tiesiog iš fermos.

Pieno ūkį, įsikūrusį Bodegraven mieste, Pietų Olandijos provincijoje, valdo Ivona ir Jordanas Ostdamai (Yvonne ir Jordan Oostdam) bei jų vaikai. Dabar jame laikoma 130 melžiamų karvių. Šį ūkį su 40 karvių 1972 m. įsigijo Jordano tėvai. 1994 m. jis oficialiai įsijungė į šeimos verslą, kad padėtų valdyti ūkį, o jo žmona Ivona ūkyje dirbti pradėjo 2001 m.

Karvėms skirta 30 ha ganyklų. Ūkis dar turi papildomus 15 ha kitoms reikmėms. Melžiamos karvės išgenamos į lauką nuo balandžio pabaigos.

Linas Agro2 20 05 015

„Mūsų karvės gyvena maždaug vieneriais metais ilgiau nei įprasta kitose Nyderlandų pieno fermose“, - pasakoja Ivona. - Stengiamės gyvuliams suteikti kuo geresnį gyvenimą. Mūsų augintinės per gyvenimą ūkyje pagamina po 43 tūkst. kg pieno. O vidutinis šalies karvių produktyvumas per gyvenimą sudaro apie 32 tūkst. kg.“

Ūkio karvidė buvo pastatyta 2008 m. Ji sukonstruota taip, kad gyvuliai kasdien gautų natūralios šviesos ir oro. Vasarą, kai būna labai karšta, viršuje esanti ventiliacijos sistema orą pučia į karvių nugaras ir gyvulius gaivina. Fermos šoninės dalys uždaromos tik žiemą, kai šalta. Viską likusį laiką pastatas yra atidarytas.

Karvės laikomos ant gilaus kraiko, kurį sudaro perdirbtos organinės medžiagos. O gyvulių racionas papildytas įdomiu priedu - šokolado milteliais. Jie padidina energiją ir turi įtakos produktyvumui. „Piene nėra šokolado miltelių likučių, mes tuo įsitikinę“, - sako Ivona.

Žolių silosas duodamas kartu su cukrinių runkelių minkštimu. Po 20 metų buvusių racionų su kukurūzais ūkininkai nusprendė jų daugiau nedėti į pašarus.

Ūkininkai nuolat ieško naujų ingredientų savo augintinėms šerti. Kartu su įmone, siūlančia karvių šėrimo konsultacijas, jie pasirengę kas keletą mėnesių iš naujo įvertinti racioną ir jį koreguoti.

Ūkyje pienas ne tik melžiamas, bet ir paruošiamas pardavimui: įdiegta žinomos Nyderlandų kompanijos automatinė sistema - nuo melžimo robotų iki pieno butelio. Tai užtikrina kokybę, optimalų skonį, o pieno produktus galima atsekti iki karvės lygio. Ši sistema leidžia ūkininkui visiškai kontroliuoti kiekvieną melžimą. Sistema, kurios našumas yra 300 litrų per valandą, tiesiogiai ūkyje pamelžtą pieną pasterizuoja, išpilsto į butelius su etiketėmis. Kol kas tai yra tik antrasis toks ūkis Nyderlanduose.  

Kai tik pienas praeina pasterizavimo, homogenizacijos procesą ir išpilstomas, paženklinamas bei buteliai supakuojami ūkyje, produkcija parduodama. Šią sistemą įdiegus kompanija ne tik padėjo ūkyje paruošti pieną iki galutinio produkto, bet ir patarė, kaip geriausiai užmegzti ryšį tarp ūkininko, pardavėjų ir vartotojų.

Pienas parduodamas per „Picnic.nl“ tinklą, kur produkcijos pristatymui vartotojams naudojami vien tik elektromobiliai, t.y. ekologiškos transporto priemonės.

Paklausta apie tai, kaip atrodys šeimos ir jų pieno ūkio ateitis, Ivona sako: „Mes, žinoma, norime pamatyti savo produktų realizacijos augimą ir išplėsti asortimentą, kurdami ir išbandydami, kaip tas ar kitas produktas bus naudingas vartotojams. Pavyzdžiui, kokia būtų paklausa pienui su aukštu baltymų kiekiu, pienui, kurį gamina karvės, šeriamos tik žolių pašaru, arba pienui A2 (jame nėra A1 beta kazeino) ir pan.“

Ūkio šeimininkė priduria, kad A2 pieno pardavimai Nyderlanduose kol kas labai riboti, tačiau ateityje gali būti šio produkto perspektyvų. Apie Ostdamų šeimos ūkį rašo portalas dairyglobal.net.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia 20.05.14

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kurios įstaigos darbą karantino laikotarpiu vertinate geriausiai?
Orai