Ateityje pieno sudėtis keisis vis labiau
2013-12-18

Helsinkis. Pieno riebalai nulemia produkto maistinę vertę, konsistenciją, skonį, galiojimo laiką ir kainą. Priklausomai nuo melžiamų karvių šėrimo, pieno produktai gali būti ir nesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis, rašo „Science Daily".

Helsinkio universiteto mokslininkė Anė Halmemi-Bošė-Filo (Anni Halmemies-Beauchet-Filleau) ištyrė įvairių pašarų rūšių ir lipidų metabolizmo įtaką pieno sudėčiai. Praktinis tyrėjos tikslas buvo sukurti šėrimo strategiją, kuri sumažintų piene sočiųjų bei padidintų nesočiųjų riebalų (omega - 3 ir omega - 9) rūgščių kiekį.

Maždaug pusė pieno riebalų sintetinama tešmenyje, o dauguma nesočiųjų riebalų rūgščių susidaro didžiajame prieskrandyje, panaudojant pašarų komponentus. Mokslininkai įvertino šviežios žolės, šieno ir siloso įtaką pieno riebumui. „Mes nustatėme, kad šeriant karves šviežia ganyklų žole, piene sumažėja sočiųjų riebalų, tačiau padidėja vertingos oleino rūgšties kiekis", - teigia mokslininkai.

LYTAGRA 19 07 04 mob

Jie ištyrė ir raudonųjų dobilų siloso bei įvairių aliejinių priedų įtaką pieno riebiųjų rūgščių kiekiui. Rūšiniai augalų skirtumai lemia virškinimo kinetiką ir mikrofloros sudėtį, o tai atsiliepia lipidų metabolizmui. „Į gyvulių racioną įterpus raudonųjų dobilų siloso, piene padidėja alfa - linoleno rūgšties. Pastebėta, kad rapsų ir saulėgrąžų pašarų priedai taip pat praturtina pieną žmogaus mitybai naudingomis medžiagomis, tačiau nesumažina karvių apetito", - suomių mokslininkai neslepia, kad ateityje pieno sudėtis keisis dar labiau, priklausomai nuo vartotojų poreikių.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Koks bus Lietuvos kaimas 2050-aisiais?
Orai