Stokholmas. Remiantis naujausiais duomenimis, švedai valgo vis mažiau mėsos, tačiau dažniau renkasi vietoje pagamintą mėsą.
Švedijos žemės ūkio valdybos naujausia statistika rodo, kad pernai vidutinis mėsos suvartojimas Švedijoje sumažėjo 2,6 proc. arba 2,2 kilogramo vienam žmogui. Tai yra didžiausias metinis sumažėjimas nuo tada, kai organizacija pradėjo kaupti duomenis 1990 metais.
Vertinant ilgesnį laikotarpį, nuo 1990 iki 2017 metų, mėsos vartojimas šalyje yra padidėjęs 41 proc.
Vertinant atskiras mėsos rūšis, labiausiai sumažėjo jautienos vartojimas (1,1 kg iki 24,5 kg vienam asmeniui), po to – kiauliena (sumažėjo 0,8 kg iki 32,7 kg) ir paukštiena (sumažėjo 0,4 kg iki 23,2 kg). Padidėjo tik avienos vartojimas, bet labai nežymiai (0,1 kg iki 1,9 kg).
Švedija pernai eksportavo daugiau mėsos ir importavo mažiau nei 2016 metais. Jautienos importas sumažėjo 4,9 proc., vištienos – 0,6 proc., o kiaulienos – 6,9 proc.
Švedijos žemės ūkio valdybos pranešime teigiama, kad pagrindinės mažesnio mėsos vartojimo priežastys yra vegetarizmo tendencijos, debatai apie klimato pokyčius, sveikatos aspektai ir etinės priežastys.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Vaisiams ir daržovėms apsaugoti naudos cinamoną
2024-04-18 -
Įnoringi vartotojai keis ES žemės ūkio gamybos struktūrą
2024-03-22 -
Maisto fiesta: nuo rinktinių sūrių iki bulvių sušio
2024-01-31
Skaitomiausios naujienos
-
Paaiškėjo ekosistemų išmokų dydžiai už neariminę žemdirbystę, šlapynių tvarkymą
2024-03-29 -
NMA pradeda rizikingų projektų patikras vietoje
2024-04-17 -
Laisvą valstybinę žemę žemdirbiams siūloma nuomoti dar dvejus metus
2024-04-08
(0)