


Šiauliai. Dėl per neplaninį Valstybinės maisto ir veterinarijos (VMVT) patikrinimą rastos neaiškios mėsos žaliavos ir fiksuotų kitų maisto saugos bei higienos pažeidimų, sustabdyta kavinės „Andijan“ veikla.
Kavinės atsakingas darbuotojas paaiškino, kad mėsą įsigijo iš Kelmės rajone gyvenančio galvijų laikytojo.
VMVT inspektoriams nuvykus į nurodytą vietą paaiškėjo, kad gyvulio laikytojas pats paskerdė, kaip pats teigė, sunkiai besikeliančią karvę, o jos mėsą neatlygintinai išdalijo įvairiems asmenims. Tokiai veiklai vykdyti reikalingas VMVT leidimas, kurio pilietis neturėjo.
Tyrimas kavinėje įvykdytas gavus pranešimą iš Valstybinės darbo inspekcijos, atlikusios patikrinimą kavinėje ir įtarusios nusižengimus dėl netvarkos ir higienos trūkumo.
Siekdami išsiaiškinti aptiktos mėsos kilmę tarnybos inspektoriai taip pat atliko patikrinimą ir pas galvijų laikytoją, kuris, neturėdamas VMVT leidimo, atidavė kavinei nepatikrintą mėsą.
Fiksuoti pažeidimai: maisto produktams kepti naudotas stipriai sudegęs, juodas aliejus, taip pat rasta apie 7 kg maisto produktų, kurių tinkamumo vartoti terminas buvo pasibaigęs.
Šioje kavinėje trūko atskirų patalpų žaliai mėsai tvarkyti: ji buvo ruošiama ir laikoma pereinamojoje patalpoje, koridoriuje, kuriuo patenkama į gamybines patalpas iš lauko. Tos pačios erdvės buvo netvarkingos, šalia mėsos laikytos daržovės ir pašaliniai daiktai.
Taip pat patalpose neįrengtas pakankamas kiekis plautuvių – jose vienu metu plaunami gamybos įrankiai, daržovės, kiaušiniai.
Mėsos tvarkymo vietoje nebuvo rankų plautuvės, trūko dezinfekcijos, plovimo ir sausinimo priemonių, o žemėtos daržovės buvo valomos darbuotojų persirengimo patalpoje ir vėliau pernešamos į gamybos vietą, plaunamos toje pačioje plautuvėje, kaip ir kiti maisto produktai.
Inventorius buvo laikomas nešvarus ir netvarkingas: gamybai naudojami peiliai – nesuženklinti, nebuvo nustatyta atskiros vietos šalutiniams gyvūniniams produktams laikyti, gaminama duona buvo laikoma netinkamomis sąlygomis – uždengta plėvele, pagaminta iš šiukšlių maišų, padėta ant audeklo. Iškepta duona laikyta po stalu.
Per patikrinimą kavinėje rasta beveik 60 kg žalios mėsos, kuri nebuvo paženklinta. Dalis šios mėsos buvo laikoma automobilyje ant nešvarių grindų, be jokios šaldymo įrangos, kai aplinkos temperatūra tuo metu siekė 20 °C šilumos. Kita dalis mėsos laikyta patalpoje, kurioje temperatūra buvo 18 °C šilumos.
Dėl nustatytų pažeidimų pradėtas administracinio nusižengimo tyrimas dėl įmonės veiklos ir galvijų laikytojo veiksmų.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Iš pareigų traukiasi NŽT direktorius
2025-08-27 -
Derybose dėl valdančiosios koalicijos užuominos apie ministerijas ir degalus
2025-08-22 -
Teismas imasi kailinių žvėrelių ūkių ieškinio prieš valstybę
2025-08-21
Skaitomiausios naujienos
-
Pakruojo r. oficialiai užfiksuotas žieminių kviečių rekordas
2025-08-25 -
Nemunu atplukdytas rekordinis grūdų krovinys
2025-08-21 -
Jurbarko rajono ūkių veidas: smulkieji traukiasi, stambieji įsitvirtina
2025-08-22
(0)