Bioversija A1 2025 04 25 Basf m1 2025 05 09
Gyvenimas toks...
Šiaulių kavinė: neaiškios kilmės mėsa ir juodas aliejus
VMVT nuotr.

Šiauliai. Dėl per neplaninį Valstybinės maisto ir veterinarijos (VMVT) patikrinimą rastos neaiškios mėsos žaliavos ir fiksuotų kitų maisto saugos bei higienos pažeidimų, sustabdyta kavinės „Andijan“ veikla.

Kavinės atsakingas darbuotojas paaiškino, kad mėsą įsigijo iš Kelmės rajone gyvenančio galvijų laikytojo.

VMVT inspektoriams nuvykus į nurodytą vietą paaiškėjo, kad gyvulio laikytojas pats paskerdė, kaip pats teigė, sunkiai besikeliančią karvę, o jos mėsą neatlygintinai išdalijo įvairiems asmenims. Tokiai veiklai vykdyti reikalingas VMVT leidimas, kurio pilietis neturėjo.

Bioversija m7 2025 04 25

Tyrimas kavinėje įvykdytas gavus pranešimą iš Valstybinės darbo inspekcijos, atlikusios patikrinimą kavinėje ir įtarusios nusižengimus dėl netvarkos ir higienos trūkumo.

Siekdami išsiaiškinti aptiktos mėsos kilmę tarnybos inspektoriai taip pat atliko patikrinimą ir pas galvijų laikytoją, kuris, neturėdamas VMVT leidimo, atidavė kavinei nepatikrintą mėsą.

Fiksuoti pažeidimai: maisto produktams kepti naudotas stipriai sudegęs, juodas aliejus, taip pat rasta apie 7 kg maisto produktų, kurių tinkamumo vartoti terminas buvo pasibaigęs.

Šioje kavinėje trūko atskirų patalpų žaliai mėsai tvarkyti: ji buvo ruošiama ir laikoma pereinamojoje patalpoje, koridoriuje, kuriuo patenkama į gamybines patalpas iš lauko. Tos pačios erdvės buvo netvarkingos, šalia mėsos laikytos daržovės ir pašaliniai daiktai.  

Taip pat patalpose neįrengtas pakankamas kiekis plautuvių – jose vienu metu plaunami gamybos įrankiai, daržovės, kiaušiniai.

Mėsos tvarkymo vietoje nebuvo rankų plautuvės, trūko dezinfekcijos, plovimo ir sausinimo priemonių, o žemėtos daržovės buvo valomos darbuotojų persirengimo patalpoje ir vėliau pernešamos į gamybos vietą, plaunamos toje pačioje plautuvėje, kaip ir kiti maisto produktai.  

Inventorius buvo laikomas nešvarus ir netvarkingas: gamybai naudojami peiliai – nesuženklinti, nebuvo nustatyta atskiros vietos šalutiniams gyvūniniams produktams laikyti, gaminama duona buvo laikoma netinkamomis sąlygomis – uždengta plėvele, pagaminta iš šiukšlių maišų, padėta ant audeklo. Iškepta duona laikyta po stalu.

Per patikrinimą kavinėje rasta beveik 60 kg žalios mėsos, kuri nebuvo paženklinta. Dalis šios mėsos buvo laikoma automobilyje ant nešvarių grindų, be jokios šaldymo įrangos, kai aplinkos temperatūra tuo metu siekė 20 °C šilumos. Kita dalis mėsos laikyta patalpoje, kurioje temperatūra buvo 18 °C šilumos.

Dėl nustatytų pažeidimų pradėtas administracinio nusižengimo tyrimas dėl įmonės veiklos ir galvijų laikytojo veiksmų. 

Parengta: pagal VMVT nuotr.
Gudinas -  23 06 14
Setupad-desktop-po tekstu

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

Apklausa
Koks šių metų pasėlių deklaravimas?
Visos apklausos