Basf A1 25 03 24 Basf m1 25 03 24
Gyvenimas toks...
Žemės ūkis 2022-aisiais: krizės, didžiuliai reikalavimai, nesusikalbėjimas su valdžia
Manoūkis.lt nuotraukų koliažas

Kaunas. Trąšų kainų pasiutpolkė, sutrikęs technikos dalių tiekimas, energetikos krizė, daugiamečių pievų klausimas, neraminanti naujoji žemės ūkio politika, nesuvokti ir kritikuoti ministro sprendimai. Kaip tokiomis sąlygomis 2022 m. gyvavo žemės ūkis?

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija CIRONKIENĖ

Daržovių augintojams smogė labai padidėjusios trąšų, energijos išteklių kainos. Brango pakavimo medžiagos, paletės, mediena.

Bioversija m7 2024 03 12

Karas Ukrainoje sutrikdė prekių logistiką. Dėl visų šių priežasčių jau pavasarį daugelis daržininkų svarstė, kokius plotus daržovių auginti – ar tik vidaus rinkai, ar ir eksportui.

Daržininkus labai veikė ir kelis kartus augusios elektros kainos. Ūkiai sprendė dilemą, ar verta sandėliuoti produkciją, nes labai pabrango daržovių laikymas.

Taigi, šie metai daržininkams buvo itin sudėtingi. Dėl bendros ekonomikos krizės mažėja vartotojų perkamoji galia, todėl daržovių paklausa gali sumenkti, nors jų savikaina ir išaugo. Neaišku, kaip seksis eksportuoti, optimizmo daug nėra. Taip pat neaišku, kokie bus kiti metai, kokios bus auginimo investicijos, produkcijos paklausa.

Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Raimundas JUKNEVIČIUS

2022 m. buvo gana įtempti. Šiokį tokį dialogą su valdžia užmezgėme, tačiau, galima sakyti, per prievartą. Vis dėlto rezultatas yra toks, kuriuo tikriausiai nei Lietuvos ūkininkų sąjunga, nei likę žemdirbiai nebus labai patenkinti, ypač kai Strateginis planas taps taisyklėmis ir jį bus privalu vykdyti.

Ūkininkai, kurie prisidėjo prie taisyklių kūrimo ir į jas įsigilino, mato labai daug blogybių. Dėl jų ateityje žemdirbiai susidurs su rimtais sunkumais, nes būsimos taisyklės daugeliu atvejų keis iki šiol nusistovėjusią ūkininkavimo praktiką. Tad ramių ateinančių metų tikrai nesitikiu.

Jau apie ketverius metus dalyvaujame naujoje žemės ūkio politikoje. Stengiamės, kad taisyklės truputį priartėtų prie žemės, tačiau labai aukštai pakylėta naujoji politika nuo žemės vis dėlto atitrūkusi, nepaisant to, kad ant jos bus vykdoma. Labiausiai bijau to, kad ši politika akių neišplikytų ne tik ūkininkams, bet ir ją kūrusiems žmonėms.

Lietuvos grūdų augintojų asociacijos tarybos pirmininkas Aušrys MACIJAUSKAS

Grūdų augintojams 2022 m. paženklinti energetikos krizės ir karo Ukrainoje ženklu. Viena vertus, kilo trąšų, kuro ir kitų prekių kainos, kita vertus – buvo ir vis dar tęsiasi didžiuliai grūdų kainų svyravimai rinkoje. Tokiame neramiame ekonomikos vandenyne mūsų laivelis labai smarkiai blaškomas.

Tiesa, daugeliui pavyko išlaviruoti. Atsižvelgus į tai, kad šiemet pasėliuose trąšų panaudota gerokai mažiau negu įprastai, gautas grūdų derlius visai neblogas – artimas daugiamečiam vidurkiui. Be abejonės, grūdų auginimo išlaidos didėjo labiau negu derliaus kainos. Įvertinę visumą, grūdų augintojai šiemet tikisi bent jau minimalaus pelno.

Į būsimą sezoną grūdų augintojai žvelgia su dideliu nerimu, nes, be kitų veiksnių, ateina ir ES žaliasis kursas, nuo 2023-iųjų įsigalios naujas Lietuvos žemės ūkio strateginis planas, reikės dirbti pagal naujus reikalavimus, kurie užguls ūkininkų pečius gana dideliu svoriu. Nerimą didina ir tai, jog matome, kad mūsų šalies žemdirbių interesams gana silpnai atstovaujama Briuselyje.

Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentas Eimantas PRANAUSKAS

Žemės ūkio bendrovėms 2022 m. nebuvo blogi, tačiau didelės infliacijos sąlygomis primityvus pajamų ir išlaidų balanso vertinimas yra nedaug pasakantis dydis. Žemdirbys negali susidėti į portfelį gauto pelno ir patraukti savo keliais.

Nors aukščiausio rango pareigūnai žadėjo, tačiau iš vietos taip ir nepajudėta sprendžiant šiais ar ankstesniais metais kilusias problemas: valstybei priklausančių melioracijos griovių sutvarkymo, gręžinių, popieriuje paverstų vandenvietėmis, apsauginių zonų nustatymo, mėšlo tvarkymo terminų, laukinių gyvūnų ir paukščių daromos žalos atlyginimo ir t. t.

Kitais metais įsigaliosiančios Strateginio plano nuostatos dėl ekoschemų, paramos pieniniams buliams nutraukimo, PNTI atsisakymo ir kiti ne kartą pateikti klausimai, į kuriuos neatsakyta, sukelia vien galvos skausmą ir stiprina netikrumą dėl ateities.

Lietuvos pieno gamintojų asociacijos prezidentas Jonas VILIONIS

Pirmoje metų pusėje pagal pieno supirkimo kainą išsiveržėme net į ES lyderių gretas – kilo produktų kainos, tad mums irgi daugiau mokėjo. Tačiau metus baigiame bloga nuotaika, nes perdirbėjai kainą sumažino ir toliau mažina – esą produktus parduoda nuostolingai. O prekybininkai žaidžia savo žaidimus – mažina pieno gamintojų dalį pieno kainoje. To nesuvaldo jokia valdžia, jie gali pasiimti didžiausią produkto kainos dalį vien dėl to, kad padeda į lentyną.

Liūdna ateitis, nieko gero nesitikiu iš kitų metų. Jeigu tokiu laikotarpiu, kai įprastai pieno supirkimo kainos kildavo, jos dabar mažinamos, tai kas bus vasarą? Žinoma, bendrovės ir didieji ūkiai išliks, bet kitų perspektyva liūdna.

Žemės ūkio ministro darbas veda į niekur – jis turi trauktis. RRF pinigų skirta tik pelkėms. Valėme melioracijos griovius, dabar aplinkosaugininkai pila į juos akmenis ir kelmus, o mes kursime fondą ir mokėsime pinigus. Tai tyčiojimasis iš žemdirbių. Negi valdžia galvoja, kad žemės ūkis – tai melžiama karvė, kuri niekada neužtrūks?

Lietuvos augalų apsaugos asociacijos direktorė Zita VARANAVIČIENĖ

2022 metai buvo labai darbingi, nes žaliasis kursas įgauna teisinį pavidalą ir virsta įvairių strategijų ir reglamentų projektais: cheminių medžiagų saugos strategija su 56 ribojimais, pakeistais REACH reglamento priedais, pakeistu Klasifikavimo, pakavimo ir ženklinimo reglamentu, įvedant naujas pavojingumo klases, taip pat kontraversišku Tausaus pesticidų naudojimo reglamento projektu.

Žaliąjį kursą matome kaip galimybę, jei jis bus įgyvendintas apgalvotai ir sudarant sąlygas inovatyviems sprendimams įgyvendinti, o ne galvotrūkčiais priimant ribojimus ar draudimus.

Pandemija ne tik išmokė dalyvauti nuotoliniuose susitikimuose, bet ir suteikė galimybę užtildyti neįtikusį pašnekovą. Ne kartą buvau neįleista į nuotolinį susirinkimą dėl Strateginio plano, susitikimai dėl IKOK vyko taip – kalbi, bet į argumentus niekas nekreipia dėmesio. Todėl, manau, įsakymu patvirtinta IKOK tvarka neatliepia lūkesčių.

Šaltinis: manoūkis.lt inf.
    Gudinas -  23 06 14 + MU 2024

    (0)

    Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

    Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

    Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

    Apklausa
    Ko tikitės iš šiųmečio pasėlių deklaravimo?
    Visos apklausos