Vilnius. Vyriausybė pasisakė už tai, kad Lietuvoje reikėtų liberalizuoti iki 65 laipsnių stiprumo naminių alkoholinių gėrimų (naminukės) gamybą. Šį siūlymą teiks Seimui.
Samanės ir kitų tradicinių gėrimų, bet ne daugiau kaip 1 000 litrų per metus, gamybos siūloma leisti imtis kaimo turizmo sodybų savininkams-ūkininkams, kurių yra apie 70, ir sertifikuotų tautinio paveldo maisto produktų gamintojams, kurių yra apie 300.
Žemės ūkio ministerija siūlo pataisas papildyti tokios gamybos prekybos licencijavimu, leisti gėrimus parduoti tik savo kaimo turizmo sodyboje. Be to, norima įpareigoti laboratorijose tikrinti gėrimų saugą ir kokybę.
Teigiama, kad legalizavus naminukę būtų surenkama mokesčių į biudžetą, kartu tai padidintų turistų, kurie atvyktų ragauti istorinio paveldo, srautą.
Šiuo metu Lietuvoje draudžiama namuose gaminti alkoholį, išskyrus savo ar šeimos poreikiams gaminamus natūralios fermentacijos gėrimus iki 18 laipsnių, o alaus – iki 9,5 laipsnių stiprumo.
Seimas pataisas dėl naminės degtinės legalizavimo svarsto daugiau nei dešimtmetį.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Kodėl žemės ūkis liko Prezidento rinkimų nuošalėje
2024-05-10 -
Vyriausybė pritarė Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo pataisoms
2024-05-08 -
Patikslinti apsauginių juostų ir pagriovių reikalavimai
2024-05-07
Skaitomiausios naujienos
-
Patikslinti apsauginių juostų ir pagriovių reikalavimai
2024-05-07 -
Padidinta parama smulkiems ūkiams
2024-04-18 -
Ūkininkas nelegaliai gamino ir pardavinėjo pašarus
2024-05-02
(0)