

- Rasa KUNCAITĖ
- Mano ūkis
Namus papuošėme, metas į virtuvę. O joje per kalėdines šventes taip pat siūlome nepamiršti spanguolių. Jų rūgštelė ne vien kisieliuje dera. Tik jei namus dekoruoti siūlėme su kultūrinėmis spanguolėmis, tai patiekalams ruošti rinkimės miško spanguoles, o kai kuriems receptams prireiks ir saujos džiovintų.
Silkė su burokėliais, spanguolėmis ir riešutais
2 silkių puselės, nedidelis burokėlis, svogūnas, po saują džiovintų spanguolių ir graikinių riešutų, aliejaus kepti, druskos, citrinos sulčių.
Silkės puseles supjaustome juostelėmis ir dedame į silkinę. Svogūną supjaustome smulkiais kubeliais, pakepiname aliejuje iki gelsvumo.
Burokėlį supjaustome smulkiais kubeliais ir suberiame į keptuvę su svogūnais. Porą minučių pakaitiname, suberiame saują išmirkytų spanguolių ir smulkintų graikinių riešutų.
Pabarstome druska, užlašiname kelis lašus citrinos sulčių ir maišydami kepame dar porą minučių. Ant silkės dedame tik visai atvėsusią masę.
Užtepėlė su sausainiukais (krekeriais)
250 g rikotos, 100 g gorgonzolos ar kito minkštojo sūrio su mėlynuoju pelėsiu, po 70 g džiovintų spanguolių ir karijų.
Abu sūrius sutriname šakute ar smulkintuvu iki vientisos, minkštos masės. Suberiame 2/3 nuplikytų džiovintų spanguolių ir 2/3 smulkintų riešutų, viską gerai išmaišome.
Gautą masę tepame ant sausainiuko ir papuošiame likusiais riešutais ir spanguolėmis.
Vietoje sausainių galima naudoti mėgstamus trapučius, baltą duoną, javainius.
Obuoliai su vištiena ir trintomis spanguolėmis
6 dideli saldžiarūgščiai obuoliai, vištos krūtinėlė, 100 ml grietinėlės, svogūnas, 0,5 stiklinės miško spanguolių, sauja razinų, šaukštas medaus, druskos, pipirų, vištienos prieskonių, aliejaus kepti.
Svogūną spjaustome kubeliais ir pakepiname aliejuje iki geltonumo. Krūtinėlę susmulkiname kubeliais ir sudedame į pakepintus svogūnus. Sūdome, beriame pipirų, vištienos prieskonių, o po poros minučių – ir išmirkytas razinas. Vištienai iškepus, supilame grietinėlę. Obuolių vidų išskobiame, kad būtų kuo daugiau vietos, ir pridedame iškepusios vištienos.
Obuolius šauname į įkaitintą orkaitę ir kepame, kol jie pradės minkštėti. Obuoliai turi gerai iškepti, bet nesutrūkinėti. Obuolius su vištiena serviruojame atskirose lėkštėse po vieną, ant viršaus užpilame šaukštą trintų su medumi spanguolių.
Pastaba. Obuolių paruoškite tiek, kiek bus valgytojų ir dar vieną... netikėtam svečiui.
Kūčių kisielius su spanguolėmis
800 g šviežių arba šaldytų spanguolių, 2/3 stiklinės cukraus, 3-4 šaukštai krakmolo, 3 l vandens, keletas gvazdikėlių, cinamono lazdelė.
Spanguoles sumaišome su cukrumi, įpilame truputį vandens ir sutriname su smulkintuvu. Vandenį užviriname ir į jį supilame spanguolių masę. Paverdame keletą minučių, perkošiame per sietelį į kitą puodą ir vėl statome ant ugnies. Įmetame gvazdikėlių, cinamono lazdelę, paragaujame ir, jei trūksta, įberiame cukraus ir dar truputį paverdame. Krakmolą išmaišome pusėje stiklinės vandens ir maišydami supilame į verdančias spanguoles. Pakaitiname iki burbuliukų ir tirštėjimo, bet jau neužverdame.
Tiekdami į kiekvieną stiklinę įmetame keletą spanguolių.