03 06 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2023/07
Naujausios lietuviškos burokėlių ir svogūnų veislės
  • Dr. Rasa KARKLELIENĖ, dr. Danguolė JUŠKEVIČIENĖ LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
  • Mano ūkis

Per trejus pastaruosius metus Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės institute sukurta nauja burokėlių veislė Giliai ir svogūnų veislė Joriai.

Giliai – vidutinio ankstyvumo cilindrinio tipo populiacinė, universalios paskirties burokėlių veislė. Veislės autorės: dr. Rasa Karklelienė ir dr. Danguolė Juškevičienė.

Burokėlių Giliai vegetacijos trukmė – 120–130 dienų. Šakniavaisiai – 20–25 cm ilgio, apie 5,5–7,5 cm skersmens. Minkštimas su neryškiais koncentriniais žiedais, išsiskiria lygesne odele, plonesne pagrindine šaknimi ir mažesne skrotele. Šakniavaisiai kaupia apie 8,0 proc. bendrojo cukraus ir 11,6–12,2 proc. sausųjų medžiagų. Burokėliai tinka auginti rudens derliui ir laikyti per žiemą.

Joriai – vidutinio ankstyvumo svogūnų veislė, sukurta individualios ir masinės atrankos selekcijos metodais iš vietinės populiacijos. Veislės autorės: dr. D. Juškevičienė ir dr. R. Karklelienė.

Svogūnų Joriai vegetacijos trukmė, auginant iš sėklų, yra apie 80–110 dienų nuo sėklų sudygimo. Ropelė yra plokščiai apvali, išilginiame pjūvyje – rombinė. Vidutinė ropelės masė – apie 80–100 g. Išorinis lukštas gelsvai rudas. Minkštimas baltas, pusiau aštraus skonio, sukaupia apie 12–15 proc. tirpių sausųjų medžiagų. Veislė tinka ropelėms ir laiškams auginti. Ropelės gali būti naudojamos perdirbimui, tinka sandėliuoti. Labai gerai laikosi sandėliuojamos.

Burokėlių ir svogūnų auginimo ypatumai

Burokėliams, svogūnams, kaip ir daugeliui kitų daržo augalų, augti būtina šiluma, šviesa, drėgmė, oras ir maisto medžiagos. Šilumai burokėliai ir svogūnai reikliausi sėkloms dygstant ir šakniavaisiams bei ropelėms bręstant. Optimali dygimo temperatūra yra apie +18 °C, o ropelių brendimo – apie +25–35 °C šilumos. Augant, ypač pirmoje vegetacijos pusėje, daržo augalai yra reiklūs drėgmei, todėl, kai jos trūksta, pasėlius būtina laistyti. Šioms daržovėms tinkamiausios priesmėlio arba lengvo priemolio, neutralaus rūgštumo ir nepiktžolėtos dirvos.

Geriausia burokėlius auginti po agurkų, ankstyvųjų kopūstų, ankštinių daržovių, pomidorų, bulvių, vasarinių javų ar mišinių, žieminių kviečių, žieminių rapsų, sideralinių augalų. Burokėlių nereikėtų sėti po špinatų, mangoldų, visų šakniavaisinių daržovių, ypač pašarinių ir cukrinių runkelių, o svogūnų – po svogūnų, česnakų ar kitų česnakinių šeimos augalų. Į tą patį lauką šiuos daržo augalus reikėtų sėti ne anksčiau kaip po 4–5 metų.

Norint vartoti ankstyvo derliaus burokėlius, sėklas reikia sėti kuo anksčiau, kai tik galima įdirbti dirvą – balandžio viduryje ar pabaigoje. Gegužės pradžioje reikia sėti skirtus vartoti vasarą, o ilgai laikyti – gegužės viduryje ar antroje pusėje. Burokėlių sėklas lengvose, sausesnėse dirvose reikia įterpti 3–4 cm, sunkesnėse, drėgnesnėse – 2–3 cm gylyje. Šias daržoves rekomenduojama auginti lygiame dirvos paviršiuje. Sėklų norma pasirenkama pagal jų ūkinę vertę, masę, sėkliškumą ir sėjos schemą. Dėl aplinkos sąlygų, sėklų gyvybingumo, ligų dalis sėklų (5–15 proc.) žūva dygdamos. Optimalus Bordo tipo veislių burokėlių augalų skaičius hektare – 300–360 tūkst. vienetų, Detroit tipo veislių – 400–600 tūkst. vnt., o cilindrinio tipo veislių – 500– 700 tūkst. vnt. Vidutiniškai tai sudarytų 11 kg/ha sėklų.

Užaugus burokėlių šakniavaisiams, pirmiausia nuraunami cilindriniai, kiek vėliau – apvalieji. Rekomenduojama burokėlius nuimti iki šalnų. Šakniavaisiams laikyti tinkamiausia oro temperatūra yra nuo 0 iki +2 °C, santykinė oro drėgmė – 90–95 proc.

Svogūnų auginimas, sėjant sėklas tiesiogiai į dirvą, dažniausiai taikomas versliniuose daržininkystės ūkiuose. Tai yra ekonomiškiausias auginimo būdas dėl mažesnių dauginamosios medžiagos išlaidų, palyginti su auginimu iš sėjinukų, ir galimybės mechanizuoti pasėlių priežiūros darbus. Lietuvos klimato sąlygomis optimalus svogūnų sėklų sėjos laikas yra balandžio I–II dešimtadienis. Sėklos norma priklauso nuo sėjos schemos, pasėlių priežiūros darbų. Optimali norma yra 100–120 sėklų/m2, arba 1–1,5 mln. sėklų/1 ha (4–5 kg/ha).

Svogūnų ropelių derlius, atsižvelgiant į veislės genetines savybes, imamas, kai nudžiūsta apatiniai lapai ir išgula apie 70 proc. lapijos – dažniausiai rugpjūčio III–rugsėjo I dešimtadienį.

Nuėmus svogūnų derlių, ropelės džiovinamos gerai vėdinamose patalpose arba saugyklose su aktyviąja ventiliacija. Ropelės laikomos saugyklose nuo 0 iki +3 °C temperatūroje, santykinė oro drėgmė – 60–65 proc.

***

Pasaulyje sukurta daug burokėlių ir svogūnų populiacinių ir hibridinių veislių, kurios skiriasi morfologiniais požymiais, vegetacijos trukme, skonio savybėmis, vartojimo paskirtimi ir kt. požymiais. Lietuvoje sukurta 11 burokėlių ir 3 svogūnų veislės.

***

Vienas iš svarbiausių daržovių priežiūros darbų – piktžolių naikinimas, ypač pradiniais augalų vystymosi ir augimo tarpsniais. Auginant daržoves didesniuose plotuose, ypač versliniuose ūkiuose, piktžolėms naikinti naudojami herbicidai. Augalams sudygus, taip pat po intensyvesnio lietaus, purenami tarpueiliai. Per vegetaciją būtina augalams sudaryti geras mitybos sąlygas, jeigu reikia, naudoti augalų apsaugos priemones.