23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2023/04
Skystų organinių trąšų paskleidimo įrangos naujovės
  • Doc. dr. Remigijus ZINKEVIČIUS VDU Žemės ūkio akademija
  • Mano ūkis

Europos Sąjungoje skystų organinių trąšų paskleidimas griežtai reglamentuojamas, tad gamintojai nuolat ieško naujų sprendimų tikslumui ir tvarumui didinti.

Greta prikabinamųjų ir savaeigių srutvežių rinkoje siūlomos specialios, plataus tarpatramio savaeigės mašinos su uždedamais labai didelės talpos srutų paskleidimo moduliais. Vokiečių firmos „Nexat“ savaeigė mašina turi du variklius, kurių bendra galia sudaro 1 100 AG. Ant specialios, plataus tarpatramio (14 m), tiltinės transporto priemonės gali būti montuojami sėjos, derliaus nuėmimo, augalų apsaugos, o dabar – ir srutų paskleidimo moduliai. Būtent dėl plataus tarpatramio laukuose galima taikyti pastovių technologinių vėžių sistemą.

Srutų paskleidimo modulis sukurtas kartu su firma „Wienhoff“. Jis visiškai integruotas į „Nexat“ sistemą ir išplečia jos galimybes. Srutų rezervuaro talpa yra 32 m³. Skystos organinės trąšos į dirvą gali būti įterpiamos laistomosiomis žarnomis su pavažiniais noragėliais arba lėkštinėmis akėčiomis. Svarbu tai, kad dabar ir organines trąšas galima tręšti taikant pastovių technologinių vėžių sistemą.

Efektyvų srutų rezervuaro pripildymą užtikrina 10 colių įsiurbimo linijos čiaupas su turbina. Siurblio našumas – 12 000 l/min. Srutose esančios kietosios dalelės yra susmulkinamos RotaCut RCX 58H smulkintuvu. ISOBUS valdymas su TC-GEO (angl. Task Controller Geo-based) funkcija leidžia skystas organines trąšas tiksliai paskleisti pagal tręšimo žemėlapius. TC Section Control funkcija užtikrina automatinį srutvežio su laistomosiomis žarnomis sekcijų valdymą. NIR jutikliu analizuojama skystų organinių trąšų sudėtis ir dokumentuojamas lauke faktiškai paskleistas maisto medžiagų kiekis.

Automatinį srutvežio su laistomosiomis žarnomis sekcijų valdymą siūlo ir kiti gamintojai. Pavyzdžiui, naujas firmos „Samson Agro“ modulis GSC (angl. Generic Section Control) gali atskirai valdyti 12 srutvežio sijos sekcijų su besivelkančiomis laistomosiomis žarnomis arba su laistomosiomis žarnomis ir pavažiniais noragėliais. GSC modulis prie Samson PG II Genesis srutvežio valdymo terminalo Slurry Master 8000 prijungiamas viena kištukine jungtimi. Kiekvienos srutvežio sijos sekcijos dydis gali būti nustatomas atskirai. Samson GSC modulis turi technologinių vėžių išjungimo, įjungimo ir išjungimo lauke funkcijas, todėl gali tiksliai paskleisti srutas netaisyklingos formos laukuose ir nuožulniose lauko pagrąžose. Naudojant TC Section Control funkciją, sekcijos išjungiamos automatiškai pagal esamą srutvežio padėtį.

Samson GSC įranga turėtų pagerinti skystų organinių trąšų paskleidimo tikslumą, užtikrinti patogesnį operatorių darbą ir didesnį derlingumą. Automatinis atskirų srutvežio sijos sekcijų valdymas leidžia išvengti persidengimų ir srutų perdozavimo. Pagerėja srutose esančių maisto medžiagų pasiskirstymas, be to, galima sutaupyti brangių mineralinių trąšų.

Firma „Zunhammer“ sukūrė naują uždarymo vožtuvą Flusto, skirtą valdyti srutvežio sijos sekcijas, skleidžiant skystas organines trąšas. Vožtuvas yra pneumatinis ir neturėtų kimštis net skleidžiant tirštas srutas. Flusto vožtuvo skersmuo yra 40 mm. Atsižvelgiant į srutvežio komplektaciją per ISOBUS galima valdyti 12 arba 13 sijos sekcijų. Kadangi prie besikeičiančių sąlygų reikia priderinti siurblio tiekiamą srutų kiekį, „Zunhammer“ rekomenduoja naudoti hidrauliškai varomus siurblius, nes jie greičiau reaguoja į tręšimo normų pokyčius, negu sistemos su paleidimo valdymu ir debitmačiu.

„Zunhammer“ ir „Krone“ sukūrė jutiklį, skirtą maisto medžiagoms matuoti skystose organinėse trąšose ir susmulkintuose žoliniuose pašaruose. Jutiklis VAN-Control 2.0 gali būti naudojamas ne tik kompanijos „Zunhammer“ srutvežiuose, bet ir savaeigiuose smulkintuvuose Krone Big X. Perkelti jutiklį iš srutvežio į smulkintuvą yra labai paprasta. Jutiklio programinė įranga prisitaiko automatiškai.