23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2023/03
„Metų ūkio 2022“ konkurse – 99 laimėtojai
  • Mano ūkis

Konkurso „Metų ūkis 2022“ finalinė šventė surengta Panevėžio J. Miltinio dramos teatre. Susirinkusiuosius sveikino Lietuvos ūkininkų sąjungos vadovas Raimundas Juknevičius, žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, Lietuvos atstovai Europos Parlamente Bronis Ropė ir Juozas Olekas.

Konkurse dalyvavo 323 ūkiai. Išrinkti 99 laimėtojai iš 33 savivaldybių. Vidutinis ūkio dydis tarp pirmos vietos laimėtojų – apie 250 ha, didžiausi siekia ir 800 ar net 1 000 ha, o mažiausias – 5 ha. Antros vietos laimėtojų vidutinis ūkio dydis yra 172 ha, trečios – 125 ha. Mažiausias tarp pirmos vietos laimėtojų – Kretingos r. šeimos ūkis „Prieskonių jūra“, kurį Laukžemėje įkūrė palangiškiai broliai Andrius ir Vytautas Gedvilai bei Mindaugas Milašius.

Vyriausias ir jauniausias konkurso dalyvis šiemet – iš vienos šeimos. Druskininkų sav. pirmos vietos laimėtojų Baublių šeimos ūkyje dirba sūnus, tėvas ir senelis. Aštuoniasdešimtmetį pernai atšventęs Algirdas Jonas įkūrė šį šeimos ūkį, veiklą pradėjo nuo nedidelio augalininkystės ūkio. Jo sūnus Tomas Baublys dažnai jam padėdavo, vėliau įsikūrė atskirai senelių žemėje, o su laiku perėmė ir tėvo ūkį. Tomo sūnus, dvidešimt penkerių Žygimantas, irgi jau įregistravo savo ūkį. Dabar tėvas su sūnumi bendrai dirba mišriame 130 ha ūkyje, laiko apie 100 angusų veislės galvijų bandą, o senelis Algirdas Jonas labiau rūpinasi bičių šeimomis.

Konkurso nugalėtojai vis jaunėja. Pirmos vietos laimėtojų vidutinis amžius yra 46 metai, antros ir trečios – 44 metai. Tarp geriausiųjų yra ir trys ūkiai, veiklos metus skaičiuojantys nuo 1990-ųjų. Tai – Kėdainių pirmos vietos laimėtojai Stasė ir Algimantas Kižauskai, kurie su sūnų Mariaus ir Modesto šeimomis dirba ir bendrai valdo 1 000 ha augalininkystės ūkį, kuris yra didžiausias šios krypties ūkis tarp visų 2022 m. konkurso laimėtojų. 1990-aisiais ūkį įregistravo ir Radviliškio r. pirmos vietos laimėtojai, 800 ha augalininkystės ūkio šeimininkai Vaida ir Jonas Ruškiai. Nuo tų pačių metų ūkio istoriją skaičiuoja ir Anykščių r. trečios vietos laimėtojai Nijolė Liucija ir Kęstutis Skudai.

Tarp laureatų – 55 augalininkystės, 19 gyvulininkystės, 21 mišrus, po 2 daržininkystės ir sodininkystės bei 3 uogininkystės ūkiai.