23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2022/12
Skirtingų veislių javų mišinių nauda
  • Dr. Jūratė RAMANAUSKIENĖ LAMMC Žemdirbystės institutas
  • Mano ūkis

Skirtingų veislių javų auginimas mišiniuose, kai atsižvelgiama į tų veislių atsparumą ligoms, savybių derinimą, galėtų būti reikšminga alternatyva cheminei ligų kontrolei.

Cheminė augalų apsauga dažnai kelia pavojų žmonėms, gyvūnams, augalams ir aplinkai. Be to, griežti Europos Komisijos reikalavimai žemės ūkiui verčia ieškoti optimalių ir ekologiškai pagrįstų augalų apsaugos būdų, kurie užtikrintų stabilią ir tausią augalininkystę nepatiriant ekonominės žalos.

Kaip rodo atliktų lauko eksperimentų rezultatai, skirtingo atsparumo ligoms kviečių veislių mišiniai gali užkirsti kelią augalų ligų epidemijoms ir pagerinti bendrą pasėlių būklę. Be to, auginant skirtingų veislių mišinius prisidedama prie patogenų atsparumo fungicidams ir jų naudojimo mažinimo. Moksliniai tyrimai rodo, kad iki 67 proc. visų tirtų veislių mišinių turėjo potencialą sumažinti purškimų fungicidais skaičių, palyginti su monokultūroje auginamomis veislėmis.

Auginant skirtingų savybių javų veislių mišinius mažėja:

  • ligų plitimas pasėlyje;
  • nepalankių sąlygų įtaka pasėlio būklei;
  • pasėlio išgulimo rizika;
  • pasėlių derlingumo netolygumas;
  • purškimų fungicidais skaičius;
  • patogenų atsparumo fungicidams rizika.

Ligų plitimas pasėliuose

Ligų kontrolei užtikrinti mišiniai turi būti sudaromi iš veislių, kurių augalai yra skirtingai jautrūs ligoms. Mažesnis ligų plitimas javų pasėliuose, auginant veislių mišinius, paaiškinamas keliais pagrindiniais aspektais, kurie susiję su ligų sukėlėjų sklidimo modifikacijomis. Auginant javus mišiniuose, atsiranda tankumo efektas, kai dėl padidėjusių atstumų tarp jautrių augalų sumažinamas ligų sukėlėjų sporų perdavimas nuo vieno jautraus augalo ant kito. Arba atsiranda barjero efektas, kai atsparesni augalai sulaiko dalį patogenų sporų ir neleidžia infekuoti jautresnių augalų.

Augalų fizinės savybės, tokios kaip stiebų skaičius, lapų paviršiaus plotas, atstumai tarp lapų ant stiebo, turi didelės įtakos ligų sukėlėjų, plintančių su lietaus lašais (pvz., vienos žalingiausių ligų kviečių lapų septoriozės sukėlėjas Zymoseptoria tritici), sporų sklidimo intensyvumui. Šie rodikliai labai svarbūs sudarant javų mišinius.

Skirtingų veislių skaičius ir jų santykis mišinyje yra svarbus rodiklis, turintis įtakos ligų intensyvumui ir derliui. LAMMC Žemdirbystės institute vykdytų tyrimų duomenimis, palyginti su jautria veisle, auginama monokultūroje, dviejų genetiškai skirtingų veislių mišinyje, kuriame 50 proc. sudarė atsparesnė veislė, buvo nustatytas esminis – iki 35 proc. ligų sumažėjimas, ir jis iš esmės nesiskyrė nuo monokultūroje auginamos atsparios veislės.

Prisitaikymas prie nepalankių sąlygų

Klimato kaitos kontekste vertinant augimo sąlygų įtaką pasėliams, skirtingų veislių mišinių auginimas pranašesnis už javus monokultūroje. Kaip parodė tyrimai, skurdžiame dirvožemyje mišiniuose auginti kviečiai davė didesnį derlių, palyginti su auginamais atskirai.

Skirtingų veislių mišinius nepalankios sąlygos veikia mažiau, nors jų komponentų reakcija į aplinką ir skiriasi. Nustatyta, kad kai trūksta drėgmės, žieminių kviečių veislių mišinių pasėliuose augalų vandens sunaudojimo efektyvumas buvo didesnis negu monokultūroje. Tai yra sausringais sezonais sumažėja drėgmės trūkumo padarinių, kadangi veislių mišiniuose auginami augalai geba geriau pasiimti vandenį ir labiau prisitaikyti prie nepalankių oro sąlygų.

Pasėlių išgulimo rizika

Nevienodo jautrumo išgulimui kviečių veislių mišinių auginimas padeda išvengti smarkaus pasėlio išgulimo.

Dėl išgulusių pasėlių mažėja tūkstančio grūdų masė, prastėja grūdų kokybė, taip pat atsiranda pavojus grūdams sudygti varpose. Remiantis moksliniais tyrimais, jeigu javai išgula per žydėjimą, grūdų derliaus nuostoliai gali siekti iki 50 proc. ir daugiau.

LAMMC Žemdirbystės institute buvo tirti mišiniai, įvairiais santykiais sudaryti iš keturių (Etana, KWS Emil, Patras ir Skagen) žieminių kviečių veislių. Šį sezoną, vyraujant lietingiems orams, išgulė Etana ir Patras veislių kviečiai, kuriems reikia intensyvesnės apsaugos nuo pasėlių išgulimo. Atskirai auginamų šių veislių pasėlių išgulimas vidutiniškai siekė 35 laipsnius, o auginamų mišiniuose su atsparesnių išgulimui veislių kviečiais pasėliai išgulė nedaug. Tokiuose laukeliuose augalų pasvirimas buvo apie 60 laipsnių.