23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2022/11
Grynųjų pinigų apskaitos pokyčiai
  • Zita SINICKIENĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Įsigaliojus Finansinės apskaitos įstatymui (nuo 2022 m. gegužės 1 d.), neliko specialiųjų reikalavimų kasos operacijoms, tačiau kiekvienam subjektui, turinčiam kasą, reikia nusistatyti vidaus kontrolės tvarką, užtikrinančią grynųjų pinigų operacijų atsekamumą, t. y. jie turi laiku ir teisingai parengti apskaitos dokumentą, užregistruoti ūkines operacijas, vykdyti pinigų kontrolę, saugumą.

Priėmus minėtą įstatymą Vyriausybė pripažino netekusiu galios 2000 m. vasario 17 d. nutarimą Nr. 179 „Dėl Kasos darbo organizavimo ir kasos operacijų atlikimo taisyklių patvirtinimo“ su visais pakeitimais ir papildymais.

Tad jei subjektas atlieka grynųjų pinigų operacijas, t. y. turi kasą, nuo 2022 m. gegužės 1 d. jos dokumentams taikomi bendri Finansinės apskaitos įstatyme numatyti reikalavimai apskaitos dokumentams ir papildomai apskaitos dokumentui, kuriuo pagrindžiama grynųjų pinigų operacija (toliau – grynųjų pinigų dokumentas), nustatant reikalavimus pasirašyti šį dokumentą ir sudaryti grynųjų pinigų apskaitos registrą, draudimą dokumentą taisyti.

Grynaisiais pinigais atliekamas operacijas į apskaitą reikia įtraukti ne vėliau kaip paskutinę einamojo mėnesio dieną. Pinigai į kasą priimami pagal kasos pajamų orderį. Gavus grynųjų pinigų už parduotą produkciją, atliktus darbus, suteiktas paslaugas, išnuomotą žemę, pastatus, mašinas ar kitą turtą, kitais jų gavimo atvejais surašomas kasos pajamų orderis arba pinigų priėmimo kvitas.

Atsiskaitant negrynaisiais pinigais jų gavimas pateisinamas nurodant mokėjimą arba debeto mokėjimą. Privalomi kasos pajamų orderio rekvizitai:

  • ūkinę operaciją atlikusio subjekto pavadinimas (vardas, pavardė);
  • juridinio asmens kodas;
  • dokumento pavadinimas;
  • dokumento parengimo data;
  • ūkinės operacijos turinys;
  • suma;
  • dokumento gavėjo pavadinimas (vardas, pavardė), juridinio asmens kodas, taip pat asmens, kuris turi teisę parengti ir pasirašyti (arba tik pasirašyti) apskaitos dokumentus, vardas arba pirmoji jo raidė, pavardė, parašas.

Rekomenduojama, bet neprivaloma, kad kasos pajamų orderyje būtų jo numeris ir grynuosius pinigus gavusio asmens vardas, pavardė, parašas.

Pinigai išmokami pagal kasos išlaidų orderį arba kitus tinkamai įformintus dokumentus: atlyginimų išmokėjimo žiniaraščius, prekių pirkimo (pardavimo) kvitus ir kitus išlaidas pateisinančius mokėjimo dokumentus. Jeigu pinigams išmokėti nesudaromi jokie kiti dokumentai, pavyzdžiui, grąžinant skolą, skolinant pinigus ir pan., surašomas kasos išlaidų orderis. Privalomi šio orderio rekvizitai yra tokie pat, kaip ir kasos pajamų orderio, tik papildomai reikia nurodyti asmens, kuris gavo grynųjų pinigų, vardą arba pirmąją jo raidę, pavardę.

Rekomenduojami (taip pat neprivalomi) rekvizitai – mokėjimo pagrindas ir kasos išlaidų orderio numeris. Jeigu pinigai išmokami pagal kasos išlaidų orderį fiziniam asmeniui, kuris nėra to subjekto darbuotojas, reikia nurodyti fizinio asmens vardą, pavardę, paso arba kito asmens tapatybę patvirtinančio dokumento pavadinimą ir jo numerį, gavėjo gyvenamąją vietą. Priimdamas pinigus jų gavėjas turi pasirašyti kasos išlaidų orderyje ir į jį įrašyti gautą sumą (eurus žodžiais ir centus skaičiais). Jeigu pinigai išmokami pagal mokėjimo žiniaraštį, sumos žodžiais nurodyti nereikia. Išmokėti pinigus iš kasos fiziniams asmenims, kurie nėra ūkio subjekto darbuotojai, leidžiama tik pagal kiekvienam asmeniui atskirai išrašytus kasos išlaidų orderius.

Ūkio subjektas gali išmokėti pinigus atskaitingiems asmenims – ūkio subjekto darbuotojams, kuriuos paskyrė mokėti avansą, už turtą, žemės ūkio produkciją ir suteiktas paslaugas, padengti kitas su subjekto veikla susijusias išlaidas ir (arba) priimti pinigų įplaukas. Sumokant pinigais iš kasos, išrašomas kasos išlaidų orderis.

Atskaitingas asmuo, gautais pinigais atsiskaitęs su kitais ūkio subjektais ar fiziniais asmenimis, turi pateikti subjektui sumokėjimo įrodymo dokumentus ir juos surašyti į avanso apyskaitą, joje nurodyti šių dokumentų pavadinimus, numerius, datas, išmokėtas sumas. Atskaitingas asmuo už išmokėtus pinigus subjektui atsiskaito ne rečiau kaip kartą per mėnesį. Jei nepanaudoti pinigai grąžinami į kasą, tai įforminama kasos pajamų orderiu. Atskaitingas asmuo, gavęs iš fizinių asmenų arba ūkio subjektų pinigus už jiems parduotą turtą, suteiktas paslaugas, avansą arba kitas pinigų įplaukas, turi išduoti kasos aparato ar pinigų priėmimo kvitą, kitą dokumentą. Atskaitingam asmeniui gautus pinigus su jų gavimo įrodymo dokumentais reikia atiduoti subjektui. Pinigų priėmimas į kasą įforminamas kasos pajamų orderiu. Pinigų sumokėjimo į kasą terminas negali viršyti mėnesio.

Grynųjų pinigų dokumentus taisyti draudžiama. Jeigu apskaitos dokumente, kuriuo pagrindžiama pinigais atliekama ūkinė operacija, padaroma klaida, parengiamas naujas. Dokumentas su klaida laikomas negaliojančiu ir saugomas kartu su kitais ataskaitinio laikotarpio apskaitos dokumentais. Pinigai priimami arba išmokami tik kasos pajamų arba išlaidų orderių išrašymo dieną.

Tais atvejais, kai subjektas atlieka grynųjų pinigų operacijas, reikia sudaryti grynųjų pinigų apskaitos registrą (kasos knygą). Į jį įrašomos visos kasos operacijos. Kasos knygoje privaloma pateikti šią informaciją:

  • operacijos ir užregistravimo kasos knygoje datą;
  • unikalų įrašo numerį, jeigu kasos knyga pildoma naudojant apskaitos programą;
  • ūkinės operacijos turinį;
  • sąskaitų korespondenciją (debetas / kreditas), buhalterines sąskaitas;
  • sumą;
  • nuorodą į apskaitos dokumentą (kasos išlaidų orderio ar pajamų orderio numerį, kitą informaciją kaip nuorodą į dokumentą).

Subjektas, pildantis Pinigų kasoje, banko sąskaitose pirkimų ir pardavimų žurnalą, turi lapus sunumeruoti iš eilės, kiekvieno mėnesio įrašams skirti po atskirą lapą ir jame nurodyti metus bei mėnesį. Visos pinigų, pirkimo ir pardavimo operacijos žurnale registruojamos paprastuoju įrašu. Pinigų, pirkimo ir pardavimo operacijos grindžiamos apskaitos dokumentais. Kiekviena iš jų rašoma chronologiškai, atskira eilute. Draudžiama ką nors trinti ar atlikti nepatvirtintus taisymus Pinigų kasoje, banko sąskaitose, pirkimų ir pardavimų apskaitos žurnale. Jį pildęs asmuo parašu turi patvirtinti taisymus ir kiek vieno mėnesio pinigų, pirkimo ir pardavimo operacijas.

Kasos knygą galima sudaryti ne kiekvieną dieną, bet ne rečiau kaip kartą per mėnesį. Subjektas privalo kontroliuoti, kad ji būtų pildoma tinkamai. Pinigų saugumą privalo užtikrinti subjekto vadovas. Draudžiama kasoje laikyti subjektui nepriklausančių pinigų.

Jeigu kasos išlaidų orderyje arba atlyginimų išmokėjimo žiniaraštyje nėra pinigų gavėjo parašo, laikoma, kad pinigai neišmokėti. Pinigai, neįforminti jokiu grynųjų pinigų dokumentu, tampa kasos pertekliumi ir priskaičiuojami prie pajamų.