23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2022/10
Ruduo – gyvulininkystės parodų metas
  • Mano ūkis

Rugsėjį surengta ne tik 10-oji avininkystės paroda „Avis aprengs ir pamaitins“, bet ir specializuota mėsinių galvijų paroda – pirmoji tokio pobūdžio paroda kaip Žemės ūkio akademijoje rengiamos „Inno panoramos“ programos dalis.

Poreikis rasti naują ūkinių gyvūnų parodos vietą atsirado po to, kai Žemės ūkio ministerija dėl nuostolingumo nutarė įtraukti į privatizuojamų objektų sąrašą valstybei priklausančią UAB „Panevėžio veislininkystė“ kartu su jai priklausančiu Algirdiškio parodų centru. Prieš 7 metus atnaujintas centras, pritaikytas visų rūšių gyvūnams, turintis galvijams demonstruoti skirtą maniežą, dabar yra nenaudojamas.

„Inno panoramos“ gyvulininkystės parodoje buvo demonstruojami veisliniai mėsiniai galvijai, paukščiai, triušiai, avys, ponių klasės žirgai, didelis dėmesys skirtas skirtingų veislių pristatymams, gyvūnų išskirtinių savybių demonstravimui. Tačiau Žemės ūkio alkademijos paviljonuose nėra galimybės demonstruoti pieninių veislių galvijų.

Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacija parodoje pristatė 6 veisles (šarolė, limuzinus, angusus, mėsinius simentalus, herefordus ir hailendus) ir surengė ketvirtąjį aukcioną, kuriam po kontrolinio auginimo iš 123 buliukų buvo atrinkta 18 penkių veislių galvijų.

Šalies dekoratyvinių ir veislinių paukščių augintojų draugijos nariai pristatė mūsų šalyje auginamas populiarias vištų, ančių, žąsų, kalakutų, balandžių veisles; Veislinių triušių augintojų asociacija – belgų milžinų, prancūzų avinų, Vokietijos dėmėtųjų, šinšilų ir kt. veislių ilgaausius.

Avių augintojai į „Inno panoramą“ atvyko tiesiai iš Šeduvos, kur rugsėjo pradžioje vyko 10-oji (ir jau 6-oji bendrovės „Genetiniai ištekliai“ valdose) avininkystės paroda „Avis aprengs ir pamaitins“. Čia buvo demonstruota 14 avių veislių – vietinės šiurkščiavilnės, tekseliai, sufolkai, Il de France, šarolė, Vokietijos juodgalvės, merinosai, ostrfryzai, Jakobo, Koburno lapinės, skudai, Kerry Hill ir kt., iš viso per 90 ūkinių ir dekoratyvinių avių. Dalis avių iš Šeduvos atvežtos ir į „Inno panoramą“.