23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2022/10
Darbo kodekso pokyčiai
  • Vilma ČEREŠKAITĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Priimti visiems darbdaviams, įskaitant ūkininkus, aktualūs Darbo kodekso pakeitimai. Dauguma jų įsigaliojo nuo 2022 m. rugpjūčio 1 dienos.

Darbo kodekso pokyčiai apima daugelį darbo teisės aspektų. Iš viso atlikta daugiau nei 40 straipsnių pakeitimų. Jie priimti, kad būtų sudarytos geresnės sąlygos derinti darbo ir priežiūros pareigas, skatinti vyrų ir moterų lygybę dėl galimybių darbo rinkoje, užtikrinti adekvatų dirbančiųjų darbo sąlygų skaidrumą.

Naikinama kilnojamojo darbo kompensacija

Pakeitus Darbo kodeksą, atsisakoma kilnojamojo darbo kompensacijos: iš pradžių ji bus mažinama ir nuo 2022 m. lapkričio 1 d. negalės viršyti 30 proc. (iki tol – 50 proc.) darbuotojo bazinio darbo užmokesčio už faktiškai dirbtą laiką. Nuo 2023 m. birželio 1 d. šios kompensacijos neliks.

Kilnojamojo darbo kompensacijas dažnai mokėjo statybų verslas, transporto įmonės, taip pat ūkininkai, nes šių sričių darbuotojų veikla susijusi su darbu lauke, važiavimu. Jos darbdaviams patrauklios, nes neapmokestinamos GPM ir „Sodros“ įmokomis. Vis dėlto, Valstybinės darbo inspekcijos teigimu, kompensacijomis tam tikrais atvejais galimai piktnaudžiaujama – skiriamos didžiausios ir jomis iš esmės sumokamas darbo užmokestis. Be to, šios kompensacijos neigiamai veikia darbuotojų padėtį. Pavyzdžiui, jos neįtraukiamos apskaičiuojant atostoginius ir naudojantis socialinėmis garantijomis (senatvės pensijos, ligos ir kitomis išmokomis).

Nors kilnojamojo darbo kompensacijos nelieka, tačiau darbdaviai dar gali pasinaudoti šia lengvata iki 2023 m. gegužės 31 dienos. Pagrindiniai reikalavimai:

  • kompensaciją galima mokėti darbuotojams, kurių darbas yra kilnojamojo pobūdžio, atliekamas lauko sąlygomis, susijęs su kelionėmis ar važiavimu. Darbuotojams kompensuojamos su tokiu darbo pobūdžiu susijusios padidėjusios išlaidos už faktiškai dirbtą darbo laiką. Ši kompensacija – ne fiksuotas kas mėnesį mokamas priedas. Ji mokama už laiką, kurį darbuotojas atliko kilnojamojo pobūdžio darbą. Kompensaciją galima skirti tik tuo atveju, jei neapmokamos komandiruotės išlaidos;
  • kompensacijos dydis nurodomas darbo sutartyje, darbovietėje galiojančioje darbo apmokėjimo sistemoje ar kitame darbdavio norminiame teisės akte. Jei kompensacijos dydis nurodytas darbo sutartyje ir sudaro daugiau kaip 30 proc. darbuotojo bazinio darbo užmokesčio, nuo 2022 m. lapkričio 1 d. reikės pakeisti darbo sutartį. Darbdavys apie tai privalės informuoti darbuotoją iš anksto.

Nauja pavyzdinė darbo sutarties forma

Nuo 2022 m. rugpjūčio 1 d. pasikeitė pavyzdinė darbo sutarties forma, todėl įdarbinant naujus darbuotojus su jais reikės pasirašyti atnaujintą darbo sutartį. Jei darbdavys naudoja ne pavyzdinę, o savo parengtą formą, ją turės pakoreguoti.

Esminių pokyčių neatsirado, tik 9 ir 11 punktuose šiek tiek pakeistos sakinių formuluotės, o kituose sutarties punktuose reikės pateikti papildomą informaciją:

  • 1.3. punkte – darbo užmokesčio sudedamąsias dalis (priedus, priemokas, premijas ar kitus papildomus mokėjimus);
  • 4 punkte – darbo (pamainos) keitimo tvarką, jei tokia taikoma;
  • 5 punkte – bandomojo termino trukmę ir sąlygas, teisę į mokymo paslaugas, jei darbdavys tokią suteikia;
  • 6 punkte – socialinio draudimo institucijų, gaunančių su darbo santykiais susijusias socialinio draudimo įmokas, pavadinimus, taip pat informaciją apie kitą teikiamą su socialiniu draudimu susijusią apsaugą, jei darbdavys už tai atsakingas;
  • 8 punkte – Darbo kodekso straipsnius, pagal kuriuos apmokami viršvalandžiai;
  • 13 punkte – Darbo kodekso straipsnius, pagal kuriuos baigiasi darbo sutartis.

Kiti pokyčiai

Darbo kodekso pokyčiai aktualūs ir tėvams, auginantiems vieną vaiką. Anksčiau jie neturėjo teisės į vadinamuosius mamadienius ir tėvadienius, bet dabar ją įgyja. Taigi, darbuotojams, auginantiems vieną vaiką iki 12 metų, darbdavys turi suteikti papildomą poilsio dieną per 3 mėnesius arba sutrumpinti darbo laiką 8 val. per 3 mėnesius.

Nauja ir tai, kad darbuotojams, auginantiems du vaikus iki 12 metų, kai vienas arba abu yra neįgalūs, reikia suteikti dvi papildomas poilsio dienas per mėnesį arba sutrumpinti darbo laiką 4 val. per savaitę (iki pakeitimo – 1 diena per mėnesį arba 2 val. per savaitę).

Yra pokyčių ir dėl nuotolinio darbo. Jeigu jį įmanoma atlikti namuose, darbdavys privalo tenkinti prašymą dirbti nuotoliniu būdu, jei jį pateikiantis darbuotojas:

 augina vaiką iki 8 metų;  vienas augina vaiką iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų;  pagal sveikatos priežiūros įstaigos išvadą pateikė prašymą, pagrįstą sveikatos būkle, neįgalumu arba būtinybe slaugyti (prižiūrėti) šeimos narį ar kartu gyvenantį asmenį;  jei darbuotoja nėščia, neseniai pagimdė ar maitina krūtimi.

Šios darbuotojų grupės taip pat gali prašyti dirbti pageidaujamu darbo laiko režimu, o darbdavys privalo tenkinti tokį prašymą, bet tik tuo atveju, jeigu dėl gamybinio būtinumo ar darbo organizavimo ypatumų tai darbdaviui nesudarys per didelių sąnaudų.

Dar vienas pokytis – nuo šiol nemokamas atostogas darbuotojui reikia suteikti ir tuo atveju, jeigu slaugo sergantį asmenį, su kuriuo gyvena (anksčiau tai galiojo tik slaugant šeimos narį). Darbdavys privalo suteikti nemokamo laisvo laiko ir tuomet, kai darbuotojo prašymas susijęs su skubiomis šeiminėmis aplinkybėmis, pavyzdžiui, nelaimingu atsitikimu, liga.

Yra ir bandomojo termino pakeitimų. Nuo šiol, jei darbdavys sudarys terminuotą darbo sutartį, kurios laikotarpis trumpesnis nei 6 mėnesiai, išbandymo terminas turės būti proporcingas šios sutarties terminui, t. y. trumpesnis nei 3 mėnesiai.

Pakeistame Darbo kodekse įtvirtinta iki šiol praktikoje taikyta taisyklė. Kaip ir anksčiau, darbuotojas savo iniciatyva be svarbių priežasčių darbo sutartį gali nutraukti įspėjęs darbdavį prieš 20 kalendorinių dienų, o darbdaviui sutikus gali iš darbo išeiti anksčiau. Dabar atsirado patikslinimas – darbuotojas gali atšaukti prašymą atleisti per 3 darbo dienas, bet tik tuo atveju, jei sutartis dar nenutraukta.

Taip pat įtvirtintos šios papildomos nuostatos: negalima diskriminuoti darbuotojo arba jį atleisti dėl to, kad naudojasi Darbo kodekse numatytomis teisėmis, tarkime, nori pasinaudoti mamadieniu ar tėvadieniu, prašo leidimo dirbti lanksčiu grafiku, nuotoliniu būdu ir kita.