23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2022/08
Elektros srove per piktžoles. Alternatyvi kontrolė
  • Doc. dr. Remigijus ZINKEVIČIUS VDU Žemės ūkio akademija
  • Mano ūkis

Elektriniai piktžolių kontrolės įrenginiai gali būti alternatyva glifosatui. Prancūzų įmonė „Zasso“ pristato rinkoje išskirtinius įrenginius, veikiančius pagal patentuotą Electroherb™ technologiją. Prancūzijos mokslininkai tyrė šios technologijos efektyvumą.

Žemdirbiai ieško alternatyvų glifosatui ir kitiems cheminiams augalų apsaugos produktams. Vienas iš būdų, kuris iki šiol labiau taikytas tik ekologinėje žemdirbystėje, yra elektrinė piktžolių kontrolė.

Žemės ūkiui skirtas 3 m darbinio pločio traktorinis elektrinis piktžolių kontrolės įrenginys XP300 dažniausiai naudojamas piktžolių kontrolei prieš kultūrinių augalų sudygimą, bulvienojams arba tarpiniams augalams desikuoti. Įrenginį sudaro du moduliai, pakabinami ant traktoriaus priekinio ir galinio hidraulinio keltuvo. Ant traktoriaus galinio hidraulinio keltuvo pakabinamą maitinimo modulį sudaro generatorius, valdymo blokas ir skirstomoji spinta. Ant priekinio hidraulinio keltuvo pakabintame aplikatoriuje yra 24 aukštos įtampos moduliai, kurių galia 72 kW. Lankstūs elektrodai prisitaiko prie bet kokių piktžolių ir užtikrina optimalų veikimą.

Vynuogynams ir sodams skirtas elektrinis piktžolių kontrolės įrenginys XPS susideda iš standžiai įtvirtintų ir judančių elektrodų, kurie naikina piktžoles tarp eilių ir eilėse bei pasyviai sukasi aplink vynmedžių ir vaismedžių kamienus. Siekiant apdoroti piktžoles kuo arčiau kamieno, ypatingas dėmesys skiriamas pasukamos svirties kinematikai. Didžiausią eksploatavimo saugumą garantuoja izoliacinės medžiagos ir optimizuota geometrija.

Traktorinis, 1,2 m darbinio pločio piktžolių kontrolės įrenginys XPU skirtas komunaliniam ūkiui, t. y. sukurtas specialiai augalijai naikinti šaligatviuose, kelkraščiuose, kapinėse ir didelėse pramoninėse teritorijose. XPU sistemą sudaro du moduliai, pakabinami ant traktoriaus priekinio ir galinio hidraulinio keltuvo. Ant traktoriaus galinio hidraulinio keltuvo pakabinamą maitinimo bloką sudaro generatorius, iki 12 aukštos įtampos modulių, kurių galia 36 kW (įskaitant galios padidinimo Power-Boost funkciją), ir valdymo blokas. Siekiant prisitaikyti prie miesto sąlygų, ant traktoriaus priekinio hidraulinio keltuvo pakabintą aplikatorių galima pastumti 50 cm į šoną. Lankstūs metaliniai elektrodai prisitaiko prie bet kokio paviršiaus (pvz., asfalto, žvyro ar trinkelių) ir užtikrina optimalų kontaktą su augmenija.

Piktžolių kontrolė dirbant trimis greičiais

Prancūzijos Arvalio augalų institutas (pranc. Institut du végétal) elektrinės piktžolių kontrolės tyrimus atlieka nuo 2018 metų. Didžiausias dėmesys skiriamas tarpinių pasėlių, pabirų ir piktžolių naikinimo efektyvumui. Bandymai vyko netoli Meco, šiaurės rytų Prancūzijoje. Testuotas firmos „Zasso GmbH“ įrenginys Xpower.

Per bandymus piktžolės elektriniu įrenginiu buvo naikinamos važiuojant 2, 4 ir 7 km/val. greičiu. Palyginimui kontrolinis variantas buvo apdorotas glifosatu. Piktžolių kontrolės būdų veiksmingumą mokslininkai vertino praėjus 37 dienoms. Vertinant skirtingų augalų pasėlius, buvo pastebėti akivaizdūs skirtumai.

Labai gerai naikina pabiras rapsuose

Nors glifosatas rudenį rapsuose sunaikino tik 45 proc. pabirų, elektrinio piktžolių kontrolės įrenginio efektyvumas, važiuojant bet kokiu darbiniu greičiu, buvo kur kas didesnis ir siekė beveik 100 procentų. Glifosatas pavasarį žirnių pasėlyje sunaikino tik 85 proc., o elektrinis įrenginys – daugiau nei 90 proc. piktžolių. Kitokia situacija buvo su kviečių pabiromis. Jei glifosatas patikimai naikino visas kviečių pabiras, tai elektrinio įrenginio efektyvumas geriausiu atveju siekė vos 20 procentų.

Elektrinio metodo taikymas daugiametėse pievose, dobilienoje ir raudonųjų dobilų pasėliuose pavasarį beveik visiškai nepasiteisino, tačiau rudenį, bent jau dobilienoje ir grynuose raudonuosiuose dobiluose, pasiteisino, nes buvo sunaikinta daugiau kaip 80 proc. piktžolių.

Įrenginys efektyvesnis važiuojant lėčiau

Elektros srovė, tekanti per augalus ir dirvą, pažeidžia augalų ląsteles ir jie nudžiūsta. Rezultatas priklauso nuo augalų rūšies, esamos biomasės, pasėlių tankumo ir oro drėgnio. Labai sausomis sąlygomis reikia būti atsargiems, nes visada yra gaisro pavojus.

Tyrimai parodė, kad efektyviau dirbama važiuojant mažesniu greičiu. Didžiausias efektyvumas buvo pasiektas važiuojant 2 km/val. greičiu, nes elektros krūvio poveikis augalams yra ilgesnis.

Tyrėjai elektrinį piktžolių kontrolės įrenginį derino su rotoriniu smulkintuvu ir volais. Nustatyta, kad volavimas nepadidino piktžolių kontrolės agregato veiksmingumo. Kita vertus, ant traktoriaus priekinio hidraulinio keltuvo sumontuotas rotorinis smulkintuvas padidino pabirų sunaikinimo efektyvumą.

Tyrimų išvados:

  • piktžoles sunaikinti lengviau negu pabiras;
  • kuo daugiau biomasės ir tankesnis pasėlis, tuo mažesnis elektrinės piktžolių kontrolės efektyvumas;
  • elektrinė piktžolių kontrolė efektyvesnė, kai dirva sausa;
  • drėgni augalai, pavyzdžiui, dėl rasos, didina įrenginio efektyvumą.

Kiek kainuoja elektrinė piktžolių kontrolė

Technologijos trūkumas yra mažas našumas, nes 3 m darbinio pločio įrenginio važiavimo greitis nedidelis. Be to, technologija, kainuojanti iki 250 Eur/ha, yra gerokai brangesnė nei glifosatas ar mechaninis žemės dirbimas.

Norėdami pamatyti, kaip šis metodas paveikė dirvožemio gyvius, mokslininkai taip pat suskaičiavo sliekus ir mikroorganizmų biomasę. Nenustatytas joks neigiamas elektros srovės poveikis sliekams ir mikrobiologinės biomasės kiekiui.