23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2022/06
Žolinių pašarų ruošimo mašinų naujovės
  • Doc. dr. Remigijus ZINKEVIČIUS VDU Žemės ūkio akademija
  • Mano ūkis

Ruošiant žolinius pašarus labai svarbu išsaugoti jų kokybę. Visos žolinių pašarų ruošimo koncepcijos siekia tausoti dirvą, dirbti su minimaliais nuostoliais ir užtikrinti patikimą jų fermentaciją.

Labai populiarūs kelių žoliapjovių deriniai leidžia naudoti pastovių technologinių vėžių sistemą (ang. Controlled- Traffic-Farming) ruošiant žolinius pašarus. Naujos kartos rinktuviniai juostiniai grėbliai ne tik garantuoja našumą, bet ir sumažina į pašarus patenkančių žemių. Šiuolaikiniuose presuose naudojant naujus jutiklius visiškai automatizuojamas darbo procesas, išlaikant tą pačią ryšulių kokybę.

Žoliapjovių deriniai ir technologinės vėžės

Kalbant apie žoliapjovių derinius, didelis dėmesys skiriamas traktoriaus priekyje ir gale pakabinamų žoliapjovių suderinamumui. Vis didėjant jų bendram darbiniam pločiui ir norint išvengti nenupjautų plotų dirbant posūkiuose, standartinių 3 m priekinių žoliapjovių nepakanka. Čia svarbu sumanūs techniniai sprendimai, pavyzdžiui, platesnių sulankstomų ar hidrauliškai valdomų ir kilnojamų žoliapjovių naudojimas.

Siekiant pagerinti traktoriaus priekyje ir gale pakabintų žoliapjovių persidengimą ir dirbant posūkiuose nesuvažinėti nenupjautos žolės plotelių, turi būti įvertinamas arba apskaičiuojamas ir traktoriaus priekinės ašies posūkio kampas.

„Pastovių technologinių vėžių sistema“ – raktiniai žodžiai kalbant apie dirvožemį tausojantį ūkininkavimą. Augalininkystėje technologinės vėžės yra įprastas dalykas, tačiau ruošiant žolinius pašarus jos naudojamos retai. Nuo dažnų važiavimų ypač nukenčia liucernų ir dobilų plotai. Todėl fiksuotas darbinis plotis ir vėžės būtų geras pasirinkimas, tačiau į tai reikia atsižvelgti atliekant kiekvieną operaciją – nuo tręšimo iki derliaus nuėmimo.

Dirbant su žoliapjovių deriniais, prikabinus dvi ar daugiau mašinų, galima pasiekti didesnį nei 12 m darbinį plotį. Pastovių technologinių vėžių sistema – naujovė, skirta stambesniems ūkiams, ypač pabrėžiant dirvožemio apsaugos aspektą lauko vietose, kuriose žemės ūkio technika nevažinėja.

Autonominiai sprendimai

Siekiant išspręsti kvalifikuotos darbo jėgos trūkumo žemės ūkyje problemas, siūlomi ir autonominiai technologiniai vienetai (ATV). Vokietijos įmonių „Krone“ ir „Lemken“ sukurtą ATV sudaro 170 kW (230 AG) galios jėgos mašina ir skirtingi pakabinami padargai (kultivatorius, plūgas, sėjamoji, žoliapjovė, vartytuvas ir grėblys). Kad darbas vyktų kuo optimaliau ir saugiau, aplinką ir pakabinamus padargus stebi daugybė ant jėgos mašinos sumontuotų jutiklių.

Autonominis technologinis vienetas valdomas ir apžiūrimas per mobiliuosius įrenginius, darbo užsakymai ir dokumentacija perduodama per ryšio modulį ir Agrirouter duomenų centrą. ATV galima laikyti vientisa išmaniąja sistema, nes jėgos mašina ir pakabinami padargai informacija keičiasi per ISOBUS.

Rinktuvinio juostinio grėblio galimybės

Svarbiausia naujovė grėblių rinkoje yra rinktuviniai juostiniai grėbliai. Vienas iš šios universalios sistemos privalumų – pašarams ruošiamos žolės apsaugojimas nuo mynimo traktoriaus ratais. Prikabinamą rinktuvinį juostinį grėblį sudaro trijų sekcijų būgninis pirštinis rinktuvas ir už jo esantys juostiniai transporteriai. Rinktuvą ir juostinius transporterius suka hidrauliniai varikliai. Sangrėba klojama kairėje arba dešinėje mašinos pusėje. Pakėlus vidurinį rinktuvą aukštyn, mašinos viduryje klojama 1,4 m pločio sangrėba. Dirbant racionalus mašinos traukimo greitis 12 km/val.

Grėblys į dirvos paviršių remiasi dviem plačiais atraminiais ratukais, kurių padėtį valdo kompiuteris. Rinktuvinio juostinio grėblio darbo plotis didesnis už rotorinio. Rinktuvo pirštai kelia žolę nuo dirvos paviršiaus, todėl į ją patenka mažiau žemių. Grėbiamos ir neišsklaidytos žolės pradalgės.

Daugiafunkciai agregatai

Siekiant taupyti energiją ir tausoti dirvą, bandoma suderinti nupjautos žolės ar ant ražienos paskleistų šiaudų grėbimą, presavimą į ritinius ar stačiakampius ryšulius ir jų apvyniojimą plėvele. Yra sudaromi sudėtiniai žemės ūkio agregatai, kai, pavyzdžiui, prie rotacinio dviejų horizontalių būgnų grėblio prikabinamas stačiakampių ryšulių presas, o prie pastarojo – vyniotuvas.

Siūlomi ir kombinuoti grėbliai-presai, kuriuose mašinos technologinis darbo procesas valdomas automatiškai. Grėblio rotorius pakeliamas, kai prese ritinys apvyniojamas raiščiu ar tinkleliu.

Rinktuvinė priekaba ar smulkintuvas

Ruošiant silosą, mažesnis žolinių pašarų pjaustinio ilgis suteikia daug privalumų, pavyzdžiui, užtikrina didesnį tankį, lengvesnį atpjovimą arba geresnį trupėjimą pašarų maišytuve. Šiuolaikinės rinktuvinės priekabos beveik gali konkuruoti su smulkintuvais, nes modernūs pjovimo aparatai su 65 peiliais gali paruošti net 25 mm ilgio pašarų pjaustinius. Tiesa, tokioms priekaboms agreguoti reikia didesnės galios traktorių. Įprastas pašarų pjaustinio ilgis, kurį galima pasiekti su daugelio gamintojų rinktuvinėmis priekabomis, yra 35 milimetrai.

Tačiau ne vien pjaustinio ilgis lemia žolinių pašarų smulkintuvų pranašumą, palyginti su rinktuvinėmis priekabomis. Viena, rinktuvinės priekabos pjovimo aparato peilių galandimas užima daug laiko, antra, pašarų transportavimo išlaidos rinktuvine priekaba yra daug didesnės nei jos pakrovimo ir iškrovimo.

Stačiakampių ryšulių logistikos optimizavimas

Didelių stačiakampių ryšulių presai dažniausiai naudojami šieno ir šiaudų derliui doroti. Daugiau nei 90 proc. atvejų kiekvienas supresuotas ryšulys ant žemės padedamas atskirai. Įvairių konstrukcijų ir dydžių ryšulių surinkimo priekabos beveik nenaudojamos, nors sutaupo daug laiko ir pinigų, nes logistikos grandinėje yra mažiau pakrovimo vietų, kuriose sukoncentruoti didesni ryšulių kiekiai.

Be ryšulių surinkimo optimizavimo, labai svarbus ir presavimo tankis. Siūloma nemažai techninių sprendimų, tačiau pastoviam presavimo tankiui visą darbo dieną įvairiuose laukuose išlaikyti vis tiek tenka daryti kompromisus. Automatinė didelių stačiakampių ryšulių presų valdymo sistema gali labai palengvinti traktorininko darbą. Pasirinkus norimą ryšulio svorį, sistema gali automatiškai reguliuoti traktoriaus važiavimo greitį ir preso nustatymus.

Jutikliai presuose

Siekiant optimaliai nukreipti traktorių virš sangrėbos ir nuolat užtikrinti didelį preso laidumą, rinktuve įtaisomas jutiklis, kuris nuolat stebi sangrėbos matmenis. Tikslumas dar labiau pagerinamas naudojant GPS duomenis. Iš anksto apskaičiuojant ryšulio svorį, visi duomenys gali būti lanksčiai koreguojami, o pasiekti maksimalų našumą galima net kintant žolės ar šiaudų derliaus dorojimo sąlygoms.