23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2022/05
SAV pranešimo teikimo tvarka
  • Živilė KUPRIENĖ LŽŪKT
  • Mano ūkis

Pasikeitė asmenų, vykdančių savarankišką individualią veiklą (įskaitant žemės ūkio) ir veiklą pagal pažymą, SAV pranešimo teikimo „Sodrai“ tvarka.

Asmenys, vykdantys savarankišką veiklą, kaip ir pagal darbo sutartis dirbantys asmenys, draudžiami ligos ir motinystės socialiniu draudimu. Mokėdami Valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokas kiekvieną mėnesį, jie turi teisę gauti iš „Sodros“ ligos ir motinystės išmokas, tik svarbu, kad įmokos „Sodrai“ būtų sumokėtos iki einamojo mėnesio pabaigos.

Esminis atnaujintos SAV pranešimų teikimo tvarkos pokytis – asmenims, vykdantiems individualią veiklą ir nuo 2022 m. įmokas mokantiems nuo minimalaus mėnesinio atlygio (MMA), t. y. 730 Eur, SAV pranešimų teikti kas mėnesį nebereikia.

Sprendimą, kokio dydžio įmokas mokėti kas mėnesį, turi priimti pats individualią veiklą vykdantis asmuo. Pasirinkimai du: mokėti įmokas nuo vieno MMA dydžio arba nuo faktiškai per mėnesį gautų pajamų.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad savarankiškai dirbančiam asmeniui pagal per mėnesį sumokėtas įmokas bus įskaitomas stažas, jei:

  • įmokos bus sumokėtos nuo vieno MMA dydžio sumos – laikoma, kad individualią veiklą vykdantis asmuo įgijo vieno mėnesio socialinio draudimo stažą;
  • įmokos bus sumokėtos nuo mažesnės ar didesnės negu MMA sumos, įgytas socialinio draudimo stažas bus laikomas atitinkamai didesniu arba mažesniu.

Kada teikti SAV pranešimus

Taisyklės paaiškina, kada SAV pranešimus reikia teikti ir asmenims, susijusiems su žemės ūkiu.

Individualios įmonės, mažosios, tikrosios ūkinės ir komanditinės ūkinės bendrijos SAV pranešimus turi teikti dviem atvejais. Pirmuoju, kai už kalendorinį mėnesį išsiima lėšų sumą asmeniniams poreikiams ir ji didesnė arba mažesnė negu 1 MMA. Antruoju, už praėjusį laikotarpį, jeigu už jį nepateikė duomenų Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI).

Taip pat SAV pranešimus turi teikti individualia ar individualia žemės ūkio veikla (ūkininkai ir jų partneriai) besiverčiantys asmenys, išskyrus tuos, kurie verčiasi individualia veikla pagal verslo liudijimą, kai už kalendorinį mėnesį įmokas apskaičiuoja nuo sumos, didesnės arba mažesnės negu MMA, ir moka avansu ne vėliau kaip iki einamojo mėnesio paskutinės dienos.

Šiomis SAV pranešimo taisyklėmis turi vadovautis ir Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės valstybių, Šveicarijos, Jungtinės Karalystės savarankiškai dirbantys asmenys, kuriems taikomi LR teisės aktai socialinio draudimo srityje pagal LR tarptautines sutartis ar ES socialinės apsaugos sistemų koordinavimo reglamentus.

Taip pat draudėjams SAV pranešimą pateikti reikia, kai teisės aktų nustatyta tvarka savarankiškai dirbantys asmenys įmokų gali nemokėti (pvz., jei tai pirma savarankiška veikla nuo 2018 m. sausio 1 d.), tačiau jas apskaičiuoja ir sumoka ne vėliau kaip iki einamojo mėnesio paskutinės dienos, arba kai jas sumoka nuo VMI deklaruotos metinės pajamų sumos.

Daugiau niuansų, kada draudėjams reikia teikti SAV pranešimus, pateikiama Duomenų apie savarankiškai dirbančius asmenis pateikimo ir tikslinimo taisyklėse.

Kada nereikia teikti SAV pranešimų

SAV pranešimo teikti nereikia, kai įmokos už einamąjį mėnesį apskaičiuotos ir sumokėtos nuo MMA, taip pat individualia žemės ūkio veikla (ūkininkams ir jų partneriams) užsiimantiems asmenims, kurių pajamos mokestiniu laikotarpiu neapmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu pagal Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo nuostatas ir kurie nedeklaruoja individualios žemės ūkio veiklos pajamų.

Individualių įmonių savininkai, mažųjų bendrijų ar ūkinių bendrijų tikrieji nariai, taip pat asmenys, kurie verčiasi individualia ar individualia žemės ūkio veikla (ūkininkai ar jų partneriai), duomenis apie savarankiškai dirbančio asmens deklaruotą metinę pajamų sumą ar asmeniniams poreikiams išsiimtą lėšų sumą ir jos išskaidymą pagal kiekvieną kalendorinį mėnesį teikia VMI metinėje pajamų mokesčio deklaracijoje, pasirinkdami įmokų tipą „SoDros mėnesinis“.

Mėnesinį SAV pranešimą nustatytais atvejais draudėjai privalo pateikti pasibaigus kalendoriniam mėnesiui iki kito kalendorinio mėnesio 15 dienos. Pavyzdžiui, už 2022 m. balandį SAV pranešimą reikia pateikti iki 2022 m. gegužės 15 dienos.

Savarankiškai dirbantys asmenys metinius SAV pranešimus turės pateikti tuomet, kai „Sodra“ negaus duomenų iš VMI apie draudžiamąsias pajamas, nuo kurių turi būti mokamos „Sodros“ įmokos.

Metinį SAV pranešimą reikės teikti ir tiems savarankiškai dirbantiems asmenims, kurie neprivalo mokėti įmokų, bet VMI savo metinėje GPM deklaracijoje deklaruoja pajamas, nuo kurių skaičiuojamos „Sodros“ įmokos. Metinį SAV pranešimą reikia pateikti pasibaigus kalendoriniams metams ne vėliau kaip iki metinės pajamų mokesčio deklaracijos pateikimo VMI termino paskutinės dienos, t. y. gegužės 1-osios.

Jei pasirinksite įmokas „Sodrai“ mokėti kartą per metus, jums priklausančias išmokas „Sodra“ galės išmokėti tik tada, kai deklaruosite savo pajamas metinėje pajamų mokesčio deklaracijoje ir sumokėsite priklausančias įmokas. Deklaravus bendrą metinę pajamų sumą, bet nedeklaravus gautų pajamų sumos kalendoriniais mėnesiais, metinė pajamų suma, nuo kurios skaičiuojamos įmokos, bus išskaidyta lygiomis dalimis, atsižvelgiant į veiklos vykdymo laikotarpio kiekvieno mėnesio kalendorinių dienų skaičių ir sumokėtas įmokas.

Jeigu nuspręsite įmokas mokėti kas mėnesį ir iki kito mėnesio 15 d. pateiksite SAV pranešimą, susirgus ar slaugant šeimos narį, „Sodros“ išmokas galėsite gauti iškart pasibaigus nedarbingumo laikotarpiui. Tokiu atveju taip pat atsižvelgiama į tai, ar sumokėjote VSD įmokas už praėjusį mėnesį ir turite reikalaujamą ligos socialinio draudimo stažą.

Jeigu asmuo nori gauti ligos išmoką iki laikinojo nedarbingumo pradžios dienos, jam reikia turėti ne trumpesnį kaip 3 mėn. per paskutinius 12 mėn. arba ne trumpesnį kaip 6 mėn. per paskutinius 24 mėn. ligos socialinio draudimo stažą.

Motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokas norintis gauti asmuo turi sukaupti ne trumpesnį kaip 12 mėn. per paskutinius 24 mėn. motinystės socialinio draudimo stažą.