23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2022/05
Kokie turi būti šiuolaikiniai pesticidų purkštuvai
  • Doc. dr. Remigijus ZINKEVIČIUS VDU Žemės ūkio akademija
  • Mano ūkis

Šiuolaikinė augalų apsauga yra daugiau nei preparatų naudojimas, todėl ir augalų apsaugos produktų purškimo mašinoms keliami labai aukšti reikalavimai. Toks purkštukų darbo tikslumas, kurio reikia dabartiniu metu, dar prieš keletą metų buvo neįmanomas.

Darbinio skysčio lašeliai turi kuo tiksliau ir tolygiau sudrėkinti purškiamą paviršių. Tik tuomet galima tikėtis optimalaus rezultato. Be to, saugant gamtą, būtina vengti nuostolių dėl skysčio lašelių nunešimo pavėjui, nulašėjimo ar išgaravimo.

Pesticidų purkštuvų pavara negali turėti defektų. Siurblio našumas ir sudaromas slėgis turi atitikti purkštuvo technines charakteristikas. Leistini ne didesni kaip 10 proc. našumo nukrypimai, o matavimai atliekami pasiekus nominalų našumą ir 0,5 MPa (5 bar) slėgį. Siurblio slėgio pulsavimų išlyginimo įtaisas turi veikti gerai, apsauginis vožtuvas – dirbti patikimai. Būtina įsitikinti, kad siurblys sandarus.

Siurbliui sukantis nominaliais sūkiais, maišomo tirpalo judėjimas rezervuaro viduje turi būti aiškiai matomas. Rezervuaras ir pripildymo angos uždarymo dangtis sandarūs, pripildymo angoje būtinas sietas, tirpalo lygio skalė – gerai matoma. Turi būti galimybė surinkti visą iš rezervuaro išleidžiamą tirpalą, gerai veikti purkštuvo pripildymo ir preparatų pakuotės plovimo įtaisai. Pripildymo įtaise būtinas atbulinis vožtuvas.

Visi slėgio matavimo, valdymo ir kontrolės prietaisai turi veikti ir būti sandarūs. Sodų purkštuvų valdymo pulte būtini dešinės ir kairės pusės sekcijų išjungimo jungikliai. Manometro skalės ribos turi būti didesnės už nurodytą maksimalų purkštuvo išvystomą slėgį. Manometro skalės padalos vertė, esant darbiniam slėgiui iki 0,5 MPa (5 bar), negali viršyti 0,02 MPa (0,2 bar). Mažiausias manometro korpuso skersmuo 63 mm, matavimo paklaida – ne didesnė kaip ±0,02 MPa (0,2 bar).

Vamzdžių sistema privalo būti sandari, žarnos nesulenktos ir neįtrūkusios, gerai pritvirtintos, nekliūti už purkštuvo dalių ar būti apipurškiamos.

Įsiurbimo ir slėgio linijose turi būti bent po vieną filtrą, o jų akučių dydis atitikti purkštuvų gamintojų nurodymus. Filtrai – sandarūs ir nesugadinti.

Purkštuvo sija tiesi ir visomis kryptimis stabili. Ilgesnėms kaip 10 m sijoms privalomi įtaisai, leidžiantys joms atsilenkti sutikus kliūtį. Tarp purkštukų ir nuo purkštukų iki apipurškiamų augalų tarpai turi būti vienodi. Purkštuvo dalys negali būti apipurškiamos. Ilgesnių kaip 10 m sijų galuose būtinos apsaugos. Kai sijos sekcija ilgesnė kaip 6 m, būtinas sulankstymo įtaisas. Sijos kilnojimo ir svyravimų slopinimo įtaisai turi gerai veikti.

Visi purkštukai, jų filtrai ir momentiniai uždarymo vožtuvai turi tarpusavyje derėti, jų tipai ir dydžiai – nesiskirti. Nutraukus purškimą, pro purkštukus negali lašėti. Išpurškiamo tirpalo lašelių paskleidimo tolygumą nusako jų skersinio pasiskirstymo variacijos koeficientas, kuris, matuojant elektroniniu stendu su loveliais, neturi viršyti 15 procentų.

Matuojant skersinį pasiskirstymą rankiniu stendu su loveliais ir atžymomis, ant skysčio surinkimo indelių, nurodančių vidutinę reikšmę, ne daugiau kaip 15 proc. indelių turi rodyti ±15 proc. nukrypimą nuo vidurkio. Nesant matavimo stendų su loveliais, purškimo tolygumui nustatyti laikinai leidžiama naudoti specialius debitmačius. Jais matuojamas visų ant sijos esančių purkštukų našumas. Kiekvieno purkštuko našumo paklaida negali viršyti ±5 proc., palyginti su vidurkiu, arba 15 proc., palyginti su nurodomais gamintojo instrukcijose naujų purkštukų našumo duomenimis.

Pneumohidraulinių sodų purkštuvų purškimo tolygumas nustatomas matuojant kiekvieno purkštuko našumą. Jų rodmenų paklaida negali viršyti ±10 proc., palyginti su vidurkiu, arba 15 proc., palyginti su nurodomais gamintojo instrukcijose naujų purkštukų našumo duomenimis. Skirtumas tarp našumų kairėje ir dešinėje pusėse negali būti didesnis kaip 10 proc. Kairėje ir dešinėje sodų purkštuvo pusėse purkštukai turi būti vienodi. Maksimalus slėgio skirtumas tarp purkštukų – ne didesnis kaip 15 proc. Sodų purkštuvuose ventiliatorius turi turėti atskirą jungiklį, oro nukreipimo įtaisas gerai veikti, purkštuvo dalys negali būti apipurškiamos.

Purkštuvai konstruojami taip, kad juos naudojant būtų išvengta pavojingo tirpalo nunešimo pavėjui (ventiliatorius su oro padavimo kanalais, specialūs purkštukai, mažinantys lašelių nunešimą pavėjui ir pan.).

Našumo didinimas vis dar aktualus

Siekiant didesnio našumo, siūlomi triašiai prikabinami hidrauliniai lauko purkštuvai, kurių rezervuaro talpa yra net 20 000 litrų. Pavyzdžiui, vokiečių firmos „Dammann“ prikabinamas hidraulinis lauko purkštuvas ANDP 20042 turi tris ašis su pneumatiniais amortizatoriais, hidraulinį grąžulo amortizavimą ir 36–42 m darbinio pločio siją. Pirmoji ir trečioji ašys vairuojamos mechaniniuhidrauliniu būdu. Standartinės komplektacijos purkštuve, identiškame kaip Dammann Profi-Class Tandem serijos prikabinami purkštuvai, yra net 500 l talpos švaraus vandens rezervuaras. Nuo 2,15 iki 2,25 m tarpuvėžio pločiui galima rinktis 38” arba 42” padangas su skirtingais profilio variantais.

Didžiausias purkštuvas pasaulyje

Savaeigei, plataus tarpatramio važiuoklei Nexat firma „Dammann“ sukūrė pakabinamo hidraulinio lauko purkštuvo modulį. Tai didžiausias žinomas hidraulinis lauko purkštuvas, kurio rezervuaro talpa net 22 000 l, o darbinis plotis 70 m. Šis megapurkštuvas yra valdomas per ISOBUS terminalą ir gali būti komplektuojamas pagal individualius ūkio poreikius. Galima rinktis nuo 18 iki 70 m darbinį plotį ir atitinkamą rezervuaro talpą. Darbui naktį purkštuvas gali būti komplektuojamas su sijos apšvietimo įranga HD-Night-LUX. Purkštuvas gali turėti 18 sekcijų, automatinio sijų padėties valdymo sistemą ir purškimo posūkiuose įrangą CCA.

Dėmesys sąnaudoms mažinti

Vokiečių įmonė „Amazone“ išmanųjį prikabinamą hidraulinį lauko purkštuvą UX 5201 SmartSprayer purškiant herbicidus gamybinėmis sąlygomis dideliame augalininkystės ūkyje išbandė praėjusiais metais. Jame kartu su „Bosch“ vaizdo kameromis ir dirbtiniu intelektu vaizdams apdoroti naudojamos firmos „Xarvio™“ augalininkystės žinios. Atskirose lauko vietose nustačius piktžolių žalingumo slenksčio vertes ir vienu metu purškiant ištisai ir taškiniu būdu, naudojamų herbicidų sąnaudas galima sumažinti iki 70 procentų.

Išmaniajame lauko purkštuve Amazone UX 5201 SmartSprayer integruoti trys pagrindiniai taškinio purškimo etapai: lauko skenavimas, apsisprendimas ir pesticidų išpurškimas. Laukas skenuojamas vaizdo kameromis, išdėstytomis per visą lauko purkštuvo darbinį plotį. Dėl integruotų šviesos modulių galima dirbti ir tamsiu paros metu. Vaizdai apdorojami specialia programine įranga.

Jutikliai atpažįsta kultūrinius augalus ir piktžoles, purškimo agregatui važiuojant iki 12 km/val. greičiu. Kur reikia išpurkšti herbicidus, vertindama nustatytą pasėlio piktžolėtumą realiuoju laiku, nusprendžia „Xarvio™“ programinė įranga, kuri atsižvelgia į auginamus augalus, herbicidų purškimo laiką ir piktžolių kontrolės strategiją. Maksimaliai sutaupoma, kai specialūs SpotFan purkštukai su purškimo trukmės moduliacijos įranga (angl. Pulse-Width Modulation (PWM), vok. Pulsdauermoduliation (PDM), Pulslängenmoduliation (PLM), Pulsbreitenmoduliation (PBM), Pulsweitenmodulation (PWM)) ant purkštuvo sijos montuojami 25 cm atstumu.

Išmaniojo purkštuvo Amazone UX 5201 SmartSprayer pranašumai:

  • veiksmų instrukcijos, pagrįstos „Xarvio ™“ duomenų baze agronominiams sprendimams priimti;
  • atskirų lauko vietų taškinis apipurškimas realiu laiku;
  • maksimalus tikslumas net esant dideliam darbiniam pločiui, naudojant aktyvų sijos padėties valdymą ir svyravimų slopinimą;
  • įranga gali būti naudojama praktikoje;
  • didžiulis augalų apsaugos produktų taupymo potencialas.

Purkštuve Amazone UX 5201 SmartSprayer yra du rezervuarai ir dvi atskiros linijos. Siekiant taupyti herbicidus, taškinio purškimo sistemą galima naudoti tiek prieš sudygstant kultūriniams augalams, tiek jiems sudygus. Inovatyvią dviejų bakų sistemą naudojant kartu su priekiniu baku FT-P 1502, galima sumažinti vandens transportavimo išlaidas. Antroji purškimo linija tuo pačiu metu leidžia ištisai purkšti dirvinius herbicidus, insekticidus ar fungicidus.

Tikslų taškinį herbicidų išpurškimą užtikrina nauja, inovatyvi purkštuvo sija su integruotomis vaizdo kameromis ir šviesos moduliais. Puikius pesticidų paskleidimo rezultatus garantuoja unikalus purkštuvo sijos valdymas su jos padėties kontrolės sistema ContourControl ir svyravimų slopinimu SwingStop.

Naujos konstrukcijos pesticidų purkštukai

Taškiniam herbicidų purškimui yra sukurti specialūs purkštukai. Pavyzdžiui, Agrotop SpotFan 40-04 inžektoriniai plyšiniai plokščiasraučiai purkštukai labai gerai tinka taškiniam purškimui ir gali dirbti su visomis žinomomis purškimo trukmės moduliacijos sistemomis. Jų purškimo kampas, esant darbiniam slėgiui nuo 2 iki 6 bar, yra tik 40° ±10°. Šie purkštukai yra gaminami iš plastiko. Purkštuko antgalį sudaro dvi dalys, kurias lengvai galima atskirti be jokių įrankių. Ant sijos šie purkštukai turi būti montuojami 25 cm atstumu, o optimalus purškimo aukštis – nuo 25 iki 90 cm. Mažesnio našumo purkštukus, pvz., Agrotop SpotFan 40-03, ant sijos galima montuoti įprastu 50 cm atstumu. Tuomet optimalus purškimo aukštis yra nuo 60 iki 90 centimetrų.

Pesticidams ir skystoms mineralinėms trąšoms išpurkšti kintamomis normomis taip pat yra sukurti specialūs purkštukai. Pavyzdžiui, gamintoja „Agrotop“ siūlo specialią kintamo našumo purkštukų seriją, kurią sudaro inžektoriniai pneumohidrauliniai plokščiasraučiai purkštukai TurboDrop® VR MK II TipCap, dvisraučiai inžektoriniai pneumohidrauliniai plokščiasraučiai TurboDrop® VR MK II HiSpeed, šešiaskyliai TurboDrop® VR MK II ESI ir dozavimo elementai laistomosioms žarnoms TurboDrop® VR MK II VariFlow.

Inžektorinių pneumohidraulinių plokščiasraučių purkštukų TurboDrop® VR MK II TipCap purškimo kampas 110º, o optimalus purškimo aukštis – nuo 40 iki 60 cm. Optimalus šių purkštukų darbinis slėgis yra nuo 3 iki 7 bar. Dėl integruoto praleidimo (Bypass) vožtuvo prasiplečia purkštuko našumo ribos, t. y. jis gali pakeisti iki trijų TD-XL standartinių dydžių purkštukų. Naujieji purkštukai yra daug pigesni ir kompaktiškesni už sistemas, kuriose automatiškai vienu metu gali būti įjungiami keli purkštukai. Svarbu, kad, belaipsniškai reguliuojant purkštukų našumą, galima dažnai keisti skysčio išpurškimo normą. Naujaisiais purkštukais purškiamų lašelių srautas mažai jautrus dreifui, o juos išvalyti labai paprasta, nenaudojant jokių įrankių.

Dvisraučiai inžektoriniai pneumohidrauliniai purkštukai TurboDrop® VR MK II HiSpeed agregato važiavimo kryptimi purškia 10º kampu, o atgal – 50º. Tai leidžia dirbti didesniais greičiais.

Šešiaskyliai purkštukai TurboDrop® VR MK II ESI skystas mineralines trąšas paskleidžia stambiais lašeliais, todėl kultūrinių augalų nudeginimo pavojus nedidelis.

Dozavimo elementai TurboDrop® VR MK II VariFlow puikiai tinka kintamoms skystų mineralinių trąšų normoms paskleisti, naudojant laistomąsias žarnas. Optimalus jų darbinis slėgis yra nuo 3 iki 7 bar.