23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2022/02
Nykstančios mašinų rūšys ir kasdienybės herojai
  • Renaldas GABARTAS
  • Mano ūkis

Dramatiškų pokyčių ir nepriteklių kamuota automobilių pramonė pernai vis dėlto buvo dosni premjerų ir pažinčių su išskirtinėmis mašinomis, toli peržengiančiomis kasdienių transporto priemonių riboženklius. Šįkart apie du ratuočius, vertus drąsiausių svajonių, ir vieną, kuris iš tiesų gali vežti daug naudos.

Benzinozauras Nr. 1

Daugiausia adrenalino pagaminusios mašinos titulas be didelės konkurencijos pernai atiteko Jaguar F-Pace SVR. Šis modelis vizualiai nuo įprasto britiško krosoverio skiriasi labai nedaug – tik 22 colių ratlankiais, milžiniškais stabdžių diskais ir akronimu SVR – Special Vehicle Racing, o tai, išvertus į lietuvių kalbą, reiškia „speciali lenktyninė transporto priemonė“. Skirtingai nei 99 proc. atvejų, kai įsikarščiavę rinkodaros guru „sportiškomis“ užsimoja vadinti net žoliapjoves, šis aparatas iš tiesų yra tikrų tikriausias monstras, galintis mesti iššūkį mašinoms, startuojančioms žiedo čempionate.

Taip yra todėl, kad Jaguar F-Pace SVR gamina šioje srityje besispecializuojanti britų bendrovė „Special Vehicle Operations“ (SVO). Joje gana nekaltai atrodantis katinas tapo tikrų tikriausiu plėšrūnu: po variklio gaubtu buvo sumontuotas 5 l darbinio tūrio V8 variklis su mechaniniu kompresoriumi, kuris sukuria 550 AG galią ir 700 Nm sukimo momentą, o drauge skleidžia užburiantį garsą. Visiems visureigio ratams tokia uraganinė jėga perduodama per pavyzdingai veikiančią 8 laipsnių automatinę pavarų dėžę. Dinaminės starto kontrolės programa suteikia galimybę nuo 0 iki 100 km/val. visureigiu įsibėgėti vos per 4 sekundes, o maksimalus išvystomas greitis siekia 286 km/val.

Išmanioji pavaros dinamikos sistema sureguliuota taip, kad, esant nedidelėms apkrovoms, galia perduodama į galinius ratus, tačiau, pasikeitus važiavimo sąlygoms, vos per sekundės dalį gali būti koreguojamas kiekvienai ašiai ir kiekvienam ratui tenkantis sukimo momentas. Kad važiavimas teiktų aštresnių pojūčių, SVO inžinieriai sumontavo standesnio veikimo amortizatorius, patobulintos konstrukcijos stabilizatorius ir perprogramavo pakabos veikimo elektronikos algoritmus. Dėl šios priežasties lekiant „Nemuno žiedo“ trasa apninka keistas jausmas – automobilis juda tarsi bėgiais, o pasiekti slydimo ribą atrodo neįmanoma. Jei vairuotojas vis dėlto turi savisaugos instinktą, yra išsaugojęs sveiką protą ir nesistengia automobilio nužudyti.

„Jaguar“ atstovų Lietuvoje surengtoje bandymų sesijoje dalyvavę keli solidžią patirtį turintys lenktynininkai – Europos ralio kroso čempionas Rokas Baciuška (beje, neseniai vykusiame Dakaro maratone iškovojęs 3 vietą bagių klasėje), Monte Karlo ralyje triumfavęs Karolis Raišys ir „Porsche“ technikos žinovas Vytas Bilinskas, prisipažino, kad nustebo, kaip trasoje, elgiasi monstrinis visureigis.

„Viena vertus, tokios kėbulo konstrukcijos ir dydžio aparatas dėl savo universalumo galėtų nepriekaištingai atlikti šeimos automobilio funkcijas ir tikrai komfortiškai judėti kasdieniais maršrutais. Tačiau būtų labai sunku rasti kitą šeimyninę mašiną, kuria „Nemuno žiede“ į vadinamąjį Ąžuolo posūkį galėtum atvažiuoti 170 km/val. greičiu ir jį įveikdamas nenulėktum nuo kelio. F-Pace SVR sportiška elgsena ir valdomumas man buvo siurprizas. Ypač turint galvoje, kad ji sveria nekuklius 2 133 kilogramus“, – atviravo V. Bilinskas.

Svaru ir tai, kad užsiauginęs kalną raumenų ir išmokęs žaibiškai lakstyti F-Pace SVR neprarado elegancijos. Salone karaliauja minkšta Windsor stiliaus oda, dirbtine zomša arba pusiau anilino oda aptraukti paviršiai. Visos sėdynės pavyzdinės ergonomikos (galiniai krėslai taip pat šildomi), papuoštos specifiniu perforuotu raštu ir SVR logotipu. Automobilyje pritaikyta rafinuota nuolat veikianti kelio triukšmo slopinimo technologija. Jos įranga fiksuoja kelio dangos sukeltas vibracijas ir apskaičiuoja priešingos fazės garso bangą, reikiamą keleivių girdimam triukšmui pašalinti. Trumpai drūtai tariant – komforto ir prabangos atributų čia tokia gausa, kad daugiau kaip 120 tūkst. Eur viršijanti kaina neatrodo įžūliai didelė.

Dar daugiau. Nors mintis investuoti santaupas į automobilius beveik visais atvejais yra prastas sumanymas, būtent šį visureigį galima laikyti išimtimi. Reikalas tas, kad kompanija „Jaguar“ sparčiai elektrifikuoja visą savo gamą ir yra oficialiai paskelbusi, kad jau nuo 2025ųjų visi naujai rinkoje pristatomi modeliai neturės vidaus degimo variklių. Vadinasi, F-Pace SVR su V8 jėgaine nė kiek nepersūdant galima laikyti nykstančios rūšies atstovu, kuris jau dabar įrašytas į automobilių pasaulio „raudonąją knygą“, todėl netolimoje ateityje turi daug galimybių tapti kolekcininkų medžiojamu grobiu.

Benzinozauras Nr. 2

Kitas panašaus sukirpimo svajonių krosoveris – Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio. Neseniai pasibaigusiame konkurse „Metų automobilis 2022“ jis netgi sugebėjo pelnyti „Sportiškiausio“ titulą: 100 km/val. ribą italas įveikė netgi greičiau už Jaguar F-Pace SVR – per 3,8 sekundės. Esminės įtakos tam turi mažesnis svoris (1 830 kg) ir idealus jo paskirstymas tarp ašių.

Be to, į žalio keturlapio dobilo emblema papuoštą Quadrifoglio yra montuojami „Ferrari“ meistrų sukurti 2,9 l darbinio tūrio V6 Bi-Turbo technologijos varikliai, generuojantys 510 AG ir pripažįstami vienais efektyviausių savo kategorijoje, vertinant kubatūros ir galios santykį. Neatsitiktinai Stelvio yra iškovojęs greičiausiai garsiąją Niurburgringo trasą įveikusio krosoverio titulą – 20,8 km ilgio „žaliojo pragaro“ ratą jis aplėkė per 7 min. 51 sekundę.

Žinoma, medžiodami tokius trofėjus visi gamintojai standartiniams automobiliams naudoja daug mažų gudrybių, tačiau rekordas yra rekordas. Bet kokiu atveju, kad aukštą svorio centrą turintis SUV stabiliau įveiktų posūkius, reikia ne tik daug elektroninių pagalbininkų (pavyzdžiui, galinis diferencialas turi dvi elektronikos reguliuojamas movas kiekvienam pusašiui), bet ir idealiai suderintos pakabos. Stelvio Quadrifoglio atveju viskas veikia pavyzdingai, o galimybės reguliuoti važiuoklės standumą leidžia ne tik paversti visureigį sportišku, bet ir rinktis kasdienėms kelionės pakankamą komforto režimą. Be to, jis turi gana didelę prošvaisą, todėl galimybės pasiekti toli nuo asfalto esančius objektus yra gerokai didesnės.

Italas turi specifinę visų varančiųjų ratų sistemą Q4: judant įprastomis sąlygomis 100 proc. variklio jėgos perduodama galiniams ratams, bet, jiems praslydus, paskirstymo dėžė su hidrauline mova iki 50 proc. sukimo momento nukreipia į priekinius ratus. Tai leidžia taupyti degalus, nors kalbėti apie ekonomiją, nusižiūrėjus daugiau nei 500 AG jėgainę turintį automobilį, ko gero, apskritai nėra prasmės. Beje, Stelvio Quadrifoglio šioje rungtyje šiek tiek draugiškesnis piniginei nei plėšrusis britas: oficialiai deklaruojamos Alfa Romeo degalų sąnaudos 11,8 l/100 km, o Jaguar – 12,2 l/100 km. Realybėje abiejų apetitas gerokai didesnis – atitinkamai 18 ir maždaug 22 l/100 km. Taip pat skiriasi ir kainos. Quadrifoglio kainuoja nuo 94 iki 115 tūkst. eurų, F-Pace SRV – 103–121 tūkst. eurų.

Sveika, kasdienybe!

O dabar apie automobilį, kurio plakato greičiausiai savo kambaryje neturi nė vienas vaikėzas – septynvietį Volkswagen Tiguan Allspace. Pradėti reikėtų nuo to, kad jis dviem sprindžiais ilgesnis už įprastą Tiguan ir iš esmės tik šiuo parametru skiriasi.

Galima sakyti, kad tai antraeilė smulkmena, tačiau palyginus abu krosoverius atsakymas būtų vienareikšmiškas. Tai beveik tas pats, kaip su didesniu televizoriumi. Pusę savo gyvenimo pramurksojus prie, tarkime, 70 cm įstrižainės ekrano, į klausimą „ar toks daiktas yra geras?“ neišvengiamai dauguma atsakytų „žinoma, TAIP“. Bet jei kineskopinį senolį pakeistų naujas 140 cm Ultra HD aparatas, tai dievaži prie ankstesnio formato grįžtute nebent surištomis rankomis ir kojomis. Panašiai ir su krosoveriais. Pasimatavę 22 cm išstypusį vokišką bestselerį Tiguan Allspace, į mažesniąją versiją greičiausiai nenorėsite žiūrėti.

Toks gabaritų pokytis automatiškai reiškia 11 cm ilgesnę ratų bazę, turinčią reikšmingos įtakos tiek vidaus erdvės planavimui, tiek bagažinės dydžiui. Pastaroji išaugo 265 l – iki 760 ar 1 920 l sulanksčius galines sėdynes. Kita vertus, turėti didelių iliuzijų, kad su septynviečiu Tiguan Allspace iš tiesų galėsite keliauti septyniese, nereikėtų turėti. Ten susirangęs suaugęs žmogus norom nenorom kojų keliais priverstas remti smakrą ir tampa kažkuo panašus į žiogą. Trečioji sėdynių eilė patraukli nebent daugiavaikėms šeimoms.

Įprastiniai dalykai, lemiantys automobilio pasirinkimą, atnaujintame Tiguan Allspace sudėlioti puikiai. Dizainas kiek nuobodus, tačiau atitinka klasikinius kanonus ir niekuo neerzina. Durelių ertmės kiek didesnės, todėl įlipti ir išlipti patogiau. Viduje puiki vokiška tvarka, paremta logika ir publikos atsiliepimais. Diskutuoti galima nebent dėl valdymo įrankių evoliucijos, kai mygtukus ir ratukus keičia lietimui jautrūs slankikliai. Faktas, kad jie reikalauja daugiau dėmesio, kuris vagiamas iš vairavimui būtinų išteklių. Kita vertus, naujieji valdymo moduliai taip pat sparčiai tobulėja. Galimybė matyti svarbiausią informaciją spalvotame projekciniame ekrane, kuris rodys greitį, navigacijos nuorodas ir įspėjimus apie kliūtis, gyvenimą palengvina. Už papildomus pinigus siūlomi IQ.Light LED matricos žibintai apskritai yra tobuli.

Taip pat papildomai pasirenkama Trailer Assist sistema padeda manevruoti tempiant priekabą, kurios maksimalus svoris versijose su 4Motion sistema gali siekti 2,5 tonos. Tiguan Allspace pirmą kartą gavo dalinį autonominį vairavimą užtikrinančią Travel Assist sistemą. Ji gali perimti vairavimą, stabdymą ir greitėjimą važiuojant nuo 0 km/val. (su DSG pavarų dėže) arba nuo 30 km/val. (su mechanine pavarų dėže) iki 210 km/val. greičiu. Atnaujintas krosoveris siūlomas su trimis TSI ir dviem TDI varikliais, papildomai pasirenkama 7 pavarų DSG greičių dėže ir visų varančiųjų ratų sistema.