23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2022/01
Specialios įrangos purkšti po augalų lapais panaudojimo galimybės
  • Doc. dr. Remigijus ZINKEVIČIUS VDU Žemės ūkio akademija
  • Mano ūkis

Šiuolaikinė augalų apsauga yra daugiau nei preparatų naudojimas. Darbinio skysčio lašeliai turi kuo tiksliau ir tolygiau padengti apipurškiamą paviršių – tik tada galima tikėtis optimalaus rezultato. Be to, saugant gamtą neturėtų būti nuostolių dėl skysčio lašelių nunešimo pavėjui, nulašėjimo ar išgaravimo.

Insekticidams ir fungicidams taupiai ir tolygiai išpurkšti ant apatinės lapų pusės, dirviniams herbicidams ir skystoms mineralinėms trąšoms – po kultūrinių augalų lapais yra siūlomi įvairūs techniniai sprendimai. Vienas iš jų – papildoma įranga lauko purkštuvams Dropleg, angliškai „kabanti koja“. Europoje bulvių pasėliuose ši įranga pradėta naudoti dar praėjusio amžiaus viduryje. Devintajame dešimtmetyje anglų įmonė „Benest“ sukūrė purkštuvą su po augalų lapais galinčiais purkšti aliumininiais vamzdžiais ir spyruokline plienine pakaba. Ši technologija žinoma Benest Dropleg ir Dropleg Application Distribution System (DADS) pavadinimais. Purškimo vamzdžių apatinė dalis yra atlenkta atgal, kad purkštukas purkštų įstrižai iš apačios į viršų. Purškimo kryptį galima reguliuoti. Lenkto purškimo vamzdžio gale gali būti montuojami įvairūs purkštukai: pvz., smulkialašiai skyliniai kūgiško srauto arba šešiaskyliai.

Nuo 1992 iki 1997 m. Anglijoje ir Škotijoje atlikti Benest Dropleg sistemos lyginamieji tyrimai parodė, kad rezultatai bulvių, javų ir morkų pasėliuose yra gana geri. Nustatyta, kad dėl įstrižai iš apačios į viršų purškiančių purkštukų paviršiai apipurškiami gerai ir labai mažai išpurkšto skysčio lašelių nusėda ant dirvos. Taigi, sistema puikiausiai tinka augalų apsaugos produktams purkšti aukštuose pasėliuose. Kai šio amžiaus pradžioje firmą „Benest“ perėmė anglų bendrovė „Micron Sprayers“, lauko daržovių pasėliuose Dropleg įrangą imta derinti su įprasta pesticidų purškimo technika.

Nuo 1998 m. gerokai per sunkią ir lengvai mechaniškai pažeidžiamą anglų įrangą ėmė tobulinti ir tirti šveicarų „Agroscope“ ir „Kuhn Landmaschinen AG“ specialistai. Puikūs rezultatai (geresnis apipurškiamų paviršių padengimas, pesticidų pasiskirstymas, biologinis veiksmingumas, mažesnis išpurkštų augalų apsaugos produktų dreifas) buvo nustatyti įvairiuose lauko daržovių pasėliuose.

Firmos „Lechler“ sukurti įtaisai DroplegUL pesticidams po kultūrinių augalų lapais išpurkšti gali laisvai švytuoti skersai augalų eilių, tačiau purškimo agregato važiavimo kryptimi jie yra stabilūs. Šie įtaisai tvirti, lankstūs ir lengvi, nes sveria tik apie 400 g. Prie purkštuvo sijos įtaisai tvirtinami universalia montavimo plokštele. Maksimalus įtaisų darbinis slėgis 8,0 bar. Prie 0,9 m ilgio vamzdžio apačioje tvirtinamas Multijet purkštuko korpusas su momentiniu uždarymo vožtuvu. Vokietijoje ši įranga sėkmingai naudojama ne tik lauko daržovių, bet ir cukrinių runkelių, kukurūzų ir rapsų pasėliuose. Pavyzdžiui, naudojant Dropleg įrangą fungicidams rapsų pasėliuose išpurkšti, gerokai sumažėja jų likučių žieduose ir meduje.

Naudą patvirtina moksliniai tyrimai

Specialių įtaisų po lapais purkšti darbo kokybė buvo tyrinėta Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje ir kitose šalyse. E. A. Jeffrey ir R. G. McKinay tyrimai rodo, kad Benest Dropleg sistema išpurkšto skysčio lašelių dreifą sumažina panašiai, kaip ir pneumohidraulinis lauko purkštuvas Hardi Twin.

Vokiečių mokslininkai E. Irla, T. Anken ir H. Krebs nustatė, kad ekologiškai auginamų bulvių pasėliuose optimali skysčio išpurškimo norma yra 400–500 l/ ha, darbinis slėgis – nuo 7 iki 10 bar, o purškimo agregato važiavimo greitis – 4–5 km/ val. Apipurškiamų paviršių padengimą pagerina papildomos oro sistemos, inžektorinių pneumohidraulinių purkštukų ir įrangos po lapais purkšti naudojimas.

Šie mokslininkai dvejų metų tyrimuose ekologiškai auginamų bulvių (veislė Agria) pasėliuose lygino vario preparatų purškimo technologijas. Nustatyta, kad, naudojant specialią įrangą, bulvių lapų apatinė pusė vario tirpalu buvo padengiama geriau. Skysčio išpurškimo normą padidinus nuo 400 iki 500 l/ ha, bulvių lapų padengimo laipsnis padidėjo nuo 4 iki 37 proc. Tiek pirmaisiais, tiek antraisiais bandymų metais esminio skirtumo tarp variantų (hidraulinis lauko purkštuvas su inžektoriniais pneumohidrauliniais purkštukais lygintas su specialia įranga po lapais purkšti) mažinant lapų puvinį nepastebėta. Bulvių derlingumo duomenų autoriai nepateikė. Tačiau tyrėjai mano, kad, su specialia įranga purškiant po lapais 400–500 l/ha skysčio, ekologiškai auginamų bulvių pasėliuose vario preparatų sąnaudas galima sumažinti apie 50 procentų.

D. Neuhoff, H. J. Klinkenberg ir U. Köpke tyrimuose naudojo firmos „Jacoby“ hidraulinį lauko purkštuvą su specialia įranga po lapais purkšti. Pesticidams išpurkšti buvo naudojami hidrauliniai plyšiniai purkštukai. Tyrimai parodė, kad ekologiškai ūkininkaujant labai svarbu kuo tolygiau preparatais padengti apatinę kultūrinių augalų lapų pusę. Nustatyta, kad vario preparatus purškiant įprastai (t. y. iš viršaus) ir iš apačios (naudojant specialią įrangą), bulvių lapų puvinį galima sumažinti 50 proc. Tačiau purškiant kitus preparatus rezultatai buvo prieštaringi.

R. Zinkevičiaus ir P. Šniaukos tyrimai rodo, kad, ankstyvuose bulvių augimo tarpsniuose naudojant specialius įtaisus Lechler DroplegUL su deflektoriniais purkštukais Lechler FT 1.0 purkšti po augalų lapais, geriau padengiami bulvių stiebai ir viršutinių lapų apatinė pusė. Jei kontroliniame variante, kuriame naudoti universalūs plyšiniai plokščiasraučiai purkštukai Hardi ISO F/LD-05-110, biologinio preparato lašeliais buvo padengiama vos 4,8 ± 4,67 proc. bulvių stiebų ploto, tai naudojant įtaisus DroplegUL ir tris purkštukus (iš viršaus purkštukas LU-120-02 ir du deflektoriniai purkštukai Lechler FT 1.0 iš apačios) – net 55,8 ± 39,1 proc. Atitinkamai kontroliniame variante biologiniu preparatu buvo padengiama tik 0,1 ± 0,1 proc. viršutinių lapų apatinės dalies ploto, o naudojant įtaisus DroplegUL ir tris purkštukus – 1,5 ± 1,17 proc. Vėlesniais bulvių augimo tarpsniais naudojant specialius įtaisus Lechler DroplegUL su deflektoriniais purkštukais Lechler FT 1.0 geriau padengiama tik bulvių viršutinių lapų apatinė dalis: kontroliniame variante, kuriame naudoti universalūs plyšiniai plokščiasraučiai purkštukai Hardi ISO F/LD-05-110, biologinio preparato lašeliais buvo padengiama tik 0,6 ± 0,45 proc. bulvių viršutinių lapų apatinės dalies ploto, o naudojant įtaisus DroplegUL ir tris purkštukus (iš viršaus purkštukas LU-120-02 ir du deflektoriniai purkštukai Lechler FT 1.0 iš apačios) – 3,3 ± 2,45 proc. Kontroliniame variante biologiniu preparatu buvo padengiama 7,8 ± 5,9 proc. bulvių stiebų ploto, naudojant įtaisus DroplegUL ir tris purkštukus – tik 3,6 ± 2,3 proc. Kontroliniame variante daug geriau buvo padengiama viršutinių lapų išorinė dalis (atitinkamai 75,2 ± 5,3 proc. ir 11,6 ± 5,5 procento.).

Svarbu atkreipti dėmesį

Planuojant įsigyti įrangą, skirtą pesticidams išpurkšti po augalų lapais, būtina įvertinti, kokiuose pasėliuose ji bus naudojama ir kokius skysčio kiekius planuojama purkšti. Svarbus ir tinkamas Dropleg laikiklių ilgis (nuo 70 iki 140 cm), ypač tuomet, kai juos planuojama naudoti kartu su įprastine purškimo įranga, pvz., vieną augalų eilę apipurškiant trimis purkštukais. Tokiu atveju prie lauko purkštuvo sijos pritvirtintų purkštukų purškimo aukštis turėtų būti apie 50 cm, o Dropleg laikikliuose esantys purkštukai turėtų būti kuo žemiau pasėlyje, kad patikimai būtų apipurškiama apatinė augalų dalis ir apatinė lapų pusė. Apskritai dėl Dropleg laikiklių pasirinkimo, tinkamo jų pritvirtinimo ant lauko purkštuvo sijos, purkštukų tipo ir našumo rekomenduojama pasikonsultuoti su specialistais.

Dropleg laikikliai prie lauko purkštuvo sijos gali būti tvirtinami apkabomis arba varžtais, nes, atsižvelgiant į žemės ūkio augalų rūšį ir augimo tarpsnį, purškimo agregatui važiuojant 6–12 km/val. greičiu įrangą veikia nemažos pasipriešinimo jėgos. Lauko purkštuvo sija gali būti sulankstoma tiek horizontaliai, tiek ir vertikaliai. Kai lauko purkštuvo sija sulankstoma vertikalioje plokštumoje, Dropleg laikiklius horizontalioje padėtyje rekomenduojama pritvirtinti specialiais U pavidalo įtaisais. Dropleg laikikliai turi būti sukonstruoti taip, kad kontakto su dirva atveju purškimo agregato važiavimo kryptimi galėtų atsilenkti pirmyn ir atgal. Be to, jie turi turėti galimybę švytuoti skersai judėjimo krypties. Nuo 2 iki 6 bar pritaikyta Dropleg laikiklių žarna prie lauko purkštuvo purkštuko gali būti prijungiama tiesiogiai arba per T pavidalo intarpą.

Dropleg laikikliuose rekomenduojama naudoti 02 dydžio (geltonus) ir didesnius (pvz., 03 (mėlynus) arba 04 (raudonus)) purkštukus, nes mažesnio našumo (pvz., 01 (oranžiniai) ir 015 (žali)) gali kimštis. Apskritai Dropleg laikikliuose turi būti naudojami tokio našumo purkštukai, kad esant 2–4 bar darbiniam slėgiui būtų galima išpurkšti pakankamą skysčio kiekį. Geras visų augalo dalių padengimas yra ypač svarbus purškiant kontaktinius augalų apsaugos produktus.

Geras purškiamų pesticidų lašelių įsiskverbimas į pasėlį pasiekiamas ne didinant darbinį slėgį, o pasirenkant mažesnį (nuo 4 iki 6 km/val.) purškimo agregato važiavimo greitį. Purškiant didesniu darbiniu slėgiu, daugėja smulkių lašelių, kurie gali būti nunešami pavėjui.

Specialiuose laikikliuose Twin-Spray-Cap sumontuotus deflektorinius ar plyšinius plokščiasraučius purkštukus galima pasukti korpuso atžvilgiu. Svarbu, kad purkštukų padėtis užtikrintų optimalų norimų augalo dalių padengimą. Darbo kokybę patikrinti rekomenduojama per bandomąjį purškimą, prie tam tikrų augalo dalių pritvirtinant specialaus, vandeniui jautraus popieriaus lapelius. Purkštukus ir jų filtrus reikia reguliariai valyti ir atkreipti dėmesį į guminių sandariklių būklę.

Purškiant pesticidus augalų, kurių lapai turi ryškų vaško sluoksnį, pasėliuose (pvz., briuselinių kopūstų, brokolių, svogūnų, porų ir kt.), į vandenį reikėtų pridėti lašelių sankabumą didinančių priedų. Kad nebūtų nuostolių dėl augalų apsaugos produktų nulašėjimo, reikėtų šiek tiek sumažinti vandens kiekį. Kadangi priedai veikia tik ant tų augalo paviršių, ant kurių pateko, bet kuriuo atveju geras apipurškiamų augalų dalių padengimas labiausiai priklausys nuo purkštukų pasirinkimo ir jų padėties.

Nuo lauko purkštuvo sijos nuimti Dropleg laikiklius po kiekvieno panaudojimo nėra sunku, tačiau dažnai naudojant juos galima sumontuoti ant atskiros sijos. Įrangai laikyti ne sezono metu galima pasigaminti vežimėlius su stovais.

Apskritai Dropleg įranga nėra „gaisrų gesinimo technika“, kai kenkėjai ir grybinės ligos būna labai išplitę. Todėl ji turi būti naudojama tinkamu laiku, tiksliai ir veiksmingai. Sveikų pasėlių vegetacijos pabaigoje galima padidinti laiko tarpus tarp purškimų ar net sutaupyti vieną ar du apdorojimus.

***

Įrangos pranašumai:

  • purškiamas tirpalas geriau pasiskirsto visame pasėlyje ir sunkiai prieinamos vietos (apatinės lapų pusės, arčiau dirvos paviršiaus esančių stiebo dalių) geriau padengiamos;
  • geresnis augalų apsaugos produktų biologinis veiksmingumas nuo ligų ir kenkėjų;
  • galima derinti su įprasta purškimo technika, pvz., bulvių ir lauko daržovių eilėms apipurkšti montuojant keletą purkštukų;
  • augalų apsaugos produktų dozavimą galima priderinti prie augalų augimo tarpsnio, atsisakant atskirų purškimų prieš derliaus nuėmimą ar juos atliekant rečiau;
  • gerokai sumažėja purškiamo tirpalo lašelių nunešimas pavėjui, todėl augalų apsaugos produktus galima naudoti lanksčiau, sumažėja priklausomybė nuo nepalankių oro sąlygų;
  • galima pasiekti gero herbicidų veiksmingumo juos paskleidžiant po augalų lapais vėlesniais jų augimo tarpsniais;
  • galima purkšti visus registruotus cheminius ir biologinius augalų apsaugos produktus;
  • įranga yra palyginti nebrangi, paprasta naudoti ir prižiūrėti.

Trūkumai:

  • įranga labiau tinka naudoti kaupiamųjų augalų pasėliuose;
  • atsižvelgiant į lauko purkštuvo sijos darbinį plotį, sumontuoti ar nuimti įrangą užtrunka nuo 10 iki 15 minučių;
  • nenaudojamai įrangai horizontalioje padėtyje laikyti reikalingi specialūs U pavidalo laikikliai;
  • norint išjungti įrangą ir įjungti ant purkštuvo sijos sumontuotus purkštukus, reikalingi kelių purkštukų laikikliai ir jų persukimas į kitą padėtį;
  • įrangą naudojant mažuose laukuose, darbo našumas yra mažesnis negu dirbant su įprasta purškimo technika.