23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2022/01
„Agritechnica 2022“: robotai ir tiksliojo ūkininkavimo inovacijos
  • Doc. dr. Remigijus ZINKEVIČIUS VDU Žemės ūkio akademija
  • Mano ūkis

Tarptautinės parodos „Agritechnica 2022“ inovacijų vertinimo komisijai, sudarytai iš 36 mokslininkų, konsultantų ir praktikų, buvo pateikti 164 inovatyvūs produktai. Net 31 iš jų buvo žemės ūkio elektronikos inovacijos, o 24 tiesiogiai priskiriami augalų apsaugos sričiai. Aukso medaliu apdovanota viena naujovė, o šešiolika naujų produktų įvertinti sidabro medaliais.

Vieninteliu parodos aukso medaliu apdovanota vokiečių bendrovės „Nexat GmbH“ sukurta savaeigė, plataus tarpatramio (nuo 6 iki 24 m) važiuoklė, ant kurios gali būti montuojami atskiri žemės dirbimo, tręšimo, sėjos, augalų apsaugos ir derliaus dorojimo moduliai. Taip sumontuoti žemės dirbimo ir sėjos moduliai dirba efektyviau negu įprasti prikabinami žemės ūkio agregatai, nes, naudojant pastovių technologinių vėžių sistemą kas 14 m, lieka nesuvažinėta net 95 proc. lauko ploto. Vadinasi, technologinės vėžės užima mažiau kaip 5 proc. lauko, saugomas dirvožemis ir aplinka, todėl galima tikėtis didesnio derliaus.

Nexat savaeigė važiuoklė sukurta kaip autonominė darbo mašina, nors ji aprūpinta aplinkos stebėjimo įranga. Technologinį procesą galima stebėti iš kabinos, kuri pasukama 270° kampu, todėl mašina dirba visiškai automatiškai, o rankiniu būdu valdoma transportuojant. Padargai yra montuojami tarp keturių didelių, elektra varomų guminių vikšrų, kuriuos, važiuojant keliu, galima pasukti 90° kampu. Šiuo metu elektros energijos tiekimą užtikrina du atskiri dyzeliniai 400 kW/545 AG varikliai su generatoriais. Numatytas ir alternatyvių energijos šaltinių, pvz., kuro elementų, naudojimas.

Su įmontuotu grūdinių augalų derliaus nuėmimo moduliu NexCo pirmą kartą pasiektas nuo 130 iki 200 t/val. grūdų laidumas. Naujoje kūlimo-separavimo koncepcijoje naudojamas 5,8 m ilgio rotorius, sumontuotas skersai mašinos, statmenai agregato važiavimo krypčiai. Nupjautų augalų srautas tiekiamas į rotoriaus vidurį. Šis padalija jį į du atskirus srautus. Taip pasiekiamas maždaug dvigubai didesnis kūlimo našumas, palyginti su įprastais javų kombainais. Net ir esant 14 m pjaunamosios darbiniam pločiui, du smulkintuvai gana tolygiai paskleidžia šiaudus ir pelus.

Net 36 m³ talpos bunkeris užtikrina, kad, esant įprastiems laukų ilgiams, grūdai į transporto priemones gali būti iškraunami galulaukėje ir grūdvežių naudoti nereikia. Esant 600 l/sek. iškrovimo našumui, bunkeris iškraunamas per 1 minutę. Taigi, Nexat savaeigė važiuoklė su grūdinių augalų derliaus nuėmimo moduliu NexCo patenka į visiškai naują kūlimo našumo lygį, kai jėgos mašina naudojama ištisus metus. Ši koncepcija keičia žemės ūkio modelį ir turi būti teigiamai vertinama išteklių taupymo ir ekologijos požiūriais.

Kadangi apsirūpinimas darbo jėga yra vienas iš didžiausių daržininkystės iššūkių, parodos sidabro medaliu įvertintas danų firmos „Agro Intelligence ApS“ autonominis robotas RoboVeg Robotti brokolių derliui nuimti. Robotas turi du variklius, kurių bendra galia siekia 104 kW. Iš jų 40 kW gali būti tiekiama galios tiekimo velenui (GTV). Galinis hidraulinis keltuvas gali išvystyti 750 kg kėlimo jėgą. Yra ir didelės raiškos 2D kameros, ir 3D jutikliai. Brokolių derlių nuima dvi roboto rankos, besisukančios apie šešias ašis. Brokoliui išrinkti lauke ir padėti į dėžę roboto rankai reikia maždaug 3 sekundžių. Roboto našumas yra apie 2 400 vienetų per valandą, o vienas darbuotojas per 1 val. rankomis gali nuimti tik apie 300–360 vienetų. Daržovių augintojams tai reiškia efektyvumo padidėjimą ir išlaidų sumažėjimą.

Nexat keičiamų žemės ūkio mašinų sistema:

  • viena jėgos mašina visoms technologinėms operacijoms (reikia mažiau mašinų);
  • atskiri moduliai įvairioms technologinėms operacijoms;
  • galimas autonominis darbo režimas;
  • moduliai ne prikabinami, o integruojami (nuosavos važiuoklės neturi);
  • pritaikyta skaitmeniniam laikmečiui;
  • elektrinė pavara;
  • kuriama vandeniliu varoma versija;
  • naudojama pastovių technologinių vėžių sistema (technologinės vėžės užima < 5 proc. lauko ploto);
  • augalams augti skirtame lauko plote nevažinėjama;
  • lauku savaeigė važiuoklė juda skersinėje, o keliais – išilginėje padėtyje;
  • mažesnė, geriau paskirstyta masė.

Tiksliojo ūkininkavimo naujovės

Naujoji firmos „Claas“ sistema Terranimo traktorininkui kabinos terminalo ekrane parodo, kokia yra dirvos suslėgimo rizika esamomis darbo sąlygomis. Skaičiuojant turima informacija (dirvožemio tipas, būklė, ašių apkrova arba oro slėgis padangose) per pagalbos vairuotojui sistemą Cemos susiejama su Terranimo – visoje Europoje pripažintu dirvožemio apkrovos ir keliamosios galios modeliavimo įrankiu. Įvertinami ir dinaminės ašies apkrovos pokyčiai. Pavyzdžiui, raudonai nuspalvintos zonos rodo didelį dirvos suslėgimo pavojų. Tokiu atveju traktorininkas gali nutraukti suplanuotus darbus arba imtis atitinkamų atsakomųjų priemonių (pvz., pakeisti balastą ar oro slėgį padangose). Jų poveikį nedelsiant galima patikrinti.

Naudodami firmų „Rauch Landmaschinenfabrik GmbH“ ir „AgriCircle AG“ sukurtą skaitmeninę paslaugą TerraService, žemdirbiai gali iš anksto apskaičiuoti žemės ūkio naudmenų pravažiuojamumo galimybes. Vartotojas turi įvesti arba susirasti anksčiau išsaugotus mašinos duomenis. Dirvožemio drėgnis prognozuojamas pagal radarinių matavimų iš Sentinel-1 palydovų duomenis, derinant su informacija apie oro sąlygas. Pagal mašinos ir dirvožemio drėgnio duomenis, papildytus informacija apie dirvožemio struktūrą, patogiai iš anksto nešiojamu įrenginiu apskaičiuojamas žemės ūkio naudmenų pravažiuojamumas ir atvaizduojamas 10 m tinkleliu. Vartotojas gauna įspėjimą arba pranešimą, jei dirva yra nepravažiuojama arba lauke galima dirbti tik ribotai. Be to, galima optimizuoti arba nustatyti važiavimų lauku seką, įvažiavimo į didesnį lauką vietą ar traktorių vėžių įdirbimo seką, vengiant užklimpti. Taip išlaikoma gera dirvos būklė. Paslauga galima naudotis atliekant įvairius žemės ūkio darbus, pvz., tręšiant mineralinėmis ir organinėmis trąšomis ar purškiant pesticidus.

Panašią paslaugą žemdirbiams, kaip dirvos suslėgimo žemėlapius, siūlo ir švedų įmonė „Agtech 2030“. Dirvos suslėgimo prevencijos sistema CPS padeda nuspręsti, kuriuose laukuose ir kada turi būti dirbama. Žemdirbiai gali optimaliai planuoti savo darbus ir labiau saugoti dirvą.

Vokiečų įmonės „Amazonen-Werke“ sukurta tiesioginio pesticidų tiekimo sistema DirectInject sprendžia didesnio lankstumo ir didesnės lauko purkštuvo talpos problemą. Kitas privalumas yra papildomų važinėjimų, taigi, degalų ir darbo laiko sąnaudų, taupymas. Nepanaudotus pesticidus galima grąžinti į originalią talpyklą, kad prieš purškimą nereikėtų skaičiuoti nei pesticidų poreikio, nei nerimauti dėl jau sumaišytų likučių tvarkymo. Viską supaprastina integracija į purškiamo tirpalo paruošimo grandinę ir purkštuvo valdymas per Isobus, o su Comfort Package Plus – ir automatinis vidaus plovimas. Purkštuvą galima patogiai ir greitai išvalyti lauke iš traktoriaus kabinos. Jei yra parengti pesticidų purškimo žemėlapiai, eliminuojamas reikiamas reakcijos laikas, tad atskiros lauko vietos gali būti nupurkštos labai tiksliai. Taigi, augalų apsauga tampa dar tikslesnė, minimaliai naudojant išteklius. Taip tausojama aplinka ir mažinamos išlaidos.

Vertinamos ir mechaninės piktžolių kontrolės srities naujovės. Čia didelė problema yra ypač mažas įrangos, naikinančios piktžoles kaupiamųjų augalų eilutėse, našumas. Naudojant naujovišką Photoheyler rotoriaus koncepciją, galima pasiekti daugiau nei 1 ha/val. našumą. Vokiečių įmonės „Planungsbüro Heinrich“ sukurtame tiksliajame tarpueilių kultivatoriuje Photoheyler kultūrinių augalų eilutes patikimai aptinka vaizdo kameros. Mašinos atraminiai ratai hidrauliniais cilindrais vairuojami sinchroniškai su traktoriaus ratais, t. y. juos seka. Taip tarpueilių kultivatorius labai tiksliai nukreipiamas išilgai augalų eilių, tad nelieka ir ankstesnių sunkumų, susijusių su mašinos ir traktoriaus valdymu vienu metu. Dėl standžios tarpueilių kultivatoriaus ir traktoriaus jungties traktorininkas nuolat kontroliuoja agregatą ir nereikia papildomai reguliuoti pasėlių priežiūros mašinos daugiafunkce rankena. Galima dirbti ir šlaituose. Kultūriniai augalai žemėmis neužverčiami, nes rotoriai yra pasvirę, taip kompensuojamas ir važiavimo greitis. Dėl to rotorius kultūrinių augalų atžvilgiu visada pjauna tiksliai 90° kampu. Kultūrinių augalų eilėje augančios piktžolės yra išpjaunamos ir sudedamos tarpueiliuose. Ten jau kitos darbinės dalys jas purena arba užverčia žemes. Norint veiksmingai kontroliuoti piktžoles, tarpueilius reikia įdirbti keletą kartų.

Žemės ūkio mašinų automatinio valdymo naujovės

Vokiečių įmonė „Krone“ sukūrė automatinę rinktuvinės priekabos iškrovimo valdymo sistemą Krone ExactUnload. Naujose GX rinktuvinėse priekabose iškrovimas valdomas taip, kad iš anksto numatytose vietose masę būtų galima paskleisti tolygiai. Žemės ūkio agregato judėjimo greitis nėra svarbus. Rekomenduojama neviršyti 3,5 km/val. greičio. Net ir neįgudę traktorininkai visada pasiekia gerą masės paskirstymą, o tankinančioms transporto priemonėms masės nereikia stumdyti. Masė sutankinama tolygiau ir pagerėja siloso kokybė. Be to, taupomi degalai ir laikas. Taigi, automatinė rinktuvinės priekabos iškrovimo valdymo sistema Krone ExactUnload ne tik suteikia mašinos operatoriui maksimalų komfortą ir palengvinimą, bet ir padeda išvengti vairavimo klaidų, sumažina nelaimingų atsitikimų riziką.

Firma „New Holland“ sukūrė didelių stačiakampių ryšulių presų automatinio valdymo sistemą Big Baler Automation, kuri labai palengvina traktorininko darbą ir padeda našiai dirbti net tamsiu paros metu. Traktorininkui reikia nurodyti tik pageidaujamą ryšulio svorį, o sistema perima presavimo agregato valdymą, atlieka didelių stačiakampių ryšulių preso nustatymus ir reguliuoja važiavimo greitį. Lazeriniu LiDAR jutikliu optiškai išmatuojama prieš traktorių esanti presuojamos masės sangrėba, o IMU jutiklis fiksuoja traktoriaus pagreitį ir padėtį. Siekiant didesnio tikslumo, apdorojama informacija ir iš traktoriaus GPS jutiklio. Traktorius per lauką važiuoja visiškai automatiškai, o greitis priderinamas prie presuojamos masės sangrėbos. Kad būtų galima reguliuoti presavimo slėgį ir per važiavimo greitį priderinti atskirų stūmoklio eigų sluoksnių storius, naudojant išmatuotus duomenimis, nuolat skaičiuojamas ryšulio svoris. Todėl net ir keičiantis derliaus nuėmimo sąlygoms ir presuojamos masės derlingumui, presas yra visiškai apkraunamas ir visada pasiekiamas toks pats, iš anksto nustatytas ryšulio svoris.

Javų kombaino operatoriaus darbui palengvinti skirta „New Holland“ sukurta susmulkintų šiaudų paskleidimo sistema OptiSpread Automation System su tiesioginiu matavimu. Abiejose kombaino pusėse pritvirtinti 2D radariniai jutikliai matuoja susmulkintų šiaudų greitį ir numetimo atstumą. Jutikliai apima visą metimo atstumą. Jei susmulkinti šiaudai per visą pjaunamosios plotį paskirstomi netinkamai, atitinkamai padidinamas arba sumažinamas abiejose pusėse esančių hidrauliškai varomų ventiliatorių sukimosi dažnis. Ši sistema netolygų susmulkintų šiaudų pasiskirstymą fiksuoja net ir pučiant vėjui iš priekio ar galo. Galima sudaryti ir susmulkintų šiaudų pasiskirstymo žemėlapį.

Firmos „Claas“ sukurta reguliavimo sistema Cemos Auto Header taip pat palengvina kombainininko darbą ir sukuria sąlygas maksimaliai padidinti javų kombaino laidumą, naudojant automatinio nustatymo įrangą. Lazerinis skaneris nuolat matuoja pasėlių aukštį. Keičiantis pasėlių aukščiui, javų kombaino pjaunamosios lenktuvai sureguliuojami automatiškai, t. y. pasikeičia kombainininko nustatytas lenktuvų aukštis (lenktuvų pirštai pjaunamus augalus turi liesti ties jų masės centru) ir tarpas tarp lenktuvų pirštų ir pjaunamosios sraigės vijų. Sistema atpažįsta technologines vėžes, pasėlių pabaigą ir nukreipia nuo pjaunamosios stalo krentančius nupjautų augalų kuokštus link sraigės. Pjaunamosios stalo ilgis nustatomas, atsižvelgiant į sluoksnio storio jutiklio (jis reguliuoja laidumą nuožulniojo transporterio korpuse) virpesius. Kuo tolygesnis nupjautų augalų srautas, tuo mažesnė jutiklio vibracija.

Kitos parodos „Agritechnica 2022“ sidabro medaliais apdovanotos naujovės:

  • polimeras traktorių ir žemės ūkio mašinų padangų pažeidimams užtaisyti Agro ContiSeal („Continental AG“);
  • automatinis traktorių ir savaeigių žemės ūkio mašinų variklių oro filtrų valymo įtaisas (AGCO – „Fendt“);
  • tarpinių augalų sėjamoji Müthing CoverSeeder („Müthing GmbH & Co. KG Soest“);
  • savaeigė laistymo mašina DL 66 Pro su 66 m teleskopine, hidrauliniu būdu išlankstoma ir sulankstoma aliuminio sija („Fasterholt Maskinfabrik A/S“);
  • savaeigių žemės ūkio mašinų operatorių atidumo stebėjimo sistema RSM Ok ID („Rostselmash“);
  • autonominių žemės ūkio mašinų nuotolinio valdymo sistema SIS Remote („Reichhardt GmbH Steuerungstechnik“).

***

„Agritechnica“ keliasi į 2023 m. rudenį

Dėl plintančio koronaviruso ir jo atmainų nuspręsta parodą „Agritechnica 2022“ perkelti į 2023 m. lapkričio 12–18 d., taip sugrįžtant į įprastą šiai parodai laiką. Dėl pandemijos 2021 m. paroda iš rudens, tikintis, kad situacija pagerės, buvo perkelta į 2022 m. vasarį, tačiau ir ją teko atšaukti. Nepaisant to, skaitmeninis parodos formatas prieinamas iki 2022 m. kovo pabaigos „DLG-Connect“ platformoje.