23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2021/07
Kitoks požiūris į žemės dirbimą
  • Jurga ZALECKIENĖ
  • Mano ūkis

Nacionaliniame energetikos ir klimato srities veiksmų plane numatyta, kad neariamosios žemės ūkio technologijos iki 2030 m. būtų taikomos 650 tūkst. ha plote. Pernai tokiu būdu apdirbamos žemės plotas Lietuvoje sudarė 243 tūkst. ha. Taikyti naujas technologijas padeda mokslininkų, specialistų patarimai ir ūkininkų dalijimasis praktine patirtimi.

Lietuvos neariminės tausojamosios žemdirbystės asociacija vasaros pradžioje Kupiškio ir Rokiškio rajonuose surengė lauko dieną, kurioje pabrėžta, jog, siekiant ūkininkauti tvariai, svarbu yra minimalus žemės judinimas, tarpiniai augalai ir tiksliai išlaikyta sėjomaina. Buvo apžiūrėti ūkininkų Aleksandro Kireilio, Vyganto Giedrio ir Jono Venslovo laukai, kuriuose taikyta tiesioginė sėja. VDU Žemės ūkio akademijos mokslininkai Vytautas Liakas ir Vaclovas Bogužas pasidalijo įžvalgomis.

Minimalus žemės dirbimas reikalauja keisti požiūrį į veislių parinkimą – tai vienas kertinių dalykų, siekiant mažinti augalų apsaugos produktų ir trąšų naudojimą, nes augalai jau genetiškai gali būti atsparūs daugeliui ligų, toleruoti ekstremalias orų sąlygas.

Atgaivinti intensyvaus dirbimo nualintą dirvožemį vargu ar pavyks be mikroorganizmų produktų naudojimo. Mokslininkai yra nustatę, kad cheminių medžiagų nualinta žemė natūraliai atsigautų per 28 metus, o mikrobiologiniai produktai šį periodą leidžia kelis kartus sutrumpinti.

Daugybę dalykų, apie kuriuos ES kalba kaip apie ateities siekius, galima išspręsti pasirinkus tvarų žemės dirbimo būdą, tačiau kad ūkininkai imtųsi keisti tradicines technologijas, reikia apibrėžtų reikalavimų ir taisyklių. Žinoma, pasirinkimo laisvė turi išlikti: taikančių dirvos gerinimo priemones lauktų finansinės paskatos, o žemdirbys rinktųsi, patrauklu jam tai ar ne.

„Mineralinių trąšų naudojimą turime mažinti bent 15 proc., tad minimalus žemės dirbimas yra vienas iš realiausių būdų tai pasiekti. Ūkininkams reikia peržengti psichologinius dalykus ir bandyti naujai pažvelgti į žemės dirbimą“, – kalbėjo lauko dienoje dalyvavęs žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.