23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2021/05
Jei nuspręstumėte konsoliduoti žemes
  • Dr. Giedrius PAŠAKARNIS VDU Žemės ūkio akademija
  • Mano ūkis

Žemės konsolidacijos projektai Lietuvoje vykdomi nuo 2000-ųjų, jų parengta jau kiek daugiau nei 60. Bet daugelis žemės savininkų artimiau su šiuo procesu nesusipažinę ar net nėra apie jį girdėję.

Žemės konsolidacijos, šiuo metu finansuojamos ES lėšomis, esmė ta, kad žemės savininkai savo „išbarstytus“ sklypus gali perkelti arčiau namų ar ūkinių pastatų ir sujungti į vieną ar kelis didelius žemės sklypus. Moksliniai tyrimai įrodė, kad ši pertvarka iškart atsiperka, nes nereikia su žemės ūkio technika važinėti didelių atstumų, be to, racionalios formos laukai greičiau apdirbami. Svarbu tai, kad, vykdant projektą, pertvarkant teritoriją, kai atliekamas žemės sklypų „stumdymas“, natūraliai perplanuojama ir teritorijos infrastruktūra, pavyzdžiui, vietinių kelių tinklas.

Šiame kompleksiniame didelės teritorijos (minimali projekto teritorija yra 100 ha) pertvarkymo procese, kuris trunka maždaug 2–3 metus, remiantis Vakarų Europos šalių ir Lietuvos ekspertų patirtimi, galima išskirti svarbiausias rekomendacijas, kurios nulems, kiek žemės savininkui pavyks pasiekti pertvarkų, dalyvaujant žemės konsolidacijos projekte.

Penkios rekomendacijos, į kurias turėtų atsižvelgti kiekvienas žemės savininkas, ketinantis dalyvauti žemės konsolidacijos projekte

1. Iš anksto apgalvokite pageidaujamas permainas (galimi sklypų stambinimo scenarijai) ir prašyme rengti žemės konsolidacijos projektą aiškiai įvardykite visus dalyvavimo projekte motyvus. Galvodami apie žemės sklypų stambinimą, atsakykite sau į 3 pagrindinius klausimus:

  • Kuriuos valdomus žemės sklypus norite išlaikyti toje pačioje vietoje? Tai yra numatykite, kurie žemės sklypai (plotai) projekto metu yra „nejudinami“. Greičiausiai tai bus žemės sklypai, kuriuose yra jūsų gyvenamieji ir ūkiniai pastatai, reikiamos inžinerinės komunikacijos, šalia pagrindinių kelių ar tiesiog kiti vertingi žemės sklypai (miškas, šalia vandens telkinio ar kt.).
  • Kuriuos žemės sklypus iš kaimynų norėtumėte gauti (šiuo atveju – apsikeisti)? Iškart reikia galvoti apie optimalias pertvarkas, kad pageidaujami sklypai būtų kiek įmanoma arčiau jūsų pastatų ar jau valdomų „nejudinamų“ žemės sklypų (plotų); kokia žemės ūkio produkcijos gamyba užsiimate ar užsiimsite po pertvarkų. Pavyzdžiui, jei užsiimate gyvulininkyste, toks žemės sklypas turėtų būti arčiau, nes dažniau reikia girdyti ir (ar) melžti, jei augalininkyste – atstumas gali būti ir didesnis. Tarp jūsų valdomų žemės sklypų dažniausiai būna įsiterpę kaimynų (kitų naudotojų) žemės sklypai.
  • Kuriuos iš savo valdomų žemės sklypų norėtumėte iškeisti? Jei norite iš kaimyno kažkokio sklypo, pagalvokite, kokį žemės sklypą ar jo dalį galėtumėte kaimynui pasiūlyti mainais. Nereikia baimintis, kad mainai gali būti nelygiaverčiai – žemės sklypai mainomi pagal vertę, kurią nustato turto vertintojas (vertina rinkos kainą, našumo balą, melioracijos būklę ir pan.), o ne pagal plotą. Jeigu jūsų ir kaimyno žemės sklypai skirtingose verčių zonose, einantis į brangesnę žemę jos gauna mažiau, o tas, kuris eina į pigesnę – žemės gauna daugiau. Bet kuriuo atveju mainai galimi tik abiem žemės savininkams to pageidaujant.

2. Galvodami apie pageidaujamas permainas, visų pirma atsižvelkite į savo ilgalaikius planus ir būtinai palikite sentimentus ar senas nuoskaudas nuošalyje. Galvokite apie ilgalaikes perspektyvas, savo vaikus ir anūkus. Jums brangūs berželiai ar kalva niekada nekels tokių prisiminimų jūsų vaikaičiams. Taip pat pamirškite senas nuoskaudas ar nesutarimus su kaimynais, žemės reformos rengėjais ar kitais – jų taip pat nesupras jūsų vaikaičiai. Darykite viską, kad jūsų ateities kartoms būtų geriau.

3. Jei gyvenate toli nuo projekto teritorijos (pvz., kitoje savivaldybėje), įgaliokite kitą, patikimą vietinį asmenį, kuris dalyvaus projektavime, susirinkimuose ir visur atstovaus jūsų interesams. Sociologai jau seniai kalba apie senstančią Europą, tad jeigu esate vyresnio amžiaus ar turite rimtų sveikatos problemų, pats laikas perrašyti savo vaikams ar anūkams sklypus, kurie yra įtraukti į rengiamą žemės konsolidacijos projektą – kaip žinote, paveldėjimą susitvarkyti užtrunka, o pradėtas rengti projektas negalės palaukti, todėl iš projekto teks išbraukti tokius sklypus, kurie „neturi“ savininko.

4. Visiems kaime būtų gyventi geriau, jeigu visi pagalvotų, kokios infrastruktūros reikia jūsų bendruomenei. Į diskusijas būtinai įtraukite seniūnaičius ir bendruomenių lyderius. Kaip rodo užsienio šalių patirtis, didžiausią dėmesį vietos bendruomenės skiria infrastruktūros kūrimui ir gerinimui: keliams, melioracijai, elektros linijoms. Vėliau, kai šie esminiai dalykai bus išspręsti, galima galvoti apie viešąsias erdves ir panašiai.

5. Kalbėkitės, klausykite ir klauskite. Kadangi šis pertvarkymo procesas nėra itin paprastas, prie jo dirba daug ir įvairių sričių specialistų (matininkai, vertintojai, kelininkai, miškininkai, aplinkosaugininkai ir kt.), būtina aktyviai domėtis vykstančiu procesu ir su visais bendradarbiauti. Jei nesuprantate, kaip atrodys pertvarkos planuose, prašykite, kad projekto vykdytojas parodytų lauke, gal net pastatytų laikinus riboženklius, kaip keisis jūsų ribos ar bus suprojektuotas naujas kelias. Tai, ką sutarėte ir suprojektavote su kaimynais, užfiksuokite planuose ir pasidarykite kopijas.

***

Jei dabartinė jūsų valdomų žemės sklypų struktūra yra nepatogi ir norite tokią situaciją pakeisti – atlikite namų darbus pagal pateiktas rekomendacijas ir neškite prašymą rengti žemės konsolidacijos projektą į artimiausią Nacionalinės žemės tarnybos skyrių, taip pat švieskite ir raginkite kaimynus pasekti jūsų pavyzdžiu. Tuomet valdomų žemės sklypų struktūros pertvarka bus sėkminga ir naudinga visam kaimui.