23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2021/03
Šiuolaikinės malkaskaldės: kokią geriausia rinktis?
  • Doc. dr. Remigijus ZINKEVIČIUS VDU Žemės ūkio akademija
  • Mano ūkis

Pagal konstrukciją malkaskaldės skirstomos į sraigtines, pleištines ir peilines-pleištines. Pagal darbinės dalies judėjimo kryptį pleištinės malkaskaldės būna vertikalios ir horizontalios, pagal atliekamų operacijų skaičių – vienos ir kelių operacijų. Šios medienos apdirbimo mašinos gali būti mobilios ir stacionarios.

Šiuolaikinėms malkaskaldėms keliami reikalavimai:

  • patogi darbinė įranga;
  • keliamasis mechanizmas sunkiems rąstams;
  • didelė skaldymo jėga, kad būtų galima apdoroti šakotus, gumbuotus medžius (1 m ilgio medžiui apie 60–300 kN, todėl reikia mažiausiai 10 kW galios);
  • reguliuojamas skaldymo ilgis;
  • skaldymo greičių (pastūma, atbulinė eiga) priderinimas prie įvairaus medžio skersmens;
  • automatinė „Stop“ funkcija ir atbulinė eiga;
  • avarinis jungiklis;
  • saugus rąsto tiekimas (ypač sraigtinėse malkaskaldėse) ir nuėmimas;
  • apsauga nuo rąsto ašinio sukimosi;
  • saugus įstrigusių medžio gabalų pašalinimas.

Malkaskaldė – tai medienos apdirbimo mašina, perskirianti ją pleištine, peiline arba sraigtine darbine dalimi, judančia pluošto kryptimi. Kai kurios malkaskaldės dar gali supjaustyti rąstus ir pakrauti malkas.

Konstrukciniai ypatumai

Sraigtinę vienos operacijos malkaskaldę sudaro rėmas, pakabinimo įtaisas, pavaros mechanizmas, sraigtas, judamosios ir nejudamosios atramos, valdymo ir apsauginiai įtaisai. Judamąja atrama spaudžiant vertikalų rąstgalį prie nejudamosios, besisukančio sraigto smaigalys įsiskverbia į medį ir jį suskaldo. Šių malkaskaldžių konstrukcija paprasta, nes nėra hidraulinės sistemos, tačiau labai didelė nelaimingų atsitikimų tikimybė. Sraigtinės malkaskaldės gali suskaldyti rąstgalį, kurio ilgis 0,5–1,2 m, skersmuo – 0,35–1,00 m. Joms reikia 4–15 kW galios.

Pakabinamąją vertikalią pleištinę vienos operacijos malkaskaldę sudaro rėmas, pakabinimo įtaisas, pavaros mechanizmas, hidraulinis cilindras, pleištas, atrama, valdymo ir apsauginiai įtaisai. Jose pleištas juda vertikaliai – iš viršaus žemyn. Vertikalios pleištinės malkaskaldės gali suskaldyti rąstgalį, kurio ilgis 0,55–1,1 m, skersmuo – nuo 0,35 m. Joms reikia 1,5–22 kW galios. Vertikalioms malkaskaldėms pakanka mažesnės darbo zonos negu horizontalioms.

Peilinės-pleištinės malkaskaldės naudojamos nedidelio skersmens (iki 0,18 m) rąstgaliams skaldyti. Tai kelių operacijų mašina, nes darbinė dalis – skaldymo pleištas ir peiliai, pritvirtinti prie besisukančio disko. Skaldymo ir pjovimo technologinės operacijos vyksta vienu metu. Tokios malkaskaldės trūkumas – reikia 25 kW galios ir didelės jėgos rąstgaliams perpjauti, o maksimalus rąstgalio ilgis – vos 0,6 metro.

Pakabinamąją horizontalią pleištinę vienos operacijos malkaskaldę sudaro rėmas, pakabinimo įtaisas, rąstgalių tiekimo įtaisas, pavaros mechanizmas, hidraulinis cilindras, pleištas, atrama, valdymo ir apsauginiai įtaisai. Horizontaliose malkaskaldėse pirmyn ir atgal gali judėti pleištas arba atrama. Šioms malkaskaldėms reikia 2,2–30 kW galios. Jos gali suskaldyti rąstgalį, kurio ilgis 0,4– 2,0 m, o skersmuo nuo 0,4 metro.

Kelių operacijų pleištinę malkaskaldę (žr. pav.) sudaro rėmas, diskinis pjūklas, hidraulinis cilindras su prie jo pritvirtinta atrama, skaldymo pleištas, rąstų ir malkų transporteriai ir valdymo pultas. Rąstai yra tiekiami transporteriu (4), diskinis pjūklas (6) atpjauna norimo ilgio kaladę, ji tiekiama į horizontalų skaldymo įtaisą, sudarytą iš judamosios atramos (11) ir nejudamojo pleišto (9). Pleištas turi dvi skaldymo plokštumas, todėl kaladė suskaldoma į keturis gabalus. Paskui malkos patenka ant transporterio (10) ir nugabenamos į konteinerį.

Yra gaminamos ir frontalinės kelių operacijų pleištinės malkaskaldės, kurios pačios paima rąstus. Jos pakabinamos ant manipuliatoriaus, todėl darbas yra saugesnis, nes mašinos darbo zonoje nebūna žmonių. Malkaskaldė, kurios masė 980 kg, o skaldymo jėga – 40 t, valdoma iš traktoriaus kabinos, paima rąstą, suskaldo ir sukrauna malkas. Skaldomų rąstų skersmuo nuo 0,07 iki 1,25 m, ilgis – iki 1,20 m. Mašina malkas galima supakuoti ir pakrauti.

Renkantis kelių operacijų malkaskaldę svarbu:

  • maksimalus apdorojamo rąsto skersmuo;
  • mašinos mobilumas ir pavaros tipas;
  • rąstų tiekimo įranga;
  • pakankama skaldymo jėga ir tinkami pleištai;
  • didelis skaldymo greitis;
  • tvarkingas malkų transporteris.

Pasirinkimo kriterijai

Kadangi kuro krosnis kūrenti yra nebrangu, o malkinės medienos pasiūla rinkoje didelė, verta vietoj naujos kelių operacijų malkaskaldės paieškoti alternatyvos naudotų mašinų rinkoje. Tačiau internete dažniausiai siūlomos mažiau žinomų gamintojų mašinos, pvz., Balfor, Krpan, Regnon ir pan. Rečiau sutinkamos Hakki Pilke, Palax, Posch ir Taifun malkaskaldės.

Planuojant įsigyti kelių operacijų malkaskaldę, pirmiausia reikėtų apsispręsti dėl mašinos dydžio, t. y. kokio skersmens apdorojamam rąstui ji bus pritaikyta. Jei ruošiatės gaminti malkas iš lapuočių medienos, labai taupyti nevertėtų. Jei kamienas nėra absoliučiai tiesus, 30 cm skersmens rąstas gali netilpti į malkaskaldę, nors ji ir yra pritaikyta 40 cm skersmens rąstams. Taip pat reikėtų įvertinti, kad šios mašinos yra daug pigesnės už profesionalaus naudojimo kelių operacijų malkaskaldes, skirtas didesnio kaip 50 cm skersmens rąstams apdoroti.

Kitas svarbus dalykas – mašinos mobilumas ir pavaros tipas. Jei mažesnės mašinos dažniausiai būna pakabinamos, tai kelių operacijų malkaskaldėms, norint jas naudoti ne tik stacionariai, jau reikalinga važiuoklė. Jei planuojamas mobilus naudojimas, geriausia būtų rinktis su pavara nuo traktoriaus GTV. Uždedami varikliai taip pat yra mobilaus naudojimo galimybė. Žinoma, naudotose mašinose reikėtų kruopščiai apžiūrėti, ar variklis nepažeistas. Suprantama, pavara nuo elektros variklio yra tylesnė, taupesnė ir mažiau gendanti, tačiau tam reikalinga 32 A trifazė jungtis.

Svarbu ir tai, kaip rąstai patenka į malkaskaldę. Būtent tai dažniausiai yra visos mašinos našumą ribojantis veiksnys. Jei malkaskaldė neturi jokio rąstų tiekimo įtaiso, būtina iš anksto pagalvoti, kaip tą problemą išspręsti. Tai ypač aktualu, jei turite dirbti vienas. Stabilūs grandininiai transporteriai yra labai našūs, tačiau vienas jų naujas kainuoja apie 1 500 Eur. O paprastą stalą su ritinėliais ir rąstų pakėlimo įtaisu galima įsigyti už mažiau kaip 2 000 eurų.

Kalbant apie rąstų tiekimą link pjūklo, dideli, agresyvūs, hidrauliniu būdu varomi valcai čia gali būti pranašesni už mažus, beveik neprofiliuotus ritinėlius arba siaurus juostinius transporterius. Praktiniai testai rodo, kad „kampai ir briaunos“, ypač tiekiant stambesnius arba kreivus rąstus, vis sukelia spūsčių. Kuo kruopščiau tikrinkite rąstų tiekimo įtaisų, ypač juostinių transporterių, būklę. Kiekvienas gamintojas kitaip sprendžia kaladės ilgio reguliavimą su atitinkamu jos fiksavimu. Siūlomi fotoelektriniai jutikliai, belaipsnis hidraulinis reguliavimas ar keleto pakopų varžtiniai variantai. Norint vėliau lengvai perpjauti rąstą, jį reikia tinkamai įtvirtinti. Tai geriausiai atlieka hidrauliniai laikikliai arba griebtuvai. Mažose malkaskaldėse plačiai naudojamas rankinis rąstų tiekimas ir įtvirtinimas.

Kelių operacijų malkaskaldėse rąstai dažniausiai pjaustomi grandininiais pjūklais. Mažose mašinose yra įprasti rankiniu būdu valdomi pjūklai. Mažas, tačiau labai svarbus skirtumas, ar grandinė sukasi nuolat, ar tik pjovimo metu. Tai mažina tepimo alyvos sąnaudas, taip pat grandinės dėvėjimąsi ir jos keliamą triukšmą. Išimtis yra kelių operacijų malkaskaldės su diskiniu pjūklu. Jos yra daug našesnės, joms reikia mažiau priežiūros, be to, jomis dirbant susidaro daug mažiau pjuvenų. Tiesa, investuoti į pjuvenų nusiurbimo įrenginius apsimoka tik dirbant su stacionariai naudojamomis kelių operacijų malkaskaldėmis.

Visoms kelių operacijų malkaskaldėms labai svarbu yra kuo sklandesnis atpjautų kaladžių perdavimas į skaldymo įtaisą. Praktikoje pasiteisino hidrauliniai stumtukai. Kai atpjautos kaladės į skaldymo įtaisą krenta laisvai, trikdžių gali būti daugiau (visų pirma, kai kaladės trumpos, o kritimo aukštis didelis). Kaladės į skaldymo lovį retkarčiais patenka būtent dėl darbuotojų nepatyrimo. Tai labai sumažina malkaskaldės našumą.

Kelių operacijų malkaskaldės našumui taip pat yra svarbu skaldymo jėga ir cilindrų eigos trukmė. Apdorojančių 40 cm skersmens rąstus malkaskaldžių klasėje yra mašinų, turinčių 15–20 t skaldymo jėgą, o kitos išvysto tik 10 tonų. Ar to pakanka, priklauso nuo medienos rūšies ir nuo to, į kiek dalių turi būti suskaldyta kaladė. Į 12 dalių skaldantiems pleištams keliami daug aukštesni reikalavimai negu 6 arba 8 plokštumų. Praktiniam naudojimui optimalūs 2, 4 ir 8 plokštumų, o dar geriau 2, 6 ir 12 plokštumų skaldymo pleištai. Bet kuriuo atveju įsigyjant naudotą malkaskaldę reikia atkreipti dėmesį į pleištų plyšius, įtrūkimus ir suvirinimo siūles. Jei remonto darbai atlikti netinkamai, įtaisai nebus ilgai naudojami. Naujas keleto plokštumų skaldymo pleištas kainuoja nemažus pinigus.

Be skaldymo jėgos, svarbus kriterijus yra skaldymo greitis. Kai kurios malkaskaldės dirba daugiau kaip 30 cm per sekundę greičiu, o kitos neviršija 20 cm/s. Be to, kai kurios malkaskaldės negali tuo pačiu metu pjaustyti rąsto ir skaldyti jau atpjautos kaladės. Šia prasme malkaskaldes reikėtų palyginti atidžiau.

Optimalu, jei galima paprastai sureguliuoti juostinio malkų transporterio pasukimą ir aukštį. Be to, turėtų būti galima reguliuoti sukimosi dažnį, o malkų pakrovimo aukštis turėtų būti tinkamas krauti į priekabas. Stacionariai naudojamose malkaskaldėse galimas atskiras juostinis transporteris.