23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2021/01
Žemės dirbimo mašinose montuojamų volų konstrukciniai ypatumai
  • Prof. dr. Egidijus ŠARAUSKIS VDU Žemės ūkio akademija
  • Mano ūkis

Visai nesvarbu, koks žemės dirbimo agregatas naudojamas žemei dirbti, tačiau jeigu galinis volas nėra tinkamas konkrečioms darbo sąlygoms, tai ir visas padargas dirbs nekokybiškai.

Atsižvelgdami į tai, daugelis žemės ūkio mašinų gamybos kompanijų masiškai išplėtė savo gaminamų volų ir volelių asortimentą. Žemės dirbimo kokybei pagerinti naudojami įvairios konstrukcijos volai: ardeliniai, kombinuotieji Kembridžo ir Kroskilio tipo, diskiniai, padanginiai, žiediniai (įvairių profilių) ir panašiai.

Ardeliniai volai. Tai vieni iš plačiausiai paplitusių volų, kurie sudaryti iš keleto ant veleno sumautų diskų, sujungtų ardeliais, vamzdeliais, virbalais arba juostomis (lygiomis arba dantytomis). Ardeliai, vamzdeliai, virbalai ar juostos gali būti lygiagrečios su velenu ar įstrižos. Šie volai dirvos paviršių ne tik purena, suspaudžia, bet ir frakcionuoja, t. y. stambesnius dirvos grumstelius iškelia į paviršių, o smulkesni lieka po jais, todėl išvengiama dirvos plutos susidarymo. Jie naudojami lengvų ir vidutinio sunkumo dirvų priešsėjinio dirbimo agregatuose. Taip pat dažnai atlieka kultivatorių atraminių ratų funkciją, stabilizuoja purenimo gylį, tai ypač svarbu formuojant sėklų guoliavietę. Šie volai mažiau tinkami akmenuotose dirvose, nes netolygiai slegia dirvą, akmenys išlanksto volų ardelius, vamzdelius. Tokioms dirvoms tinka tvirtesnės konstrukcijos volai.

Priešsėjiniam dirvų dirbimui tinkamesni lengvieji 20–35 cm skersmens ardeliniai volai, sudaryti iš 8–12 strypų ar ardelių. Jie gerai trupina drėgną žemės dirbimo kultivatorių ar akėčių išverčiamą dirvą ir iki 5–7 cm gylio suslegia dirvą, o pats dirvos paviršius lieka purus. Be to, dirbant didesniu greičiu, volo strypai ar ardeliai stambesnius grumstelius pameta aukščiau negu smulkius ir jie ant dirvos paviršiaus nukrinta vėliau – taip dirvos paviršius užklojamas nedideliais grumsteliais, kurie apsaugo nuo pasėlių „užplakimo“ ir vėjo erozijos. Priklausomai nuo dirvos sąlygų, volai gali būti sudvigubinami, lengvesnėse dirvose naudotini didesnio skersmens, priemolio dirvose geriau dirba briaunotų strypų ar dantytų ardelių volai.

Kombinuotieji volai sudaryti iš skirtingos konstrukcijos žiedų, sumautų ant bendros ašies. Iš lygių ir dantytų žiedų sudaryti volai vadinami Kembridžo tipo, o sudaryti iš pentininių ir dantytų žiedų – Kroskilio volais. Šie volai sminga negiliai (4–7 cm), smulkina ir nedidelius grumstus, gerai slegia paviršinio sluoksnio apačią, įspaudžia nedidelius akmenis, savaime nusivalo prilipusią drėgną žemę. Be šio tipo volų lengvesniuose priemoliuose gana sunku gerai paruošti dirvą rapsams, runkeliams, linams, žolėms. Jais galima voluoti ir iškart po sėjos. Kombinuotieji volai, kaip priešsėjiniai žemės dirbimo padargai, labai tinkami sėklų guoliavietei dirvoje formuoti. Jie saikingai suslegia dirvą, palieka purų dirvos paviršių, todėl sausringais metais sumažinamas vandens garavimas ir išsaugomi nepažeisti dirvos kapiliarai.

Gumoti volai gaminami cilindrą arba metalinius volo žiedus apgaubiant guma. Šie volai dažniausiai naudojami lengvesnėse ir vidutinio sunkumo dirvose, kai norima sutankinti dirvos paviršių ir nepažeisti sėklų. Jie gali būti montuojami prieš noragėlius arba iškart už jų. Kai volas stovi prieš sėjos noragėlius, galima suderinti taip, kad volas besisukdamas suspaustų dirvos paviršių tuose ruožuose, kuriuose bus įterpiamos sėklos. Dirvos sluoksnis po žiedais suspaudžiamas stipriau, o tarp žiedų – nesuspaudžiamas. Tokiu atveju augalų sėklos gali būti įterpiamos ant kietesnio suspausto dirvos pagrindo, kur jas greičiau kapiliarais pasiekia drėgmė. Sėkloms užžerti panaudojama tarp žiedų esanti nesuspausta puri dirva.

Padanginiai volai. Kaip ir gumoti volai, jie dažniausiai naudojami su žemės dirbimo ir sėjos mašinomis. Daug vienas šalia kito riedančių ratų vienodai suspaudžia dirvą per visą mašinos darbinį plotį. Didelės masės žemės dirbimo ir sėjos mašinose, kuriose sumontuotos didelio tūrio sėkladėžės ir trąšadėžės, padanginiai volai leidžia sumažinti spaudimą į dirvą, lyginant su atraminių ratų spaudimu. Kad tarp ratų nestrigtų akmenys ir didesni grumstai, ratai gali būti išdėstomi dviem lygiagrečiomis eilėmis. Tokiu atveju kas antras ratas tvirtinamas skirtingoje eilėje.

Žiediniai volai (trupintuvai). Kai dirvoje daug kietų molingų grumstų, tai nei kultivatoriai, nei volai ne visada pajėgia tinkamai sutrupinti ir suslėgti dirvą. Tokiose dirvose geriausiai tinka sunkieji žiediniai volai – trupintuvai. Tokie volai taip pat tinka ir lengvesnėse dirvose, kai reikia sudaryti standų pagrindą sėklai. Žiedinius volus reikia rinktis pagal dirvos savybes – lengvesnėse geriau tinka didesnio skersmens, sunkesnėse – sunkesni ir mažesnio skersmens. Trupinamųjų volų galimybės suslėgtuose arimuose gerokai padidėja, jei prieš žiedus įtaisomi kaltiniai, pirštiniai purentuvai, kultivatoriaus noragėliai, spyruoklinės lyginimo plokštės. Tokie kombinuoti agregatai ne tik trupina ir slegia paviršiaus sluoksnį, bet ir švelniai purena gilesnį armenį, lygina paviršių.

Pentininiai volai sudaryti iš ant ašies užmautų ketinių žiedų su pentinais. Jie gerai trupina stambesnius molingus grumstus, sukietėjusius arimų luitus, suslegia dirvą giliau negu cilindriniai ir paviršiuje palieka purų dirvos sluoksnį, kuris apsaugo, kad iš dirvos neišgaruotų drėgmė. Volas agreguojamas kartu su sunkių dirvų priešsėjinio dirbimo mašinomis. Šie volai netinka pasėliams voluoti, nes gali juos pažeisti.

Spiraliniai volai. Tai iš V formos arba keturkampio skerspjūvio metalo juostos susukta spiralė. Šie volai suslegia gilesnius dirvos sluoksnius ir išlygina net mažiausius dirvos paviršiaus nelygumus. Jie naudojami vidutinio sunkumo dirvų priešsėjinio dirbimo mašinose.