23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2020/11
Ūkininkai irgi gali gauti ligos išmoką
  • Edita KIUBERIENĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Ūkininkai ir jų partneriai, kurių ūkis ne mažesnis kaip 4 EDV, yra draudžiami pensijų, ligos, motinystės socialiniu draudimu bei sveikatos draudimu, todėl susirgę ir gavę nedarbingumo pažymėjimą, gali gauti ir ligos išmoką. Žinoma, tam ūkininkai turi būti sukaupę socialinio draudimo stažą.

Ligos išmoka – tai išmoka, mokama apdraustajam susirgus ir gydytojui išdavus nedarbingumo pažymėjimą. Ligos išmoką „Sodra“ pradeda mokėti nuo trečios ligos dienos. Dirbantiesiems pagal darbo sutartį išmoka už pirmąsias dvi ligos dienas mokama iš darbdavio lėšų, o ūkininkams ir dirbantiems pagal individualios veiklos pažymą asmenims už pirmąsias dvi laikinojo nedarbingumo dienas ligos išmoka nemokama. Nuo trečios ligos dienos pradedama mokėti ligos išmoka iš „Sodros“ lėšų ir mokama už darbo dienas taikant 5 darbo dienų savaitę.

Socialinio draudimo stažas ir jo skaičiavimas

Norintiems gauti ligos išmoką ūkininkams bei asmenims, dirbantiems pagal individualios veiklos pažymas, reikalingas socialinio draudimo stažas. Iki pirmos susirgimo dienos šis stažas turi būti ne trumpesnis kaip 3 mėnesiai per pastaruosius 12 mėnesių arba ne trumpesnis kaip 6 mėnesiai per pastaruosius 24 mėnesius.

Socialinio draudimo stažas nustatomas pagal sumokėtas Valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokas:

  • jei įmokos sumokėtos nuo 1 minimalios mėnesinės algos (MMA) dydžio sumos – įgyjamas 1 mėnesio socialinio draudimo stažas;
  • jei įmokos sumokėtos nuo didesnės ar mažesnės negu MMA sumos, stažas laikomas proporcingai didesniu arba mažesniu.

Įmokų dydžiai ir jų sumokėjimas

Įmokos „Sodrai“ mokamos nuo 90 proc. individualios žemės ūkio veiklos apmokestinamųjų pajamų (neatėmus sumokėtų VSD ir PSD įmokų) sumos. Valstybinio socialinio draudimo įmokų tarifai:

  • 12,52 proc.;
  • 14,62 proc., jei asmuo kaupia pensijai papildomai 2,1 proc.;
  • 15,52 proc., jei asmuo kaupia pensijai papildomai 3 proc.

Šias įmokas reikia sumokėti iki kitų metų gegužės 1 dienos, pateikus metinę gyventojo pajamų mokesčio deklaraciją (GPM311).

Svarbu tai, kad, norint gauti ligos išmoką, VSD įmokas reikia mokėti kas mėnesį, tam, kad būtų sukauptas ligos socialinio draudimo stažas. Bet net ir mokant šias įmokas kas mėnesį reikia nepamiršti pateikti SAV pranešimo (pranešimas apie savarankiškai dirbančius asmenis). Nepateikus šio pranešimo, „Sodros“ sistemoje atitinkamą mėnesį apdraustojo sumokėtos įmokos nebus matomos kaip valstybinio socialinio draudimo įmokos ligos išmokai gauti, taigi apdraustasis negalės gauti ligos išmokos. Tačiau kitais metais pateikus metinę gyventojo pajamų mokesčio deklaraciją (GPM311) ir sumokėjus VSD įmokas nuo apmokestinamųjų pajamų, jeigu avansu sumokėta įmokų suma mažesnė nei apskaičiuota nuo apmokestinamųjų pajamų suma, „Sodra“ užskaitys ūkininko socialinio draudimo stažą ir perskaičiuos ligos išmokas už praėjusius metus.

Reikia atkreipti dėmesį į tai, kad mokamos privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos nesuteikia teisės į ligos išmoką. Šios įmokos yra mokamos tam, kad užtikrintų galimybę nemokamai gauti sveikatos priežiūros paslaugas susirgus.

Ligos išmokos dydis ir jos išmokėjimas

Ligos išmoka, mokama iš Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų, yra lygi 62,06 proc. išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio. Kompensuojamasis uždarbis, pagal kurį nustatomas ligos ir profesinės reabilitacijos išmokų dydis, apskaičiuojamas pagal apdraustojo asmens draudžiamąsias pajamas, turėtas per paeiliui einančius 3 kalendorinius mėnesius, buvusius iki praeito kalendorinio mėnesio prieš laikinojo nedarbingumo nustatymo mėnesį. Taigi, jeigu ūkininkas sirgo balandžio mėnesį, ligos išmokai skaičiuoti bus imama gruodžio–sausio–vasario mėnesiais deklaruotų draudžiamųjų pajamų suma.

Pavyzdys. Ūkininkas kas mėnesį moka VSD įmokas nuo MMA, papildomai pensijai nekaupia, SAV pranešimus „Sodrai“ teikia kas mėnesį. 2020 metais sirgo nuo rugsėjo 18 iki rugsėjo 25 d. (6 darbo dienos). Kadangi „Sodra“ ligos išmoką pradeda mokėti nuo trečios ligos dienos ir moka už darbo dienas, tai ūkininkui ligos išmoka bus mokama už 5 darbo dienas. Išmokai skaičiuoti bus imama birželio–liepos–rugpjūčio mėnesiais deklaruotų draudžiamųjų pajamų suma. Per šiuos tris paeiliui einančius mėnesius ūkininkas deklaravo 1 821 Eur pajamų (607 x 3 = 1 821 Eur) ir sumokėjo 227,99 Eur VSD įmokų (607 x 12,52 % x 3 = 227,99 Eur). Birželio mėnesį buvo 21 d. d., liepą – 22, rugpjūtį – 21 d. d., iš viso per šiuos mėnesius buvo 64 darbo dienos.

Skaičiuojame ligos išmoką:

  • apskaičiuojame vienos dienos kompensuojamąjį uždarbį, deklaruotas pajamas dalijame iš 3 mėn. darbo dienų skaičiaus: 1 821 : 64 = 28,45 Eur;
  • gautą vienos dienos kompensuojamąjį uždarbį dauginame iš ligos išmokos dydžio: 28,45 x 62,06 = 17,66 Eur, tiek už vieną darbo dieną „Sodra“ priskaitys ligos išmokos;
  • gautą sumą dauginame iš kompensuojamų dienų skaičiaus, t. y. iš darbo dienų skaičiaus, už kurias „Sodra“ mokės ligos išmoką (šio pavyzdžio atveju 5 d. d.: 17,66 x 5 d. d. = 88,29 Eur. Tiek ūkininkui „Sodra“ skirs ligos išmokos, tačiau reikia nepamiršti, jog ši išmoka yra apmokestinama 15 proc. gyventojų pajamų mokesčiu ir 6,98 proc. sveikatos draudimo įmokomis;
  • 88,29 x 15 proc. = 13,24 Eur GPM, 88,29 – 13,24 = 75,05 Eur, nuo šio skirtumo skaičiuojamos sveikatos draudimo įmokos. 75,05 x 6,98 proc. = 5,24 Eur. Taigi į rankas ūkininkas gaus 88,29 - 13,24 - 5,24 = 69,81 euro.

Vadovaujantis Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo 14 str. 6 dalies nuostatomis, ūkininkams ir jų partneriams, šeimynos dalyviams, individualiųjų įmonių savininkams, mažųjų bendrijų nariams ir ūkinių bendrijų tikriesiems nariams, įgijusiems teisę gauti ligos išmoką, ligos išmoka mokama neatsižvelgiant į pajamas. Vadinasi, gaunama išmoka nebus proporcingai mažinama deklaruotomis pajamomis, kaip yra mažinama ligos išmoka gavus su darbo santykiais susijusių pajamų ligos laikotarpiu.

Reikia paminėti ir tai, kad kitais metais deklaravus draudžiamąsias pajamas iš žemės ūkio veiklos ir paaiškėjus, kad draudžiamosios pajamos už skaičiavimui imtus mėnesius sumažėja, ligos išmoka bus atitinkamai perskaičiuota ir bus nustatyta ligos išmokos permoka, kurią ūkininkas turės grąžinti. Tačiau jeigu bus deklaruotos didesnės nei nuo minimalios mėnesinės algos pajamos, tokiu atveju ligos išmoka taip pat bus perskaičiuota ir susidaręs skirtumas bus išmokėtas ūkininkui, tačiau tik tada, kai bus sumokėtos įmokos nuo deklaruotų pajamų.