23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2020/07
Naujausios traktorių kabinos saugios ir purškiant pesticidus
  • Doc. dr. Remigijus ZINKEVIČIUS VDU Žemės ūkio akademija
  • Mano ūkis

Kad purškiant augalų apsaugos produktus traktorininkas būtų optimaliai apsaugotas, traktoriaus kabina privalo atitikti ketvirtą – aukščiausią apsaugos nuo dulkių, aerozolių ir garų – klasę.

Firmos „Case IH“ ir „New Holland“ siūlo daugybę traktorių su ketvirtą apsaugos klasę atitinkančiomis kabinomis.

Ketvirtą apsaugos klasę atitinkančią kabiną kompanija „Case IH“ pristatė 2017 m. su Case IH Quantum traktoriumi, skirtu vynuogynams, dabar šią technologiją galima naudoti ir standartiniuose traktoriuose. Taip gamintoja daugelyje savo modelių pagerina naudotojų apsaugą. Nuo šiol Vestrum, Maxxum, Puma, Optum ir Magnum serijos traktorių kabinoms galima papildomai užsakyti sertifikuotą filtrų sistemą (DIN EN 15695).

Firma „New Holland“ taip pat siūlo šią filtrų sistemą savo traktoriams. Sistemą galima naudoti modeliuose nuo T5 iki T7 bei senesniuose TSA, T6000 ir T7000 serijų traktoriuose.

Kabinos buvo sertifikuotos Julijaus Kiūno (Julius Kühn) institute Braunšveige (Vokietija) ir užtikrina optimalią traktorininko apsaugą.

Traktorininkas yra maksimaliai apsaugotas, visų pirma, naudojant augalų apsaugos produktus. Kabina atitinka šiuo metu galiojančių taisyklių ir nurodymų reikalavimus naudojant pesticidus. Galima atsisakyti asmeninių apsauginių kostiumų ar specialios kvėpavimo takų apsaugos. Pavyzdžiui, ketvirtai apsaugos klasei reikalingas didesnis kaip 30 m3 per valandą gryno oro kiekis. Visi filtrai yra 98 proc. efektyvumo, jie ypač gerai apsaugo nuo aerozolių ir garų. „Case IH“ ir „New Holland“ serviso partneriai gali modifikuoti ir daugelį senesnių traktorių modelių.

„New Holland“ modifikavimo komplektas, kurį sudaro filtras, manometras ir lipdukas, kainuoja apie 400 Eur. Filtras turi būti keičiamas tik kas 500 val. arba kartą per metus.