23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2020/03
Renkantis ūkiui pesticidų purkštuvą
  • Dr. Remigijus ZINKEVIČIUS VDU Žemės ūkio akademija
  • Mano ūkis

Į ką atkreipti dėmesį, renkantis prikabinamą traktorinį hidraulinį lauko purkštuvą? Kuo pranašesnė savaeigė pesticidų purškimo technika? Kokių naujovių šiam sezonui siūlo Danijos purkštuvų gamintoja?

Dauguma mūsų šalies ūkių pasėliams prižiūrėti renkasi prikabinamas pesticidų purškimo mašinas. Tad į ką reikėtų atkreipti dėmesį, prieš įsigyjant tokio tipo purkštuvą? Pirmiausia, purkštuvo prošvaisa. Ji neturėtų būti mažesnė kaip 0,6 m, o geriau nuo 0,7 iki 0,8 m. Be to, ji neturėtų būti didesnė už naudojamo traktoriaus prošvaisą. Kuo žemiau pritvirtintas purkštuvo rezervuaras, tuo mašina yra stabilesnė.

Būtina atkreipti dėmesį, ar didesnės kaip 3 000 l talpos rezervuaras turi tarpines sieneles skysčio teliuškavimams slopinti, taip pat – į grąžulo konstrukciją. Jei grąžulas su ąsa užkabinamas ant traktoriaus užpakalinio hidraulinio keltuvo kablio, purkštuvo prošvaisa yra didesnė, be to, jis būna saugesnis dirbant šlaituose. Grąžulą prikabinant prie traktoriaus užpakalinio hidraulinio keltuvo apatinių trauklių, purkštuvo ratai geriau seka traktoriaus vėžėmis, tačiau šiuo atveju labai sunku dirbti trauklėms. Svarbu, kad traktoriaus vėžių sekimo įtaisas gerai veiktų dirbant ir kalvotoje vietovėje.

Renkantis prikabinamą purkštuvą, svarbu, ar leistina purkštuvo ašies apkrova yra bent du kartus didesnė už pilno rezervuaro svorį, taip pat važiuoklės konstrukcija. Amortizatoriai sumažina apkrovas važiuojant didesniu greičiu ir saugo purkštuvą.

Didesnės kaip 3 000 kg bendrosios masės purkštuvai turi turėti pneumatinius stabdžius, o siurblio našumas atitikti purkštuvo darbinį plotį. Tai ypač svarbu, jei labai didelio darbinio pločio purkštuvuose naudojami inžektoriniai pneumohidrauliniai purkštukai. Jei antrasis siurblys naudojamas tik skysčiui rezervuare maišyti, palaikoma pastovi jo koncentracija ir nuosėdos nesusidaro.

Svarbu ir patogumo dalykai. Pavyzdžiui, ar naudotojui patogu pasiekti preparatų bakelį; ar valdymo pultas yra lengvai pasiekiamas ir pritvirtintas gerai matomoje vietoje; ar purškimo kompiuteris ir kita distancinio valdymo įranga veikia patikimai ir ar nėra sudėtinga ją valdyti.

Purkštuvo sija turi turėti svyravimų slopinimo įtaisus, o šie – gerai veikti. Sija horizontalioje plokštumoje gali svyruoti minimaliai. Būtinos ir purkštukų apsaugos nuo sąlyčio su dirvos paviršiumi. Didesnio darbinio pločio purkštuvams būtini laikikliai su keletu skirtingų purkštukų. Žinoma, svarbi ir paties purkštuvo išvaizda: ar nėra korozijos pažeistų vietų, kokia dažytų paviršių būklė ir suvirinimo siūlių kokybė.

Nauji purkštuvų modeliai

Danų kompanija „Hardi“ šiam sezonui pristato du naujus prikabinamus lauko purkštuvus. Prikabinamo hidraulinio purkštuvo Hardi Navigator rezervuaro talpa 6 000 l. Taip pat galimi 3 000, 4 000 ir 5 000 l variantai. Šio purkštuvo darbinis plotis gali būti nuo 18 iki 39 m. Galima rinktis Delta, Delta Force (atstumas tarp purkštukų 25 arba 50 cm) ir Eagle purškimo sijos variantus. Purškimo agregatas gali važiuoti iki 28 km/h greičiu. Traktoriaus vėžių sekimo sistema IntelliTrack su ESP. Gali būti įrengtas HC 5500, 6500, 8600 arba 9600 ISOBUS purškimo kompiuteris. DynamicFluid4 skysčio tiekimo sistema apskaičiuoja traktoriaus galios tiekimo veleno sukimosi dažnio padidėjimo pasekmes ir akimirksniu atlieka reikalingus reguliavimus. Prevencinę sistemos apsaugą užtikrina keturi jutikliai. Skysčio tiekimo sistemoje išdėstyti jutikliai matuoja purkštuvo siurblio veleno sukimosi dažnį, valdymo pulto vožtuvų padėtį, skysčio srautą ir slėgį.

Nauja programinė įranga ir unikalaus keraminio reguliavimo vožtuvo sistema DynamicFluid4 pesticidus išpurškia labai tiksliai ir našiai. Automatinį purškimo sijos valdymą atlieka Hardi AutoSlant (sijos polinkio ir aukščio koregavimas), AutoHeight ir AutoTerrain sistemos (sijos polinkio ir aukščio koregavimas, proporcinis vožtuvas grakštiems sijos judesiams užtikrinti). Hardi AutoSelect sistema praverčia, kai purškiant labai keičiasi važiavimo greitis. Galima įjungti A arba B purkštuką bei abu kartu. AutoModus režimu sistema gali dirbti nustatytu darbiniu slėgiu arba pasirinktu važiavimo greičiu. Našumas nuo 150 iki 350 ha per dieną.

Prikabinamo pneumohidraulinio lauko purkštuvo Hardi Commander rezervuaro talpa 4 500 l. Lietuvoje galimi 3 300, 4 500, 5 500 ir 7 000 l variantai. Šio purkštuvo darbinis plotis gali būti nuo 18 iki 42 m. Galima rinktis Delta, Delta Force (atstumas tarp purkštukų 25 arba 50 cm), Terra Force ir Twin Force purškimo sijos variantus. Purškimo agregatas gali važiuoti iki 28 km/h greičiu. Traktoriaus vėžių sekimo sistema SafeTrack su ESP. Gali būti įrengtas HC 9600 ISOBUS purškimo kompiuteris. Kaip ir Hardi Navigator prikabinamuose purkštuvuose, montuojama DynamicFluid4 skysčio tiekimo, automatinio sijos valdymo ir Auto-Select sistemos. Našumas nuo 200 iki 500 ha per dieną.

Populiariausio Lietuvoje savaeigio purkštuvo Hardi Alpha evo rezervuaro talpa 5 100 l. Galima rinktis Delta Force (darbinis plotis nuo 18 iki 42 m) ir Twin Force (darbinis plotis nuo 18 iki 36 m) purškimo sijos variantus. Purškimo agregatas gali važiuoti iki 22 km/h greičiu. FloatRide pneumatinė pakaba, HTA hidraulinis tarpuvėžio reguliavimas. HC 9600 ISOBUS purškimo kompiuteris. Našumas nuo 240 iki 600 ha per dieną.

Savaeigės purškimo mašinos pranašumai:

  • nuolat parengta dirbti – nereikia prikabinti ar atkabinti;
  • didelė prošvaisa – galima purkšti rapsus žydėjimo metu;
  • dėl specialios važiuoklės konstrukcijos stabilesnė sijos padėtis – tandeminės ašys, oro pagalvės;
  • didesnis našumas, nes kartu į lauką galima transportuoti ir vandenvežį;
  • hidraulinis tarpuvėžio reguliavimas – svarbu cukriniams runkeliams, kukurūzams, bulvėms;
  • bepakopė pavara, tolygus masės pasiskirstymas visiems keturiems ratams, didesnis darbinis greitis.

Tinkamų purkštukų svarba

Pneumohidraulinis lauko purkštuvas – tai purkštuvas, kuriame yra ventiliatorius arba kompresorius, pučiantis orą į pneumohidraulinius purkštukus, pritvirtintus prie purkštuvo sijos, arba į oro paskirstymo kanalus, sumontuotus virš purkštuvo sijos. Oro srautas į smulkius lašelius suskaido pro purkštukus išpurkštą tirpalą ir nuneša iki apipurškiamų paviršių. Pasiekęs purškiamus pasėlius, oro srautas šiek tiek pristabdomas ir ima sūkuriuoti. Smulkūs išpurkšto skysčio lašeliai nusėda ir ant sunkiai pasiekiamų paviršių, pvz., apatinės lapų pusės ir stiebų.

Firmos „Hardi“ pneumohidrauliniuose lauko purkštuvuose naudojami tik plyšiniai plokščiasraučiai purkštukai, o kampas tarp skysčio ir oro srautų visuomet išlieka pastovus, tačiau vertikalės atžvilgiu jį galima keisti ± 30°. Šiuo atveju taip pat pakanka 100 l/ha vandens, galima naudoti 25–30 proc. mažiau pesticidų ir purkšti esant net iki 9 m/s vėjo greičiui.

Purškiant pneumohidrauliniais lauko purkštuvais, didesnis oro kiekis plačiau praskleidžia pasėlius, tačiau per stiprus oro srautas gali sumažinti plyšinių plokščiasraučių purkštukų purškimo kampą, dėl to pablogėja išpurškiamo skysčio skersinis pasiskirstymas. Kai pasėliai praskleidžiami plačiai, ir vidutinio dydžio lašeliai gali pasiekti apatines augalų dalis. Bet kuriuo atveju, purškiant pneumohidrauliniais lauko purkštuvais, stambių lašelių turėtų būti kuo mažiau, nes jų skridimo trajektorijos sūkuriuojantis oro srautas neveikia. Papildomas oro srautas padidina ir šių lašelių judėjimo greitį, todėl tikimybė, kad jie atšoks ar nuriedės nuo apipurškiamų paviršių, labai padidėja.

Pneumohidrauliniuose lauko purkštuvuose naudojamų plyšinių plokščiasraučių purkštukų našumas, esant 3 bar darbiniam slėgiui, būna nuo 0,3 iki 1,2 l/ min. Purškimo aukštis nuo 0,4 iki 0,6 m. Į hektarą gali būti išpurškiama nuo 50 iki 400 l skysčio. Daugelio autorių rekomenduojama skysčio išpurškimo pneumohidrauliniais lauko purkštuvais norma yra tarp 100 ir 200 l/ha.

Oro kiekis nustatomas, atsižvelgiant į vėjo stiprumą, purškiamų kultūrinių augalų rūšį, jų aukštį ir tankį. Pneumohidrauliniais lauko purkštuvais purškiant pasėlius ankstyvaisiais augimo tarpsniais, oro kiekis turi būti minimalus arba ventiliatorius visai išjungtas. Kai augalai maži ir į pasėlį patekę skysčio lašeliai nepristabdomi, papildomas oro srautas didina smulkių skysčio lašelių dreifą.

Apskritai Vakarų Europos žemdirbiai teigiamai vertina šią sudėtingą ir gana brangią purškimo techniką, tačiau ne visada galima sulaukti žadamo efekto. Pavyzdžiui, naudojant pneumohidraulinius lauko purkštukus, ne visuomet augalų apsaugos produktų sąnaudas galima sumažinti 30 proc. Tai labai priklauso nuo apipurškiamų augalų ir pačių augalų apsaugos preparatų. Apipurškiami paviršiai padengiami labai gerai, todėl galima sumažinti kontaktinių preparatų sąnaudas, tačiau nepatartina mažinti sisteminių augalų apsaugos produktų normų. Geri rezultatai gaunami purškiant mažesnes herbicidų normas naikinant piktžoles bulvių ir cukrinių runkelių pasėliuose, tačiau nereikėtų mažinti dirvinių herbicidų normų. Priklausomai nuo apipurškiamų augalų, gali kilti insekticidų veiksmingumo problemų, nes hektarui būtini didesni vandens kiekiai.

Naudojant pneumohidraulinius lauko purkštuvus, labai svarbu tinkamai nustatyti oro slėgį. Jei jis bus per didelis, tirpalas bus išpurškiamas smulkiais lašeliais, jie gali būti nunešti vėjo arba išgaruoti. Jeigu oro slėgis bus per mažas, dėl stambių lašelių gali susilpnėti preparatų veikimas. Naudojant šią purškimo techniką labai didelė tirpalo koncentracija, todėl svarbu, kad jo likučiai būtų kuo mažesni. Prisiminkime, kad 50 l tirpalo pakanka nupurkšti 0,5–1,0 hektarą.

Specialistai pataria net ir naujus purkštuvus su pneumohidrauliniais purkštukais patikrinti specialiose dirbtuvėse, nes nustatyti optimalų skysčio skersinį pasiskirstymą yra sunku. Šio tipo purkštukus būtina ypač kruopščiai išvalyti, nes ir mažiausios nuosėdos ant deflektorių turi daug įtakos skysčio skersinio pasiskirstymo tolygumui.

Plyšiniai plokščiasraučiai purkštukai ant hidraulinio lauko purkštuvo sijos turi būti sumontuoti taip, kad atskirais purkštukais išpurškiamo skysčio srautai persidengtų du arba tris kartus. Kad gretimų purkštukų išpurkšti skysčio srautai vienas kitam netrukdytų, plyšinių plokščiasraučių purkštukų kiaurymės turi būti pasuktos sijos atžvilgiu 7,5–10° kampu. Senesniuose purkštukų korpusuose, kuriuose antgaliai pritvirtinami veržlėmis su sriegiu, šis kampas nustatomas specialiu raktu, o naujesniuose, turinčiuose greitajunges veržles, antgaliai reikiamu kampu nustatomi automatiškai.

Atsižvelgiant į apipurškiamų augalų aukštį, sija gali būti kilnojama vienu, dviem hidrauliniais cilindrais arba lyniniu suktuvu. Turi būti galimybė keisti purkštuvo sijos aukštį iki apipurškiamo paviršiaus nuo 0,4 iki 2,0 m. Plyšinių plokščiasraučių purkštukų atstumas iki apipurškiamų paviršių priklauso nuo jų purškimo kampo. Taigi, naudojant 110° ar 120° purškimo kampo purkštukus, optimalus atstumas iki apipurškiamo paviršiaus yra 0,5 m. Labai svarbu tiksliai nustatyti purškimo aukštį, nes jau 10 cm aukščiau pakėlus purkštuvo siją, lašelių pavėjui gali būti nunešama dvigubai daugiau. Jei purkštuvo sija platesnė kaip 18 m, optimalus purškimo aukštis yra 0,75 m. Šiuo atveju, naudojant 80° kampo plyšinius plokščiasraučius purkštukus, gaunamas dvigubas srautų persidengimas, o purškiant 110–120° kampo purkštukais – trigubas. Siją prilaiko svyravimų slopinimo įtaisai, kad nesvyruotų dirbdama nelygiame lauke.

Išpurkšto tirpalo išilginis pasiskirstymas labai priklauso nuo purkštuvo sijos horizontalių svyravimų, taip pat nuo važiavimo greičio ir lauko lygumo. Didesnės kaip 12 m darbinio pločio purkštuvo sijos turėtų būti su svyravimų slopinimo įtaisais ir kabėti laisvai. Kalvotoje vietovėje patartina naudoti purkštuvą su sijos padėties fiksavimo mechanizmu.

Tirpalo paskleidimo tolygumas

Nuo purkštukų labai priklauso augalų apsaugos produktų paskleidimo tolygumas. Hardi standartiniai plyšiniai plokščiasraučiai purkštukai yra visuotinai naudojami ir nėra brangūs. Keičiant slėgį, tirpalą galima išpurkšti smulkiais, vidutiniais ir stambiais lašeliais. Galima purkšti esant iki 3 m/s vėjo greičiui. Tirpalas dozuojamas ir išpurškiamas per plyšį. Tinka visiems pesticidams išpurkšti, siekiant optimalaus paviršių padengimo. Užtikrina tolygų purškiamo skysčio pasiskirstymą, esant purškimo aukščiui nuo 35 iki 70 cm (rekomenduojama 50 cm). Darbinis slėgis nuo 1,5 iki 5 bar. Rekomenduojama naudoti su Hardi Twin sistema. Gaminami iš termoplastiko Syntal arba labai atsparios dėvėjimuisi keramikos.

Hardi plyšiniuose mažo lašelių nunešimo purkštukuose yra papildomas pirminis purkštukas (dozatorius), kuris suformuoja plokščią srautą. Taip sumažinamas nepageidaujamų smulkių lašelių, kurie gali būti nunešti pavėjui ar išgaruoti, kiekis. Išpurkšto tirpalo lašelių pavėjui nunešama iki 5 kartų mažiau, negu įprasta, ir galima dirbti, kai vėjo greitis iki 5 m/s. Pirminis purkštukas (dozatorius), kurio kiaurymės skerspjūvio plotas yra mažesnis už purkštuko antgalio plyšio plotą, šiek tiek sumažina slėgį, tirpalas išpurškiamas stambesniais lašeliais ir gerokai mažiau susidėvi pagrindinis purkštuko antgalio plyšys. Be to, jis būna iki 50 proc. didesnis, negu įprastų plyšinių purkštukų, todėl rečiau užsikemša.

Šio tipo purkštukus galima montuoti ne tik hidrauliniuose lauko, bet ir visuose pneumohidrauliniuose sodo purkštuvuose. Jais išpurkštų augalų apsaugos produktų biologinis veiksmingumas yra toks pat, kaip ir purškiant smulkiais lašeliais, tačiau apipurškiami paviršiai padengiami tolygiau, o esant nedideliam darbiniam slėgiui pavėjui nunešama mažai lašelių. Dėl plokščio srauto oras tiekiamas optimaliai, o esant didesniam darbiniam slėgiui skystis išpurškiamas smulkiais lašeliais. Užtikrina tolygų purškiamo skysčio pasiskirstymą, esant purškimo aukščiui nuo 35 iki 70 cm (rekomenduojama 50 cm). Darbinis slėgis nuo 1,5 iki 5 bar.

Pneumohidrauliniai purkštukai, skirti lauko purkštuvams, buvo sukurti siekiant sumažinti vandens ir augalų apsaugos produktų sąnaudas bei išpurkšto skysčio lašelių nunešimą pavėjui. Inžektoriniuose pneumohidrauliniuose purkštukuose pro šonuose esančias skylutes įsiurbtas oras susimaišo su skysčiu ir yra išpurškiamas stambesniais, oro pripildytais, lašeliais, kurie taip pat mažiau nunešami pavėjui.

Kompaktiški inžektoriniai pneumohidrauliniai purkštukai veikia čiurkšlinio siurblio principu. Purkštuko įėjimo angoje slėgis siekia 8 bar, tirpalas dideliu greičiu patenka į inžektorių ir per korpuso šonuose esančias skylutes įsiurbia orą. Skirtingai negu kitais purkštukais, tirpalas išpurškiamas ne lašeliais, o pūslelėmis, nes purkštuko korpuse įsiurbtas oras susimaišo su tirpalu. Jis per purkštuko antgalį išpurškiamas tik apie 2 bar slėgiu stambesnėmis ir sunkesnėmis pūslelėmis, sumažėja jų nunešimo pavėjui pavojus, galima dirbti esant vėjo greičiui net iki 7 m/s. Nepažeisdamos vaškinio sluoksnio, pūslelės priglunda prie lapo paviršiaus ir tik tuomet, kai paviršiaus įtempimas būna per didelis, sprogsta. Taip apipurškiamas paviršius padengiamas geriau.

Inžektoriniai purkštukai yra gana universalūs: labai gerai tinka herbicidams, fungicidams, insekticidams ir akaricidams, taip pat augimo aktyvatoriams bei skystoms mineralinėms trąšoms išpurkšti. Naudojant inžektorinius purkštukus, pailgėja purkštuvų naudojimo trukmė, nes galima dirbti esant didesniam vėjo greičiui, purkšti preparatų mišinius arba preparatus ir skystąsias mineralines trąšas. Be to, reikia mažiau investicijų, palyginti su pneumohidrauliniais purkštukais, turinčiais oro paskirstymo kanalus, mažiau lašelių nunešama pavėjui, mažiau dėvisi. Kompaktiškuose didelio slėgio inžektoriniuose purkštukuose oras įsiurbiamas per korpuso šonuose esančias skylutes, o mažo slėgio – iš apačios.

Kompaktiškų mažo slėgio inžektorinių pneumohidraulinių purkštukų privalumai:

  • trumpesnis ir tvirtesnis korpusas;
  • fiksuotos padėties inžektorių lengvai galima išimti nenaudojant įrankių;
  • daug mažesnis (1,5–3 bar) optimalus darbinis slėgis;
  • nebrangūs.

Hardi Injet kompaktiški didelio slėgio inžektoriniai pneumohidrauliniai purkštukai rekomenduojami, kai būtina purkšti nepalankiomis sąlygomis. Tinka daugeliui pesticidų išpurkšti, siekiant minimalaus lašelių nunešimo pavėjui. Darbinis slėgis nuo 3 iki 8 bar. Purškimo agregatui važiuojant 8 km/h greičiu, į hektarą galima išpurkšti nuo 60 iki 600 l skysčio. Gaminami iš termoplastiko Syntal arba labai atsparios dėvėjimuisi keramikos. Purškiant greta jautrių zonų (pvz., atvirų vandens telkinių, gyvenviečių), galima naudoti specialius galinius purkštukus B-Jet.

Hardi Minidrift kompaktiški mažo slėgio inžektoriniai pneumohidrauliniai purkštukai užtikrina tolygų purškiamo skysčio pasiskirstymą, esant purškimo aukščiui nuo 40 iki 90 cm. Darbinis slėgis nuo 1 iki 5 bar. Purškimo agregatui važiuojant 8 km/h greičiu, į hektarą galima išpurkšti nuo 60 iki 400 l skysčio. Gaminami tik iš termoplastiko Syntal.

Dvisraučiai inžektoriniai kompaktiški pneumohidrauliniai purkštukai Hardi Minidrift Duo rekomenduojami, kai būtina purkšti nepalankiomis sąlygomis. Skysčio srautas išpurškiamas 30° pirmyn ir atgal. Gaminami tik iš termoplastiko Syntal. Išpurškiamų lašelių spektras gali būti nuo labai stambių iki vidutinių. Darbinis slėgis nuo 1,5 iki 6 bar. Purškimo agregatui važiuojant 8 km/h greičiu, į hektarą galima išpurkšti nuo 125 iki 420 l skysčio. Purškiant iki 3 bar slėgiu labai nedaug lašelių nunešama pavėjui. Purkštukai yra labai kompaktiški (ilgis 22 mm).

Dvisraučiai inžektoriniai pneumohidrauliniai purkštukai ypač tinka:

  • kontaktiniams ir (iš dalies) sisteminiams augalų apsaugos produktams išpurkšti;
  • preparatams nuo lapų puvinio ir defoliantams išpurkšti;
  • javų varpoms apipurkšti;
  • herbicidams išpurkšti runkelių pasėliuose;
  • daržininkystės ūkiuose.

Dvisraučių inžektorinių kompaktiškų pneumohidraulinių purkštukų pranašumai:

  • tinka visų hidraulinių lauko purkštuvų sijoms, neužkliūna už sijos dalių, prasukant keleto purkštukų laikikliuose;
  • inžektorių galima lengvai išimti pirštais (nenaudojant įrankių), o jo padėtis yra fiksuota;
  • palyginti su įprastiniais dvisraučiais purkštukais, daug mažiau išpurkšto skysčio lašelių nunešama pavėjui;
  • palyginti su „normaliu“, t. y. viensraučiu inžektoriniu purkštuku, išpurškiamo skysčio srautuose būna daugiau lašelių, todėl geriau padengiami apipurškiami paviršiai;
  • puikiai apipurškia lapus ir vertikalius paviršius (stiebus, varpas);
  • pailgintos šoninės sienelės optimaliai saugo purkštuko įdėklą nuo sužalojimo;
  • maža užsikimšimo tikimybė, nes didelės oro įsiurbimo angos yra antgalio šonuose.

Hardi Quintastream penkiaskyliai purkštukai skystąsias mineralines trąšas išpurškia labai stambiais lašeliais. Jie gaminami iš plastiko ir turi penkias skylutes korpuso dugne. Rekomenduojamas darbinis slėgis – apie 3,5 bar, o našumas keičiamas parenkant nerūdijančio plieno arba keraminę plokštelę su atitinkamo dydžio kiauryme ir reguliuojant slėgį.