23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2020/03
Pagrindinis atskaitos taškas – dirvožemio tyrimai
  • Jurga ZALECKIENĖ
  • Mano ūkis

Tikslumas padeda taupyti žemdirbių pinigus ir tausoti gamtą. Tikslioji žemdirbystė neįsivaizduojama be dirvožemio tyrimų, nes tai pagrindinis atskaitos taškas dėliojant tręšimo strategiją.

Prieš metus, 2019-ųjų vasario pabaigoje, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba atidarė modernią laboratoriją, kurioje su naujausia įranga dirba patyrę chemikai. Laboratorijoje galima ištirti dirvožemį, mėšlą, srutas, nuotekų vandenį, taip pat paviršinius ir gruntinius vandenis.

„Jau metai, kaip visa mūsų laboratorijos komanda iš VDU Vandens išteklių inžinerijos instituto Vilainiuose perėjome dirbti į Konsultavimo tarnybos laboratoriją“, – sako laboratorijos vedėja Lina Šmakovienė, rodydama pagal visus reikalavimus įrengtas erdvias laboratorijos patalpas.

„Didžiąją dalį mūsų atliekamų tyrimų sudaro dirvožemio tyrimai. Taip pat darome paviršinių ir gruntinių vandenų, nuotekų, organinių trąšų (mėšlo, srutų, dumblo, sapropelio, bioatliekų), laistymui naudojamo vandens ir trąšų tirpalo tyrimus“, – aiškina L. Šmakovienė.

Tyrimus atlikti ir atsakymus pateikti klientui stengiamasi kuo greičiau – kartais tai įmanoma net tą pačią dieną. „Žemdirbiai net nustemba, kai skubiai sulaukia rezultatų, ir klausia, ar tikrai viską gerai atlikome, kad taip greitai padarėme“, – šypsosi L. Šmakovienė.

Rutininiai dirvožemio tyrimai – pH, judriųjų fosforo ir kalio, net ir humuso kiekio nustatymas – atliekami tikrai greitai, o kai kurios analizės, pavyzdžiui, vandens biologinio deguonies sunaudojimas (BDS tyrimas, rodantis organinių medžiagų kiekį vandenyje), daromas 7 dienas – būtina išlaukti šio pagal standartus nustatyto termino, kad rezultatas būtų tikslus.

Laboratorijoje tiriama medžiaga nevienalytė, todėl pirminio ėminio turi būti daugiau, negu reikia analizei: dirvožemio, mėšlo – 0,5 kg, srutų – 0,5 l; nuotekų – 1–1,5 l, paviršinio, gruntinio vandens – 1,5–2 litrai. Dirvožemio ėminys laboratorijai paruošiamas iš jungtinių ėminių, labai gerai sumaišius, sandariai uždarytoje taroje. Vandens ėminiai pristatomi švarioje plastikinėje ar stiklinėje taroje.

Ėminiai į laboratoriją pristatomi su užpildyta užsakymo forma. Užsakyme turi būti įrašyta visa užsakovui reikalinga informacija, kiekvienam mėginiui suteikiamas identifikavimo numeris. Atlikus analizes, užsakovui atiduodamas tyrimų rezultatų protokolas.

Reikia gilių žinių

Laboratorijoje naudojama įranga vis modernėja, kaskart reikia įgusti dirbti su naujais prietaisais. Pasak L. Šmakovienės, norint išsirinkti tikrai vertingą įrangą, tenka aplankyti kuo daugiau Lietuvos ir užsienio laboratorijų, pasikonsultuoti su ten dirbančiais specialistais, nes jie geriausiai gali rekomenduoti, kurio gamintojo ir kokie produktai yra tiksliausi ir patogiausi naudoti.

Laboratorijoje įdiegta privaloma vidinė kontrolė. Analizuojami specialiai tam įsigyti palyginamieji mėginiai (paprastai jie būna sintetiniai) ir žiūrima, ar gaunama tiksliai tiek ingredientų, kiek ten būna sudėta. Jei rezultatai neatitinka, ieškoma priežasčių – kodėl? Arba daroma to paties mėginio tyrimų serija ir lyginami rezultatai. „Vidinė kontrolė – tai ir garantas klientui, kad rezultatais jis pasitikėtų“, – paaiškina vedėja.

Labai svarbūs dirbančių specialistų įgūdžiai, kruopštumas, atidumas. Netgi tokia smulkmena, kaip taisyklingas pipetės paėmimas, gali turėti įtakos galutiniam rezultatui. Aktualus ir gautų rezultatų suvokimas. Pasak L. Šmakovienės, šioje srityje dar yra kur tobulėti – labai reikėtų patyrusio specialisto, kuris gebėtų įvertinti gautus analizių rezultatus ir pateiktų rekomendacijas augintojams. Panašiai kaip gydytojas, kuris pagal tyrimą diagnozuoja negalavimą ir paskiria gydymą.

„Į mus kreipiasi ne tik tradicinę lauko augalininkystę plėtojantys ūkininkai, bet ir šiltnamių savininkai, ir braškių, ir rožių, ir šilauogių, ir net Kalifornijos sliekų augintojai. Įsivaizduokite, kokio plataus profilio specialisto reikia, kad tokiems skirtingiems ūkiams gebėtų pateikti rekomendacijas. Jis turėtų būti itin geras chemikas ir daug žinių bei patirties turintis agronomas. Tad nieko stebėtino, kad laboratorija tokio žmogaus vis dar ieško“, – sako L. Šmakovienė. Tačiau visuose šalies rajonuose dirbantys LŽŪKT augalininkystės konsultantai geba analizuoti laboratorijos pateiktus skaičius ir pagal juos sudaryti tiksliojo tręšimo planus.

Geriausia reklama – iš lūpų į lūpas

Tirti dirvožemį dabar madinga, šią paslaugą savo klientams vis dažniau teikia ir agroverslo įmonės. „Konkurencija jaučiama, bet mūsų tai negąsdina. Išlaikome senus klientus ir vis ateina naujų. Žmonės sužino apie mūsų paslaugas vieni iš kitų, ne veltui sakoma, kad geriausia reklama – iš lūpų į lūpas“, – pasakoja L. Šmakovienė.

Lietuva nedidelė, reikia su visais gražiai sutarti. „Pavadinčiau tai ne konkurencija, o kolegišku bendradarbiavimu. Jei kažkurio tyrimo neatliekame, visada rekomenduojame klientui, kur jis galėtų kreiptis, arba pasiūlome subrangos paslaugą“, – sako vedėja.

Didžiausia darbinė įtampa laboratorijoje jaučiama pavasarį, prieš prasidedant augalų vegetacijai. Tada būna labai daug organinių trąšų tyrimų, nes po žiemos į laukus išvežamas mėšlas. Dar anksčiau, kartais jau sausio pabaigoje, sukrunta šiltnamininkai, o nuo kovo jau masiškai tiriamas šiltnamių gruntas, laistyti naudojamas vanduo ir t. t. Birželį būna labai daug užsakymų vandens tyrimams atlikti.

Tiksliems rezultatams gauti labai svarbu metodiškai tikslus ėminių paėmimas. Laboratorija tokios paslaugos neteikia, tad rekomenduoja kreiptis į savo rajono augalininkystės konsultantus.