23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2020/01
Ekstruduotų pupinių žaliavų naudojimas karvėms šerti
  • Prof. Rolandas STANKEVIČIUS, doc. Janina ČERNAUSKIENĖ, Gintarė STANKEVIČĖ LSMU Veterinarijos akademija
  • Mano ūkis

Pieno ūkio pelningumą lemia daugybė veiksnių. Bet kurio technologijos elemento ignoravimas pelningumą mažina. Svarbiausi veiksniai, lemiantys pieno gamybos ekonominį efektyvumą, yra gyvulių genetinis potencialas, pašarai ir šėrimas, laikymo ir priežiūros technologijos. Atskirų elementų reikšmė nevienoda.

Baltymų trūkumas pašaruose ir augančios gamybos išlaidos yra svarbiausios kliūtys, su kuriomis susiduria melžiamų karvių augintojai. Atliekama daug mokslinių tyrimų, kad gyvulio organizmas geriau įsisavintų baltymų šaltinį, kuriami nauji deriniai, siekiant sumažinti išlaidas ir išlaikyti optimalų baltymų kiekį gyvūnų racionuose.

Galvijų pieno gamybos efektyvumą lemia šėrimas. Gaunant su pašaru būtinas maisto medžiagas biologiniams poreikiams tenkinti, išryškėja galvijų potencialios produktyvumo savybės.

Lietuvoje pigiausios galvijų baltyminės pašarinės žaliavos yra pupiniai grūdai ir jų produktai. Juose gausu baltymų, kuriuose yra beveik visos nepakeičiamos aminorūgštys, riebalų rūgštys, vitaminai ir mineralai. Iš pupinių augalų Lietuvoje daugiausia auginami žirniai, pupos, vikiai ir lubinai.

Ekstrudavimo proceso poveikis

Daug baltymų yra pupinių augalų sėklose, tačiau baltymingos ir jų vegetatyvinės dalys. Kai kurių pupinių augalų baltymingumas yra nuo 20 iki 40 procentų. Šios sėklos gali būti vertingos tiek gaminant visaverčius pašarus pramoniniu būdu, tiek įterpiant į išaugintus ūkiuose pašarus. Tačiau šių pupinių augalų panaudojimo galimybės melžiamų karvių mitybai mažai tyrinėtos, taip pat neatlikti išplėstiniai maistinės vertės tyrimai. Mokslinėje literatūroje dar menkai iš analizuoti minėtų pupinių grūdų terminio apdorojimo būdai ir jų maistinės vertės kitimas po apdorojimo.

Vienas iš grūdų terminio apdorojimo būdų yra jų ekstrudavimas. Ekstrudavimo poveikis žaliavos maistinei vertei ir pašarų efektyvumui priklauso nuo daugybės veiksnių, pavyzdžiui, žaliavų cheminės sudėties ir sudedamųjų dalių, perdirbimo sąlygų ir naudojamų mechanizmų. Todėl labai svarbu atsirinkti reikiamą techniką, nustatyti technologinius parametrus ir parinkti kokybiškas pašarines žaliavas, norint gauti optimalius pašarinių žaliavų maistingumo rezultatus.

Ekstruderyje stipriai slegiama žaliava kaitinama, gniuždoma, vėliau išstumiama per siaurą angą. Ekstruderiai naudojami pašarų maistinėms savybėms pagerinti (dėl mechaninio ir terminio pašarinės žaliavos perdirbimo) ir pašarams formuoti (ekstruderyje medžiaga išspaudžiama pro tam tikrą matricą, kuri suformuoja norimos formos granules).

Norint pasiekti maksimalių teigiamų pašaro maistinės vertės ir efektyvumo rezultatų, būtina nustatyti optimalius apdorojimo parametrus. Per šį procesą temperatūra gali būti labai aukšta (200 0C), tačiau pašarai veikiami labai trumpą laiką – 5–10 s, todėl kartais šis apdorojimo būdas vadinamas aukšta temperatūra trumpą laiką (angl. HTST).

Apdorotomis pupomis šertos karvės buvo produktyvesnės

Kaip veikia pašarines žaliavas ektrudavimas? Padidina krakmolo virškinamumą ir sunaikina antimitybinius veiksnius, paversdamas krakmolą lengvai paveikiamą virškinimo fermentų. Krakmolas tampa drebučiais, kai temperatūra pasiekia 120 0C, o žaliavos drėgnis yra 20–30 proc. ar net mažesnis, t. y. 10–20 procentų.

Melžiamų karvių tyrimas, kai jų šėrimui naudotos ekstruduotos pašarinės pupos, parodė, kad per visą tyrimo laikotarpį iš tiriamųjų karvių, šertų kombinuotaisiais pašarais, papildytais ekstruduotomis pašarinėmis pupomis, bazinio pieno primelžta 136,9 kg arba 3,46 proc. daugiau, negu iš kontrolinės grupės karvių, šertų kombinuotaisiais pašarais su neapdorotomis pašarinėmis pupomis.

Atliktų tyrimų rezultatai atskleidė, jog melžiamų karvių racione kombinuotųjų pašarų papildymas ekstruduotomis pašarinėmis pupomis turėjo teigiamą poveikį pieno riebalų kiekiui. Per visą tiriamąjį laikotarpį riebalų kiekis piene buvo vidutiniškai 0,13 proc. didesnis negu kontrolinės grupės karvių. Panaši nustatyta ir karvių pieno baltymų kiekio kitimo tendencija: baltymų tiriamosios grupės karvių piene buvo vidutiniškai 0,12 proc. daugiau, palyginti su kontroline grupe.

Nustačius ekstruduotų pašarinių žaliavų teigiamą poveikį karvių produktyvumui ir pieno sudėčiai, įprastos gamybos, ir ypač ekologiniuose melžiamų karvių ūkiuose, kai yra uždaras gamybos ciklas, gaminant kombinuotąjį pašarą, rekomenduojama pašarines pupas apdoroti ekstrudavimo metodu.

***

Ekstrudavimas – vienas iš geriausių pašarų perdirbimo būdų ne tik siekiant padidinti pašarų maistinę vertę, bet ir pašaro suvartojimo efektyvumą. Bet kurie pokyčiai proceso metu (temperatūros, slėgio, drėgmės ir kt.) gali turėti reikšmingos įtakos pašaro maistinei vertei.