23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2019/12
„Metų traktorius 2020“: apdovanojimus pelnė du gamintojai
  • Gitana KEMEŽIENĖ
  • Mano ūkis

Hanoverio žemės ūkio parodoje „Agritechnica“ finišavo konkursas „Metų traktorius 2020“. Nugalėtojais tapo kompanijų „Fendt“ ir „New Holland“ traktoriai, laurus nuskynę keturiose kategorijose.

Konkurso finale dalyvavo 15 žemės ūkio traktorių, kuriuos pristatė 12 gamintojų. Traktorius vertino 24 šalių įvairių žiniasklaidos priemonių žurnalistai. Tarptautiniame konkurse Lietuvai atstovauja žurnalas „Mano ūkis“.

Daugiausia komisijos vertinimo balų surinko Fendt 942 Vario – jam atiteko „Metų traktoriaus 2020“ titulas. Geriausiu standartiniu traktoriumi pripažintas Fendt 314 Profi+, specializuotu – New Holland T4.110N. Naujos kategorijos „Tvarus traktorius“, pakeitusios lig šiol buvusį už geriausią dizainą skiriamą „Auksinio traktoriaus“ apdovanojimą, laimėtoju tapo metanu varomas New Holland T6.180.

Iškilminga nugalėtojų paskelbimo ir apdovanojimo ceremonija parodoje „Agritechnica“ (beje, ji čia surengta jau 7 kartą) sutraukė gausų žurnalistų ir traktorių gamintojų būrį. Tai rodo, kad 23-iąjį kartą vien tik traktoriams skirto specializuoto italų žurnalo „Trattori“ organizuojamas konkursas vis dar nepraranda aktualumo. Pasak Europos žemės ūkio mašinų gamintojų asociacijos (CEMA) prezidento dr. Antonio van der Lėjaus (Anthony Van Der Ley), konkurso „Metų traktorius“ nugalėtojų paskelbimas – iš tiesų jaudinanti ir išskirtinė akimirka traktorių gamintojų kasdienėje veikloje.

„Tokie apdovanojimai už traktoriuose įdiegtas inovacijas – patvirtinimas, kad einama teisinga linkme ir kartu gera motyvacija toliau modernizuoti mašinas, didinti jų efektyvumą, našumą ir patogumą“, – sakė CEMA vadovas. Asociacija vienija apie 7 000 Europos gamintojų, gaminančių per 450 įvairių tipų žemės ūkio mašinas. Bendra asociacijos narių apyvarta viršija 40 mlrd. eurų.

Galingiausi modeliai

Kompanija „Fendt“ pagrindinį apdovanojimą pelnė jau šeštą kartą (paskutinį kartą – 2016 m.), o štai „Geriausio standartinio traktoriaus“ titulas šio gamintojo traktoriui atiteko antrus metus iš eilės (2019 m. geriausiu standartiniu traktoriumi išrinktas Fendt 313 Vario).

„Metų traktoriumi 2020“ tapęs Fendt 942 Vario – galingiausias 900 serijos traktorius, kurio galia perkopė 400 AG. Jame montuojamas 5 etapo deginių emisijos reikalavimus atitinkantis 6 cilindrų 9 l MAN variklis, kuris efektyviai ir ekonomiškai dirba esant mažesniems darbiniams sūkiams. Traktoriuje įrengta nauja dviejų didelių srautų hidraulinė sistema ir naujos kartos bepakopė VarioDrive transmisija su dinaminiu traukos galios reguliavimu ir permanentine visų ratų pavara, kuri priekinį tiltą įjungia ir išjungia automatiškai pagal poreikį. Šie sprendimai, pasiteisinę 1 000 serijos Fendt traktoriuose, leidžia efektyviai dirbti mažiau apkraunant variklį ir taupant energijos sąnaudas.

Geriausiu standartiniu traktoriumi pripažintas naujas modelis Fendt 314 Profi+ papildo 300 seriją dar galingesniu traktoriumi. Jame montuojamas 4 cilindrų 4,4 l AGCO Power variklis, atitinkantis naujuosius 5 etapo standartus. Vienas iš išskirtinumų – Dynamic Performance kėlimo sistema, kuri suteikia papildomos galios, nepriklausomai nuo atliekamų darbų. Pokyčių yra ir FendtOne kabinoje, kurioje montuojami nauji valdymo terminalai, išplečiantys informacijos mainų, dalijimosi duomenimis ir užduočių planavimo galimybes.

Šių metų geriausio specializuoto traktoriaus – New Holland T4.110N – pagrindinis išskirtinumas yra priekinės ašies pakaba TerraglideTM , kuri gali būti įrengiama su stabdžiais ar be jų. Naujoji priekinės ašies pakaba apsaugo traktorių, padargą ir operatorių nuo didelių smūginių apkrovų nelygiuose laukuose ir keliuose, sumažindama vibracijas iki 60 proc., leidžia važiuoti saugiai didesniu greičiu. Operatorius gali lengvai pakoreguoti pakabos aukštį ir tvirtumą pagal dirvožemio sąlygas. Dėl naujosios pakabos dirbti specializuotuose ūkiuose, pavyzdžiui, stačiais šlaitais besidriekiančiuose soduose ar vynuogynuose, tampa gerokai saugiau ir patogiau.

Naujuose T4 serijos modeliuose standartinė Anti-Dive funkcija sumažina sunkių priekinių padargų pasislinkimo galimybę stabdant ar įsibėgėjant. Ašies apvirtimo valdymas dar labiau padidina traktoriaus stabilumą ir apsaugo nuo per didelių svyravimų bei apvirtimo pavojaus dirbant šoninio nuolydžio laukuose. Stabilumo, ypač dirbant šlaituose, suteikia ir ant šio traktoriaus rekomenduojamos montuoti naujosios hibridinės Trelleborg PneuTrac padangos, sujungiančios geriausias vikšrų ir radialinių padangų savybes. Beje, padangų gamintoja „Trelleborg“ – jau ne vienus metus yra pagrindinė geriausio traktoriaus konkurso rėmėja.

Ateities technologijos šiandien

Į naujos kategorijos „Tvarus traktorius“ apdovanojimą pretendavo visi konkurso finalininkai, taip pat komisijos atrinkti 3 kompanijų prototipai: Fendt e100, New Holland Methane Power ir Rigitrac SKE 50. Pasak traktorių rinkimų koordinatoriaus Fabijaus Dzamarečio (Fabio Zammaretti), naujoji kategorija sulaukė ypač didelio visuomenės bei gamintojų susidomėjimo ir palaikymo, nes tvarumas, kuris apima ne tik alternatyvių degalų naudojimą ir naujo tipo variklių diegimą traktoriuose, bet ir skaitmenizavimą, susietumą, valdymo ir naudojimo paprastumą, yra ateities traktorių technologijų raidos pagrindas.

„Svarbu pabrėžti, kad naujasis apdovanojimas skiriamas ne už ekologiškumą ir švaresnių alternatyvių degalų naudojimą, o už novatoriškų tvarių sprendimų visumą. Tik naujos technologijos ir sprendimai daro traktorius saugesnius, efektyvesnius, našesnius ir mažiau teršiančius, o svarbiausia – padeda ūkininkams efektyviau atlikti kasdienius darbus“, – sakė F. Dzamaretis.

Pirmuoju tvariu traktoriumi tituluotas kompanijos „New Holland“ T6 serijos traktorius, kuriame įrengtas kompanijos „Fiat Powertrain Technologies“ (FPT) 6 cilindrų NEF gamtinių dujų 132 kW/180 AG variklis. Gamintojo teigimu, naujasis variklis padeda sutaupyti iki 30 proc. eksploatacinių išlaidų, išlaikydamas dyzelinio variklio galios rodiklius, patvarumą ir ilgaamžiškumą, be to, į aplinką išmeta iki 80 proc. mažiau anglies dvideginio. Gamtinėmis dujomis varomas traktorius gali dirbti visą dieną vienu dujų užpylimu.

Naujos koncepcijos ir dizaino traktoriuje įrengta nemažai saugumą ir darbo patogumą didinančių funkcijų, taip pat integruota tikslaus ūkininkavimo technologija, kuri apima kai kuriuos savarankiškų operacijų elementus, pavyzdžiui, galimybę aptikti kliūtis.

„Labai džiaugiamės, kad mūsų kompanijos sukurtas traktorius – pirmasis pasaulyje, apdovanotas už inovatyvius tvarumo sprendimus. Mums tai didžiulis įvertinimas“, – atsiimdamas apdovanojimą sakė „New Holland“ prekės ženklo prezidentas Karlas Lambras (Carlo Lambro).

Kitų metų gegužę prasidės naujas geriausio traktoriaus rinkimų etapas, kuris finišą pasieks Italijoje, Bolonijoje vyksiančioje parodoje EIMA.