23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2019/12
Aktuali informacija įdarbinantiems užsieniečius
  • Mano ūkis

Visi darbdaviai – juridiniai asmenys, individualią veiklą vykdantys gyventojai ir žemės ūkio veikla užsiimantys ūkininkai – nuo lapkričio 4 d. privalo teikti informaciją apie Lietuvoje dirbančius užsieniečius. Tai numato Informacijos apie Lietuvoje dirbančius užsieniečius pateikimo tvarkos aprašas.

Informacija apie įdarbintą užsienietį turi būti pateikta iki užsieniečio įdarbinimo dienos pabaigos. Informacija apie į Lietuvą komandiruotus užsieniečius, kurie atvyksta dirbti laikinai, turi būti pateikta ne vėliau kaip likus vienai dienai iki komandiruoto darbuotojo darbo Lietuvoje pradžios.

Iki 2019 m. gruodžio 15 d. darbdaviai privalo pateikti informaciją apie Lietuvoje įdarbintus bei laikinai dirbti į Lietuvą komandiruotus užsieniečius už laikotarpį nuo 2019 m. rugsėjo 1 d. iki 2019 m. lapkričio 3 dienos.

Pranešimo forma ir būdai

Darbdavys, įdarbinęs užsienietį, kuris nėra Europos Sąjungos valstybės narės pilietis, turi užpildyti ir pateikti Pranešimą apie Lietuvoje dirbančius užsieniečius (toliau – LDU pranešimas). Jeigu pas Lietuvos fizinį ar juridinį asmenį yra komandiruojamas darbuotojas iš ES ar trečiųjų šalių, darbdavys taip pat privalo užpildyti ir pateikti LDU pranešimą.

Pranešimas pateikiamas „Sodrai“ ir tik elektroniniu būdu, prisijungus prie informacinės deklaravimo sistemos EDAS adresu: draudėjai.sodra.lt. Pranešimą reikia pasirašyti ir patvirtinti saugiu elektroniniu parašu. LDU pranešimas ir pildymo instrukcija yra EDAS sistemoje, rubrikoje „Formos ir šablonai darbdaviams / Lietuvoje dirbantys užsieniečiai“.

Pranešimą sudaro bendra informacija apie darbdavį ir penkios dalys:

  • Darbuotojo duomenys;
  • Darbo sutarties duomenys;
  • Užsienio darbdavio duomenys;
  • Informacija apie komandiruotę;
  • Komandiruotam darbuotojui taikomos garantijos.

Darbo sutarties Lietuvoje atveju pildomos 1 ir 2 dalys, o komandiruotės Lietuvoje atveju – 1, 3 ir 5 dalys.

Pavyzdys. Ūkininkas savo ūkyje 2019 m. gruodžio 2 d. įdarbino Ukrainos pilietį mechanizatoriaus pareigoms. Šiuo atveju ūkininkas ar jo įgaliotas asmuo turi pildyti LDU pranešimo bendrąją ir 1 bei 2 dalis. Pranešimą per EDAS privalo pateikti iki 2019 m. gruodžio 2 d. 24 valandos.

Informacijos apsikeitimo tvarka

„Sodra“, gavusi darbdavio pateiktą LDU pranešimą, ne vėliau kaip kitą darbo dieną nuo informacijos gavimo dienos, duomenis perduoda Užimtumo tarnybai ir Valstybinei darbo inspekcijai. Užimtumo tarnyba per 1 darbo dieną duomenis perduoda Migracijos departamentui.

Šie informacijos mainai tarp institucijų bus naudojami tikrinant, ar nepažeidžiamos užsieniečių garantijos, stebint, iš kurių valstybių ir kokiuose veiklos sektoriuose yra įdarbinami ar į kokius sektorius komandiruojami užsieniečiai, vykdoma užsieniečių nelegalaus darbo kontrolė ir prevencija, vertinama padėtis darbo rinkoje, nustatomos kvotos pagal profesijų sąrašą, kurių darbuotojų trūksta Lietuvoje.