23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2019/12
„Agritechnica 2019“ (I dalis)
  • Gitana KEMEŽIENĖ
  • Mano ūkis

Paroda traukia įvairių šalių gamintojus ir lankytojus

Žemės ūkio technikos ir technologijų parodoje „Agritechnica 2019“ Hanoveryje dalyvavo šiek tiek mažiau dalyvių negu prieš dvejus metus, tačiau gerokai padaugėjo užsienio kompanijų. Kartu išaugo ir įvairių užsienio šalių lankytojų srautas.

Tarptautinėje parodoje žemės ūkio mašinas, technologijas ir naujus techninius sprendimus šiuolaikiniam žemės ūkiui pristatė daugiau kaip 2 820 kompanijų iš 53 valstybių. Organizatorių – Vokietijos žemės ūkio sąjungos (DLG) – skaičiavimu, net 62 proc. dalyvių atstovavo užsienio kompanijoms. Hanoverio paviljonuose, užimančiuose 40 ha, savo ekspozicijas turėjo 1 070 Vokietijos ir 1 750 kitų valstybių kompanijų.

Tarp svečių pirmavo Italija: parodoje dalyvavo 370 šios šalies įmonių. Antroje vietoje – Kinija (163), trečioje – Nyderlandai (113). Dalyvių skaičiumi nuo Nyderlandų šiek tiek atsiliko Turkija (112) ir Prancūzija (100). Parodoje dalyvavo ir Baltijos šalių įmonės: Lietuvos – 8, Estijos – 5, Latvijos – 2 įmonės.

Per savaitę parodą Hanoveryje aplankė daugiau kaip 450 tūkst. lankytojų, tarp kurių per 130 tūkst. atvyko iš 152 šalių. Gausiausiai parodoje eksponuojamomis žemės ūkio technikos naujovėmis domėjosi lankytojai iš Nyderlandų, Danijos, Austrijos, Italijos, Rusijos, Šveicarijos, Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės. Parodoje daugiau nei vidutiniškai išaugo lankytojų iš Rusijos, Italijos, Lenkijos, Ukrainos ir Jungtinių Valstijų.

Inovacijų kraitis

Parodos „Agritechnica“ inovacijų vertinimo komisija medalių vertas inžinerines naujoves rinko iš 291 eksponato, kuriuos pateikė 148 parodoje dalyvaujančios žemės ūkio technikos kompanijos iš 24 šalių. Naujovės vertintos 11 kategorijų. Daugiausia inovacijų pateikta traktorių, mobilių krovimo ir transporto mašinų technologijų grupėje, taip pat skaitmeninių ir informacinių technologijų sistemų kategorijoje. Daugiausia, net 9 sidabro medalius pelnė javų derliaus dorojimo mašinose įdiegti sprendimai.

Už žemės ūkio technikoje įdiegtas naujoves ir patobulinimus iš viso įteikta 40 medalių: viena inovacija pripažinta verta aukso, o 39 naujovės – sidabro medalių. Vienintelis aukso medalis įteiktas kompanijos „John Deere“ sukurtai bepakopei eAutoPower transmisijai. Projektas kurtas bendradarbiaujant su mėšlo ir srutų transportavimo ir skleidimo įrangos gamintoja „Joskin“.

Gamintoja hidraulinį pavarų dėžės modulį pakeitė dviem elektros varikliais, kurie užtikrina sklandų greičio keitimą. Kartu jie gali veikti kaip elektros generatoriai, todėl dalis galios, ateinančios iš traktoriaus variklio, yra paverčiama elektra ir grąžinama atgal į transmisiją. Pasirinktas elektrifikacijos sprendimas, nes elektra sumažina galios nuostolius bepakopėje transmisijoje, kurie paprastai patiriami dėl vidinių hidraulinių pratekėjimų. Be to, elektros variklių priežiūra, palyginti su hidrostatiniais moduliais (elektros varikliuose mažiau dylančių dalių, nereikia keisti alyvos) gerokai pigesnė ir paprastesnė. Elektriniai varikliai galia aprūpina ne tik patį traktorių, bet ir gali tiekti iki 100 kW galios išoriniam vartojimui.

Elektrifikuota bepakopė transmisija, pvz., dirbant su sunkiais srutvežiais ar mėšlo kratytuvais, gerina technikos pravažumą, gerokai sumažina ratų praslydimą, todėl iš karto didėja darbinis greitis, mažiau ardoma dirva, o svarbiausia – sumažinamos degalų sąnaudos.

Galimybė aptarti verslo planus

„Agritechnica“ traukia ne vien ūkininkus, aktyviai besidominčius žemės ūkio naujovėmis ir ateities ūkininkavimo technologijomis bei tendencijomis, bet ir technikos prekybos atstovus. Jiems tai gera galimybė susitikti su technikos gamintojais ir jų atstovais, aptarti tolesnio bendradarbiavimo planus, taip pat užmegzti naujus kontaktus, siekiant klientams pasiūlyti daugiau jų poreikius atitinkančių mašinų ir sprendimų.

Pirmosiomis dienomis parodoje apsilankė ir bendrovės „Rovaltra“ komanda. Pasak įmonės generalinio direktoriaus Romualdo Trainaičio, į parodas važiuojama ne tik atstovaujamų gamintojų, bet ir konkurentų pristatomų naujovių pažiūrėti. „Tai išskirtinė galimybė susitikti su visų kompanijų, kurių technika prekiaujame Lietuvoje, vadovais, aptarti kitų metų planus. Gamintojai šiais susitikimais taip pat suinteresuoti. Šiemet turėjome ir vieną misiją – pakviesti savo verslo partnerius į jau baigiamo įrengti naujo mūsų prekybos ir aptarnavimo centro Kauno rajone atidarymą“, – sakė R. Trainaitis.

Suomių gamintojos naujovė

Svarbiausia įmonės „Rovaltra“ verslo partnerė – individualios komplektacijos traktorius gaminanti Suomijos kompanija „Valtra“. Jos ekspozicijoje lankytojai galėjo apžiūrėti ne tik skirtingų spalvų, bet ir įrangos traktorius, skirtus naudoti žemės ūkyje ir kitose srityse (pvz., kelių priežiūros, komunalinio ūkio, miškininkystės įmonių, oro uostų veiklai). Valtra traktoriuose nuo 130 AG montuojami naujos kartos 5 etapo deginių emisijos reikalavimus atitinkantys AGCO Power varikliai. Palyginti su kitų gamintojų traktorių varikliais, jie išsiskiria supaprastinta konstrukcija, nes nenaudojamos kintamos geometrijos turbinos. Dėl patobulintos variklio konstrukcijos nuo šiol nereikia periodiškai reguliuoti vožtuvų. Taip galima greičiau ir pigiau atlikti techninę priežiūrą.

Pirmą kartą parodoje „Agritechnica“ kompanija „Valtra“ pristatė naujos F serijos traktorius, skirtus sodams ir vynuogynams. Naująją seriją sudaro keturi nuo 75 iki 105 AG modeliai, kuriuose montuojami 4 cilindrų 3,4 l varikliai, atitinkantys specializuotų traktorių III B etapo išmetamųjų teršalų reglamentus.

Bazinis modelis yra maždaug 1,5 m pločio, o susiaurintas – vos 1,3 m. Į standartinę įrangą įeina šildoma ir kondicionuojama kabina, o platesnį modelį galima įsigyti su atvira kabina ir apsaugine konstrukcija, apsaugančia apvirtimo metu. Nors F serijos traktoriai yra mažų matmenų, tačiau juose įrengta lengvai valdoma hidraulikos sistema ir GTV, tad galima dirbti su įvairiausiais padargais, taip pat jie tinka savivaldybių rangos darbams bei kitoms užduotims atlikti.

Naujosios serijos traktoriai nuo kitų metų pradžios pirmiausia bus pasiūlyti Prancūzijos, Ispanijos, Portugalijos, Lenkijos, Didžiosios Britanijos, Austrijos ir Vokietijos ūkininkams, vėliau juos galės įsigyti ir kitų šalių ūkiai, taip pat ir Lietuvos ūkininkai ir įmonės.

Valdymo sistemų išmanieji sprendimai

Labiausiai parodos lankytojus „Valtra“ ekspozicijoje traukė išmaniojo ūkininkavimo sprendimams skirta erdvė, kurioje demonstruotas ne tik išmanusis porankis SmartTouch ir gerokai išplėstos traktoriaus, o kartu ir padargų valdymo galimybės, bet ir patobulintas išmanusis stiklas (Smart- Glass), pirmą kartą pristatytas 2017 metais.

Traktoriaus priekinio stiklo centre esanti išmanioji jo dalis (sukurta naudojant skaidraus ekrano technologiją) įlaminuota tarp dviejų stiklo paviršių. Tai suteikia operatoriui galimybę priekiniame stikle matyti svarbią informaciją apie traktorių, nereikia atitraukti dėmesio nuo atliekamo darbo. Daug dėmesio skiriant darbui su priekiniu krautuvu, išmaniajame stikle gali būti pateikta įvairi gamykloje įmontuoto Valtra krautuvo informacija (pvz., rodomas išvertimo kampas, krovinio svoris) arba pagrindinė informacija apie traktorių (pavara, variklio sūkiai per minutę ar važiavimo greitis). SmartTouch jutiklinio ekrano terminale operatorius gali pasirinkti, kokią informaciją nori matyti išmaniajame stikle. Išmanųjį traktoriaus stiklą klientai galės užsisakyti jau kitais metais – šie užsakymai, kaip ir daugelis kitų specifinių klientų pageidavimų, bus įgyvendinami „Valtra Unlimited“ studijoje.

Pasak įmonės „Rovaltra“ pardavimų direktoriaus Justo Lukšto, kompanija „Valtra“ pastaruoju metu didžiausią dėmesį skiria traktorių programinei įrangai tobulinti, valdymo sistemos galimybėms ir funkcionalumui plėsti. „Prieš dvejus metus pristatyta valdymo sistema su išmaniuoju porankiu SmartTouch iš esmės pakeitė traktorių valdymą. Dabar plečiamos jos galimybės. Norint dirbti ypač patogiai ir vienu metu matyti visą reikiamą informaciją, nuo šiol kabinoje gali būti įrengiamas ir antras monitorius – jame per ISOBUS jungtį bus galima valdyti padargus, nereikės kiekvienam padargui atskiro monitoriaus. Išmanumas pasireiškia ir tuo, kad bus galima kontroliuoti visas operacijas, nuotoliniu būdu siųsti informaciją ir užduotis į traktorių per ūkio valdymo sistemą“, – technikos tobulinimo kryptis įvardijo J. Lukštas.

Jo teigimu, ne vienas ūkininkas, įsigijęs Valtra traktorius su išmaniuoju porankiu, pabrėžia jo komfortą ir universalumą, o išplėstos valdymo sistemos galimybės dar labiau palengvina darbus, ypač kai tenka dirbti specifinius darbus su sudėtingais padargais, pvz., bulvių kasimo kombainais ar rinktuvinėmis priekabomis, ir vienu metu valdyti daugybę parametrų. Tobulinamos sistemos, siekiant operacijų automatizavimo.

J. Lukštas atkreipė dėmesį ir į Valtra Connect telemetrijos sprendimą, nuolat registruojantį traktoriaus veiksmus ir judėjimą pagal GPS. Ši sistema leidžia efektyviai valdyti traktorių parką, stebėti dirbančių mašinų degalų sąnaudas, našumą, sužinoti, kokie darbai jau atlikti, o kokius dar reikės padaryti. Ji naudinga ne tik ūkio savininkui, bet ir servisui, nes leidžia numatyti techninės priežiūros poreikius, pagal gedimų kodus šalinti iškilusias problemas.

Elektrinės mašinos gyvulių gerovei

Griežtėjantys aplinkosauginiai ir gyvūnų gerovės reikalavimai skatina technikos gamintojus ieškoti naujų sprendimų – kuriamos elektriniais varikliais varomos žemės ūkio mašinos. Ne išimtis – ir italų kompanijos „Seko“ bei „Merlo“. Kompanija „Seko“ parodoje pristatė elektra varomą savaeigį pašarų smulkintuvą-maišytuvą-dalytuvą Tuareg Self-Tron VMF 245 ECO, skirtą stambesniems ūkiams. Kompanija „Merlo“ – kompaktišką teleskopinį krautuvą e- Worker, skirtą vidutinio dydžio ūkiams ir ypač dėl savo mažų gabaritų tinkamą dirbti senos statybos, nerekonstruotuose tvartuose. Šis krautuvas – tai lyg teleskopinio krautuvo ir sandėliuose dirbti pritaikyto elektrokaro tam tikras hibridas, todėl yra itin manevringas.

„Svarbiausia, kad naujasis krautuvas, kaip ir elektromobiliai, yra tylus, neteršia aplinkos. O norint netrikdyti gyvulių, nekelti jiems streso, labai svarbu, kad dirbant tvarte nebūtų triukšmo, dūmų. Tai naudinga ir juo dirbančiam operatoriui“, – elektra varomų mašinų privalumus pabrėžė R. Trainaitis.

Gamintojas siūlo dviejų modelių elektra varomus 90 AG teleskopinius krautuvus su dviem arba visais keturiais varančiaisiais ratais. Skelbiama, kad elektriniu krautuvu be pertraukų baterijai pakrauti bus galima dirbti 8 valandas.