23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2019/10
Miško mašinų rinkoje dominuoja skandinavų gamintojai
  • Gitana KEMEŽIENĖ
  • Mano ūkis

Rugsėjo pradžioje Lyduokiuose, Ukmergės rajone, pirmą kartą surengtoje parodoje „Miškai: inovacijos ir tradicijos“ įmonės pristatė miškininkystės sektoriui skirtą techniką bei įrangą. Dauguma jų mūsų šalies miškų ūkiui siūlo Skandinavijos šalyse kuriamas atšiauraus klimato ir sunkaus darbo patikrintas mašinas.

Bendrovė „DOJUS agro“ pirmą kartą mūsų rinkoje gyvai pristatė švedų gamintojo „Komatsu Forest Oy“ medvežes ir medkirtes, suomišką nedidelių gabaritų šešiaratę naujo modelio Nisula medkirtę, skirtą retinimams ir einamiesiems kirtimams, taip pat estiškas miško priekabas BMF, John Deere traktorius ir mažuosius visureigius Gator. Pastarosios mašinos populiarios tarp medžiotojų, taip pat medelynuose.

Už miško techniką atsakingas „DOJUS agro“ vyr. vadybininkas- konsultantas Egidijus Šulcas priminė, kad nuo balandžio bendrovė tapo vienintele „Komatsu“ atstove Lietuvoje ir Karaliaučiaus krašte ir pasidžiaugė gamyklos palaikymu. Tą patvirtino ir į parodą atvykęs „Komatsu“ vykdantysis direktorius Jaris (Jari) Alahuhtala, pabrėždamas, kad technikos prekybos atstovo keitimas Lietuvoje buvo strateginis gamyklos žingsnis.

„Pasirinkome „DOJUS agro“ kaip stiprų partnerį, kuris gali tinkamai rūpintis ne tik pardavimais, bet ir servisu, atsarginių dalių tiekimu, operatorių mokymu. Lietuva – mums svarbi rinka, dirbame čia jau daugiau kaip 30 m., todėl norime ne tik išlaikyti pozicijas, bet ir jas sustiprinti. Juolab kad medienos rinka auga, stiprėja privatus miškų sektorius, kuris perka ne tik naujas, bet ir naudotas mašinas. Tad būti kuo arčiau klientų ypač svarbu“, – sakė „Komatsu“ gamyklos atstovas.

Pasak E. Šulco, „Komatsu“ miško technika ir mūsų šalyje, ir pasaulyje gerai žinoma dėl patikimumo ir mažų degalų sąnaudų tiek medžius kertant, tiek juos traukiant ir išvežant iš miško. Kaip vieną populiariausių Lietuvoje jis išskyrė 14 t keliamosios galios 855 modelio medvežę su priekine hidrauline gerve. Mašina išsiskiria lanksčiomis amortizuojančiomis grotomis, gerai sugeriančiomis hidromanipuliatoriaus smūgius. Ši 5,2 m ilgio mašina buvo sukomplektuota su vikšrais, o tai, vadybininko pastebėjimu, dažnas pasirinkimas, siekiant išvengti miško paklotės pažeidimų dirbant šlapiose vietose.

Pristatyta ir šių metų gamybos 845 modelio 12 t keliamosios galios „Komatsu“ medvežė, kuri dar liepą atvežta į privataus miško savininko kiemą Mažeikiuose ir yra pirmoji „DOJAUS agro“ parduota šio gamintojo mašina. Į 5,2 m ilgio medvežę galima sukrauti dvi eiles trimetrinių rąstų. E. Šulcas atkreipė dėmesį ir į „Komatsu“ medkirtę, kurios vienas iš privalumų – ypač geras matomumas, nes strėlė sumontuota šone ir neužstoja vaizdo, kabina sukasi kartu su strėle, todėl operatorius gali matyti plačiai.

Taip pat jis pabrėžė, kad nuo kitų metų gamintojas atnaujina visas mašinas, pradėdamas nuo variklių, kurie atitiks dar griežtesnius aplinkosauginius 5 etapo išmetamųjų teršalų ribojimo reikalavimus. „Planuojamos ir kitos naujovės, pvz., vietoje vairo – orbitalinis ratukas, leisiantis kabinoje padidinti erdvę, kad būtų operatoriui dar patogiau vairuoti mašiną miške ir kelyje. Be to, medvežių grotos bus dažomos matine spalva, kad dirbant tamsiu paros metu šviesa neatsispindėtų ir netrukdytų operatoriui“, – būsimus atnaujinimus atskleidė V. Šulčas.

***

Suomijos žemės ir miškų ūkių technikos gamintojų ambasadorė Lietuvoje bendrovė „Rovaltra“ pristatė Valtra traktorius, Kronos priekabą medžiams iš miško vežti, Suokone augmenijos frezą-smulkintuvą. Pastaroji mašina skirta apleistiems laukams tvarkyti, kelmams smulkinti, o atlikti šiuos darbus leidžia specialiu kampu įrengti rotoriai ir galimybė dirbti iki 25 cm gyliu. Taip pat demonstruotas ne tik žemės ūkiui, bet ir medienos apdirbimo įmonėms tinkamas Merlo krautuvas, turintis rėmo poslinkio galimybę.

Pasak „Rovaltros“ Kauno padalinio vadybininko Justo Žalio, Valtra traktoriai ypač tinka miško darbams, nes juose montuojamas atbulinės eigos vairas, galinga iki 205 l/min. hidraulikos sistema, leidžianti efektyviai dirbti be papildomų siurblių traktoriaus priekyje ir gale. „Dažniausiai darbui miške naudojami N serijos traktoriai, kurie išsiskiria manevringumu ir palyginti nedideliu svoriu – jų apsisukimo spindulys 4,6 m, svoris – 6 t, o tai gerokai mažiau nei sveria bet kurio gamintojo medvežė. Nedidelis traktoriaus svoris ypač aktualus dirbant drėgnesniuose miškuose – mažesnė tikimybė užklimpti net ir traukiant medžių prikrautą priekabą“, – sakė J. Žalys, atkreipdamas dėmesį į Valtra N154 Aktive traktorių su prie jo prikabinta 14 m3 talpos Kronos priekaba.

Suomiška Kronos priekaba, „Rovaltros“ vadybininko teigimu, išsiskiria didele prošvaisa, ypač stipriu apie 10 m siekio kranu ir didele keliamąja galia, mat ištiestas į 4 m jis gali iškelti 1,5 tonos. Svarbu tai, kad 6 m ilgio priekaba varoma traktoriaus galios tiekimo velenu, kuris sukasi nuo traktoriaus ratų, todėl ji yra ne velkama, o traukiama – tai padeda išvengti problemų dirbant drėgnesnėmis sąlygomis.

J. Žalio pastebėjimu, dažniausia šį traktoriaus ir priekabos junginį renkasi privačių miškų savininkai. „Patrauklumo suteikia kaina, nes kainuoja gerokai mažiau nei pati mažiausia medvežė, taip pat paprastesnė ir priežiūra. Be to, atkabinus priekabą, traktorius gali būti naudojamas ir kitiems darbams, tarp jų ir žemės ūkio“, – teigė vadybininkas, primindamas, kad bendrovė „Rovaltra“ teikia ir traktorių paruošimo darbui miškuose, t. y. kaustymo-šarvavimo, paslaugas.

***

Bendrovė „Biržų žemtiekimas“ miškų sektoriui siūlo suomių gamintojo „Logset“ ir švediškas „Vimek“ mašinas, galinčias dirbti įvairaus dydžio miškuose. Be to, parodoje pristatytas „Dieci“ teleskopinis krautuvas, sukomplektuotas su rąstų griebtuvu, taip pat prie Deuzt-Fahr traktoriaus prikabintas augalinių liekanų smulkintuvas, skirtas grioviams, kelkraščiams prižiūrėti.

Didžiausia naujiena įmonės asortimente – medkirtė Vimek 404SE, skirta retinimo darbams atlikti jaunuose nuo 25 m. brandos medynuose. Bendrovės „Biržų žemtiekimas“ miško ūkio technikos padalinio vadovo Tomo Aleksandravičiaus teigimu, tai labai manevringa, tik 5 t sverianti 2,1 m pločio, didelio pasukimo kampo mašina, kuria, pakeitus kirtimo galvutes, galima atlikti įvairius darbus – pjauti krūmus, iki 30 cm skersmens medžius, o uždėjus specialų griebtuvą – išvalyti griovius. Dėl palyginti nedidelio svorio ji nepalieka gilių provėžų, tad ja dirbant miške nereikia daryti technologinių valksnų.

„Viena iš jos specifikacijų – galimybė kabinti priekabą. Taip medkirtė kartu tampa ir medveže. Kirsdama medžius nedidelė medkirtė išsaugo potencialius medžius, tačiau jiems grėsmė iškyla atvažiavus didelei medvežei. Tad ši mašina – puikus sprendimas rankiniam darbui pakeisti prižiūrint jauną mišką, medžiams kirsti ir išvežti iš miško, nedarant technologinių valksnų“, – naujosios medkirtės privalumus vardijo technikos specialistas.

Išskirtinė ir gamintojo „Logset“ naujo modelio hibridinė medkirtė 8H GTE Hybrid, skirta plyniems kirtimams. Pasak T. Aleksandravičiaus, tai jau antrasis suomių gamintojo sukurtas hibridinės medkirtės modelis, tinkamas ir mūsų šaliai pagal kertamų medžių dydį. Mašinoje montuojamos dvi jėgainės – dyzelinis variklis ir elektros variklis-generatorius, kuris pagal medkirtės darbo režimą gali dirbti ir kaip variklis, ir kaip generatorius. „Šio unikalaus sprendimo miško technikoje privalumas – gamtos užterštumo mažinimas, nes išskiriama 25 proc. mažiau CO2, sąnaudų taupymas, mat sunaudojama 25 proc. mažiau degalų, o svarbiausia – galima dirbti 30 proc. našiau ir produktyviau dėl didesnės galios, kuri tokio dydžio medkirtėje šiuo metu pati didžiausia“, – hibridinės technologijos privalumus pristatė T. Aleksandravičius.

***

Įmonė „Konekesko“ į parodą atvežė dvi Suomijos gamintojo „Ponsse“ medkirtes ir populiariausio modelio Buffalo medvežę, taip pat dviejų gamintojų – „Kubota“ ir „Kobelco“ – ekskavatorius, kurie miške gali būti naudojami melioracijai, kanalams ruošti. Pirmasis gamintojas gamina mažuosius ekskavatorius, sveriančius nuo 800 kg iki 8 t, antrasis – didžiuosius nuo 8 iki 80 tonų.

„Konekesko“ Statybinės ir miško technikos departamento direktoriaus Giedriaus Cicėno teigimu, „Ponsse“ gamina medkirtes, kuriomis galima atlikti visus miško kirtimo darbus – nuo pradinio retinimo iki plynų kirtimų, todėl ir pristatytos dviejų modelių Scorpion ir Ergo mašinos. Abi medkirtės aštuonratės, todėl išsiskiria stabilumu, mažesniu grunto slėgimu, tad ypač tinka darbui minkšto grunto miškuose, geresniu svorio išbalansavimu. „Šio gamintojo medkirtės žinomos ir dėl komforto, mažo triukšmo, erdvaus salono bei puikaus matomumo visomis kryptimis“, – tikino G. Cicėnas.

***

Prieš 16 metų Utenoje veiklą pradėjusi norvegų kapitalo įmonė „Nosted mechanika“ pristatė mūsų šalyje gaminamą miško techniką ir įrangą, kuria prekiaujama visame pasaulyje, pradedant Norvegija, baigiant Kanada. Vienas žinomiausių gaminių – jau daugiau kaip 70 m. gaminamos skirtingo rašto TRYGG ratų grandinės įvairių rūšių transporto priemonėms, tarp jų – ir miško technikai. Įmonėje eksploatuojami įrenginiai pajėgūs gaminti 5–50 mm storio vielos grandines.

Kiti miško technikos ir įrangos gaminiai, tokie kaip malkų kapoklės, įvairių modelių vieno ir dviejų būgnų rąstų tralavimo gervės, kranai-manipuliatoriai, miško priekabos, rinkai siūlomi IGLAND prekės ženklu. Taip pat šiuo ženklu žymima ir Utenos įmonėje gaminama sniego valymo, kėlimo ir kelių priežiūros technika. Atskirą gaminių grupę sudaro žemės ūkiui skirta įranga – didmaišių keltuvai, birių medžiagų kaušai, ritinių griebtuvai, akmenų rinktuvai.