23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2019/10
Augimo reguliatoriai žieminiuose rapsuose
  • Dr. Gražina KADŽIENĖ, Birutė RAMANAUSKIENĖ, dr. Antanas RONIS LAMMC Žemdirbystės institutas
  • Mano ūkis

Augimo reguliatorių naudojimas žieminių rapsų pasėliuose tapo ne tik įprastu, bet dažniausiai ir neišvengiamu rudens darbu. Šilti orai leidžia augalams augti iki vėlyvo rudens, tad nestabdant augimo rapsai peraugtų ir kiltų žiemojimo problemų.

Kad augalai gerai žiemotų, nepakanka vien palankių oro sąlygų. Labai svarbu, kad augalai būtų tinkamai išsivystę. Prieš užšąlant rapsai turėtų būti ne mažesni kaip 5 lapelių, jų šaknis storesnė negu 5 mm ir ilgesnė negu 15 cm, o augimo kūgelis – ne didesnis kaip 2–3 cm (idealu – apie 1 cm). Kitaip sakant, augalai turėtų būti nei per maži, nei per dideli.

Šiltas, ilgas ruduo pailgina rapsų vegetaciją, kartu padidina jų peraugimo riziką. Todėl svarbu laiku panaudoti augimo reguliatorius ir neleisti augalams ištįsti.

Augimo reguliatoriai ir fungicidai, reguliuojantys augalų aukštį

Šiuo metu Lietuvoje registruoti du rapsams tinkami augimo reguliatoriai: Caryx (mepikvatchloridas 210 + metkonazolas 30 g/l) ir Toprex (paklobutrazolas 125 + difenokonazolas 250). Toprex taip pat registruotas kaip fungicidas, skirtas naudoti pavasarį. Caryx registruotas tik kaip augimo reguliatorius, su daline apsauga nuo fomozės. Jis gali būti naudojamas tiek rudenį, tiek pavasarį.

Dar registruoti 8 fungicidai, kurie taip pat veikia ir augalo augimą, todėl gali būti naudojami kaip reguliatoriai: metkonozolo 90 g/l turintys Artina EC, Juventus 90, Plexeo 90 ir Turret 90; tebukonazolo 250 g/l turintys Folicur, Orius 250 EW; taip pat Syrius ir Tilmoras, kurio sudėtyje yra tebukonazolo 160 + protiokonazolo 80 g/l. Visi šie produktai gali būti naudojami tiek rudenį, tiek pavasarį.

Kada ir kiek kartų purkšti reguliatoriais rudenį?

Jei rapsai pasėti po rugpjūčio vidurio, pasėlis nėra labai tankus, greičiausiai pakaks vieno purškimo rudenį. Reguliatorius galima purkšti, kai rapsai yra 3–4 lapelių, naudojant mažesnę normą, arba šiek tiek vėliau, 4–6 lapelių, purškiant visą normą.

Tačiau, pasėjus rapsus rugpjūčio pradžioje ar dar anksčiau, ko gero, teks panaudoti reguliatorius du kartus. Tuomet pirmąjį purškimą reikėtų planuoti 3–5 lapelių tarpsniu, ir, esant ilgai vegetacijai, jei orai dar pakankamai šilti (nėra šalnų), antrą kartą purkšti 6–8 lapelių tarpsniu.

Jeigu rapsai pasėti vėlai (rugpjūčio gale ar net rugsėjo pradžioje), tikėtina, kad reguliatorių purkšti nereikės, bet tokiu atveju atsiranda rizika, kad rapsai nepasieks tinkamo žiemoti 5 lapelių tarpsnio.

Visais atvejais, sėjant anksti ar vėlai, reikia stebėti pasėlį, patikrinti augalo augimo kūgelio aukštį, įvertinti pasėlio tankumą, sekti orų prognozes. Jei pasėlis tankus (dirva visiškai uždengta augalų lapais), rapsai bus labiau linkę ištįsti ir pasėlis bus jautresnis žiemojimui dėl iššutimo rizikos.

Panaudojus augimo reguliatorius, sumažės augalo apimtis (jis „pritūps“ prie žemės), augalo šaknys vystysis labiau negu jo viršutinė dalis ir tokie augalai žiemos geriau. Kartais net anksti pasėtus rapsus pakanka nupurkšti vieną kartą, nes ankstyvosios rudeninės šalnos pristabdo augalo augimą ir veikia kaip reguliatorius.

Reguliatorių naudojimas pavasarį

Pavasarį augimo reguliatoriai paprastai purškiami stiebo ilgėjimo tarpsniu iki žiedynų pasirodymo. Rapsai turėtų būti ne žemesni kaip 20–30 cm (apčiuopiami 1–3 bambliai) iki žiedpumpurių (kol žiedai dar neišsiskleidę). Šio purškimo tikslas – suvienodinti pasėlio aukštį (kai pasėlis netolygus), paskatinti augalų šakojimąsi ir sumažinti bendrą pasėlio aukštį.

Šiais metais LAMMC Žemdirbystės institute atlikome tyrimą dviejuose skirtingo produktyvumo rapsų laukuose ir palyginome rapsų derlingumą. Viename variante buvo panaudotas augimo reguliatorius visa registruota norma (1N) rudenį, kitame – rudenį ir pavasarį, trečiame – reguliatorius išvis nebuvo naudotas.

Palanki 2018–2019 m. žiema, tinkamas rapsų sėjos laikas (rugpjūčio 20– 21 d.), tolygus augalų sudygimas ir geras pasėlio tankumas (35–38 augalai/m2) lėmė puikų augalų žiemojimą net ir nepurkštuose augimo reguliatoriais laukeliuose. Sausas pavasaris nebuvo labai palankus rapsams augti, augalai patyrė stresą dėl drėgmės, todėl augimo reguliatoriaus poveikis buvo silpnas (vizualiai beveik nesimatė augalų sužemėjimo).

Vidutinis rapsų sėklų derlingumas buvo 4,3 (± 0,07) ir 3,6 (± 0,1) t/ha, atitinkamai didesnio ir vidutinio produktyvumo rapsų pasėliuose. Esminių derliaus skirtumų nebuvo.

ienų metų tyrimų rezultatai parodė, kad, esant tinkamam augalų išsivystymui iki žiemojimo, nebūtina naudoti augimo reguliatorių rudenį. Pavasarį, jei augalai patiria stresą dėl oro sąlygų (karšti orai, trūksta drėgmės), auga ir vystosi lėtai, augimo reguliatorių naudoti taip pat netikslinga.