23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2019/09
Pranešimas apie ilgalaikio turto priskyrimą vykdomai veiklai
  • Lina MINKEVIČIENĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Fizinio asmens pranešimo apie ilgalaikio turto ar jo dalies priskyrimą vykdomai individualiai ir (arba) kitai ekonominei veiklai FR0457 formos ir jos papildomo lapo FR0457P formos užpildymo bei pateikimo mokesčių administratoriui taisyklės pakeistos šių metų gegužę Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko įsakymu. Kas naujo pakeistose taisyklėse?

Forma FR0457 Fizinio asmens pranešimas apie ilgalaikio turto ar jo dalies priskyrimą vykdomai individualiai ir (arba) kitai ekonominei veiklai gali būti teikiama vykdomos žemės ūkio ir kitos individualios veiklos tikslais ir susijusi su gyventojų pajamų mokesčio ir ūkininkų bei kitų fizinių asmenų, vykdančių ekonominę veiklą, pridėtinės vertės mokesčio apskaičiavimu.

Fiziniai asmenys, individualioje veikloje naudojantys ilgalaikį turtą, norėdami to turto nusidėvėjimą (amortizaciją) ir su juo susijusias eksploatavimo, remonto, rekonstrukcijos išlaidas priskirti leidžiamiems atskaitymams, privalo pateikti Valstybinei mokesčių inspekcijai FR0457 formą. Fiziniai asmenys PVM mokėtojai taip pat privalo pateikti šią formą dėl ilgalaikio turto pirkimo ir (arba) importo PVM atskaitos ir su ilgalaikiu turtu susijusių prekių ir paslaugų PVM atskaitos.

Fiziniai asmenys, vykdantys individualią veiklą, turi pateikti formą FR0457 prieš pradėdami naudoti veikloje ilgalaikį turtą ir pasikeitus ilgalaikio turto naudojimo aplinkybėms (nebenaudoja, parduoda, nurašo). Šioje formoje turi būti nurodytas ne tik asmeninės ar bendrosios jungtinės nuosavybės teise valdomas ilgalaikis turtas, bet ir nuomos bei panaudos būdu valdomas turtas.

Jei fizinis asmuo buvo pateikęs FR0457 formą, bet nutraukia individualią veiklą, tai tokiu atveju jis turi vėl pateikti FR0457 formą, kurioje turi nurodyti viso turto, kuris buvo priskirtas individualiai veiklai, naudojimo pabaigą. Naujai užpildyti ir pateikti reikia ir tuomet, kai keičiasi individualiai veiklai priskirto ilgalaikio turto naudojimo sąlygos (neskaičiuojamas arba pradedamas skaičiuoti nusidėvėjimas, keičiasi turto procentinė dalis). Esant šiems atvejams forma FR0457 turi būti pateikta iki mėnesio, einančio po mėnesio, nuo kurio turtas nebelaikomas individualios veiklos turtu arba pasikeitė turto naudojimo sąlygos, paskutinės dienos.

Fiziniai asmenys PVM mokėtojai FR0457 formą turi pateikti PVM taikymo tikslais:

  • pirkę ar importavę ilgalaikį turtą ir norėdami visą ar dalį šio turto priskirti ekonominei veiklai;
  • norėdami ekonominei veiklai priskirti iki įsiregistravimo PVM mokėtoju įsigytą ilgalaikį turtą ar jo dalį.

Teikiant PVM tikslais formos teikimo terminas priklauso nuo PVM mokėtojo mokestinio laikotarpio:

  • kai mokestinis laikotarpis kalendorinis mėnuo – forma FR0457 dėl per mokestinį mėnesį įsigyto (importuoto) ilgalaikio turto priskyrimo ekonominei veiklai turi būti pateikta ne vėliau kaip iki kito mėnesio 25 dienos;
  • kai mokestinis kalendorinis pusmetis – ne vėliau kaip iki kito pusmečio pirmo mėnesio 25 dienos.

Kai fizinis asmuo perima veiklą kaip kompleksą iš kito fizinio asmens ir turtas bus toliau naudojamas PVM tikslais, FR0457 pateikti nereikia. Jei FR0457 forma yra pateikta individualios veiklos tikslais, papildomai teikti PVM tikslais jau nereikia ir atvirkščiai.

FR0457 formos 3 versijoje nereikia nurodyti mokesčio mokėtojo adreso, telefono, el. pašto adreso, nes VMI šią informaciją jau turi. Taip pat neliko laukelio Pildymo data, kadangi svarbu ne kada užpildyta forma, bet data, kada forma pateikta Valstybinei mokesčių inspekcijai.

Pildant FR0457 laukelius nauja tai, kad teikiant trečiąją formos versiją atsirado reikalavimas 5 stulpelyje visiems krovininiams ir lengviesiems automobiliams, priekaboms ir puspriekabėms nurodyti identifikavimo numerį (VIN). Šiame stulpelyje išlieka reikalavimas nekilnojamam turtui (pastatams) nurodyti unikalų nekilnojamojo turto numerį, kurį suteikia VĮ Registrų centras. Jei fizinis asmuo neturi automobilio, priekabos ar puspriekabės įsigijimo dokumentų arba šis turtas neturi VIN, tuomet 5 stulpelyje nurodomas valstybinis numeris (pvz., Nr. XX000). Jei nekilnojamasis turtas neregistruotas nekilnojamojo turto registre arba panaudos ar nuomos sutartyje nenurodytas unikalus numeris, 5 stulpelyje įrašomas to turto įsigijimo, dovanojimo, nuomos ar panaudos sutarties numeris (pvz., Nr. XX-100).

6 stulpelyje pasirenkama T (Taip), jei bus laikomasi Pelno mokesčio 1 priedėlyje nurodytų normatyvų arba jei fizinis asmuo nusistatys ilgesnius nusidėvėjimo (amortizacijos) normatyvus nei 1 priedėlyje numatyta. Jei bus nesilaikoma 1 priedėlio normatyvų, pasirenkama N (Ne).

Jei fizinis asmuo individualiai veiklai priskirs ilgalaikį turtą, įsigytą bendrosios jungtinės nuosavybės teise (kartu su sutuoktiniu), ir sutuoktinis su tuo sutinka, tai formos 7 laukelyje turi būti pasirenkama T (Taip). Sutikimas turi būti pagrįstas laisvos formos dokumentu, kuriame būtų nurodyta, dėl kokio turto šis sutikimas surašytas ir abiejų sutuoktinių vardai, pavardės ir parašai. Sutikimai turi būti saugomi kartu su veiklos dokumentais. Jei bus naudojamas asmeninis turtas, jei neturi sutuoktinio, jei nėra sutuoktinio sutikimo, pasirenkama N (Ne).

8 ir 9 laukelių pildymo tvarka nesikeičia, t. y. turto įsigijimo kaina ir PVM suma turi būti nurodyta tik eurais (centus apvalinant iki euro). Jei nėra sutuoktinio sutikimo, apskaičiuota turto įsigijimo kaina mažinama 50 proc. Jei ilgalaikis turtas įsigytas gavus Lietuvos biudžeto ar ES finansinę paramą, tai šia suma turi būti sumažinta 8 stulpelio apskaičiuota įsigijimo kaina. Taip pat išlieka reikalavimas apskaičiuoti sąlyginį nusidėvėjimą ir jį atimti iš įsigijimo kainos, jei turtas pradedamas naudoti veikloje vėliau, nei yra įsigytas. Jei nėra turto įsigijimo dokumentų arba turtas nuomojamas ar valdomas panaudos būdu, tuomet 8 ir 9 laukeliuose rašomas nulis.

10 laukelyje nurodoma turto įsigijimo data, 12 – turto naudojimo pradžia, 13 laukelyje – data, kai turtas nebenaudojamas veikloje.

11 laukelyje nurodoma ilgalaikio turto dalis, priskiriama individualiai ir (arba) ekonominei veiklai vykdyti. Rašoma procentais ir sveikaisiais skaičiais.

FR0457 teikiama tik elektroniniu būdu, prisijungus prie EDS sistemos adresu https://deklaravimas.vmi.lt.

Forma FR0457 kiekvieną kartą turi būti teikiama visiškai užpildyta, t. y. joje turi būti įrašomi duomenys apie visą individualioje ir (arba) kitoje ekonominėje veikloje jau naudojamą ilgalaikį turtą, naujai priskiriamą turtą ir apie turtą, kuris nebelaikomas individualios veiklos turtu nuo mėnesio, kurį pateikiama forma. Duomenys apie turtą, kuris nebenaudojamas individualiai veiklai, pateikiami vieną kartą ir vėliau teikiant FR0457 formą jų kartoti nereikia.

Pastebėjus klaidą ir norint patikslinti anksčiau pateiktos pirmos ir antros versijos duomenis, mokesčių administratoriui teikiama 3 versijos FR0457 forma.