23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2018/12
Technikos gamintojai nuogąstauja dėl pardavimų
  • Dainoras LUKAS
  • Mano ūkis

Italijoje, Bolonijos mieste, rengiama tradicinė žemės ūkio technikos paroda EIMA toliau plečiasi, tačiau naujų traktorių gamintojai kalba susiduriantys su sunkumais parduodami gaminius šioje šalyje. Didžiosios gamyklos taip pat pastebi, kad šiemet sumažėjo naujų traktorių pardavimai visoje Europoje.

Tarptautinė paroda EIMA Bolonijoje surengta jau 43 kartą. Šiemet joje dalyvavo 1 950 gamintojų, iš kurių beveik 600 buvo užsienio kompanijos iš 49 šalių. Parodos plotas išaugo iki 375 tūkst. m2. Šiemet parodoje apsilankė 317 tūkst. lankytojų, tai yra absoliutus renginio lankomumo rekordas.

Akcentuota skaitmeninė įranga

EIMA paroda buvo suskirstyta į 14 specializuotų sektorių ir teminių paviljonų. Šiemet akcentuoti žaliosios energijos, drėkinimo ir vandens valdymo sistemų, skaitmeninės įrangos gamintojų produktai, įrengti trys nauji paviljonai.

Vandens tema ne šiaip sau buvo viena dominuojančių šioje parodoje. Kaip pažymėjo organizatoriai, žemės ūkyje sunaudojama 69 proc. viso pasaulio vandens. Azijoje ir Afrikoje žemės ūkis suvartoja net 81 proc. vandens, Vakarų Europoje šis skaičius sumažėja iki 27 procentų.

Naujos technologijos, įskaitant jutiklius, dronus ir palydovus, gali padėti sutaupyti 30 proc. vandens ir lengviau susidoroti su iššūkiais dėl gyventojų skaičiaus didėjimo. Vis daugiau žemės yra drėkinama. „Nomisma“ tyrimų centro atliktame tyrime teigiama, kad drėkinamos žemės ūkio paskirties žemės plotai tarptautiniu mastu auga ir šiuo metu jau siekia 334 mln. ha, o tai sudaro apie 20 proc. visų plotų.

Ūkininkai jau naudojasi jutikliais, matuojančiais dirvožemio drėgmę, palydovais, kurie gali pateikti vertingų duomenų apie augalų sveikatos būklę. Tačiau palydovai, jutikliai, belaidžiai tinklai ir oro stotelės turi būti integruotos į vieną sistemą, todėl reikalingos aiškinamosios kampanijos, kad ūkininkai suprastų, jog technologijų naudojimas taps įprastu, o duomenimis bus dalinamasi.

Nuolatiniai parodos dalyviai pastebėjo, kad joje nuolat plečiasi didžiųjų gamintojų paviljonai, tačiau traukiasi mažesnių bendrovių stendai.

Gamintojams tendencija nepatinka

Kaip informavo parodą organizuojančios, Italijos žemės ūkio technikos gamintojus vienijančios federacijos „Feder Unacoma“ prezidentas Alesandras Malavoltis (Alessandro Malavolti), 2017 metais pasaulyje parduota 2 mln. 150 tūkst. traktorių, o 2018 m. skaičiai gerokai mažesni. Europoje šiais metais traktorių pardavimai sumažėjo 5 proc., Kinijoje 26 proc., Turkijoje 29 proc., bet augo JAV (8 proc. ) ir Indijoje (18 proc.).

Jis atkreipė dėmesį į tai, kad tik 11 proc. Italijos žemės ūkyje naudojamų traktorių yra naujesni negu 10 metų. Prognozuojama, kad šiemet Italijoje bus įregistruota 18 tūkst. naujų traktorių, tačiau prekyba naudotais traktoriais pasieks 37 tūkst. vienetų.

A. Malavoltis pastebėjo, kad net 70 proc. Italijoje pagamintos žemės ūkio technikos yra eksportuojama. „Tai geri rezultatai, tačiau nerimą kelia mažėjantys naujos technikos pardavimai pačioje Italijoje“, – pažymėjo jis. Tikimasi, kad 2018 m. Italijoje pagamintų traktorių pardavimai sieks 1,8 mlrd. eurų ir tai bus apie 8 proc. mažiau nei 2017 metais.

Kitas nerimą keliantis dalykas išlieka žemės ūkio technikos vagystės. Pernai Italijoje užfiksuota daugiau kaip 9 tūkst. vagysčių. Nors tai 30 proc. mažiau negu 2013 metais, tačiau pavogtos technikos vertė gerokai išaugo. Italijoje veikia organizuotos traktorių vagių gaujos, kurios vagia techniką ir ją parduoda užsienyje. Kai nusiaubiama viena teritorija, ji paliekama ir veiklos imamasi kitame regione.

Išrinkti geriausi metų traktoriai

Parodoje buvo paskelbti tradicinių rinkimų „Geriausias metų traktorius 2019“ laimėtojai. Geriausius traktorius rinko žurnalistai iš 25 Europos šalių. Lietuvai šiame konkurse atstovauja žurnalas „Mano ūkis“.

Laurus atskirose kategorijose pelnė „Case“, „Fendt“ ir „Same“ gaminiai. „Metų traktoriumi“ pripažintas „Case“ traktorius Maxxum 145 Active Drive 8. Jis šventė dvigubą pergalę, nes laimėjo ir geriausio dizaino kategorijoje. Pernai tokią pačią dvigubą pergalę šventė suomių gamyklos „Valtra“ traktorius Versu T254 Smart Touch.

Naujausiomis technologijomis aprūpinta 5,7 t sverianti mašina savo pranašumą įrodė variklio galia (4 cilindrai, 145 AG), patogia pusiau automatine 16 x 16 pavarų dėže, efektyviu degalų suvartojimu, vairavimo komfortu ir puikia išvaizda. „Case“ traktoriaus galinio keltuvo galia iki 7 864 kg, galima pasirinkti iki 113 l/min. našumo jautrios apkrovos, kintamo debito hidraulinį siurblį, kuris galulaukėse leis sutaupyti degalų. Daug dėmesio skiriama elektroniniam valdymui. Kabinos išskiriamos kaip labai tylios, jose triukšmo lygis – iki 69 dB.

Negalima sakyti, kad „Case“ gamyklai šis pripažinimas buvo netikėtumas. Šios bendrovės atstovų buvo itin daug parodos konferencijų salėje, kai buvo skelbiami nugalėtojai. Gamyklos atstovai sakė jau spėję įsitikinti šio modelio sėkme.

„Geriausio standartinio traktoriaus“ nominacijoje nugalėjo „Fendt“ traktorius 313 Vario. Komisijos išvadose pažymima, kad šis traktorius suderina judrumą ir moderniausias šio segmento technologijas. Bepakopė transmisija, mažos degalų sąnaudos, šiuolaikiška kabina su matomumo neribojančiu priekiniu stiklu, daug elektroninio valdymo galimybių leidžia naudoti traktorių bet kuriame ūkyje.

„Fendt“ mašina aprūpinta 4 cilindrų 98 AG varikliu, galinio keltuvo keliamoji galia siekia 5 960 kg, priekinio – 3 100 kg. Gamintojai teigia, kad tai manevringas modelis, galintis stabiliai važiuoti šlaitais, itin patogus dirbti su priekiniu krautuvu.

„Specializuoto traktoriaus“ nominacijoje pergalę šventė 1,37 m pločio ir 3,67 m ilgio „Same“ gaminys Frutteto CVT 115 S. Bepakopė transmisija, didelio galingumo hidraulinė sistema, daugiafunkcė pavarų svirtis ir daugelio funkcijų elektroninis valdymas. Traktorius aprūpintas 4 cilindrų 107 AG varikliu, maksimali keliamoji galia 2 600 kilogramų.

Šiemet konkursui savo gaminius pasiūlė „Case“, „Steyr“, „McCormick“, „Landini“, „Same“, „Fendt“, „Zetor“, „Massey Ferguson“, „Antonio Carraro“.

Atsiras nauja kategorija

Traktorių rinkimų koordinatorius Fabijus Dzamaretis (Fabio Zammaretti) per ceremoniją paskelbė, kad nuo kitų metų konkurse atsiras „Tvaraus traktoriaus“ kategorija. Jis pabrėžė vis didėjančią efektyvios technikos svarbą pasaulyje, kuriame žmonių sparčiai daugėja, auga ir maisto poreikis.

Anot jo, nereikėtų manyti, kad nauja kategorija bus skirta išrinkti „žaliausią“ traktorių. Greičiau tai bus apdovanojimas inovacijai, kuri remiasi tvarumo idėjos principu.

Kol kas sunku pasakyti, kaip šią kategoriją įvertins gamintojai. Traktorių pirkėjai ūkininkai labiau domisi kitais techniniais parametrais, o ne ekologiškumu ar tvarumu. Tačiau jau parodoje didieji traktorių gamintojai tikino, kad būtinai pateiks savo pasiūlymų naujai konkurso kategorijai.