23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2018/05
Automatizuotas siloso tranšėjos uždengimas
  • Dr. Kastytis LAURINAITIS, ASU
  • Mano ūkis

Ar įmanoma per 20 minučių uždengti 60 m ilgio siloso tranšėją? Naudojant uždengimo plėvelę ir padangas ar smėlio maišus prispaudimui, tai neįveikiama užduotis. Tačiau naudojant specialiai tam sukonstruotą techniką, tai padaryti galima.

Siloso tranšėjos uždengimas ir atidengimas – daug laiko ir darbo reikalaujantis veiksmas, tačiau šias sąnaudas sumažinti galima su automatizuotomis tranšėjų uždengimo sistemomis. Vieną iš sprendimų siūlo Nyderlandų gamintojai „Agridek“ ir „EasySilage“ – jie sukūrė sistemas, leidžiančias automatizuotai ir greitai uždengti pašarų tranšėjas. Uždengimo plėvelė yra daugkartinio naudojimo, o prispaudimui naudojamos vandens pripildytos žarnos. Dėl to gerokai sumažėja rankinio darbo. Naudojant šią techniką, vienas žmogus gali uždengti 60 m ilgio tranšėją per mažiau negu pusvalandį.

Ruošiant gyvuliams pašarą, vasarą ne vieną kartą tenka atidengti tranšėją, atvežus naują porciją, ir vėl ją uždengti. Tai imlus darbui procesas, nes reikia nukelti padangas ar smėlio maišus, nuimti plėvelę ir kita. Kur kas paprasčiau yra suvynioti polietileno plėvelę ant ritinio, kuris pritvirtintas prie transportavimo sistemos. Ši transportavimo sistema su ratais, leidžiančiais judėti tiek pirmyn, tiek ir atgal. Transportavimo sistema gali apglėbti 25 m pločio tranšėjas. Konstrukciniai transportavimo sistemos elementai būna už tranšėjos šoninių sienelių arba tiesiai ant jų.

Užpildžius tranšėją pašaro, plėvelė yra išvyniojama. Ant plėvelės kas 2 metrus pritvirtintos 20 cm skersmens žarnos, jos kraštuose – 30 cm skersmens žarnos. Priklausomai nuo žarnos skersmens, jos sukuria 30–80 kg/m apkrovą. Kai plėvelė visiškai išskleista, šios žarnos pripilamos vandens. Visa 60 m ilgio siloso tranšėja uždengiama, įskaitant ir vandens prileidimą į žarnas, per 90–120 min. Tranšėjai atidengti prireikia iki 30 minučių.

Transportavimo sistema – savaeigė. Turi varomus ir 90° kampu pasukamus ratus. Tai leidžia su visa sistema pervažiuoti nuo vienos tranšėjos iki kitos. Kiekvienai tranšėjai reikia turėti atskirą uždengimo plėvelę, tačiau užtenka vienos vyniojimo sistemos. Tokia sistema suteikia galimybę su visa suvyniota plėvele nuvažiuoti į šoną, kad vežant žolę per tranšėją galėtų važiuoti technika su priekabomis. Kai siloso tranšėja yra uždengta, galima iš dalies suvynioti plėvelę ir ją pakelti aukštyn, kad netrukdytų privažiuoti technikai ir paimti pašaro gyvuliams.

Uždengimo įrenginys valdomas hidrauliškai. Keli hidrauliniai varikliai suvynioja arba išvynioja plėvelę, kiti varikliai leidžia visai sistemai judėti pirmyn ir atgal. Hidrauliniai cilindrai kilnoja volą bei sukinėja ratus. Suvyniojant plėvelę, žarnose esantis vanduo dėl padidėjusio slėgio išpilamas lauk. Jeigu slėgio nepakanka, įjungiami siurbliai, kurie išsiurbia vandenį.

Jei nėra šalčių, žarnoms užpildyti gali būti naudojamas švarus tvenkinio vanduo. Kai paspaudžia šaltukas, rekomenduojama naudoti vandens ir druskos tirpalą. Negali būti naudojamas neužšąlantis skystis, nes trūkus žarnai pašaras bus sugadintas.

Šios uždengimo sistemos tinka visoms tranšėjoms. Žolės reikia prikrauti iki sienelės viršutinio krašto, kad, suvyniojant plėvelę, nesusidarytų bangos. Tarp atskirų tranšėjų turėtų būti bent metras laisvo ploto, kad galėtų važiuoti transportavimo sistema. Tranšėjos galuose reikia palikti bent 10 m laisvos vietos žolę vežančios technikos manevrams. Plėvelės volo transportavimo sistemos pagrindą būtina išbetonuoti.

***

Mechanizuotų siloso tranšėjų uždengimo sistemų naudojimas

  • Gamintojas savo plėvelei suteikia mažiausiai 10 metų naudojimo garantiją. Tad nereikės kasmet pirkti naujos plėvelės ir rūpintis, kur dėti seną, naudotą. Taip pat nereikalingi smėlio maišai ar padangos.
  • Tranšėjos plėvelei prispausti naudojamos padangos ir smėlio maišai buvo užkeliami per šonines sieneles. Tai ribojo šių sienelių aukštį ir visos tranšėjos dydį.
  • Naudojant pervažiuojamą tranšėją, galima sutaupyti ruošiant pašarus. Žolė iškraunama greičiau, nereikia manevruoti su technika.
  • Siloso tranšėją galima net kelis kartus greitai atidengti ir uždengti, taip sukraunant ir susluoksniuojant kelių pjovimų žolę bei kukurūzus.
  • Kai tranšėjos atidengimas ir uždengimas nėra imlus darbui ir laikui, galima pašarą ruošti mažais žingsneliais, po truputį, prisiderinant prie gamtos sąlygų ir naudojant tik savo turimą techniką. Nereikia samdyti papildomos technikos ar darbuotojų.
  • Ir trečio, ir ketvirto pjovimo žolė gali būti sudėta į tą pačią siloso tranšėją.
  • Prieaugliui iš tranšėjos gali būti imama vėliausiai atvežta arba šviežiausia žolė.
  • Imant pašarus, plėvelė suvyniojama ant volo ir pakeliama aukštyn. Todėl lietaus vanduo nebėga čia pat priekyje į siloso tranšėją.