23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2018/04
Tarptautinės parodos „Ką pasėsi… 2018“ atgarsiai
  • Mano ūkis

Žemės ūkio parodoje „Ką pasėsi... 2018“ dalyvavusių užsienio įmonių atstovai sako, kad šis renginys yra proga pristatyti savo paslaugas, rasti partnerių Lietuvoje. Iš parodoje dalyvavusių 29 užsienio bendrovių net 16 buvo iš Latvijos. Tai pirmas kartas, kai taip gausiai dalyvavo šios kaimy-ninės šalies įmonės. Pirmą kartą atvyko Rusijos ir Prancūzijos įmonių atstovai.

Anot parodos organizatorių, užsieniečius bene labiausiai stebina tai, kad parodos lankymas yra nemokamas, nes daugelyje užsienio šalių į panašias parodas parduodami bilietai.

Debiutantai ieškojo partnerių

Pirmą kartą parodoje dalyvavusi seniausia Prancūzijos elektrinių tvorų įrangos gamintoja bendrovė „Clotseul“ siūlo įvarius energijos šaltinių, izoliatorių, priedų, polietileno gaminius. Įmonės vadovas Liudovikas Šapronas (Ludovic Chapron) sakė, kad svarsto apie veiklą mūsų šalyje, todėl nutarė dalyvauti šioje parodoje. „Mūsų įmonė gerai žinoma Prancūzijoje, daugelis avių ir karvių augintojų naudoja mūsų elektrines tvoras“, – sakė L. Šapronas.

Pirmą kartą parodoje dalyvavo Rusijos bendrovė „Navigator NM“. Jos vadovas Artiomas Galitskis mano, kad bendrovė jau pasiekė tokį kokybės lygį, jog gali pasiūlyti savo gaminius Vakarų Europos ūkininkams. Bendrovė šiuo metu turi savo atstovus Baltarusijoje ir Kazachstane. „Norėtume rasti atstovų ir Lietuvoje. Turėjome pokalbių su potencialiais partneriais, kurie galėtų prekiauti mūsų kultivatoriais, grėbliais, ritinių presais“, – sakė A. Galitskis.

Rusijos bendrovė įsikūrusi Permėje. Nuo jos iki Kauno – apie 2 500 kilometrų, tad technika į parodą keliavo beveik keturias paras.

Estijos kapitalo bendrovė „Nordkalk“ jau trečią kartą dalyvavo parodoje. Bendrovė tiekia smulkintą kalkakmenį, naudojamą pašarų gamybai ir dirvožemio rūgštumui mažinti, o aplinkos apsaugos, statybos ir chemijos pramonei – kalkakmenį ir kalkes.

Bendrovės biuro Lietuvoje marketingo vadovas Artūras Kiudulas svarstė, kad dalyvavimas parodoje pasiteisina. „Matome, kad kasmet daugėja konkurentų, šiemet jau yra penkios panašius produktus siūlančios bendrovės. Nesitikime pardavimų, tačiau čia galime pabendrauti su ūkininkais, papasakoti apie savo produktus“, – teigė A. Kiudulas.

Parodoje jau keletą metų iš eilės dalyvavo Vokietijos bendrovė „Big Dutchman“, kuri yra didžiausia pasaulyje kiaulių ir paukščių įrangos tiekėja. Įrangos pardavėjas Vytautas Simanavičius pasakojo, kad parodoje nesiekia būtinai rasti naujų klientų, tačiau tai yra gera galimybė prisistatyti, pabendrauti su esamais klientais, jiems papasakoti apie naujoves. „Šiuo metu pasaulyje vyrauja tendencija, kai vištos vis dažniau auginamos ne narvuose, o laisvėje. Mes šiam pokyčiui siūlome naujausią įrangą, tačiau Lietuvoje vištas taip auginti dar nepopuliaru. Rinka turės persiorientuoti. Juk laisvėje auginamų vištų kiaušiniai yra 20–30 proc. brangesni“, – teigė V. Simanavičius.

Konsultantai kalbėjo apie aplinkosaugą

Parodoje vyko seminarų įvairiomis temomis. Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba (LŽŪKT) parodoje pabrėžė aplinkosaugos svarbą ir šia tema organizavo du renginius – seminarą, kuriame buvo pristatyta inovacija, skirta azoto nuostoliams dirvožemyje mažinti, ir forumą „Ar galima suderinti aplinkosaugos technologijų diegimą su pelninga ūkio veikla?“

Aplinką tausojanti ir žemdirbio lėšas taupanti srutų rūgštinimo technologija diegiama vykdant tarptautinį projektą „Baltijos srutų rūgštinimas“, finansuojamą Baltijos jūros regiono programos (Interreg).

Be Lietuvos, projekte dalyvauja šalys partnerės – Švedija, Estija, Latvija, Suomija, Lenkija, Vokietija, Danija, Rusija ir Baltarusija. Lietuvoje šio projekto koordinatorė yra LŽŪKT. „Projekto tikslas – mažinti azoto nuostolius gyvulininkystės ūkiuose ir skatinti Baltijos jūros regiono ūkininkus išbandyti srutų rūgštinimo technologijas“, – sakė LŽŪKT Inovacijų plėtros ir projektų valdymo skyriaus vadovė Gintarė Kučinskienė.

Parodoje šiemet apsilankė daugiau kaip 100 tūkst. lankytojų. Organizatoriai sako, kad paroda dar turi plėtros galimybių.

Parodos medaliais apdovanoti

  • Savaeigis purkštuvas Horsch Leeb PT350, „Audrokesta“
  • Biologinis preparatas Nutrilife, „Bioenergy LT“
  • Melžimo aikštelė DeLaval AMRTM,„DeLaval“
  • Traktorius John Deere 6250R, „DOJUS agro“
  • Ritinių presas-vyniotuvas Case IH RB545 Silage Pack, „Dotnuva Baltic“
  • Traktorius Massey Ferguson 8740 S, „East West Agro“
  • Prikabinama išcentrinė trąšų barstomoji Rauch Axent 100.1, „Ivabaltė“
  • Asimetriški dvisraučiai inžektoriniai pneumohidrauliniai purkštukai Lechler IDTA, J. Gudino įmonė
  • Javų kombainas New Holland CR 10.90 Revelation, „Lytagra“
  • Universalus ratinis traktorius Valtra T254 Versu Smart Touch, „Rovaltra“