23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2018/04
Sėjamosiose diegiami nauji sprendimai
  • Prof. dr. Egidijus ŠARAUSKIS, ASU
  • Mano ūkis

Pašalintos augalinės liekanos iš sėjos eilutės, puikiai paruošta sėklų guoliavietė, optimali sėklų norma, tolygus atstumas tarp eilučių ir tarp sėklų eilutėje, tikslus sėklų įterpimo gylis, geras sėklų užžėrimas ir prispaudimas – tai tiesus kelias į sėkmę, siekiant gero ir kokybiško žemės ūkio augalų derliaus. Apžvelgsime keletą sėjamųjų gamintojų siūlomų naujų technologinių ir konstrukcinių sprendimų, kurie buvo pristatyti tarptautinėse parodose.

Vienas iš inovatyviausių sėjamųjų gamintojų „Horsch“ rinkai vis pasiūlo patobulintų naujų sėjos technologinio proceso sprendimų ir jau išbaigtų mašinų. Praėjusių metų pabaigoje vykusioje parodoje „Agritechnica“ buvo pristatytos kelios inovatyvios sėjos mašinų koncepcijos, kurios jau greitai turėtų pasiekti ir žemdirbius.

Sėjamosios sekcijų ir eilučių kontrolė

Sėjamosiose, naudojant ISOBUS sekcijų kontrolės Section Control sistemą su GPS, galima automatiškai išjungti atskiras sekcijas. Sistema nustatyta taip, kad, esant sėjos arba tręšimo persidengimo atvejams lauko pakraščiuose arba galulaukėse, atskiros sekcijos (pusės pločio arba per visą darbinį plotį) išsijungia automatiškai. Su Horsch Touch 800/1200 terminalu papildomai galima naudoti Multi Control funkciją, kuri nepriklausomai įjungia ir išjungia trąšų ir sėklų padavimą. Section Control pagrindiniai privalumai:

  • iki minimumo sumažinamas sėklos ir trąšų persidengimas lauko pakraščiuose ir galulaukėse;
  • visame lauke dirbama vienodai kokybiškai;
  • padidėja darbo našumas, esant skirtingoms sėjos sąlygoms (diena, naktis, rūkas);
  • traktoriaus vairuotojas patiria mažiau streso;
  • technologinė operacija tampa palankesnė aplinkai.

Pritaikydama preciziškai tikslios sėjos proceso valdymo patirtį, „Horsch“ pristatė eilučių kontrolės sistemą su naujuoju Row Control sėklų srauto skirstytuvu. Planuojama, kad nuo 2018 m. vasaros naujasis sėklų srauto skirstytuvas Row Control bus pradėtas taikyti universalioms eilinėms Pronto arba Express sėjamosioms. Naujasis sėklų srauto skirstytuvas išplečia visos sėjamosios sekcijų kontrolės Section Control galimybes. Row Control kontroliuoja sėklų tiekimą į sėklavamzdžius taip, kad beveik neliktų persidengimų ir neužsėtų dirvos plotų. Teigiama, kad galima uždaryti net 2/3 visų sėklavamzdžių, nesibaiminant, kad gali nukentėti sėklų paskirstymo tolygumas per kitus sėklavamzdžius.

Focus TD sėjamosios

Mokslininkai ir žemės ūkio bei aplinkos politikos formuotojai jau daug metų pabrėžia, kad siekiant produktyvumo negalima pamiršti tausoti svarbiausią mūsų turtą – dirvožemį ir, žinoma, mus supančią aplinką. Michaelis Horšas (Michael Horsch) taip pat teigia, kad vis svarbesnės tampa dirvožemio erozijos stabdymo, augalų derliaus stabilumo bei savikainos mažinimo temos. Jo manymu, juostinis žemės dirbimas, kombinuojamas su tiksliu trąšų įterpimu ir tikslia sėja, gali padėti sumažinti trąšų nuostolius, garantuoti stabilų ir gerą derlingumą, net ir esant nepalankioms klimatinėms sąlygoms.

Vokietijos kompanija „Horsch“ rinkai siūlo Focus TD sėjamąsias, kuriose taikomi juostinio žemės dirbimo principai. Dirva giliau įdirbama tiksliai tose vietose, kuriose vėliau įterpiamos augalų sėklos. Augalinės liekanos nužeriamos nuo sėjos eilutės, kad netrukdytų sėjos noragėliams tiksliai nustatytu gyliu įterpti sėklas. Po dirvos purenimo, prieš pat sėjos noragėlius, dirva sutankinama padanginiais volais. Taip geriau užtikrinamas sėklų ir dirvos sąlytis, sėklos greičiau ir geriau sudygsta. Šiose sėjamosiose montuojamos 5 000 l talpos sėkladėžės / trąšadėžės, kurių santykis 40 ir 60 proc. Priklausomai nuo augalų rūšies, šiomis sėjamosiomis galima sėti 15 arba 30 cm tarpueiliais.

Sėklų skaitiklis Seed Eye

Švedų žemės dirbimo ir sėjos mašinų gamybos kompanija „Väderstad“ nuolat tobulina sėjos technologijas, modernizuoja mašinas ir jų valdymo procesus. Prieš porą metų kompanija pristatė naują sėklų skaitiklį Seed Eye, skirtą sėjamųjų darbui optimizuoti. Naudojant šį sėklų skaitiklį, traktoriaus vairuotojas gali kontroliuoti sėjos procesą ir išsėjamų sėklų normą. Vairuotojas privalo kabinoje esančio iPad ekrane nustatyti sėklų skaičių, kurį reikia išsėti į vieną kvadratinį metrą, o tada mašina perima valdymą ir pati atlieka kalibravimą. Papildomai sėjos normos testuoti nereikia.

Sėklavamzdžiuose yra montuojami specialūs jutikliai, skirti sėkloms skaičiuoti. Sėklos, judėdamos sėklavamzdžiais link noragėlių, savo kelyje privalo praeiti pro jutiklius, kurie sėklas apšviečia infraraudonaisiais spinduliais. Kai infraraudonieji spinduliai atsimuša į sėklas, šviesos srautas yra laikinai nutraukiamas, tada optinis tranzistorius šį infraraudonųjų spindulių nutrūkimą registruoja kaip sėklas. Teigiama, kad tokie jutikliai gali skaičiuoti rapsų ir javų sėklas 98– 99 proc. tikslumu.

Dirbant sėjamosios radaras fiksuoja važiavimo greitį, o „Väderstad“ kontrolės sistema nuolat perskaičiuoja, ar numatyta sėklų norma vienam kvadratiniam metrui sutampa su suskaičiuota Seed Eye skaitikliu. Sistemos veikimas pagrįstas tuo, kad sėklų norma prisitaikytų ir būtų išsėtas numatytas sėklų skaičius. Jeigu reikia keisti sėklų normą, vairuotojas savo iPad ekrane įveda naują vertę ir sėjamoji nedelsdama pakeičia normą.

TriForce pakaba

Sėjamosiose, kaip ir žemės dirbimo mašinose, labai svarbu yra gebėti tinkamai kopijuoti dirvos paviršių, kad būtų užtikrintas tikslus darbo procesas ir apsaugotos pagrindinės darbinės dalys nuo dirvoje pasitaikančių kliūčių. „Väderstad“ siūlo trijų gumos elementų pakabą TriForce ir teigia, kad dėl unikalios konstrukcijos ši amortizuojanti pakaba gali būti dvigubai lankstesnė už įprastą pakabą su keturiais gumos elementais. Ši konstrukcija leidžia padidinti sėklų įterpimo tolygumą net ir labai nelygiuose laukuose.

Tiesioginė sėja pagal australišką technologiją

Prancūzijos žemės ūkio technikos gamybos įmonė SLY pritaikė Australijoje išvystytą tiesioginę sėjos technologiją Europos rinkai ir pristatė ją parodoje „Agritechnica“ Hanoveryje. Šiai technologijai naudojamų pneumomechaninių tiesioginės sėjos mašinų BOSS darbinis plotis varijuoja nuo 3 iki 9 m, tarpueilių plotis – 16,7 ir 25,0 cm. Tokiose mašinose diskiniai noragėliai sumontuoti ne vertikaliai, bet įstrižai. Ši sėjos noragėlių konstrukcija turi technologinių privalumų, nes tiek esant sausoms, tiek ir drėgnoms sąlygoms noragėliai gali gerokai lengviau smigti į dirvą ir mažiau sutankinti sėklų guoliavietę, palyginti su įprastiniais noragėliais. Dėl to augalų šaknys gali geriau augti ir vystytis. Šoniniais atraminiais ratukais palaikomas pastovus noragėlių darbinis gylis. Šie ratukai taip pat saugo dirvožemį ir neleidžia sėjamųjų noragėlių diskais atpjauto dirvos sluoksnio numesti į šonus. Už noragėlių kampu sumontuoti prispaudimo voleliai užspaudžia dirvoje išbrėžtas sėjos eilutes. Spaudimo į dirvą jėga reguliuojama atskirai kiekvienai noragėlio sekcijai hidrauliškai, naudojant jutiklius. Sėkloms transportuoti nuo sėkladėžės iki noragėlių išbrėžtos vagutės taikomas pneumomechaninis principas.

Pneumatinius transporterius keičia sraigtiniai

Didesnio darbinio pločio sėjamosiose dažniausiai naudojami pneumomechaniniai sėjamieji aparatai su pneumatine sėklų transportavimo iki dirvos sistema. Kaip ir kiekvienas technologinis sprendimas, taip ir šis gali turėti tam tikrų trūkumų, pvz., dėl didelio oro slėgio ir ilgo transportavimo kelio gali būti pažeistos sėklos, padidėja triukšmas, atsiskiria toksiškos beico dulkės ir užteršia aplinką. Suomių įmonė „Junkkari“ siūlo įdomią alternatyvą jau nusistovėjusiems pneumatiniams principams.

Universaliose sėjamosiose Junkarri W700 iš pagrindinės sėkladėžės sėklos tiekiamos į dvi šonines sėkladėžes, kuriose dvigubi sraigtai transportuoja sėklas iki mechaninių sėjamųjų aparatų, dozuojančių sėklų kiekį. Sėjamosios atraminiai ratai perduoda judesį šoniniams sraigtams ir mechaniniams sėjamiesiems aparatams. Sėklos įterpiamos dvidiskiais sėjos noragėliais, atstumai tarp jų – 15,9 cm. Tokiu pačiu principu transportuojamos ir į dirvą įterpiamos mineralinės trąšos. Sėjamosios pagrindinis 6 500 l bunkeris suskirstytas į dvi dalis. Fiksuota skiriamąja sienele atskirtos sėkladėžė ir trąšadėžė, kuriose sėklų ir trąšų pasiskirstymo santykis yra 40 ir 60 proc. Pagrindinėse talpose esantys sraigtiniai transporteriai užtikrina, kad būtų pakankamai sėklų ir trąšų.

Juostinis žemės dirbimas ir sėja

Didžiosios Britanijos ūkininkas inžinierius Martinas Lolė (Martin Lole) sukūrė Mzuri žemės dirbimo ir sėjos sistemą, kuri skirta juostiniam žemės dirbimui, tręšimui ir sėjai atlikti vienu važiavimu. Pagal Mzuri Pro-Til technologiją dirva įdirbama tik siaurose juostose, į kurias įterpiamos sėklos, o ankstesnio derliaus liekanos (šiaudai, stiebai, pelai ir pan.) paliekamos neįdirbtuose tarpueiliuose. Tai leidžia ilgiau išsaugoti drėgmę ir sumažinti organinių medžiagų nuostolius. Tokia sistema gali turėti teigiamos įtakos dirvos struktūrai, biologinei įvairovei ir aplinkai.

Gamintojai teigia, kad mašinos konstrukcija pagrįsta tuo, kad pjaustytų ašmenų diskai turėtų perpjauti šiaudus ir kitas derliaus liekanas dirvos paviršiuje ir kartu nustumti juos į juostos kraštus. Daugiamečiai įvairių šalių (JAV, Vokietijos, Rumunijos ir Lietuvos) mokslininkų tyrimai rodo, kad tai pasiekti nėra taip paprasta. Iš mokslinių ir gamybinių tyrimų praktikos žinoma, kad javų šiaudai ir kitų augalų stiebai labai sunkiai perpjaunami, nes dažniausiai dirva, kaip pjovimo atramos pagrindas, būna per minkšta. Tokiais atvejais diskai augalinių liekanų neperpjauna, bet įspaudžia į noragėlio išbrėžtą vagutę. Reikia tikėtis, kad gamintojams „Mzuri“ galbūt pavyko tai išspręsti.

Mzuri Pro-Til numatyta, kad mašina visa savo mase vienodai spaudžia darbines dalis visose įdirbamose juostose. Dėl to, prieš įterpiant sėklas, purenamaisiais noragėliais supurentas dirvos paviršius vėl sutankinamas ir sumažinamos didesnės oro ertmės tam, kad būtų geresnis dirvos ir sėklų sąlytis. Kiekvienos sekcijos sėjamieji noragėliai dirba nepriklausomai nuo purenamųjų noragų. Jie kopijuoja dirvos paviršiaus nelygumus, stengdamiesi išlaikyti vienodą sėjos gylį. Hidraulinė sistema valdo kiekvieno noragėlio spaudimą į dirvą per ratuką, reguliuojantį sėjos gylį. Taip užtikrinamas vienodas sėjos gylis, o sėklos prispaudžiamos dirvožemyje, sudarant palankias sąlygas greitam sudygimui. Įdirbtose dirvos juostose trąšos įterpiamos lokaliai po sėklomis. Taikant lokalųjį tręšimą, galima įterpti mažesnį kiekį trąšų ir kartu užtikrinti, kad augalai galės įsisavinti maistines medžiagas nuo pat vegetacijos pradžios.

Tiesioginė sėja su ISOBUS valdymu

Gamintojas „Amazone“ sėjamųjų rinkai siūlo tiesioginės sėjos 3 ir 6 m darbinio pločio sėjamąsias Primera DMC su šiuolaikiniu ISOBUS valdymu. Kalibravimas atliekamas su Twin Terminal 3.0 įranga. Automatinis posūkių, sėklos normos, technologinių vėžių ir kitų sėjamosios technologinių procesų valdymas gali būti atliekamas per „Amazone“ ISOBUS terminalus Amatron 3, CCI 100, Amapad arba per bet kurio kito gamintojo ISOBUS terminalą.

Didelė dalis stiprių ir Europoje gerai užsirekomendavusių sėjamųjų gamintojų nuolat diegia inovacijas, tobulindami sėjamųjų darbo technologinius procesus ir mašinų konstrukcijas. Pagrindiniai modernizavimo tikslai yra susiję su darbo laiko, degalų ir sėklų taupymu, tolygaus sėjos gylio užtikrinimu, tikslesniu sėjos proceso valdymu ir automatizavimu. Nemaža dalis patobulinimų skiriama tam, kad mašinos vairuotojui būtų lengviau ir paprasčiau sėjamąsias valdyti, reguliuoti ir prižiūrėti. Vis dažniau sėjamosios gaminamos kombinuotos, su diskiniais sėjos noragėliais, su plastikinėmis sėkladėžėmis ir trąšadėžėmis arba kuo universalesnės, galinčios sėti įvairios būklės dirvose, tiek tradiciniu būdu plūgu įdirbtose, tiek minimaliai įdirbtose, mulčiuotose arba visiškai neįdirbtose dirvose.

Pagrindiniai Row Control sėklų srauto skirstytuvo privalumai:

  • nebūna persidengimų;
  • nelieka neužsėtų plotų;
  • lauko pakraščiai ir galulaukės užsėjamos tiksliai;
  • mažesnis sėklų poreikis;
  • tiksli sėja leidžia optimizuoti augalų tankumą;
  • lengvai keičiamas technologinių vėžių atstumas ir plotis;
  • lengvai pritaikoma įvairioms technologinių vėžių kombinacijoms;
  • švaresnė aplinka;
  • mažesnės išlaidos.