23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2018/04
Pasiruošimas naujam pesticidų purškimo darbų sezonui
  • Dr. Remigijus ZINKEVIČIUS, ASU
  • Mano ūkis

Prieš naują sezoną patikrinti vien tik naudojamo pesticidų purkštuvo veikimą, t. y. ar per purkštukus išpurškiamas skystis, tikrai nepakanka. Pateikiame keletą patarimų, kaip tinkamai pasiruošti naujam pesticidų purškimo darbų sezonui.

Pesticidų purkštuvai yra vienintelės žemės ūkio mašinos, kurioms taikoma techninių apžiūrų sistema. Kadangi jų periodiškumas yra pailgintas net iki trejų metų, tai kruopščiai ruošdami purkštuvus naujam darbų sezonui darbymečiu sutaupysite ir laiko, ir pinigų. Įsidėmėkite tai! Jei ruošdami purkštuvą darbui suradote defektų, tai juos dar galite pašalinti namuose, dirbtuvėse. Tačiau jei jau sumaišėte darbinį skiedinį ir esate laukuose, tai surastus defektus pašalinti yra daug sunkiau.

Ruošiant purkštuvus naujam darbų sezonui, rekomenduojama patikrinti šiuos mazgus: ► perdavas; ► siurblį; ► maišiklį; ► rezervuarą; ► valdymo pultą; ► vamzdynus; ► filtrus; ► purškimo siją; ► purkštukus.

Svarbūs visi mazgai

Pirmiausia apžiūrimi perdavų elementai. Būtina patikrinti galios tiekimo veleną, grandines, žvaigždutes ir reduktorių. Ant traktoriaus galios tiekimo veleno uždedamuose siurbliuose svarbus yra patikimas pavaros stebulės fiksavimas. Siurblio korpusas neįtemptomis grandinėmis tvirtinamas prie traktoriaus. Purkštuvo rėme sumontuoti siurbliai sukami per kardaninę pavarą. Svarbu yra kardaninio veleno ilgis ir kampas, kad nebūtų pažeidžiami tiek veleno, tiek siurblio guoliai. Dažniausiai reikalingi galios tiekimo veleno sūkiai yra 540 min-1.

Ant traktoriaus užpakalinio hidraulinio keltuvo pakabintas purkštuvas viršutine traukle pastatomas horizontaliai. Viršutinė hidraulinio keltuvo trauklė turi būti lygiagreti apatinėms, kad purkštuvo padėtis, jį keliant ar leidžiant, nesikeistų. Apatinės trauklės turi būti vienodame aukštyje, kad purkštuvo skirstomasis vamzdis būtų lygiagretus dirvos paviršiui. Purškimo aukštis, t. y. purkštukų atstumas iki apipurškiamo paviršiaus, nustatomas traktoriaus hidraulikos padėties reguliavimo sistema. Šoninės hidraulinio keltuvo trauklės neturi judėti į šalis.

Kaip patikrinti purkštuvo siurblio našumą

  • Į purkštuvą pripilti vandens.
  • Siurblį sukti 540 min-1 sūkiais ir valdymo pulte nustatyti 5 barų (lauko purkštuvams) ir 30 barų (sodų purkštuvams) darbinį slėgį.
  • Išjungti purkštuvą.
  • Į rezervuarą pripilti vandens iki viršutinės skalės žymės.
  • Atjungti skysčio grįžtamąją liniją, o žarnas padėti ant žemės, kad skystis lengvai ištekėtų.
  • Atjungti skirstomojo vamzdžio sekcijas.
  • Įjungti purkštuvą ir nominaliais 540 min-1 sūkiais sukti tiksliai vieną minutę. Siurblio tiekiamas vanduo teka ant žemės.
  • Po minutės išjungti siurblį ir, pripildant rezervuarą iki viršutinės skalės žymės, tiksliai išmatuoti sunaudotą vandens kiekį, kuris atitinka tikrąjį siurblio našumą, esant nustatytam darbiniam slėgiui.
  • Palyginti nustatytą siurblio našumą su nurodomu techninėje charakteristikoje. Faktinis siurblio našumas nuo nominaliojo gali skirtis iki 10 procentų.
  • Esant žymiam siurblio našumo sumažėjimui, jį reikia remontuoti.

Siurblio našumas paprastai nurodomas purkštuvo instrukcijoje arba prie jo korpuso pritvirtintoje plokštelėje. Paprasčiausia jį patikrinti galima taip: daugiašakį čiaupą pasukus į padėtį „Pripildymas“, tam tikrą laiką (pvz., vieną minutę) stebėti skysčio lygio skalę. Jei esamas siurblio našumas 10 proc. mažesnis už nurodytą instrukcijoje, reikia pakeisti sugedusias membranas arba vožtuvus. Taip pat reikėtų patikrinti, ar siurblys neįsiurbia oro. Jei pildomame siurbliu purkštuvo rezervuare (daugiašakis čiaupas padėtyje „Pripildymas“) matyti oro burbuliukų, reikia patikrinti siurbimo linijos ir filtrų sandarumą. Rekomenduojama patikrinti ir, jei reikia, papildyti alyvos lygį siurblio korpuse.

Tikrinimą galima pakartoti, kai skirstomojo vamzdžio sekcijų valdymo vožtuvai įjungti. Tuomet iš grįžtamosios linijos per 1 minutę ištekėjęs ir surinktas vandens kiekis turi būti ne mažesnis kaip 10 proc. rezervuaro talpos. Šis skysčio kiekis naudojamas maišymui.

Paprastai siurblio našumas matuojamas, galios tiekimo velenui sukantis 540 min-1 dažniu ir esant įprastam naudojamų purkštukų darbiniam slėgiui. Tai ypač svarbu, jei naudojami inžektoriniai purkštukai. Reikiamas hidraulinio vamzdinio purkštuvo siurblio našumas, esant įprastai skysčio išpurškimo normai (iki 600 l/ha) ir maksimaliam leidžiamam darbiniam greičiui (iki 10 km/val.), apskaičiuojamas taip: prie 5–10 l/min. kiekvienam purkštuvo darbinio pločio metrui pridedama 5–10 proc. rezervuaro talpos skysčiui maišyti, kai slėgis 5 bar.

Slėgio pulsavimų išlyginimo įtaisai būtini visiems stūmokliniams, membraniniams ir stūmokliniams-membraniniams siurbliams. Reikėtų patikrinti oro slėgį įtaise, sumontuotame purkštuvo slėgio linijoje. Kai slėgis 1,5–3 bar, rekomenduojamas oro slėgis pulsavimų išlyginimo įtaise 0–1 bar, kai slėgis 3–15 bar, oro slėgis turi būti 1–3 bar, o dirbant 15–25 bar darbiniu slėgiu – net 3–4 bar. Nustačius per didelį oro slėgį, galima sugadinti membraną. Jei taip atsitiktų, sugadintą membraną reikia pakeisti.

Apsauginis vožtuvas ir purkštuvo sandarumas tikrinami, esant 10 bar arba maksimaliam instrukcijoje nurodytam slėgiui. Atkreipkite dėmesį, kad manometrai, kurių skalės riba tik 5 bar, dirbdami didesniu slėgiu gali sugesti.

Į maišiklį tiekiamo skysčio srauto dydį galima patikrinti taip: nuo hidraulinio maišiklio atjungiama slėgio žarna ir nukreipiama į kitą skysčio surinkimo baką. Įjungus purkštuvą, vieną minutę surenkamas į maišiklį tiekiamas skystis ir išmatuojamas jo kiekis. Skysčio maišymo kokybė gali pablogėti tik dėl per mažo siurblio našumo. Purkštuvuose, kurių rezervuaro talpa iki 1 000 l, hidrauliniam maišikliui turi būti tiekiamas srautas, sudarantis 5 proc. rezervuaro talpos. Iki 2 000 l talpos purkštuvuose šis srautas turėtų būti 3–5 proc., o didesniuose kaip 2 000 l – pakaktų 3 proc. rezervuaro talpos.

Rezervuaras turi būti sandarus. Įpylimo angoje turi būti sietas, o jos dangtyje – alsuoklis. Reikėtų sutepti dangčio užraktus, jei būtina, pakeisti guminius sandariklius. Kadangi skysčio lygio matuoklis arba skalė turi būti gerai matomi, neryškias, užterštas skales, žarnas ar įstrigusias plūdes reikėtų išvalyti arba pakeisti. Patartina išjudinti sunkiau besisukinėjančius čiaupus.

Senesniuose purkštuvuose prie čiaupų skysčio likučiams iš rezervuaro išleisti rekomenduojama pritvirtinti trumpas žarnas, kad skystis netekėtų ant purkštuvo rėmo. Rezervuaro pripildymo įtaisus turintys purkštuvai turi būti su atbuliniu vožtuvu, o pripildymo žarnos – su apsauginiu tinkleliu, kurio akučių dydis ne didesnis kaip 20 mm. Rezervuaro ir preparatų pakuočių plovimo įtaisai turi veikti. Ruošiantis naujam darbų sezonui, reikėtų patikrinti minėtų įtaisų sandarumą.

Visi matavimo, valdymo ir slėgio reguliavimo įtaisai turi būti sandarūs ir patikimai veikti. Valdymo pulte turi būti įrengtas centrinis uždarymo čiaupas. Slėgio reguliavimo įtaisai turi išlaikyti darbinį slėgį, esant pastoviam traktoriaus galios tiekimo veleno sūkių dažniui. Išjungus ir vėl įjungus purkštuvą, darbinis slėgis turi vėl pasiekti buvusią reikšmę (leidžiamas tik 5 proc. nuokrypis). Jei išjungus atskiras purkštuvo sijos sekcijas per purkštukus laša skystis, reikėtų pakeisti nesandarius momentinio uždarymo vožtuvus. Valdymo pultas turi būti gerai matomas. Dirbdamas traktorininkas turi lengvai pasiekti rankomis valdomą centrinį uždarymo čiaupą, sekcijų valdymo čiaupus ir redukcinį vožtuvą.

Manometro korpuso skersmuo turi būti ne mažesnis kaip 63 mm, o skalės padalos vertė, esant darbiniam slėgiui iki 5 bar, neturi būti didesnė kaip 0,2 bar. Reikalavimų neatitinkantį manometrą reikėtų pakeisti. Maksimali debitmačių, naudojamų purškiamam skysčiui dozuoti, nuokrypa – 5 proc. matuojamos reikšmės. Pavyzdžiui, jei matuojamo skysčio srauto dydis 60 l/min., tai maksimali leidžiama nuokrypa bus 3 l/min. Jei debitmačio rodmenų nuokrypa yra didesnė, patiems prietaisą reguliuoti nepatartina. Reikėtų kreiptis į kvalifikuotus meistrus.

Purkštuvo vamzdynai turi būti sandarūs ir taip išvedžioti, kad į visus purkštukus būtų tiekiamas pakankamas ir vienodas skysčio kiekis. Vamzdynų ir jungčių sandarumą reikėtų tikrinti, esant maksimaliam leidžiamam slėgiui, bet ne didesniam kaip 10 bar. Skystis neturėtų lašėti. Tikrinant reikėtų įvertinti manometro skalės ribas. Žarnos turėtų būti nesulenktos, neįtrūkusios, gerai pritvirtintos. Jos neturi kliūti už purkštuvo dalių ar būti apipurškiamos. Reikėtų apžiūrėti purkštuvą dirbant ir, jei reikia, pritvirtinti daugiau laikiklių, o pažeistas žarnas pakeisti. Patartina naudoti originalias atsargines dalis, nes nekokybiškos žarnos gali sprogti.

Purkštuvo siurbimo ir slėgio linijose turi būti bent po vieną filtrą. Jei jų trūksta, reikėtų jų įrengti daugiau. Taip pat patartina patikrinti, ar veikia apsauginis vožtuvas. Purkštukų filtrai nėra slėgio linijos filtrai. Ruošiant purkštuvą naujam darbų sezonui, reikėtų įvertinti visų filtrų sandarumą bei įsitikinti, ar nepažeistos atskiros jų dalys.

Purkštuvo sija turi būti tiesi ir visomis kryptimis stabili. Tarpai nuo jos iki apipurškiamų augalų gali svyruoti ± 10 cm. Sijos tiesumas tikrinamas ištempus siūlą tarp kraštinių purkštukų. Reikėtų patikrinti, kaip veikia apsauginiai jos įtaisai. Jie turi nekliudyti sijai atsilenkti esant kliūčiai ir vėl grąžinti ją į pradinę padėtį. Nesuteptus alyva įtaisus patartina sutepti. Ilgesnės kaip 10 m sijos galuose turi būti apsaugos. Jei jų nėra, apsaugas reikėtų sumontuoti. Sijos kilnojimo, svyravimų slopinimo bei jos posvyrio reguliavimo įtaisai turi veikti. Reikėtų patikrinti, ar paspaudus žemyn vieną arba kitą sijos galą, ji sugrįžta į pradinę padėtį. Purkštuvo sija koreguojama tam tikrose vietose ant jos uždėjus svorius.

Visi purkštukai, jų filtrai ir momentiniai uždarymo vožtuvai turi būti suderinti vienas su kitu, o jų tipai ir dydžiai nesiskirti. Ruošiantis naujam darbų sezonui, rekomenduojama išimti purkštukus ir jų filtrus išvalyti, o skirstomuosius vamzdžius išplauti švariu vandeniu. Naudojant laikiklius su keliais purkštukais, reikėtų įsitikinti, ar jų deriniai visur yra vienodi. Stebint purkštuvo darbą, taip pat reikėtų įvertinti, ar visi purkštukai purškia tolygiai ir ar jie sijos atžvilgiu nustatyti vienodu kampu (5–10º). Baigus purkšti, skystis pro purkštukus neturi lašėti ilgiau kaip 5 sekundes.

Išpurškiamo skysčio lašelių paskleidimo tolygumą galima patikrinti, išmatavus visų ant sijos esančių purkštukų našumą. Naudojami specialūs debitmačiai arba matavimo indai. Kiekvieno purkštuko našumo paklaida neturi viršyti ± 5 proc., palyginti su vidurkiu, arba 15 proc., palyginti su nurodomais gamintojo instrukcijose naujų purkštukų našumo duomenimis.

Purkštuvo parametrų nustatymas

Norint teisingai ir tiksliai nustatyti purkštuvą, reikia žinoti šiuos veiksnius:

  • važiavimo (darbinį) greitį (km/val.);
  • purkštuvo darbinį plotį (m) arba purkštukų skaičių (vnt./m);
  • augalų apsaugos produkto išpurškimo normą (l/ha);
  • visų purkštukų našumą (l/min.).

Tirpalo išpurškimo norma tikrinama prieš darbų sezono pradžią per bandomąjį purškimą (pasėlyje):

  • į rezervuarą pripilame vandens iki tam tikros žymės;
  • pasirinkta pavara pastoviais variklio ir jėgos veleno sūkiais bei darbiniu slėgiu purškiant nuvažiuojamas 100 m ilgio bandomasis kelias;
  • iki žymės matavimo indu pripildant purkštuvo rezervuarą išmatuojamas išpurkštas vandens kiekis.

Kitas metodas geriausiems purkštuvo parametrams nustatyti

  • Pagal purkštukų dydį surandame išpurškiamo skysčio kiekį, reikalingą darbo slėgį ir važiavimo greitį. Galima pasinaudoti lentelėmis, esančiomis gamintojo instrukcijoje, arba specialiais skaičiuotuvais.
  • Purkštuvo rezervuarą pripildyti vandens, įjungti siurblį ir sukti nominaliais sūkiais. Įjungus skirstomojo vamzdžio sekcijas, nustatyti reikiamą darbinį slėgį.
  • Purkštuvo rezervuarą pripildyti vandens iki viršutinės skalės padalos.
  • Išmatuoti atitinkamo ilgio bandomąjį kelią, kuris, priklausomai nuo purkštuvo darbinio pločio, turėtų būti toks, kad juos sudauginus, gautume 1 000 m2 plotą (žr. lentelę).
  • Nustatytu darbiniu greičiu ir slėgiu bei pastoviais darbo veleno sūkiais (540 min-1) nuvažiuoti bandomąjį kelią.
  • Pripildyti rezervuarą iki viršutinės skalės žymės, tiksliai išmatuojant sunaudotą vandens kiekį.
  • Sunaudotą vandens kiekį padauginę iš 10, gauname išpurškiamo skysčio kiekį l/ha.
  • Jei apskaičiuotasis neatitinka norimo išpurkšti skysčio kiekio, koreguojamas darbinis slėgis ir tikrinimas pakartojamas. Jei nukrypimas labai didelis, keičiami purkštukai.

Įsidėmėkite. Išpurškiamo skysčio kiekį į hektarą būtina patikrinti, jeigu:

  • pakeitėme darbinį slėgį;
  • naudojame kito tipo arba naujus purkštukus;
  • pasikeitė važiavimo (darbinis) greitis.

Kai tiksliai žinomas tikrasis važiavimo (darbinis) greitis, paprasčiau purkštuvą patikrinti, išmatuojant atskirų purkštukų našumą per minutę:

  • į matavimo indus atskirai surenkamas visų ant sijos esančių purkštukų per minutę išpurkštas tirpalas;
  • apskaičiuojamas vidurkis, t. y. vidutinis vieno purkštuko našumas l/min.

Purškiant skystas mineralines trąšas, būtina įvertinti didesnį jų lyginamąjį svorį, purkštukų našumą (l/min.) purškiant vandenį, padauginant iš atitinkamo koeficiento (žr. lentelę).

Apskaičiuotą preparato normą juostiniam purškimui galima naudoti formulėje, apskaičiuojant preparato kiekį vienam purkštuvo pripildymui.

Ruošiant bet kokius augalų apsaugos produktų tirpalus ir juos naudojant gali būti pasirenkamos šios asmeninės apsaugos priemonės:

► guminės pirštinės; ► guminiai batai; ► apsauginis kostiumas (prijuostė); ► apsauginiai akiniai; ► apsauginis veido skydelis; ► kvėpavimo organų apsauginės priemonės.