23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2018/04
Nuo dvisraučio purkštuko iki rotorinio kombaino
  • G. Kemežienė
  • Mano ūkis

Pavasarinės parodos „Ką pasėsi... 2018“ žemės ūkio technikos ekspozicija tradiciškai buvo gausiausia ir didžiausia, tad neatsitiktinai technikai atiteko ir daugiausia parodos medalių. Apdovanoti 4 traktoriai, javų kombainas, trąšų barstomoji, savaeigis purkštuvas ir net purkštukai. Tarp geriausių eksponatų – ir automatizuota karuselinė melžimo sistema.

Dvisraučiai inžektoriniai pneumohidrauliniai purkštukai Lechler IDTA

Asimetriški dvisraučiai inžektoriniai pneumohidrauliniai purkštukai Lechler IDTA sukurti siekiant pagerinti apipurškiamų paviršių padengimą ir užtikrinti augalų apsaugos produktų naudotojų saugumą. Šių purkštukų, kurie gali būti nuo 02 iki 08 dydžių, inžektorius ir kiaurymė gaminami iš keramikos.

„Tai intensyviam darbui sunkiomis sąlygomis, net esant vėjui, taip pat prie vandens telkinių dirbti pritaikyti purkštukai, turintys du skirtingus išpurškimo kampus. Tyrimai rodo, kad dvisraučiais inžektoriniais pneumohidrauliniais IDTA purkštukais apipurškiamų vertikalių paviršių padengimo laipsnis yra du kartus didesnis, negu purškiant įprastais inžektoriniais plokščiasraučiais purkštukais“, – aiškina vokiečių gamintojo purkštukais mūsų šalyje prekiaujantis Julius Gudinas, individualios įmonės įkūrėjas ir vadovas.

Šie purkštukai gali būti naudojami tiek naujuose, tiek ir atnaujintuose purkštuvuose. Siekiant užtikrinti augalų apsaugos produktų naudotojų saugumą, IDTA purkštukų antgalis ir greitajungė veržlė sudaro vieną nedalomą vienetą. Tai gerokai palengvina jo montavimą ant purkštuvo sijos. Patentuota ir purkštuko inžektoriaus konstrukcija. Dabar, norint išardyti purkštuką, nereikia jokių įrankių – inžektorių saugiai galima išimti rankomis, vien tik dėvint apsaugines pirštines.

Prikabinama išcentrinė trąšų barstomoji Rauch Axent 100.1

Didelės talpos išcentrinė trąšų barstomoji Rauch Axent 100.1 skirta tiksliajai žemdirbystei. Bendrovės „Ivabaltė“ vadybininko Mariaus Masandavičiaus teigimu, šia prikabinama barstomąja, kaip ir pakabinama, galima labai tiksliai išbarstyti trąšas dirbant su laukų žemėlapiais. „Tikslumą užtikrina EMS technologija – ant kiekvieno disko sumontuota elektroninė svėrimo sistema“, – išskirtinumą pabrėžia M. Masandavičius.

Šia barstomąja galima ne tik tiksliai reikiama norma išbarstyti mineralines trąšas, bet ir paskleisti kalkes – tereikia gale sumontuoti kalkių skleistuvą. Pernai šio modelio trąšų barstomąsias įsigijo du ūkininkai – po vieną iš Lietuvos ir Latvijos. „Didiesiems ūkiams ypač aktualu išberti trąšas kuo tiksliau – ir dėl trąšų kainų, ir dėl ekologinių reikalavimų. Norint išlaikyti tolygų augalų augimą ir derlių, reikia berti tiek, kiek reikia, ir ten, kur reikia. O tam reikalingi ne tik tręšimo žemėlapiai, bet ir tiksliai trąšas išberti galinčios barstomosios“, – sako „Ivabaltės“ atstovas.

Universalus traktorius John Deere 6250R

Pasak „DOJUS agro“ vadybininko Pauliaus Orinto, kurdama 6250R modelio traktorių kompanija „John Deere“ į jį sudėjo visą savo 100 metų traktorių gamybos patirtį ir pagamino labai universalią mašiną, ypač tinkamą mišriems arba tiems ūkiams, kuriems reikia vieno traktoriaus labai plačiam darbų diapazonui apimti.

„Tai galingas traktorius, kurio maksimali variklio galia su įjungta galios didinimo sistema siekia 300 AG. Be papildomų svorių, pats traktorius sveria šiek tiek daugiau kaip 9 t, todėl puikiai dirba su tokiais padargais, kuriems reikia mažo svorio ir didelės galios, pvz., su sunkiomis priekabomis transporte, su tandeminėmis žoliapjovėmis, vadinamosiomis plaštakėmis, kabinamomis ir priekyje, ir gale, taip pat su srutvežiais, mėšlo kratytuvais. Subalastavus iki 11 t, galima juo dirbti ir laukuose – sėti, skusti, arti“, – traktoriaus universalumą pabrėžia vadybininkas.

Traktoriuje komplektuojama bepakopė transmisija, standartinė įranga – priekinės pakabos ir kabinos amortizacija, automatinio vairavimo ir telematikos JDLink sistemos. Lyginant su mažesniais 6 R serijos traktoriais, šiame modelyje patobulinta priekinio tilto konstrukcija, kad atlaikytų gerokai didesnes apkrovas.

Traktorius Massey Ferguson 8740 S

Pirmą kartą praėjusiais metais parodoje „Agritechnica“ pristatytas Massey Ferguson 8740 S yra gerokai atnaujintas ir už savo pirmtaką MG 8737 galingesnis 30 AG. Tai galingiausias kompanijos traktorius, kurio variklio galia siekia 400 AG. Pasak bendrovės „East West Agro“ vadybininko Mindaugo Cironkos, tai naujo dizaino, vadinamojo S efekto, traktorius. „Vadinasi, nuo šiol visi Massey Ferguson traktoriai nuo mažiausio 95 iki 400 AG gali turėti tokius pačius privalumus – naują valdymo terminalą, kuris gali atlikti tris funkcijas, o tai retas dalykas rinkoje: valdyti ISOBUS padargą, GPS ir patį traktorių, jo nustatymus“, – traktorių pokyčius pristato M. Cironka.

Traktoriuje sumontuotas 5 kartos valdymo terminalas Datatronic 5 užtikrina plačias tiksliojo ūkininkavimo galimybes. Kompanija siūlo rinktis dviejų gamintojų – „NovAtel“ ir „Trimble“ – automatinio vairavimo sistemas. „Kiekvienas gamintojas turi savo išskirtinumų, todėl mūsų klientai gali pasirinkti labiausiai jo poreikius atitinkančią sistemą. Be to, kiekvienas gamintojas turi po 4 skirtingų specifikacijų sistemas, tad realiai galime pasiūlyti 8 variantus, susijusius su GPS vairavimu“, – tikina bendrovės atstovas.

Universalus ratinis traktorius Valtra T254 Versu Smart Touch

Pernai birželį Olandijoje pirmą kartą pristatytas Valtra T254 Versu Smart Touch – galingiausias T serijos modelis, kurio variklio galia yra 271 AG. Variklio darbinis tūris vienas didžiausių rinkoje ir siekia 7,4 l, sukimo momentas – 1 000 Nm. Labai naši ir mašinos hidraulinė sistema (200 l/min.). Dauguma traktoriaus konstrukcinių elementų išliko tie patys, tačiau pagrindinė naujiena ir išskirtinumas – į porankį integruotas 9 colių valdymo monitorius Smart Touch, kuris gerokai palengvina operatoriaus darbą, suteikia daug naujų tiksliosios žemdirbystės įrangos naudojimo ir traktoriaus valdymo galimybių.

„Traktoriaus kabinoje nereikia kelių monitorių – valdyti prikabintą padargą ir traktorių, nustatyti darbinius parametrus galima vienu ekranu. Visos funkcijos pateikiamos labai aiškiai, 3D vaizdu. Vizualus atvaizdavimas lengviau suprantamas, nereikia nieko skaityti“, – pabrėžia bendrovės „Rovaltra“ generalinis direktorius Romualdas Trainaitis. Valtra T254 Versu Smart Touch – bene daugiausia tarptautinių apdovanojimų pelnęs suomiškas traktorius.

Rotorinis javų kombainas New Holland CR 10.90 Revelation

Tai iš esmės atnaujinta kompanijos „New Holland“ derliaus dorojimo mašina, kurioje įdiegti techniniai sprendimai leidžia rotoriniu kombainu dirbti bet kokiomis sąlygomis. Pasak bendrovės „Lytagra“ vadybininko Virginijaus Novošinsko, gamintojas suprojektavo naujos konstrukcijos nuožulniąją kamerą, kuri leidžia dirbti 10 proc. našiau, palyginti su pirmtaku. „Tarp naujų sprendimų – šimtaprocentinė masės tiekimo būgno apsauga nuo akmenų, naujos kartos rotoriai, iš kabinos valdomos masės kreipiančiosios, leidžiančios paneigti mitus, kad rotoriniai kombainai negali dirbti ekologiniuose ūkiuose, kur daug žaliosios masės, arba drėgnesnėmis sąlygomis“, – sako vadybininkas. Jo teigimu, kuliant geromis sąlygomis, masė aplink rotorių apsisuka 2,5 karto, o kai darbo sąlygos nepalankios (daug žaliosios masės ar kuliami drėgnesni javai), siekiant gerai iškulti, apsisukimų skaičius išauga iki 7 kartų.

Galingiausiame kompanijos rotoriniame kombaine sumontuotas 700 AG variklis, atnaujintas smulkintuvas, pelų skleistuvas. Našų darbą užtikrina naujas sprendimas – automatinė pobūgnio apsauga nuo perkrovimo, leidžianti dirbti be ilgesnių prastovų – operatoriui gavus signalą, tereikia trumpam sustabdyti kombainą ir užsikišę pobūgniai išsivalo automatiškai.

V. Novošinsko teigimu, tai dideliems ūkiams skirtas kombainas, per sezoną galintis be problemų nukulti 1 000–1 500 ha arba 100 ha per dieną.

Savaeigis purkštuvas Horsch Leeb PT350

Naujos kartos purkštuvas Horsch Leeb PT350 pirmą kartą pristatytas prieš dvejus metus, prieš tai jis 4 m. testuotas ir bandytas. „Tai aukštos kokybės ir komplektacijos mašina, gerokai pranašesnė už ankstesnį modelį. Vienas iš privalumų – nuo 1,4 iki 1,6 m reguliuojama prošvaisa. Purkštuve montuojamas dar galingesnis 354 AG variklis, todėl su 36 m darbinio pločio sijomis galima dirbti dar našiau. Svarbiausia, kad šio purkštuvo darbinis greitis – 17–20 km/val., o galulaukėse galima suktis nuo 10 iki 15 km/val. greičiu“, – pagrindinius išskirtinumus vardija bendrovės „Audrokesta“ technikos pardavimų specialistas Virginijus Dailidė.

Per dieną savaeigiu purkštuvu galima nupurkšti iki 400 hektarų. Galimybė išplatinti važiuoklę nuo 2,25 iki 3 m leidžia purkšti skirtingas kultūras važiuojant skirtingo pločio tarpvėžėmis. Purkštuvas komplektuojamas su nerūdijančio plieno 5 000 l rezervuaru.

Automatizuota melžimo aikštelė DeLaval AMRTM

Automatizuota karuselės tipo melžimo sistema DeLaval AMRTM skirta dideliems pieno ūkiams, melžiantiems nuo 300 iki 800 karvių. Pasak „DeLaval“ direktoriaus Albino Šulinsko, tokio tipo melžimo sistemą turėtų rinktis ūkininkai, kurie nori automatizuotai vienoje vietoje melžti karves. „Melžimo robotai grupę karvių melžia kiekvieną atskirai, todėl juos prižiūrinčiam žmogui reikia vaikščioti po fermą per kelias vietas. Automatizuota karuselė melžia visas karves vienoje vietoje, todėl supaprastėja melžimo kontrolė, be to, sutaupoma apie 50 proc. darbo kaštų, nes vienas darbuotojas operatorius gali melžti iki 750 karvių“, – dviejų automatizuotų melžimo sistemų skirtumas vardija A. Šulinskas, kaip pagrindinius automatizuotos karuselės tipo melžimo sistemos privalumus išskirdamas darbo našumą, mažesnį darbuotojų poreikį, melžimo kokybės kontrolę iš vienos vietos.

Pasak bendrovės vadovo, automatizuotas melžimas karuselės tipo aikštelėje labiau primena tradicinį melžimą, tik čia vietoje melžėjų spenius ruošia ir melžtuvus uždeda automatinės „rankos“. Aikštelę sudaro 24 melžimo vietų modulis, jos našumas – 85 karvės per valandą. Viena automatizuota karuselinė melžimo aikštelė prieš kelerius metus įdiegta Estijos ūkyje.