23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2018/04
Naujos lietuviškos obelų veislės
  • Dr. Audrius SASNAUSKAS, dr. Dalia GELVONAUSKIENĖ LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas Dr. Bronislovas GELVONAUSKIS Augalų genų bankas
  • Mano ūkis

Iki šiol rinkoje nebuvo Lietuvos selekcininkų sukurtų vasarinių ir dekoratyvinių obelų veislių. Tai pirmieji padarė Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkai, sukūrę dvi vasarinių ir tris dekoratyvinių obelų veisles. Jau šį pavasarį galima įsigyti ir pasisodinti vasarinių obelų Poema ir Alemanda, o sodybas papuošti dekoratyvinių veislių Perlas, Vaja, Rylio vaismedžiais.

Pastaraisiais metais verslinė sodininkystė plėtojasi labai intensyviai. Versliniuose soduose siekiama auginti obelų veisles, kurių vaismedžiai būtų prisitaikę prie vietos klimato, išsiskirtų produktyvumu, atsparumu ligoms ir išaugintų aukštos kokybės ir paklausius rinkoje vaisius. O dekoratyvinės obelys turi džiuginti žiedų, ūglių ar lapų spalva, kompaktiškumu, vaisių dydžiu ar forma, atsparumu ligoms, ištvermingumu žiemą. Šių metų lietuviškų obelų veislių naujienų penketukas orientuotas ir į verslą, ir į sodybų puošimą.

Visos penkios naujos obelų veislės yra įtrauktos į Lietuvoje saugomų augalų veislių sąrašą, o jų sodinamosios medžiagos jau galima įsigyti SDI medelyne. Nacionaliniame augalų veislių leidinyje yra LR saugomų augalų veislių sąrašas. Vadinasi, dauginamąją medžiagą galima naudoti tik su jos selekcininku sudarius licencinę sutartį arba gavus selekcininko raštišką leidimą. Veislių autoriai – selekcininkai Bronislovas Gelvonauskis, Dalia Gelvonauskienė ir Audrius Sasnauskas. Trumpai apžvelkime kiekvienos veislės išskirtines savybes.

Poema

Tai vasarinė obelų veislė, šiemet įtraukta į Saugomų augalų veislių sąrašą. Kilmė – Red Free x Sylvia. Veislės Poema obelys ištvermingos žiemą, vidutinio augumo, vidutinio tankumo. Vaismedžiai derlingi, vidutinis derlius 35 t ha-1, kompleksiškai atsparūs rauplėms ir filostiktozei. Rekomenduojamas poskiepis B.396. Vaisiai sunoksta rugpjūčio III dešimtadienį, stambūs (180 g), skanūs (7,4 balo) ir labai gražūs (7,6 balo), vientisai raudoni su aiškiai išsiskiriančiais dryžiais, saugykloje išsilaiko iki lapkričio mėnesio (tai yra labai geri ankstyvųjų obuolių rodikliai).

Vaisiuose nustatyta 9,6 proc. sausų tirpiųjų medžiagų, 10,8 proc. sausųjų medžiagų. Odelės tvirtumas – 305,5 N/cm2, minkštimo tvirtumas – 60,8 N/cm2. Išskirtinės savybės: tinka vartoti iki lapkričio mėnesio, rekomenduojama ekologinei sodininkystei.

Alemanda

Vasarinė obelų veislė, šiemet įtraukta į Saugomų augalų veislių sąrašą. Kilmė – Red Free x Sylvia. Veislės Alemanda obelys ištvermingos žiemą, vidutinio augumo, vidutinio tankumo. Vaismedžiai derlingi (vidutinis derlius 45 t ha-1), kompleksiškai atsparūs rauplėms ir filostiktozei. Rekomenduojami poskiepiai – B.396 ir P60. Vaisiai sunoksta rugpjūčio II dešimtadienį, vidutinio stambumo (140 g), labai skanūs (7,6 balo) ir labai gražūs (7,6 balo), raudoni be aiškių spalvos ribų su išsiskiriančiais dryžiais.

Vaisiuose nustatyta 10 proc. sausų tirpiųjų medžiagų, 10,8 proc. sausųjų medžiagų. Odelės tvirtumas – 273,1 N/cm2, minkštimo tvirtumas – 58,2 N/cm2. Išskirtinės savybės: rekomenduojama ekologinei sodininkystei.

Perlas

Tai dekoratyvinė obelų veislė, į Saugomų augalų veislių sąrašą įtraukta šiemet. Kilmė – laisvai apsidulkinusios M. sieboldii Rehd. sėjinukas. Vaismedžiai žiemą ištvermingi, vidutinio augumo, išsišakoję, atsparūs grybinėms ligoms. Žydi vėlai, žiedai balti. Vaisiai rutuliški, vientisai raudoni su rožiniu atspalviu, maži.

Vaja

Tai dekoratyvinė obelų veislė, į Saugomų augalų veislių sąrašą įtraukta šiemet. Kilmė – laisvai apsidulkinusios M. baccata Borkh. sėjinukas. Vaismedžiai žiemą ištvermingi, vidutinio augumo, išsišakoję, atsparūs grybinėms ligoms. Žydi anksti, žiedai violetiniai su rausvu atspalviu. Lapai su rausvu atspalviu. Vaisiai rutuliški, tamsiai raudoni su violetiniu atspalviu, maži.

Rylio

Tai dekoratyvinė obelų veislė, į Saugomų augalų veislių sąrašą įtraukta šiemet. Kilmė – laisvai apsidulkinusios Arbat sėjinukas. Vaismedžiai žiemą ištvermingi, stipraus augumo, išsišakoję, atsparūs grybinėms ligoms. Žydi labai vėlai, žiedai skaisčiai raudoni. Lapai tamsiai žali. Vaisiai rutuliški, raudoni su rusvu atspalviu, maži.

Visos šios trys lietuviškos dekoratyvinių obelų veislės rekomenduojamos dekoratyvinei sodininkystei ir apželdinimui.