23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2018/04
Lenkai domisi deguonies medžiu
  • Dr. Janusz LISOWSKI, Henryk PORWISIAK Lomžos aukštesnioji agroverslo mokykla, Lenkija
  • Mano ūkis

Ateities medis, deguonies medis. Pavadinimas oxytree dar neturi atitikmens daugelyje kalbų. Tai neįprastai sparčiai augantys medžiai, kuriuos galima kirsti septintais augimo metais ir naudoti medienai. Iš kur šis stebuklas?

Lenkijoje šie medžiai auginami jau trečius metus. Informacija apie šį neįprastą medį pasirodė 2015-ųjų vasarą. XXI amžiaus pirmaisiais metais oxytree išvedė Ispanijos Kastilijos-La Mančos universiteto mokslininkai. Šis medis buvo sukurtas kaip dviejų Paulovnijos veislių (lot. Paulownia elongata ir Paulownia fortunei) klonų kryžminimo rezultatas. Naujasis augalas (klonas in vitro 112) buvo pavadintas oxytree, o tai reiškia „deguonies medį“.

Deguonies medis

Kyla klausimas, kodėl šis naujas augalas vadinamas deguonies medžiu. Tie, kurie matė oxytree ir jų milžiniškus (50 cm ir didesnio skersmens) lapus, supranta, kodėl mokslininkai taip pavadino naujai sukurtą augalą. Keliolika metų nepriklausomi Ispanijos mokslinių tyrimų institutai tyrė oxytree augimo spartą, šaknų sistemos ypatumus, medienos patvarumą ir lankstumą, kitas fizines ir chemines savybes.

Bendrijos augalų veislių apsaugos tarnyba (The Community Plant Variety Office – CPVO) 2011 m. įrašė oxytree į savo sąrašą. Kūrėjų tikinimu, naujasis augalas gali būti auginamas vidutinių platumų klimato juostoje. Jis atsparus kenkėjams ir ekstremalioms (nuo -25 iki + 45 °C) oro sąlygoms, o liemeninė šaknų sistema (siekia iki 9 m gylį) leidžia apsirūpinti vandeniu net kritiniais sausringais laikotarpiais.

Sparčiai augantis medis

Remiantis Ispanijos Kastilijos-La Mančos universiteto mokslininkų duomenimis, oxytree pasižymi unikaliomis savybėmis. Net nenašiame smėlingame dirvožemyje jis auga labai sparčiai, pasiekdamas per pirmuosius šešerius metus 12–15 m aukštį, kamieno skersmuo 4 m aukštyje siekia 35–40 cm. Nupjautas medis atauga ir per ketverius metus vėl pasiekia keliolikos metrų aukštį. Kartojant šį ciklą medienos „derlius“ gali būti nuimamas 4–5 kartus.

Informacija apie naują augalą patraukė Lomžos aukštesniosios agroverslo mokyklos (Lenkija) mokslo darbuotojų dėmesį. Užsimezgė bendradarbiavimas su viena šalies įmone, įgaliota oxytree kūrėjų prekiauti šių medžių sodinukais.

Naujas augalas Palenkėje

Palenkės mokslininkai tiria ir stebi, kaip oxytree auga šios šalies sąlygomis. Pagrindinis tyrimo tikslas – įvertinti medžių aukštį ir storį, žiemojimą pirmaisiais ir vėlesniais augimo metais Šiaurės ir Rytų Lenkijos regione. 2016 m. gegužę Lomžos aukštesniojoje agroverslo mokykloje pradėti bandymai įrengus bandomųjų laukelių kompleksą privataus asmens laukuose. Bendras eksperimentinių laukelių plotas Palenkės ir Mazovijos vaivadijose užima 5 ha nenašios žemės.

Įmonės, įgaliotos platinti oxytree sodmenis, duomenimis, per 2016 ir 2017 metus Lenkijoje parduota daugiau kaip 300 000 vienetų sodinukų, iš kurių trečdalis pasodinta Palenkės ir Mazovijos vaivadijose. Didžiausia oxytree plantacija Lenkijoje įkurta 2017 m., ji užima 10 ha plotą. Kitos plantacijos užima nuo 0,2 iki 2 ha. Dauguma augintojų sodino oxytree vedini smalsumo. Jei nenašiuose Lenkijos dirvožemiuose ir šiauresnio klimato sąlygomis oxytree augs tokiu greičiu, kaip tikina Ispanijos Kastilijos-La Mančos universiteto mokslininkai, lenkai pasiryžę plėsti oxytree plantacijas, kasmet jais apsodindami vis didesnius nenašių žemių plotus.

Pernai Lenkijoje buvo atliekami tyrimai, siekiant nustatyti, kiek šilumos energijos išskiria deginama oxytree mediena, įvertinti išskiriamą pelenų ir sieros kiekį, makro- ir mikroelementų kiekį lapuose. Oxytree tiria moksliniai centrai Žešove, Vroclave, Krokuvoje ir Liubline.

Augimo specifika

Lomžos aukštesniosios agroverslo mokyklos bandymų laukuose ir šios įstaigos mokslo darbuotojų stebimose plantacijose pirmais ir antrais metais medžiai augo labai greitai. Pirmaisiais metais per keturis vegetacijos mėnesius medžiai užaugo nuo 85 iki 265 cm aukščio, kamieno skersmens vidurkis – nuo 28 iki 75 mm,lapų skersmens vidurkis – 48 cm. Pirmojo vegetacijos periodo lapų plotas svyravo nuo 2 200 iki 2 500 cm2. Milžiniški augalo lapai labai domino ne tik mokyklos studentus, bet ir kitus bandymus stebinčius asmenis.

Sparčiai augdamas ir užaugindamas didelę lapų masę, oxytree sunaudoja didelius anglies dioksido kiekius ir pagamina apie 10 kartų daugiau deguonies nei kiti lapuočių medžiai. Palyginti su kitais žinomais medžiais, oxytree šiuo požiūriu yra maždaug dešimteriopai efektyvesnis.

Nepaisant to, kad pirmais augimo metais žiema buvo besniegė, o temperatūra nukrito žemiau kaip -20 °C, stebimose plantacijose ir aukštesniosios agroverslo mokyklos bandymų laukuose nenustatyta, kad medžiai iššaltų ar nušaltų. Antrais vegetacijos metais priežiūros procedūros buvo atliekamos pagal oxytree kūrėjų rekomendacijas. 2017 m. gegužę medžiai buvo nupjauti 4–6 cm aukštyje nuo žemės paviršiaus, siekiant paskatinti šaknijimąsi. Visi šalutiniai ūgliai, kurie išaugo iš kamieno, buvo pašalinti, o žemė 30 cm spinduliu aplink kamieną buvo supurenta, išnaikintos piktžolės. Plačiuose tarpueiliuose auganti augmenija buvo nušienauta. Per antro vegetacijos periodo pirmą mėnesį medžiai užaugo iki 40–70 cm. Aukštesniosios agroverslo mokyklos bandymų laukeliuose augančių oxytree aukštis 2017-ųjų pabaigoje pasiekė vidutiniškai 205 cm, kamieno skersmens vidurkis 20 cm aukštyje nuo žemės paviršiaus sudarė 59 mm. Vidutinis lapo skersmuo – 56 cm. Aukščiausias medis (2017 m. spalio 20 d. duomenimis) siekė 268 cm, kamieno skersmuo – 71 mm, lapų skersmuo – 67 cm. Antrais vegetacijos metais stebimose plantacijose vidutinis oxytree medžio aukštis buvo 191 cm, kamieno skersmuo – 43 mm.

Dvejų metų oxytree vegetacijos stebėjimai Lomžos aukštesniosios agroverslo mokyklos bandymų laukuose ir Palenkės bei Mazovijos vaivadijų ūkininkų plantacijose patvirtina teiginį apie šių medžių augimo spartą. Nenustatyta, kad augalams kilo ligų ar kenkėjų grėsmė. Net stiprūs vėjai, siautę 2017 m. rugpjūtį ir rugsėjį, nepažeidė jaunų medžių, nepaisant neįprasto jų lapų dydžio. Kai kurie lapai buvo vėjo nudraskyti, nuplėšti. Šiuos milžiniškus lapus medžiai numeta rudenį, baigiantis vegetacijos sezonui, jie tampa plantacijų trąša, kuri užtikrina augimą ateinančiais metais (lapuose esančio azoto kiekis sudaro daugiau kaip 3 proc.). Medžiai labai gerai pasirengia žiemos ramybės periodui.

Oxytree plantacijos gali būti puikus pajamų šaltinis ir kartu teikti inovatyvią, aukštos kokybės žaliavą medienos pramonei, statyboms ir energetikai.