23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2018/02
Vadovaujasi danišku požiūriu ir kokybės suvokimu
  • Gitana KEMEŽIENĖ
  • Mano ūkis

Gaminti ir galutiniam vartotojui pateikti tik aukščiausios kokybės gaminius, kurie ne tik atitiktų, bet ir pranoktų klientų poreikius bei lūkesčius – tokį tikslą sau kelia ir juo vadovaujasi žemės ūkio puspriekabių ir priekabų gamintoja „Umega Agro“ (iki 2018 m. – „Umega“). Utenoje gaminamomis mašinomis prekiaujama ne vienoje Europos šalyje, be to, kasmet jų eksportas ir prekybos geografija plečiasi.

Gamyklos dėmesį gaminamų mašinų kokybei patvirtina ir pernai Vokietijos technikos specialistų komisijos suteiktas TÜV sertifikatas, kad „Umega Agro“ yra Europoje pripažinta žemės ūkio mašinų gamintoja. Pagal vokiškus TÜV reikalavimus šiuo metu sertifikuojamos ir visos puspriekabės bei priekabos. Gamyklos „Umega Agro“ direktoriaus Artūro Solovjovo teigimu, nuo šių metų pradžios įsigaliojo naujas dar griežtesnis ES žemės ūkio mašinų saugumo reglamentas, kurio reikalavimus Utenoje gaminamos puspriekabės ir priekabos jau atitinka.

„Tai stiprioji mūsų gamyklos pusė, nes esame tikri dėl savo gaminių kokybės. Jei priekaba ar puspriekabė atitinka naujojo reglamento reikalavimus, jomis galima prekiauti visoje Europoje. Lig šiol kiekvienai šaliai reikėjo mašinas sertifikuoti atskirai pagal jų reikalavimus“, – naujojo sertifikavimo naudą paaiškina gamyklos vadovas.

Gamybos iniciatoriai – danai

Puspriekabės ir priekabos Utenoje gaminamos jau 22 metus. Tiesa, iš pradžių jos buvo gaminamos tik Danijos rinkai – būtent šios šalies verslininkai beveik prieš ketvirtį amžiaus perkėlė į Uteną šiaudais kūrenamų katilų gamybą, vėliau nuspręsta, kad čia tinkamos sąlygos ir žemės ūkio priekaboms bei puspriekabėms gaminti. Tad lig šiol gamykloje Utenoje gaminamos ne tik puspriekabės, bet ir šiaudais kūrenami katilai.

„Danija, kaip ir Vokietija, yra daug pažengusi žemės ūkio srityje, ji – viena iš žemės ūkio optimizavimo lyderių. Kadangi gamybos technologija buvo perkelta iš Danijos, daug metų tik šiai rinkai ir gaminome, tad, galima sakyti, esame išmokyti jų tvarkos ir disciplinos, o įmonėje įsišaknijusi daniška dvasia ir požiūris. Pavyzdžiui, jei pasiūlai konstruktoriui pagaminti pigesnę paprastesnę priekabą, jis to nesupranta. Ko gero, dėl to ir mūsų priekabos yra gerokai pranašesnės, iš dalies pralenkusios laiką“, – sako A. Solovjovas.

Kasmet danai nupirkdavo apie 200 puspriekabių, tačiau atėjus pasaulinei 2008 m. ekonomikos krizei prekyba sustojo ir teko ieškotis naujų rinkų ir prekybos galimybių. Taip „Umega“ pradėjo siūlyti savo gaminius Lietuvos ūkininkams, žengė pirmuosius žingsnius į Lenkiją. Šiuo metu kaimyninėje šalyje Utenos gamykla turi 15 prekybos atstovų ir net 50 pardavimo taškų. Taip pat lietuvių gamybos puspriekabės bei priekabos siūlomos visose Baltijos šalyse (prekybos atstovas – bendrovė „Konekesko“), Čekijoje, Slovakijoje, Vokietijoje, Bulgarijoje, Rumunijoje, Slovėnijoje, Rusijoje ir kitose šalyse. Pernai jos pradėtos eksportuoti į Ukrainą ir Norvegiją, jau ieškoma prekybos galimybių Anglijoje ir Airijoje.

Tęsiamas bendradarbiavimas ir su Danijos atstovais, kurie kasmet užsako ir Danijoje bei Švedijoje parduoda apie 100 mašinų. Artimiausiu metu danų prekybos atstovai planuoja plėtrą Norvegijoje. „Nors Norvegijoje patys įdirbį esame padarę, tačiau paliksime tą rinką danams, tikėdamiesi didesnio bendro užsakymų krepšelio. Be to, ir mums rūpesčių bus mažiau, nes kur kas lengviau dirbti su vienu patikimu stambiu klientu nei su keliais mažiukais“, – laiko patikrintais partneriais pasitiki „Umega Agro“ direktorius. Beje, šie atstovai vieninteliai Utenoje gaminamas priekabas ir puspriekabes Skandinavijos šalyse parduoda savo vardu – dar gamykloje ant mašinų užklijuojamas jų prekės ženklas „MI Tip“. Be to, Danijos rinkai puspriekabės ir priekabos gaminamos cinkuotais rėmais. Pašnekovo teigimu, danai tai labai vertina, nes cinkuoti rėmai suteikia mašinai ilgaamžiškumo, patogu jas transportuoti ir eksploatuoti.

Tarp didžiųjų verslo partnerių – ir bendrovė „Konekesko“, Utenoje pagamintomis priekabomis bei puspriekabėmis prekiaujanti ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Baltijos šalyse. Kasmet ji užsako ir parduoda per 100 mašinų. Prie bendrovės prekiaujamų žalsvos spalvos traktorių derinama ir priekabų spalva, taip pat be gamyklos logotipo, ant mašinų tvirtinama lentelė su prekybos atstovo pavadinimu – tokia galimybė suteikiama tik stambiems užsakovams.

Pardavimai ir apyvarta auga

Akcinei bendrovei „Umega Group“ (sieja 3 gamyklas Lietuvoje ir vieną Vokietijoje) priklausantis „Umega Agro“ padalinys šiuo metu koncentruojasi į dviejų krypčių gamybą – priekabų bei puspriekabių ir kontraktinę gamybą. Pastarajai krypčiai priskiriami ir šiaudų katilų projektai, kurie nėra itin paklausūs Baltijos šalyse, o pagrindiniai užsakovai vis dar išlieka skandinavai. Nors patalpų ir vandens šildymo kaina greičiausiai atsinaujinančia žaliava šiaudais patraukli ir energinis efektyvumas geras, tačiau ne vieną atbaido tai, kad katilų užkrovimo šiaudų ritiniais negalima automatizuoti, kaip, pvz., granulinių ar skiedromis kūrenamų katilų. Nepaisant to, gamykla daug dėmesio ir investicijų skiria šiaudų katilams tobulinti. Siekdama, kad katilai atitiktų griežtėjančius ES taršos reikalavimus, pradėjo bendradarbiauti su VGTU mokslininkais, kurių brėžiniuose kuriamas filtravimo sistemas pritaiko praktiškai.

Kontraktinės gamybos srityje „Umega Agro“ daugiausia bendradarbiauja su užsienio užsakovais. Pavyzdžiui, pernai gamyklai pavyko laimėti didžiausios pasaulyje kelių remonto mašinų gamintojos „Vögele“ pasitikėjimą – Utenoje gaminami šių mašinų pakrovimo bunkeriai.

Pernai „Umega Agro“ apyvarta siekė 8,6 mln. eurų, iš jų – 7,1 mln. eurų gauta iš prekybos puspriekabėmis ir priekabomis. Gamyklos vadovas neslepia, kad finansiniai rezultatai galėjo būti kur kas geresni, nes pardavimai augo 14 proc. Anot jo, koją pakišo metų pradžioje beveik dvigubai išaugusios metalo kainos. „Prekybos atstovai užsakymus pateikia metų gale, tada susitariame ir dėl kainų. 2017 m. pradžioje žaliavos brango, tačiau mes keisti gaminių kainų negalėjome ir jas pakoregavome tik metų viduryje. Tad nors pardavimai didesni, bet finansinis rezultatas panašus kaip 2016-aisiais“, – finansinę gamyklos situaciją pristato jos direktorius.

Įmonės augimą pastebėjo ir Panevėžio prekybos ir amatų rūmai, kurie praėjusių metų pabaigoje „Umega Agro“ apdovanojo už sėkmingą eksporto didinimą ir rinkų plėtrą. Beje, Utenos gamykla eksportuoja apie 85 proc. savo produkcijos.

Svarbiausia ne kaina, o kokybė

Gamyklos „Umega Agro“ teritorija užima 7,5 ha, o po stogu esantis plotas siekia 12 tūkst. m2. Ištisus metus gamykloje dirba 176 darbuotojai (visoje „Umega Group“ – apie 1 000). Per metus pagaminama iki 450 priekabų ir puspriekabių, nors keliamas tikslas jau šiais metais gamybą padidinti iki 600, t. y. visus metus gaminti po 2,5 priekabos kasdien. Artimiausiu metu planuojama atnaujinti technologines linijas, šiuo metu kaip tik skaičiuojamos reikiamos investicijos, ir taip gamybą išplėsti iki 1 000 priekabų bei puspriekabių per metus. Kad būtų užtikrintas žaliavų valdymas, jų užsakymas ir paties gaminio pagaminimas laiku, dar pernai pradėta diegti nauja gamybos valdymo sistema.

Direktorius pasakoja, kad, siekiant užtikrinti gaminio kokybę, tvirtumą ir patikimumą, komplektuojamąsias dalis, tokias kaip ašys, važiuoklės, lingės, kėlimo cilindrai, stabdžiai, padangos ir pan., tiesiogiai įsigyja iš geriausių pasaulyje specializuotų gamintojų. „Svarbiausias kriterijus – ne kaina, o kokybė, todėl netaupome ir siūlome geriausiai sukomplektuotas mašinas. Pasirinkome geriausius komplektuojamųjų dalių gamintojus, kad būtų garantuojamas gaminio saugumas, nes, jei kas nors puspriekabei atsitiks, kalta bus laikoma „Umega“, o mes nenorime, kad mūsų įmonės vardas būtų minimas neigiamame kontekste“, – sako A. Solovjovas.

Šiuo metu „Umega Agro“ siūlo apie 30 tipų skirtingų modelių nuo 3,5 iki 30 t keliamosios galios priekabas ir puspriekabes, kuriose gali būti montuojami įvairiausi papildomi priedai ir funkcijos – visa tai lemia ir kiekvienos priekabos gamybos savitumą. Nors sezoniškumas turi įtakos mašinų paklausai, tačiau, pasak gamyklos vadovo, gaminti puspriekabių į sandėlį neapsimoka ne tik finansiškai, bet ir dėl rinkų savitumo. Tiesa, bandyta daryti vadinamuosius pusfabrikačius (pvz., bortus, rėmus, kėbulus, susipjauti atskiras detales), tačiau šis sprendimas nepasiteisino, nes, A. Solovjovo žodžiais, labai išbrango vidinė logistika: juos reikėjo ne tik kažkur sandėliuoti, iš vienos vietos į kitą vežioti, bet dažnai ir papildomai taisyti (netyčinius įbrėžimus, gręžti ir iš naujo virinti, norint sumontuoti papildomą įrangą, tada vėl gruntuoti ir dažyti).

Tobulina senus ir kuria naujus modelius

Sandėlyje paprastai laikoma iki 10 vienetų pačių paklausiausių puspriekabių, kaip sako pašnekovas, tiems klientams, „kuriems mašinos reikėjo dar vakar“. Ypač didelę paklausą turi grūdų perkrovimo priekabos (GPP), jų pardavimai sudaro 25 proc. visų priekabų ir puspriekabių pardavimų. Pastaroji mašina, atsižvelgiant į mūsų šalies ūkininkų pastabas, neseniai patobulinta. Vienas iš tokių patobulinimų – automatinis sraigės užsidengimas, kad į ją neprilytų.

Tarp populiarių priekabų – ir šešerius metus gaminamos daugiafunkcės PI serijos mašinos, kurioms dar pernai gamykla sukūrė naują cukrinių runkelių ir burokų perkrovimo priedą (adapterį) MultiFlex5000. A. Solovjovo teigimu, naujasis gaminys viršijo jų lūkesčius. „Perkraunant runkelius, svarbiausias tikslas – kuo didesnis iškrovimo greitis ir didesnis našumas. Dirbant su mūsų priedu, runkeliai perskrisdavo per priekabą, vadinasi, buvo kraunami per greitai, tad teko papildomai konstruoti gaudiklius, kad sugautų runkelius ir jie nukristų tiesiai į priekabą“, – naujovę pristato gamyklos direktorius.

Be naujojo priedo, PI serijos priekaboms siūlomi dar 4 priedai, o tai išplečia jų panaudojimo galimybes. Priekaba gali būti komplektuojama su vertikaliu arba horizontaliu organinių trąšų kratytuvu, grūdų perkrovimo sraige, žaliajai masei vežti pritaikytu priedu.

Nemažą paklausą turi krovinį į vieną pusę verčiančios SPC tipo, taip pat į dvi puses verčiančios SPE tipo puspriekabės, o štai Vokietijoje ir Lenkijoje labai paplitusios tripusio vertimo SPP tipo priekabos.

Pernai gamykloje sukurta naujo tipo žemės ūkio puspriekabė Favorite, skirta žemėms, akmenims transportuoti, kelio remonto, statybos darbams. Europoje tokio tipo puspriekabės plačiai naudojamos su traktoriais ir ypač jos paklausios Vokietijoje, Norvegijoje, Estijoje, Latvijoje. Atsižvelgdama į šių šalių prekybos atstovų pageidavimus, „Umega Agro“ ir sukūrė naująją puspriekabę. Prieš klientams pristatant naująjį gaminį, pirmiausia jis bus išbandomas praktiškai atliekant darbus, kuriems puspriekabė ir skirta (privalomasis pačioje gamykloje atliekamas testavimas jau atliktas). Tokie bandymai svarbūs, kad gamintojas įsitikintų savo gaminio tvirtumu ir kokybe.

„Vien tai, kad esame rinkoje 22 m. ir vis dar perka mūsų gaminius – geriausias įrodymas, kad gaminame kokybiškas ir lūkesčius atitinkančias mašinas, o pati gamykla eina teisinga linkme“, – sako šešerius metus gamyklai vadovaujantis A. Solovjovas.