23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2018/01
Konsoliduotos finansinės ataskaitos
  • Edita KIUBERIENĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Vis dažniau kuriamos smulkios žemės ūkio bendrovės, kurios priklauso kitas bendroves valdantiems asmenims. Taip susidaro žemės ūkio bendrovių įmonių grupės. Vėliau, siekiant įgyvendinti didelių finansinių lėšų reikalaujančius projektus, susiduriama su problema – bankai nenori finansuoti atskirų mažą kapitalą sukaupusių bendrovių, nors jos ir priklauso tiems patiems asmenims. Tad į pagalbą galima pasitelkti konsoliduotas finansines ataskaitas, kurios atspindi bendrą visų turimų bendrovių turtą.

Konsoliduotos finansinės ataskaitos – tai įmonių grupės bendra finansinė atskaitomybė, rengiama laikantis duomenų palyginamumo principo, kuris reiškia, kad visų grupės įmonių apskaitos politika turi būti vienoda. Svarbiausi aspektai ruošiant įmonių grupės konsoliduotas finansines ataskaitas yra tai, kad visos grupės įmonės turi būti vienodo juridinio statuso ir jų finansinių ataskaitų formos turi būti vienodos.

Prieš rengiant konsoliduotas finansines ataskaitas būtina:

  • įsitikinti, kad įmonių grupėje buvo taikyti tie patys apskaitos, turto ir įsipareigojimų vertinimo metodai bei tie patys finansinių ataskaitų rengimo laikotarpiai;
  • suderinti grupės įmonių tarpusavio sandorių rezultatus ir likučius ataskaitinio laikotarpio pabaigoje;
  • perskaičiuoti užsienio šalyse įregistruotų patronuojamųjų įmonių finansines ataskaitas konsoliduotųjų finansinių ataskaitų valiuta.

Konsolidavimo procedūros

  • Patronuojančiosios ir patronuojamųjų įmonių finansinės ataskaitos sujungiamos nuosekliai sudedant analogiškų straipsnių sumas;
  • eliminuojami visi konsoliduojamųjų įmonių tarpusavio operacijų ir sandorių rezultatai;
  • eliminuojama patronuojančiosios įmonės arba kitos patronuojamosios įmonės akcijų balansinė vertė;
  • eliminuojama kiekvienos patronuojamosios įmonės, kurios finansinės ataskaitos konsoliduojamos, nuosavo kapitalo dalis, proporcinga šiai įmonių grupei priklausančių jos akcijų daliai, ir įmonių, kurios turi tos patronuojamosios įmonės akcijų, balansinė akcijų vertė;
  • įsigijus patronuojamosios įmonės akcijų, prestižas, pelnas arba nuostoliai dėl investicijos įsigijimo apskaičiuojami ir konsoliduotose finansinėse ataskaitose parodomi 14-ojo verslo apskaitos standarto „Verslo jungimai“ nustatyta tvarka;
  • pirmą kartą sudarant konsoliduotąsias finansines ataskaitas, šių finansinių ataskaitų skiltyje „Praėjęs ataskaitinis laikotarpis“ pateikiami atskirų patronuojančiosios įmonės finansinių ataskaitų duomenys, išskyrus atvejį, kai daryti lemiamą poveikį patronuojamajai įmonei patronuojančioji įmonė turėjo teisę jau praėjusiais ataskaitiniais laikotarpiais (tokiu atveju finansinių ataskaitų skiltyje „Praėjęs ataskaitinis laikotarpis“ pateikiami konsoliduoti patronuojančiosios ir patronuojamųjų įmonių finansinių ataskaitų duomenys).

Konsoliduotosios finansinės ataskaitos turi būti sudarytos taip, kad tikrai ir teisingai parodytų įmonių grupės turtą, nuosavą kapitalą, įsipareigojimus, pajamas, sąnaudas ir pinigų srautus; sudarant ataskaitas naudojama valiuta eurai, o prireikus – ir eurai, ir užsienio valiuta.

Maža įmonių grupė gali nesudaryti konsoliduotųjų finansinių ataskaitų, tačiau ši nuostata negalioja, jeigu įmonių grupėje yra bent viena viešojo intereso įmonė.

Prie metinių konsoliduotųjų finansinių ataskaitų privalomai sudaromas ir konsoliduotasis metinis pranešimas. Jame pateikiama visa svarbi įmonių grupės informacija apie veiklą ir jos plėtrą, veiklos rezultatų analizė, svarbūs įvykiai po finansinių metų pabaigos, įmonių grupės veiklos planai ir prognozės bei kiti įmonių grupės veiklai svarbūs duomenys, siekiant išlaikyti stabilią veiklą ir didinti įmonių grupės plėtrą. Konsoliduotąsias finansines ataskaitas sudarančiose įmonėse turi būti atliktas metinių konsoliduotųjų finansinių ataskaitų auditas, patikrintas jų teisingumas.

Iš pažiūros konsolidavimo procesas yra nesunkus, tačiau tik turint tikslius tarpusavio sandorių rezultatus ir teisingai parengus metines finansines ataskaitas galima nesudėtingai ir teisingai sudaryti konsoliduotas finansines ataskaitas, kurios parodys tikrąją įmonių grupės finansinę būklę.