23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2018/01
Augalų apsaugos mašinų naujovės
  • Dr. Remigijus ZINKEVIČIUS, ASU
  • Mano ūkis

Analizuojant tarptautinės žemės ūkio technikos parodos „Agritechnica 2017“ medaliais įvertintas naujoves, aiškiai matyti procesų automatizavimo, išmaniųjų duomenų tvarkymo sistemų panaudojimo žemės ūkio mašinoms reguliuoti ir jų valdymui optimizuoti tendencijos.

Šiuolaikinės augalų apsaugos mašinos turi dirbti kuo tiksliau, o augalų apsaugos produktų sąnaudos turėtų būti galimai mažesnės.

Padidinti pesticidų purkštuvų darbo našumą galima sumažinant neproduktyvų darbo laiką, pvz., purkštuvui plauti, pripildyti ar purškiamam skysčiui paruošti. Siūlomos įvairios automatinės, nepertraukiamo veikimo sistemos purkštuvų vidui išplauti. Pavyzdžiui, firmos „Agrotop GmbH“ nepertraukiamo veikimo purkštuvų vidaus plovimo sistemoje KIR-o-Matic rezervuaro apačios išorėje pritvirtintas jutiklis matuoja purškiamo skysčio lygį ir automatiškai įjungia, o vėliau, pasiekus tam tikrą lygį, išjungia plovimo siurblį. 12 m darbinio pločio pakabinamo lauko purkštuvo vidaus plovimas, sunaudojant 40 l švaraus vandens, užtrunka apie 5 minutes. Įprastos vidaus plovimo sistemos, skalaujant tris kartus, sunaudoja apie 90 l švaraus vandens, o plovimas užtrunka 20–25 minutes.

Sprendimas purkštuvo prastovoms sumažinti

Sumažinti pesticidų purkštuvų prastovas lauke galima naudojant specialias mašinas purškiamam tirpalui paruošti. Labai malonu, kad būtent tokią originalią mašiną tarptautinės žemės ūkio technikos parodos „Agritechnica 2017“ vertinimo komisijai turbūt viena pirmųjų ES rinkoje pateikė Lietuvos įmonė „Laumetris“.

Lietuvių sukonstruota purškiamo tirpalo paruošimo mašina LCM-6 turi 6 m3 talpos pagrindinį švaraus vandens rezervuarą ir net 275 l talpos preparatų baką. Traktoriaus galios tiekimo veleno sukamas 0,7 m3/min. našumo vakuuminis- rotorinis siurblys 6 m3 talpos pagrindinį švaraus vandens rezervuarą iš atvirų vandens telkinių pripildo per 10–12 minučių. Labai svarbu, kad vandens paėmimas iš atvirų vandens telkinių yra saugus, nes augalų apsaugos produktai negali patekti į pagrindinį rezervuarą. Klientui pageidaujant, pagrindiniame rezervuare gali būti ištirpinamas karbamidas. Augalų apsaugos produktus iš pakuočių siurbia ir 275 l talpos preparatų bake maišo 0,9 m3/ min. našumo išcentrinis siurblys, varomas atskiro benzininio ar dyzelinio variklio.

Patobulinti sijų svyravimo slopinimo įtaisai

Lauko purkštuvais išpurškiamų pesticidų paskleidimo tolygumas labai priklauso nuo purkštukų atstumo iki apipurškiamų paviršių ir sijos svyravimų, ypač horizontalių, t. y. lygiagrečiai dirvos paviršiui pirmyn ir atgal. Purškimo aukščio jutikliai ir automatinė purkštuvo sijos padėties reguliavimo įranga jau visuotinai naudojama didesnio darbinio pločio prikabinamuose ir savaeigiuose lauko purkštuvuose. Purkštuvų gamintojai nuolat tobulina ir sijos svyravimų slopinimo įtaisus. Pavyzdžiui, parodos „Agritechnica 2017“ sidabro medaliu apdovanota lauko purkštuvo sijos horizontalių svyravimų slopinimo ir atskirų purkštukų našumo reguliavimo sistema SwingStop pro. Tai bendras firmų „Amazonen-Werke H. Dreyer GmbH & Co. KG“ (Vokietija) ir „Rometron B. V.“ (Nyderlandai) kūrinys. Derinant aktyvų lauko purkštuvo horizontalių sijos svyravimų slopinimą ir dinaminį atskirų purkštukų našumo reguliavimą, pavyko pasiekti iki tol neįmanomą purškiamo skysčio išilginio paskleidimo tolygumą per visą darbinį plotį.

Purkštuvo sijos galuose sumontuoti jutikliai realiu laiku matuoja atskirų purkštukų judėjimo greitį, o sistema apskaičiuoja šių greičių santykį su viso purškimo agregato važiavimo greičiu. Specialiais ventiliais keičiant atskirų purkštukų našumą, pasiekiamas aukščiausias augalų apsaugos produktų paskleidimo tolygumas. Siūloma technologija svariai papildo tiksliojo (precizinio) ūkininkavimo principus.

Parodos sidabro medaliu apdovanotas ir firmos „Lechler GmbH“ sukurtas, GPS valdomas, galimai mažiausią atstumą tarp purkštukų užtikrinantis elektrinis uždarymo vožtuvas ESV. Jį sudaro vožtuvas, laidai ir kištukinis lizdas, kurį labai paprasta pritvirtinti prie bet kurio purkštukų laikiklio.

Purkštukai atidaromi ir uždaromi labai greitai, naudojant CAN-BUS duomenų perdavimo magistrales. Kadangi atstumas tarp purkštukų gali būti tik 25 cm, tai augalų apsaugos produktai paskleidžiami labai tiksliai. Įranga ant lauko purkštuvų sijos sumontuojama lengvai ir greitai. Tiesa, dėl atstumo tarp purkštukų, o kartu ir purškimo aukščio sumažinimo iki 25 cm naudos dar intensyviai diskutuojama. Mokslininkai dar turėtų kruopščiai ištirti, ar, sumažinus purškimo aukštį, sumažėja purškiamo skysčio lašelių nunešimas pavėjui, pagerėja apipurškiamų paviršių padengimas ir su tuo susijęs augalų apsaugos produktų biologinis veiksmingumas.

Nauja beicavimo mašina

Sidabrinio įvertinimo parodoje sulaukė ir firmos „PETKUS Technologie GmbH“ naujausia sėklų beicavimo mašina MultiCoater CM 300. Beicuojant labai svarbu preparatais kuo tolygiau apvelti sėklas. Paprastai tai užtikrinama intensyviai maišant beicus ir sėklas mašinos maišymo kameroje. Tačiau, preparatais apveltoms sėkloms džiūstant, dėl trinties susidaro daug dulkių. Beicavimo mašinos MultiCoater CM 300 maišymo kameroje sėklos apdorojamos labai atsargiai ir ten išdžiovinamos. Mašina veikia rotoriaus-statoriaus principu. Sėklos supilamos į maišymo kamerą. Beicus ir priedus dozuoja induktyviniai debitmačiai. Sėklos sveriamos tiksliomis elektropneumatinėmis svarstyklėmis. Beicų ir sėklų kiekis gali būti automatiškai patikslintas mašinai dirbant. Perforuotas diskas beicus paskleidžia plačiu kampu ypač smulkiais lašeliais.

Kadangi nerūdijančio plieno rotoriaus ir statoriaus paviršiai nupoliruoti, tai beicų likučiai prie jų neprilimpa. Puikų beicų ir sėklų sumaišymą užtikrina plastikiniai deflektoriai, kurių forma primena lėktuvo sparnus. Sėklų beicavimo mašinoje MultiCoater CM 300 originaliai išspręstas oro tiekimas į maišymo kamerą. Jis tiekiamas per purkštukus ir reguliuojamą plyšį tarp statoriaus ir rotoriaus. Tarp statoriaus sienelės ir sėklų susidaro „oro pagalvė“, kuri gerokai sumažina trintį, o kartu ir dulkių kiekį. Beicavimo proceso pabaigoje, padidinus į maišymo kamerą tiekiamo oro kiekį, sėklos išdžiovinamos.