23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2017/07
Ūkininkus nustebino čekiškų mašinų konstrukciniai sprendimai
  • Gitana KEMEŽIENĖ
  • Mano ūkis

Dvidešimt penkerių metų veiklos sukaktį šiemet švenčianti Čekijos įmonė „Farmet“ ne vienoje pasaulio šalyje žinoma kaip patikima žemės dirbimo ir sėjos technikos, taip pat aliejaus spaudimo įrangos gamintoja. Sodriai mėlynos spalvos mašinas vis dažniau galima pamatyti ir mūsų šalies laukuose.

Ketvirtus metus čekiškomis žemės dirbimo ir sėjos mašinomis Lietuvoje prekiauja bendrovė „Agroteka“, nors pirmieji Farmet padargai mūsų šalį pasiekė gerokai anksčiau, dar 1997 m. – Lietuva buvo viena iš pirmojo dešimtuko eksporto rinkų. Dabar įmonė savo produkciją eksportuoja beveik į 30 pasaulio šalių, 2015 m. čekiškomis mašinomis pradėta prekiauti Kanadoje ir JAV. Stipriai augančios įmonės pajamos praėjusiais metais siekė 26,7 mln. eurų (698 mln. Čekijos kronų).

Paklausiausias – priešsėjinio įdirbimo agregatas

Mintis Česka Skalicėje įkurti dirbtuves, kuriose būtų konstruojamos žemės ūkio darbus lengvinančios mašinos, 1992 m. kilo dabartiniam įmonės „Farmet“ savininkui ir generaliniam direktoriui Karelui Džerskiui (Karel Žd’árský), bendravardžiui jo tėvui ir dar dviem bendraminčiams. Pirmaisiais metais, be keturių savininkų, įmonėje dirbo keli darbuotojai, tačiau kasmet jų gretos augo ir šiuo metu kompanijoje „Farmet“ darbuojasi apie 400 darbuotojų. Įmonės pavadinimui pasirinkti jos veiklą atspindinčio žodžių junginio (ang. Farming Mechanisation Technology) pirmieji skiemenys. Karelui Džerskiui jaunesniajam 2008 m. likus vieninteliu įmonės akcininku, pamažu „Farmet“ tapo šeimos kompanija – į verslą aktyviai įsitraukė mechanikos inžinerijos mokslus baigęs jo sūnėnas Tomašas Smola (Tomáš Smola).

Veiklą įmonė pradėjo nuo priešsėjinio žemės įdirbimo agregato Kompaktomat gamybos. Įmonės flagmanu vadinamas padargas net po ketvirčio amžiaus – viena populiariausių mašinų, kurią noriai renkasi skirtingų šalių įvairaus dydžio ūkiai. Suartos dirvos paviršiui išlyginti, grumstams iki optimalios frakcijos sutrupinti ir sėklos guoliavietei paruošti skirtas padargas gaminamas nuo 2,6 iki 15,7 m darbinio pločio.

Be priešsėjinio įdirbimo agregatų, gamyklos „Farmet“ asortimente – diskiniai ir noraginiai skutikliai, kultivatoriai, giluminiai purentuvai, tankinimo volai ir sėjos mašinos. Nuo pat veiklos pradžios „Farmet“ gamina ne tik žemei dirbti skirtą techniką, bet ir aliejaus spaudimo presus. Šiuo metu ji – daugelyje pasaulio šalių žinoma aliejaus spaudimo, perdirbimo įrangos, taip pat pašarų ekstrudavimo įrengimų ir linijų gamintoja. Čekijoje gaminami šalto ir karšto spaudimo įvairaus galingumo ir našumo presai, per valandą galintys apdoroti nuo kelių kilogramų iki 10–12 t žaliavos.

Dėmesys kokybei kiekviename žingsnyje

Lygiagrečiai abi veiklos kryptis plėtojanti įmonė aktyviai bendradarbiauja su klientais, tyrimų institutų ir universitetų mokslininkais, daug investuoja į pažangias gamybos technologijas ir įrangą. Dauguma procesų gamykloje automatizuoti, pagrindiniai metalo apdirbimo darbai patikėti robotams, kai kurie jų dirba ištisą parą septynias dienas per savaitę. Imliausias darbo jėgai procesas – žemės dirbimo ir sėjos mašinų surinkimas. Surinkimo ceche iš viso darbuojasi pusšimtis darbuotojų, dirbančių dviem pamainomis. Priklausomai nuo mašinų tipo ir darbinio pločio, per savaitę surenkama apie 40 padargų.

Beveik visos žemės dirbimo ir sėjos mašinų dalys, įskaitant ir volus, gaminamos pačioje gamykloje, iš specializuotų įmonių įsigyjami tik keli komponentai, pavyzdžiui, cilindrai, ratai, elektroninės sistemos. Pačios mašinos ir atskiros jų dalys dažomos milteliniu būdu, o nudažytos kaitinamos aukštoje temperatūroje.

Pagamintų dalių, ypač dylančiųjų, kokybei skiriamas didžiulis dėmesys – jos testuojamos po kiekvieno gamybos etapo, taip pat atidžiai tikrinamos ir jau surinktos mašinos. Tam gamykloje įdiegta kokybės kontrolės sistema. Naujiems modeliams ir prototipams išbandyti, taip pat technologinėms galimybėms pristatyti pasitelkiami šalia gamyklos esantys laukai ir bandymų laukeliai, kur taikant skirtingas žemės dirbimo ir sėjos technologijas auginami pagrindiniai žemės ūkio augalai (žieminiai rapsai, kviečiai, kukurūzai, cukriniai runkeliai, saulėgrąžos, sojos). Be to, gamintojas bendradarbiauja su vietiniais ūkininkais – mašinų probleminės ar tobulintinos vietos nustatomos realiomis darbo sąlygomis.

Pasak įmonės „Agroteka“ komercijos direktoriaus Aurelijaus Šleivos, Farmet mašinos išsiskiria unikaliais sprendimais ir tuo, kad yra gaminamos iš itin aukštos klasės metalo, taikant specialią gamybos technologiją eXtra STEEL line. „Šią technologiją žemės ūkio mašinoms gaminti naudoja tik keli gamintojai, „Farmet“ – vienas iš jų. Ji leidžia užtikrinti mašinų patvarumą ir ilgaamžiškumą, net dirbant ypač sunkiuose dirvožemiuose, pernelyg neapsunkina pačių gaminių“, – pabrėžia A. Šleiva. Šiuo išskirtinumu „Farmet“ labai didžiuojasi – ant kiekvienos mašinos klijuojamas eXtra STEEL line lipdukas.

Skirtingoms technologijoms – universalios sėjamosios

Nors „Farmet“ gamina ne vieną dešimtį įvairių žemės dirbimo ir sėjos mašinų modelių, tačiau, A. Šleivos teigimu, Lietuvoje populiariausi 6; 7 arba 8 m darbinio pločio priešsėjinio dirbimo padargai Kompaktomat, diskiniai skutikliai Softer, komplektuojami su 510 arba 560 mm skersmens diskais, taip pat Diskomat (diskų skersmuo – 620 mm), trijų eilių noraginiai skutikliai Triolent.

Jis neabejoja, kad mūsų šalies ūkininkus turėtų sudominti ir pastaruoju metu labai ištobulintos Falcon sėjamosios, išsiskiriančios iš kitų šio tipo mašinų berėme moduline konstrukcija. „Tai labai universalios sėjamosios, kuriose galima keisti žemės dirbimo ir sėjimo modulius. Jas galima komplektuoti su diskiniu ar noraginiu skutikliais, galima sumontuoti kultivatorių, taikyti juostinio žemės dirbimo ir sėjimo Strip-Till technologiją. Nesunkiai pakeitus standartinio sėjimo mechanizmą, tą pačią sėjamąją galima naudoti ir tiksliajai sėjai“, – Falcon galimybes pristato „Agroteka“ atstovas. Anot jo, tokios transformacijos galimos, nes sėjamosios pagamintos specialia technologija iš aukštos kokybės metalo – tai suteikia mašinai stabilumo, patvarumo. O pakeisti žemės dirbimo ar sėjimo modulius ūkininkai gali nesunkiai ir patys pagal pateiktus katalogus ir surinkimo instrukcijas.

Naujos kartos sėjamųjų rėmo funkciją atlieka bunkeris, todėl mašina neaukšta – taip palengvinamas bunkerio užkrovimas. Sėklas ir trąšas į bunkerį galima supilti priekiniais traktoriaus krautuvais – tai ypač aktualu ūkininkams, neturintiems savaeigių teleskopinių krautuvų. Sėjamosios bunkeris dažniausiai dalijamas į dvi dalis, viena skiriama sėkloms, kita – trąšoms, nes dauguma sėjamųjų komplektuojamos su lokalaus trąšų įterpimo įranga. Maksimaliai bunkerį galima padalyti į keturias dalis.

Sėjamosiomis Falcon galima sėti ne tik standartiniais atstumais tarp eilučių, bet ir juos keisti, atsižvelgiant į pasirinktą sėjos technologiją. Pasak bendrovės „Agroteka“ direktoriaus Eimanto Kavoliūno, tokios galimybės daro mašiną dar universalesnę. „Kas antrą eilutę galima nustatyti skirtingą sėjos gylį, kas antrą eilutę sėti tarpinę kultūrą arba kitos veislės augalus. Pavyzdžiui, Vokietijoje labai populiaru viename lauke kas antrą eilutę sėti skirtingų veislių kviečius“, – pastebi E. Kavoliūnas ir priduria, kad pastaruoju metu „Farmet“ ypač daug dėmesio skiria dirvožemį tausojančioms technologijoms tobulinti. Ypač perspektyvi – dirvožemį nuo erozijos sauganti juostinio žemės dirbimo ir sėjimo Strip-Till technologija.

Geras kainos ir kokybės santykis

Birželio pradžioje gamykloje ir jubiliejinėse 25-mečio „Farmet“ dienose Čekijoje apsilankę mūsų šalies ūkininkai prisipažino, kad juos nustebino čekiškų žemės dirbimo ir sėjos mašinų konstrukciniai sprendimai ir galimybės. Trims Mažeikių, Akmenės ir Telšių r. žemės ūkio bendrovėms („Jučių aruodas“, „Ivasta“ ir „Savarina“), taip pat kooperatyvui „Krakių grūdai“ atstovavusio Jono Švažo teigimu, nors įmonė „Farmet“ gana jauna, tačiau labai inovatyvi. „Su Farmet technika susidūriau pirmą kartą. Tiesą sakant, labai nustebino mašinų kokybė ir kai kurie konstrukciniai sprendimai. Nors visi gamintojai stengiasi gaminti kokybišką techniką, nes kitaip jos neparduos, tačiau kai kurių sėjamųjų parinkčių, pavyzdžiui, žemės dirbimo padargų keitimo, sėklavamzdžių gale sėjos užsidarymo, galimybės į tarpus sėti tarpinius augalus, ne kiekvienas gali pasiūlyti. Žinoma, mašinų ilgaamžiškumui, pridėtinei vertei įtakos turi ir naudojamas metalas“, – pastebi J. Švažas ir priduria, kad renkantis žemės ūkio techniką, svarbų vaidmenį vaidina ir kaina, ir tolesnė jos techninė priežiūra, detalių tiekimas.

Jis pasakoja, kad apie 4 000 ha dirbančiose trijose Žemaitijos bendrovėse, kurių didžioji žemės dalis plyti Mažeikių r. (beje, J. Švažas yra tiesioginis bendrovės „Jučių aruodas“ vadovas), pamažu pereinama prie tausojamosios žemdirbystės. Stengiamasi atkurti humuso kiekį dirvožemyje, todėl naudojami biologiniai preparatai, technologiniai procesai dėliojami taip, kad kuo mažiau būtų judinama ir slegiama žemė. „Pirmenybę teikiame kuo minimalesnei invazijai į dirvožemį, todėl ieškome ražieninės sėjamosios, taip pat norime atnaujinti ir žemės dirbimo padargus – planuojame įsigyti diskinius ir noraginius skutiklius. Be to, labai įdomios konstrukcijos čekų gamintojo vadinamasis kurmis Digger, skirtas giluminiam padui suardyti, niekur tokio nebuvau matęs, tad, manau, kad ateityje jį taip pat įsigysime“, – investicijų planais dalijasi trijų Žemaitijos augalininkystės bendrovių atstovas.

Babtuose (Kauno r.) kartu su tėvu Alfredu 500 ha dirbančio Aurimo Rinkevičiaus ūkyje jau metus dirbama su čekų gamintojo populiariausia mašina Kompaktomat ir noraginiu skutikliu Triolent. „Pirkiniais esame labai patenkinti, o pasirinkome juos dėl gero kainos ir kokybės santykio. Dabar dairomės sėjamosios su Strip-Till technologija“, – sako A. Rinkevičius, neslėpdamas, kad galutinį sprendimą lems ūkininkų, kurie šią mašiną išbandė savo ūkiuose, atsiliepimai ir gauti rezultatai. – Prieš investuojant pinigus, norisi įsitikinti, kad mūsų sąlygomis technologija pasiteisina ir duoda naudą.“

Tarp demonstracinę Falcon sėjamąją šį pavasarį savo laukuose išbandžiusių ūkininkų – Šalčininkuose ūkininkaujantis Pavelas Griaznovas, į kelionę pasidomėti čekiškos technikos galimybėmis išsiuntęs vaikaitį Pavelą Bandalevičių kartu su ūkio inžinieriumi Valentinu Bandalevičiumi. Apie 2 500 ha ūkyje sėjama 6 m darbinio pločio kito gamintojo sėjamąja, tačiau mažesniems plotams (5, 8 ar 10 ha laukams) apsėti ūkininkai dairosi 4 m darbinio pločio sėjos mašinos. Pasak V. Bandalevičiaus, čekiška sėjamoji juos sudomino dėl savo universalumo ir prieinamos kainos. Demonstracine Falcon sėjamąja su lokalaus trąšų įterpimo įranga P. Griaznovo ūkyje pavasarį pasėti grikiai.

„Mašina viena, o sėti ja galima visus žemės ūkio augalus skirtingomis technologijomis – tai didžiulis išskirtinumas. Mūsų laukams tinkamiausia sėjamoji su diskais, be to, būtina ir lyginimo lenta, taip pat trąšų įterpimo įranga. Kadangi ūkio laukuose daug akmenų, akėtėlių nereikia, nes jos pakelia akmenis, kurie papuola po išsėjimo diskais“, – kokios komplektacijos sėjos mašiną planuoja rinktis, pasakoja ūkio inžinierius.

Jam pritaria ir būsimasis augalininkystės ūkio savininkas. „Gali visą kiemą užsistatyti technika, kuri stovės visus metus nenaudojama. Čekiškų sėjamųjų privalumas, kad gali tą pačią mašiną naudoti skirtingai ir daug darbų ja atlikti. Be to, ir kaina gera“, – sako P. Bandalevičius, naujovėmis aktyviai besidomintis jaunasis ūkininkas.