23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2017/07
Į ką verta atkreipti dėmesį, renkantis pesticidų purkštuvą?
  • Dr. Remigijus ZINKEVIČIUS ASU
  • Mano ūkis

Pesticidų purkštuvas – daugiausia augalininkystės ūkyje dirbanti mašina, todėl ir jį rinktis reikėtų labai atsakingai, įvertinant daugybę niuansų. O pasirinkti tikrai yra iš ko – gaminamos pakabinamos, prikabinamos, uždedamos ir savaeigės mašinos.

Renkantis pakabinamą traktorinį hidraulinį lauko purkštuvą, visų pirma reikėtų atkreipti dėmesį į konstrukcijos kompaktiškumą, t. y. kad purkštuvo masės centras būtų galimai arčiau traktoriaus, o atstumas tarp sijos ir rezervuaro būtų kuo mažesnis. Purkštuvo pakabinimą prie traktoriaus labai palengvina atramos su ratukais. Renkantis pakabinamą lauko purkštuvą, svarbu, ar yra pakankama prošvaisa – ji turėtų būti bent tokia pati, kaip ir naudojamo traktoriaus. Atkreipkite dėmesį, kurioje vietoje (purkštuvo viduryje ar šone) yra pagrindinio rezervuaro įpylimo anga. Patogiausia, kai yra dvi įpylimo angos abiejose rezervuaro pusėse.

Patikrinkite, ar yra purkštukų apsaugos nuo sąlyčio su dirvos paviršiumi, ar valdymo pultas yra lengvai pasiekiamas iš traktoriaus kabinos. Privalumas, jei manometrą galima perkelti į priekį ir paprastai pritvirtinti prie traktoriaus, kad traktorininkas geriau jį matytų. Įsitikinkite, ar siurblio našumas atitinka purkštuvo darbinį plotį. Kiekvienam lauko purkštuvo darbinio pločio metrui siurblys turėtų tiekti nuo 5 iki 10 l/min. skysčio srautą, o tirpalui maišyti skirtas srautas turėtų sudaryti 10 proc. rezervuaro talpos. Taip pat prisiminkite, kad inžektoriniams plyšiniams plokščiasraučiams purkštukams su ilgu korpusu reikia didesnio darbinio slėgio.

Pavyzdys. 400 l talpos 12 m darbinio pločio purkštuvo siurblio našumas turėtų būti bent 100 l/min. (12 m x 5 l/min. = 60 l/min. + 10 % nuo 400 l = 40 l/min.).

Renkantis naudotą lauko purkštuvą, svarbu ir kaip jis atrodo: ar nėra korozijos pažeistų vietų, kokia dažytų paviršių būklė bei suvirinimo siūlių kokybė. Padidinti pakabinamų lauko purkštuvų našumą galima naudojant papildomą rezervuarą, pakabinamą ant traktoriaus priekinio hidraulinio keltuvo. Tiesa, tokio pesticidų purškimo agregato kaina prilygsta paprastesnio prikabinamo purkštuvo kainai, o jo paruošimas darbui, palyginti su prikabinamu, užtrunka maždaug trimis minutėmis ilgiau.

Planuojant įsigyti prikabinamą traktorinį hidraulinį lauko purkštuvą, reikėtų atkreipti dėmesį į purkštuvo prošvaisą, t. y. ji neturėtų būti mažesnė kaip 0,6 m, o geriau nuo 0,7 iki 0,8 m. Taip pat ji neturėtų būti didesnė už naudojamo traktoriaus prošvaisą. Prisiminkite, kad kuo žemiau pritvirtintas purkštuvo rezervuaras, tuo mašina yra stabilesnė. Didesnės kaip 3 000 l talpos prikabinamų lauko purkštuvų rezervuarai turi turėti tarpines sieneles skysčio teliuškavimams slopinti. Maksimali vienaašio prikabinamo lauko purkštuvo rezervuaro talpa – 7 000 l, o su tandemine ašimi – 14 000 litrų.

Medžiaga, iš kurios pagamintas rezervuaras, nebėra lemiamas veiksnys planuojant investicijas į šiuolaikinę pesticidų purškimo techniką. Plastikinių rezervuarų kainos ir kokybės santykis yra palankiausias. Plastikiniai stiklo pluošto purkštuvų rezervuarai yra brangesni, tačiau jų vidinis paviršius būna labai lygus, todėl juos išplauti lengviausia. Šie rezervuarai yra stabilūs, todėl ant purkštuvo rėmo gali būti tvirtinami tiesiogiai, be jokių pagalbinių konstrukcijų. Nerūdijančio plieno rezervuarai žymesnių pranašumų neturi.

Renkantis prikabinamą lauko purkštuvą, svarbu ir grąžulo konstrukcija. Jei grąžulas su ąsa užkabinamas ant traktoriaus užpakalinio hidraulinio keltuvo kablio, purkštuvo prošvaisa yra didesnė, be to, jis būna saugesnis, dirbant šlaituose. Grąžulą prikabinant prie traktoriaus užpakalinio hidraulinio keltuvo apatinių trauklių, purkštuvo ratai geriau seka traktoriaus vėžes. Tačiau šiuo atveju labai apkraunamos trauklės. Svarbu, kad traktoriaus vėžių sekimo įtaisas gerai veiktų ir dirbant kalvotoje vietovėje. Patikrinkite, ar leistina purkštuvo ašies apkrova yra bent du kartus didesnė už pilno rezervuaro svorį. Pasidomėkite prikabinamo lauko purkštuvo važiuoklės konstrukcija. Amortizatoriai sumažina apkrovas, važiuojant didesniu greičiu, ir saugo purkštuvą. Didesnės kaip 3 000 kg bendrosios masės purkštuvai turėtų turėti pneumatinius stabdžius.

Siurblio našumas turi atitikti purkštuvo darbinį plotį. Tai ypač svarbu, jei labai didelio darbinio pločio purkštuvuose naudojami inžektoriniai plyšiniai plokščiasraučiai purkštukai. Jei antrasis siurblys naudojamas tik skysčiui rezervuare maišyti, palaikoma pastovi jo koncentracija, paprastai nuosėdos nesusidaro.

Patikrinkite, ar naudotojui patogu pasiekti preparatų bakelį, ar valdymo pultas yra lengvai pasiekiamas ir pritvirtintas gerai matomoje vietoje. Įsitikinkite, ar purškimo kompiuteris ir kita distancinio valdymo įranga veikia patikimai, ar nėra sunku ją valdyti. Ypač svarbu, kad purkštuvo sija turėtų svyravimų slopinimo įtaisus ir jie gerai veiktų. Sija horizontalioje plokštumoje gali svyruoti minimaliai. Atkreipkite dėmesį, ar yra purkštukų apsaugos nuo sąlyčio su dirvos paviršiumi. Didesnio darbinio pločio purkštuvai turėtų turėti laikiklius su keletu skirtingų purkštukų. Renkantis naudotą prikabinamą lauko purkštuvą, taip pat svarbu ir kaip jis atrodo: ar nėra korozijos pažeistųvietų, kokia dažytų paviršių būklė bei suvirinimo siūlių kokybė.

Renkantis uždedamą traktorinį hidraulinį lauko purkštuvą, svarbu, kur bus purškimo agregato svorio centras. Jis turėtų būti šiek tiek prieš jėgos mašinos (traktoriaus ar savaeigės važiuoklės) užpakalinę ašį, o purkštuvo sija taip pat turėtų būti kuo arčiau jėgos mašinos. Šiuo atveju taip pat svarbu, kaip greitai purkštuvo mazgus galima uždėti ant jėgos mašinos ir nuimti nuo jos. Įsitikinkite, ar purkštuvo dalys neužstoja prikabinimo įtaiso, nes patogu kartu į lauką vežtis ir vandenvežį.

Patikrinkite, ar leistina traktoriaus bendroji masė neviršija skystų mineralinių trąšų (pvz., karbamido ir amonio salietros tirpalo) pripildyto purkštuvo masės. Įsitikinkite, ar ant traktoriaus yra pakankamai hidraulinių jungčių tam atvejui, jei purkštuvo siurblį suks hidraulinis variklis, ir ar gerai aušinama traktoriaus hidraulinė sistema.

Traktorių, savaeigių ir žemės ūkio mašinų bei jų priekabų registro duomenimis, 2010–2016 m. laikotarpiu Lietuvos žemės ūkio įmonėse ir ūkininkų ūkiuose iš viso buvo įregistruoti 103 nauji ir 147 naudoti savaeigiai pesticidų purkštuvai.

Kodėl verta rinktis savaeigę pesticidų purškimo techniką

  • Purkštuvai nuolat parengti darbui – nereikia prikabinti ar atkabinti.
  • Didelė prošvaisa – galima purkšti žydinčius rapsus.
  • Dėl specialios važiuoklės konstrukcijos stabilesnė sijos padėtis – tandeminės ašys, oro pagalvės.
  • Didesnis našumas, nes kartu į lauką galima transportuoti ir vandenvežį.
  • Hidraulinis tarpuvėžio reguliavimas – svarbu cukriniams runkeliams, kukurūzams, bulvėms.
  • Belaipsnė pavara, tolygus masės pasiskirstymas visiems keturiems ratams, didesnis darbinis greitis.

Bet kurio tipo lauko purkštuvo švaraus vandens bako talpa turi būti tokia, kad būtų galima dešimt kartų praskiesti techninius purškiamo skysčio likučius. Maksimalius naudojamo pesticidų purkštuvo techninius purškiamo skysčio likučius galima apskaičiuoti taip: prie 0,5 proc. purkštuvo rezervuaro talpos pridedama 2 l kiekvienam darbinio pločio metrui.

Pavyzdys. 2 000 l talpos 18 m darbinio pločio prikabinamo lauko purkštuvo techniniai purškiamo skysčio likučiai būtų 46 l (0,5 % x 2 000 l / 100 = 10 l + 18 m x 2 l = 36 l). Taigi, šio purkštuvo švaraus vandens rezervuaro talpa turėtų būti 460 litrų.

Papildoma įranga

Purkštuvą automatiškai išplaunanti įranga yra patogi ir patikima. Ji rekomenduojama visiems, kuriems tenka dažnai keisti purškiamus augalus. Prisiminkite, kad nuolatinio veikimo purkštuvų vidaus plovimo įranga dirba daug greičiau. Pvz., standartinė įranga purkštuvo vidų išplauna per 15–20 minučių, o su nuolatinio veikimo įranga šis procesas užtrunka nuo 2 iki 5 minučių.

Automatinis lauko purkštuvo sijos sekcijų valdymas pasiteisina mažuose, netaisyklingos formos laukuose, purškiant didesniais greičiais bei dirbant naktį. Dirbant kalvotoje vietovėje, kai dažnai keičiasi purškimo agregato važiavimo greitis, labai patogu naudoti automatinį purkštukų valdymą. Ši sistema taip pat padeda optimizuoti lašelių dreifą, purškiant greta atvirų vandens telkinių. Rinktis automatinio purškimo aukščio reguliavimo įrangą apsimoka, jei didesniu greičiu dirbama nelygiuose laukuose, kai naudojami 110°/120° purškimo kampo purkštukai.

Renkantis lauko purkštuvą, reikėtų atkreipti dėmesį ir į sijos medžiagą. Iš karbono pagamintos sijos yra daug lengvesnės, stabilesnės ir lengvai remontuojamos.

Išlaidų apskaičiavimas

Planuojant investicijas į šiuolaikinę pesticidų purškimo techniką, kartais yra reikalaujama išlaidų pagrindimo. Tai galima atlikti pagal pateiktas formules. Skaičiavimai rodo, kad, įsigijus 252 890 Eur vertės savaeigį pesticidų purkštuvą ir planuojant jį naudoti 10 metų, kasmet nupurškiant 2 400 ha, purškimo darbų savikaina būtų 11,82 Eur/ha. Pasirinkus 15 metų purkštuvo naudojimo laikotarpį, purškimo darbų savikaina sumažėtų iki 8,66 Eur/ha, o planuojant jį naudoti 20 metų – iki 7,60 Eur/ha.

Vertinant, ar tikslinga investuoti į purškimo techniką, reikia nustatyti, kokia turėtų būti minimali metinė darbų apimtis, kad investicija atsipirktų per planuojamą naudojimo laiką. Iš lentelėje pateiktų skaičiavimų matyti, kad visuose variantuose minimali metinė darbų apimtis (ha) už planuojamą metinę darbų apimtį yra mažesnė tuomet, kai taikomi vidutiniai (13,61 Eur/ha) ir didesni (21,7 Eur/ha) pesticidų purškimo darbų įkainiai. Vadinasi, esant planuojamai metinei darbų apimčiai, investuoti verta. Jeigu nebūtų investuojama į purškimo techniką, už 2 400 ha purškimo darbų paslaugas maksimaliais rinkos įkainiais (21,7 Eur/ha) per 10 metų reikėtų sumokėti 520 800 Eur, vidutiniais (13,61 Eur/ ha) – 326 640 Eur, o minimaliais (7,24 Eur/ha) – 173 760 eurų.

***

Prognozuoti Lietuvos žemės ūkyje naudojamų pesticidų purkštuvų skaičių yra sunku, nes Traktorių, savaeigių ir žemės ūkio mašinų bei jų priekabų registre registruojamos tik savaeigės augalų apsaugos mašinos. Remiantis VĮ Mašinų bandymo stoties specialistų, atliekančių pesticidų purkštuvų patikras, duomenimis, apie trys ketvirtadaliai (73 proc.) mūsų šalyje naudojamų pesticidų purkštuvų yra pakabinami, apie 24 proc. – prikabinami, o savaeigiai ir uždedami sudaro vos 3 procentus.