23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2017/06
Pasvalyje gimsta nauji ir modernizuoti purkštuvai
  • Gitana KEMEŽIENĖ
  • Mano ūkis

Nors pesticidų purkštuvus siūlančios įmonės prekiauja ir jiems reikalingomis atsarginėmis dalimis, bet kone didžiausią purkštuvų dalių ir smulkiausių detalių asortimentą galima rasti Pasvalyje, bendrovės „Pasvalio agrodileris“ parduotuvėje ir sandėlyje. Dalys ne tik parduodamos – jos naudojamos naujiems lietuviškiems purkštuvams gaminti, taip pat naudotiems modernizuoti.

Prieš daugiau kaip du dešimtmečius įmonė veiklą pradėjo nuo rusiškai technikai skirtų atsarginių dalių prekybos, vėliau asortimentą plėtė ir įvairino. Tiesa, prekiauti šiomis dalimis neatsisakoma ir dabar, nes, pasak įmonės direktoriaus Sigito Zajarsko, poreikis vis dar išlieka. Be purkštuvams reikalingų dalių, galima įsigyti traktoriams, kombainams, plūgams, kultivatoriams, šienapjovėms ir kitai žemės ūkio technikai būtinų atsarginių dalių – nuo smulkiausių detalių iki atskirų mazgų, beveik 90 proc. jų bendrovė įsigyja tiesiai iš gamyklų. Be to, įmonė prekiauja metalu, darbo drabužiais, įvairiausiais mechaniniais ir elektriniais įrankiais ir ūkiams reikalinga įranga. „Stengiamės vienoje vietoje turėti viską, ko tik gali žmogui ūkyje prireikti, įskaitant ir sėklas, chemikalus, trąšas, beje, pastarosios vienu metu buvo ypač paklausios“, – asortimentą pristato S. Zajarskas, vienas iš dviejų įmonės savininkų.

Nepaisant didelės prekių įvairovės, S. Zajarsko teigimu, įmonės apyvartos struktūroje iš gamybos gaunamos pajamos sudaro gerokai reikšmingesnę dalį – jau šių metų pirmąjį pusmetį jos lenkia iš prekybos gautas pajamas daugiau kaip du kartus. „Prie gamybos priskiriame ir įvai-rias paslaugas: pas mus žmogus reikiamą dalį gali ne tik nusipirkti, mes galime ją suremontuoti arba pagaminti naują, be to, prekiaujame metalu, kurį išpjauname pagal kliento poreikius“, – kalba įmonės vadovas.

Vieninteliai Baltijos šalyse

Bendrovės „Pasvalio agrodileris“ direktorius pasakoja, kad mintis imtis purkštuvų gamybos kilo prieš daugiau kaip dešimtmetį, gavus užsakymą modernizuoti OP2000 purkštuvą. Pamažu užmegzti kontaktai su purkštuvų dalių gamintojais leido šią mintį realizuoti. „Esame purkštuvų specialistai ir šiuo metu vieninteliai jų gamintojai Baltijos šalyse, galintys pasiūlyti ir didžiausią purkštuvų dalių bei įrangos asortimentą. Jei nebūtume žengę į gamybą, neaišku, kaip sektųsi ir prekyba. O gamyboje daugiau savirealizacijos, įdomiau, padarius gerą daiktą – ir savijauta visai kitokia“, – sako inžinerinį išsilavinimą turintis S. Zajarskas.

Nuo gamybos pradžios įmonė pagamino apie 850 purkštuvų, didžioji jų dalis dirba Lietuvos laukuose. Pasvaliečių sukonstruotos purškimo mašinos paklausios ir Latvijoje – eksportas į kaimyninę šalį sudaro apie 30 procentų. Įmonė gamina pakabinamus, prikabinamus ir sodo purkštuvus, tiesa, pastarųjų pagamina nedaug, tik apie 5–6 vienetus per metus, mat, pasak S. Zajarsko, tenka šioje srityje konkuruoti su lenkų gamintojais. Per metus sukonstruojama maždaug 70–80 mašinų, dar beveik dvi dešimtys purkštuvų – modernizuojama, nusidėvėjusią įrangą ir detales keičiant naujomis. Pernai iš „Pasvalio agrodilerio“ išriedėjo ir pirmasis savaeigis purkštuvas su 4 t rezervuaru, kurį įsigijo Joniškio r. ūkininkas. Visas įmonėje sukonstruotas purškimo mašinas tikrina ir sertifikuoja Mašinų bandymo stoties specialistai.

Nors lietuviškų Agro purkštuvų paklausa viršija įmonės galimybes ir gamybinius pajėgumus, tačiau kol kas apie plėtrą negalvojama – tam trūksta ir patalpų, ir darbuotojų. „Vertiname stabilumą, todėl orientuojamės ne į kiekį, o į kokybę. Be to, jei pradėtume gaminti daugiau, gerokai sumažėtų mūsų lankstumas, o tai viena iš mūsų įmonės stiprybių“, – teigia S. Zajarskas. Prekybos ir gamybos įmonėje iš viso dirba 36 darbuotojai, iš jų pusė – gamyboje.

Įmonėje gaminami purkštuvų rėmai, hidrauliniai cilindrai, iki 20 m darbinio pločio sijos, o kiti būtini komponentai įsigyjami iš Europoje pripažintų gamintojų. Pagrindiniai tiekėjai – specializuotos Italijos ir Prancūzijos gamybos įmonės, pernai Pasvalio įmonė pradėjo bendradarbiauti ir su amerikiečių tiksliosios žemdirbystės firma „TeeJet“, kuri siūlo pažangius šiuolaikinės purškimo technikos valdymo ir kontrolės sprendimus bei technologijas. Bendrovės vadovas neslepia, kad naujosios technologijos ir griežtėjantys aplinkosaugos reikalavimai kelia nemažai iššūkių, verčia tobulėti ir ieškoti naujų sprendimų. Pavyzdžiui, tobulėjant technologijoms ir įrangai, gerokai sudėtingesnė tapo ir paties purkštuvo rėmo konstrukcija, jam pagaminti reikia ne tik daugiau laiko, bet ir metalo. „Tačiau per visą gamybos laikotarpį neteko girdėti nė vieno nusiskundimo, kad mūsų purkštuvo rėmas būtų prastas ar subyrėtų“, – tvirta konstrukcija džiaugiasi S. Zajarskas. Jo teigimu, laukuose pasiteisino įmonės sukurta ir ištobulinta vėžių sekimo sistema, taip pat atskira purkštuvo hidraulinė vairavimo sistema ir daugelis kitų sprendimų.

Gamtos sąlygos ne visada būna palankios, tad pastaruoju metu ypač paklausios tampa didelės talpos ir darbinio pločio purškimo mašinos. „Jei anksčiau didžiausi purkštuvai buvo 2 t su 18 m sijomis, tai dabar rezervuaro talpa siekia iki 6 t, o 24, 28 ar net 30 m darbinio pločio sijos tampa norma“, – tendencijas atskleidžia pašnekovas. Nors populiariausi prikabinami purkštuvai su 3 t rezervuaru, tačiau šiemet sulaukta nemažai užsakymų 5–6 t talpos purškimo mašinoms pagaminti. Nemažai ūkininkų, ypač latvių, lietuviškas purškimo mašinas perka antrą ar trečią kartą – išbandę mažesnės talpos ir darbinio pločio purkštuvus, po kelerių metų renkasi gerokai didesnius. Beje, visus naudotus purkštuvus įmonė atperka ir modernizuoja.

Ūkininkui pageidaujant, įmonės specialistai į užsakytą purkštuvą gali sumontuoti pačias pažangiausias elektronines purškimo valdymo sistemas, kurios gerina darbo kokybę, mažina chemijos naudojimą ir padeda tausoti gamtą. Didelis ir purkštukų pasirinkimas. „Kiekvienas purkštuvas komplektuojamas individualiai, klientui ne tik padedame pasirinkti jo ūkiui tinkamiausią mašiną, bet ir atitinkamą įrangą, sistemas, atsižvelgdami į jo poreikius, jau turimą techniką, galimybes ir ūkio perspektyvas“, – sako purkštuvų specialistas.

Investuoja į naują cechą

Pašnekovas pasakoja, kad dažniausiai purkštuvų paklausa išauga pavasarį, prieš pat sezoną. Nemenku šių metų iššūkiu tapo sutrikęs atsarginių dalių tiekimas, mat greičiausiai dėl padidėjusio jų poreikio dauguma Europos tiekėjų labai pailgino pristatymo terminus. „Nors stengiamės atsarginių dalių ir reikalingų komponentų sandėlyje turėti 3–4 mėn. į priekį, tačiau dėl pailgėjusių dalių pristatymo terminų jau dabar negalime kelių purkštuvų pabaigti. Visa laimė, kad įvykdėme labiausiai nerimavusių ūkininkų užsakymus, o kiti sutiko palaukti“, – įmonės vadovas neslepia, kad prieš purkštuvus užsakiusius ir vis dar jų negavusius ūkininkus jaučiasi nesmagiai.

Siekdama bent šiek tiek sumažinti priklausomybę nuo tiekėjų, o kartu gamybos savikainą, įmonė nusprendė investuoti į naują cechą – jau šiemet numatyta įrengti papildomas patalpas ilgesnėms nei 20 m sijoms gaminti. Tokio ir didesnio darbinio pločio sijos lig šiol buvo perkamos iš italų gamintojo, kuris, atsižvelgdamas į „Pasvalio agrodilerio“ pageidavimus, jas papildomai sustiprino ir pritaikė Lietuvos sąlygoms.

Gaminių kokybei ypač svarbu tinkamas metalo paruošimas ir dažymas, todėl bendrovė kartu investuoja ir į metalui paruošti reikalingą įrangą, vadinamąją smėliavimo technologiją, taip pat planuoja įsirengti modernią dažymo kamerą, kurioje bus dažoma milteliniu būdu. Lig šiol metalo gaminius dažyti veždavo į kitas rajono įmones. „Norime visus metalo paruošimo procesus atlikti patys ir taip sumažinti savikainą, o svarbiausia – taupyti laiką. Kai perki paslaugą, brangiausia yra laikas, kurį sugaišti važinėdamas pirmyn–atgal ir derindamasis prie kitos įmonės planų“, – aiškina S. Zajarskas, įžvelgdamas galimybę ir pačiai įmonei ateityje teikti metalo paruošimo ir dažymo paslaugas.

Nemažai gedimų pataiso... telefonu

Bendrovė „Pasvalio agrodileris“ viena pirmųjų mūsų šalyje buvo atestuota ir gavo teisę atlikti privalomąsias naudojamų purkštuvų technines apžiūras ir išduoti pažymėjimus. Šią paslaugą teikia trys atestuoti įmonės darbuotojai – serviso specialistai, kurie kartu šalina ir gedimus, sprendžia visus serviso klausimus.

Purškimo mašinose daugėjant hidraulinių ir elektroninių sistemų, joms vis sudėtingėjant, ir gedimų būna pačių įvairiausių – sugesti gali ne tik atskiros sistemos ar mazgai, bet ir kompiuteris. Beje, pastarąjį įmonės specialistai be problemų per kelias dienas pataiso – taip išvengiama jo siuntimo į gamyklą ir laiko gaišimo. Kol kompiuteris taisomas, ūkininkui įmonė suteikia pakaitinį.

Tarp dažnų gedimų – purškimo sistemos užsikimšimas dėl netinkamai naudojamų ir maišomų cheminių medžiagų arba prastos jų kokybės. „Pavyzdžiui, šį sezoną Latvijoje naudojamuose purkštuvuose randame ypač daug neištirpusių miltelių, kurie kemša vožtuvus, vamzdynus, filtrus – dėl to elektronika „išprotėja“. O gedimų priežastis – pigios, bet nekokybiškos skystos trąšos, kurių latviai prisipirko iš estų“,– pasakoja įmonės vadovas. Sutrikti purkštuvo darbas gali ir dėl to, kad, išpurškus chemiją, mašina neišplaunama, nors nemaža jų dalis turi papildomą purkštuvo nuplovimo laukuose įrangą.

Direktoriaus teigimu, nemažai tokio pobūdžio gedimų dažnai pašalinami tiesiog telefonu, patarus ūkininkui, ką reikėtų patikrinti ir išvalyti. Jei patarimai neduoda naudos, kitą dieną įmonės specialistai vyksta problemos spręsti į ūkį, paprastai tam prireikia kelių valandų. „Greitas servisas – vienas iš mūsų įmonės išskirtinumų. Jei iš pradžių vietiniai ūkininkai į mūsų gaminamas mašinas žiūrėjo gana skeptiškai, tai dabar jie – vieni pagrindinių pirkėjų, nes paprasčiausiai kitaip pradėjo vertinti laiką“, – sako Sigitas Zajarskas, purkštuvų gamybos ir atsarginių dalių prekybos įmonės Pasvalyje savininkas.

***

KOMENTARAS. Vidmantas JUKNEVIČIUS, Pasvalio r. ūkininkas

Kai prieš šešerius metus rinkausi purkštuvą, svarbu buvo kaina ir greitas jo pristatymas. Iš pradžių buvau užsisakęs itališką purkštuvą, bet jį turėjusi pristatyti įmonė pavedė. Išgelbėjo „Pasvalio agrodileris“, prikabinamą 3 t talpos purkštuvą su 20 m darbinio pločio sijomis pagaminęs per savaitę. Dabar esu labai patenkintas savo pasirinkimu, nes ir detalės, ir servisas – vietoje, darbymečiu, kai svarbi kiekviena valanda, nereikia laukti.